Dodaj do ulubionych

Pytanie dot. Alfika

10.11.12, 21:52
Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa korzystania w czasie tego konkursu z brudnopisu (żeby coś obliczyć, rozrysować itd.)? Będę wdzięczna za informację.
Obserwuj wątek
    • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 28.11.12, 18:25
      jak wyniki ? mój miał w drugiej klasie 47,5 z 57,5 ( po doliczeniu 11,5 punktów startowych bo chyba one są tak jak w wersji dla 3 klas ). wysypał sie na 12 i 13 .były bardzo łatwe wszystkie i tylko 14 zadań.
      • mysiaapysia Re: Pytanie dot. Alfika 28.11.12, 19:46
        A nie zaciekawił cię fakt, że było tylko 14 pytań dla 2 klasy, chociaż w regulaminie jest mowa o 30 pytaniach??? Mnie osobiście wydaje się, że ktoś zawalił. Najpewniej organizator. Mogę oczywiście się mylić. Jeżeli zawalił organizator to powinna być powtórka ewentualnie uzupełnienie o następne 16 pytań.
        • joszka_kokoszka Re: Pytanie dot. Alfika 28.11.12, 20:46
          Czy piszecie o dzisiejszym Alfiku? Mój w drugiej klasie mial 30 pytań.
          14. - O której godzinie wskazówki pokrywają się - a potem cała druga strona
          • triss_merigold6 Re: Pytanie dot. Alfika 28.11.12, 21:18
            Mój też w II klasie miał 30 pytań.
            • renata28 Re: Pytanie dot. Alfika 28.11.12, 22:54
              U nas to samo. Jak poszło, ile zadań dobrze. U nas dziwnie. Na niektórych łatwych porażka, a te najtrudniejsze dobrze. Ciekawostka smile
              • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 29.11.12, 09:43
                renata28 napisała:

> U nas to samo. Jak poszło, ile zadań dobrze. U nas dziwnie. Na niektórych łatwy
                > ch porażka, a te najtrudniejsze dobrze. Ciekawostka smile

to dziwne ale to częste . w zeszłym roku na kangurku mój wtedy pierwszoklasista najlepiej zrobił te za 4 pkty ( średnie ) bo łatwe olał ( pomyslał chyba że są łatwiejsze niż były w rzeczywistości ? ) a trudne nie wszystkie zrozumiał .
            • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 29.11.12, 09:45
              triss_merigold6 napisała:

> Mój też w II klasie miał 30 pytań.

możesz wrzucić gdzieś skan tych 16 z 2 strony ?lub ktokolwiek .
        • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 29.11.12, 09:40
          mysiaapysia napisała:

> A nie zaciekawił cię fakt, że było tylko 14 pytań dla 2 klasy, chociaż w regula
          > minie jest mowa o 30 pytaniach??? Mnie osobiście wydaje się, że ktoś zawalił. N
          > ajpewniej organizator. Mogę oczywiście się mylić. Jeżeli zawalił organizator to
          > powinna być powtórka ewentualnie uzupełnienie o następne 16 pytań.

dokładnie !tak było w regulaminie . przychodze pół godziny przed końcem a tu dzieciak błąka sie po korytarzy i płacze ( ale mam bekse wink że zrobił 14 zadań ( wiedział że ma być 30 ( czasem wiedza szkodzi wink i pan kazał sobie iść . wiem już teraz że nałożyły sie 2 błędy :
          1) żle przygotowano technicznie zadania i sie nie wydrukowała 2 strona
          2) nauczyciele nie posprawdzali ( a powinni zgodnie z regulaminem ) czy wydrukowały sie wszystkie pytania na 2 stronach .
          poprostu żenada bo wyszło że robili test dla upośledzonych chyba .
        • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 29.11.12, 09:54
          mysiaapysia napisała:

> powinna być powtórka ewentualnie uzupełnienie o następne 16 pytań.

100%. ta pierwsze 14 zadań to był żenujący poziom , niema nawet czego pokazać rodzinie wink ( pisze to mimo że syn zrobił 2 byki ale to mu sie zdarza niezależenie od stopnia trudności zadania w tych testach ) .
          nic dziwnego że zostali nauczycielami , z takim podejsciem do roboty u np. korpoludów dawno by dostali kopa w zad .
          • magdalia1978 Re: Pytanie dot. Alfika 29.11.12, 10:22
            U nas było 30 pytań dla II klasy.
          • makurokurosek Re: Pytanie dot. Alfika 29.11.12, 10:25
            Żenujące, najpierw płacisz dzieciakowi za naukę, a teraz wychodzi na to że robisz to tylko i wyłącznie po to by się mieć czym chwalić przed rodziną.

• jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 29.11.12, 10:47
              makurokurosek napisała:

> Żenujące, najpierw płacisz dzieciakowi za naukę, a teraz wychodzi na to że robi
              > sz to tylko i wyłącznie po to by się mieć czym chwalić przed rodziną.

żenująca to ty jesteś , bo gdzie ja napisałem "tylko i wyłącznie " ?ogarnij sie i skup . napisałem że "nie ma nawet czym sie przed rodziną pochwalić wink " zwracam też twoją uwage na przymrużone oczko na końcu mojej wypowiedzi . każdy chyba by zrozumiał że mam dystans do tego co mówie tylko nie ty , której przeszkadzają rodzice motywujący swoje dzieci do nauki bo jej własne wypada przy nich słabo i która żałuje z tego powodu że posłała swoje 6 letnie dziecie do pierwszej klasy .
      • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 29.11.12, 13:33
        jotde3 napisał:

> jak wyniki ? mój miał w drugiej klasie 47,5 z 57,5 ( po doliczeniu 11,5 punktów
        > startowych bo chyba one są tak jak w wersji dla 3 klas ). wysypał sie na 12 i
        > 13 .były bardzo łatwe wszystkie i tylko 14 zadań.

widze że nikt sie nie chwali crying nieumiecie sprawdzić i czekacie na klucz odpowiedzi wink
        • joszka_kokoszka Re: Pytanie dot. Alfika 29.11.12, 14:07
          Oj tam smile Mój położył dwa zadania za 3 punkty, dwa za 4 i jedno za 5. Jeżeli oczywiście moje wyliczenia są dobre smile
          Ma więc 126,25 pkt.
          • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 29.11.12, 16:45
            no i zrobili 2 strone , rano , w klasie w czasie lekcji ( kompletna porażka koordynatora !!!!!). do dwóch błędów za 4pkt dołozył jedno nie zrobione za 4 i 1 błąd w tych za 5. razem 129,75 pkt.czyli 86,5 % , o ile nie pomylił sie w na karcie odpowiedzi smile
            • jakw Re: Pytanie dot. Alfika 02.12.12, 18:02
              jotde3 napisał:

> no i zrobili 2 strone , rano , w klasie w czasie lekcji ( kompletna porażka koo
              > rdynatora !!!!!). do dwóch błędów za 4pkt dołozył jedno nie zrobione za 4 i 1
              > błąd w tych za 5. razem 129,75 pkt.czyli 86,5 % , o ile nie pomylił sie w na ka
              > rcie odpowiedzi smile
              Ech, chyba będziesz musiał z tym jakoś żyć. Dużo kasy cię ta nauka kosztowała?
              • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 03.12.12, 12:21
                jakw napisała:

> jotde3 napisał:
                >
                > > no i zrobili 2 strone , rano , w klasie w czasie lekcji ( kompletna poraż
                > ka koo
                > > rdynatora !!!!!). do dwóch błędów za 4pkt dołozył jedno nie zrobione za 4
                > i 1
                > > błąd w tych za 5. razem 129,75 pkt.czyli 86,5 % , o ile nie pomylił sie w
                > na ka
                > > rcie odpowiedzi smile
                > Ech, chyba będziesz musiał z tym jakoś żyć. Dużo kasy cię ta nauka kosztowała?

tak naprawde to nic bo dziecko potrzebuje do prawidłowego rozwoju i pieniędzy i gadżetów( by nie było wykluczone technologicznie wink wiec trzeba mu je dostarczać tak czy siak , róznica jest tylko taka że ja nagradzałem prace i wynik ( w/g mozliwości a więc tak naprawde tylko prace ) a nie dawałem pieniędzy za nic .
                • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 09.01.13, 16:59
                  > > jotde3 napisał:
                  > >
                  > > > no i zrobili 2 strone , rano , w klasie w czasie lekcji ( kompletna
                  > poraż
                  > > ka koo
                  > > > rdynatora !!!!!). do dwóch błędów za 4pkt dołozył jedno nie zrobion
                  > e za 4
                  > > i 1
                  > > > błąd w tych za 5. razem 129,75 pkt.czyli 86,5 % , o ile nie pomylił
                  > sie w
                  > > na ka
                  > > > rcie odpowiedzi smile

no i są oficjalne wyniki, okazało sie że to nie zrobione było zrobione i jest obóz smile
                  • nina197 Re: Pytanie dot. Alfika 10.01.13, 12:24
                    Gdzie można znalezc progi punktowe alfika mat.2012?Dziękuję z góry za pomoc.
                    • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 10.01.13, 12:32
                      podają w % , 80 wynik dobry , 85 bardzo dobry ale nie podają z gury jasno ile trzba mieć na obóz . w tym roku wyszło że niemal 90% w 2 kl jedzie . na ich stronie w regulaminie
                      • nina197 Re: Pytanie dot. Alfika 10.01.13, 12:54
                        Dzięki,ale nadal nie mogę znalezć żadnych oficjalnych wyników.Przy okazji gratuluje sukcesu synka.Mam córcie również w drugiej klasie sp,do alfika zgłosiła się sama chociaż wg wychowawczyni jest przeciętna.Przyznaję,że zawaliłam sprawę,bo powinnam przygotowac trochę dziecko,a tak to trochę się obawiam,żeby wyniki nie podcięły jej skrzydeł...Na szczęście większość zadań to była logika a nie matematyka.Zrobiła dobrze 19 zadań i oby to nie był najgorszy wynik w szkole....
                        • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 10.01.13, 13:56
                          nina197 napisał(a):

> Dzięki,ale nadal nie mogę znalezć żadnych oficjalnych wyników.

pytałaś o progi , my wyniki dostaliśmy ze szkoły . faktycznie na stronie alfika wyników nie ma ( w przeciwieństwie do kangóra gdzie na stronie np. dolnośląskiej była lista wyróżnionych i lauratów w zeszłym roku.

Przy okazji gratu
                          > luje sukcesu synka.

bardzo dziekuje , to naprawde duża radość jak sie widzi już oficjalnie że są efekty pracy , wszyscy skakalismy z radości smile

Mam córcie również w drugiej klasie sp,do alfika zgłosiła si
                          > ę sama chociaż wg wychowawczyni jest przeciętna.Przyznaję,że zawaliłam sprawę,b
                          > o powinnam przygotowac trochę dziecko,a tak to trochę się obawiam,żeby wyniki n
                          > ie podcięły jej skrzydeł...Na szczęście większość zadań to była logika a nie ma
                          > tematyka.Zrobiła dobrze 19 zadań i oby to nie był najgorszy wynik w szkole....

moze być całkiem dobry , zadania były równe więc przyjmijmy że liczymy 4pkt x19 co daje nam 76 pkt dodajemy poczatkowe 30 i mamy 106 pkt . było by to 70% i to obiektywnie dobry wynik . gdyby dołączyła do 2 2-gich klas w naszej szkole to na 6 osób była by 3 ale pod warunkiem że pozostałe zadania niezostały zrobione a nie zostały zrobione błędnie .
                          • nina197 Re: Pytanie dot. Alfika 10.01.13, 14:08
                            Niestety,ale tylko trochę ponad 80pkt razem z tymi 30 na początek.Ogółem z drugich klas brało udział 10 osób.Wszystkie wyszły znacznie wcześniej,a moja bidulka siedziała do końca,sporo zrobiła zle...Jadą wg programu bardzo powoli,właściwie to teraz dopiero będą się uczyć dzielenia.Szkoła w woj.śląskim.Jak ja ją pocieszę.....
                            • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 10.01.13, 14:25
                              nina197 napisał(a):

> Niestety,ale tylko trochę ponad 80pkt razem z tymi 30 na początek

to nie jest zły wynik jak na nieprzygotowane dziecko a 19 zadań dobrych to naprawde coś .
                              u nas było tylko 5 uczniów z ok 50 w 2 klasach drugich i z tym wynikiem była by 4 . 2 orłów za nią wink
                              • nina197 Re: Pytanie dot. Alfika 10.01.13, 14:36
                                Dzięki za wsparcie.Mała lubi matme,ale chyba to,czego uczy się w szkole to troche za mało do takich konkursów.Jeśli tylko się teraz nie zniechęci to wydrukuje jej troche zadań z alfika i kangura i popracujemy razem.Jeszcze raz dziękuję.
                                • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 11.01.13, 08:12
                                  nie ma za co smile mozemy jeszcze troche poszacować na tle kraju dzięki rozpisce jaką dostała szkoła -
                                  90 pkt to 900 miejsce 76pkt to 1700 miejsce w kraju ,wiec wasze 80 pkt to pewnie coś koło 1500 miejsca w kraju (albo lepiej ) najgorszy u nas wynik 60 pkt to 3250 miejsce , jednak na podstawie rozkładu punktów z inneych grup wielkowych gdzie widziałem i wynik 26 pkt szacuje że 60 pkt daje połowe stawki wiec w naszej grupie uczestników było pewnie koło 6000 , więc 1500 miejsce daje górne 25% wyników . to tak z grubsza na tle polski , wyniki lokalne moga być różne .
                                  • nina197 Re: Pytanie dot. Alfika 11.01.13, 14:04
                                    Jeśli dobrze rozumiem to byłoby ok.1500miejsca na ok.6000 uczestników w tej grupie wiekowej?Jeśli tak to mnie to satysfakcjonuje,ale dla niej pewnie najważniejsze będą wyniki na tle pozostałych dzieci z klas drugich w naszej szkole.Ale dziś nie ma w szkole jeszcze żadnej informacji,wszyscy zajęci jutrzejszym finałem WOŚP...
    • asiajez Re: Pytanie dot. Alfika 02.12.12, 16:59
      Mój syn w zeszłym roku (klasa 3) był 3. w województwie i 26 w kraju - pojechał w nagrodę na obóz. W tym roku - jeśli dobrze przepisał odpowiedzi na kartę - wychodzi na to, że będzie miał 146,25 pkt. - niestety ma zadanie za 3 pkt. źle.
      • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 09.01.13, 17:01
        asiajez napisała:

> Mój syn w zeszłym roku (klasa 3) był 3. w województwie i 26 w kraju - pojechał
        > w nagrodę na obóz. W tym roku - jeśli dobrze przepisał odpowiedzi na kartę - wy
        > chodzi na to, że będzie miał 146,25 pkt. - niestety ma zadanie za 3 pkt. źle.

fajne te ich obozy ?a może masz kogoś kto to odkupi od nas ?
        • zgagusia Re: Pytanie dot. Alfika 09.01.13, 19:53
          obozy calkiem fajne, niezle zorganizowane, a przede wszystkim na przepieknym terenie - nad Bugiem. Moj syn byl kilka razy; czy sie dziecku podoba to glownie zalezy od dziecka - czego oczekuje no i jak znosi rozlake z rodzina wink Aha, minusem jest koniecznosc dowiezienia dziecka na oboz we wlasnym zakresie.
          • jotde3 Re: Pytanie dot. Alfika 10.01.13, 09:34
            zgagusia napisała:

> obozy calkiem fajne, niezle zorganizowane, a przede wszystkim na przepieknym te
            > renie - nad Bugiem. Moj syn byl kilka razy; czy sie dziecku podoba to glownie z
            > alezy od dziecka - czego oczekuje no i jak znosi rozlake z rodzina wink Aha, min
            > usem jest koniecznosc dowiezienia dziecka na oboz we wlasnym zakresie.

no właśnie . czy orientujesz sie gdzie to sprzedać ? wydaje sie że koledze jakiegoś innego laurata który jedzie , ale gdzie go szukać ? albo w swojej szkole dać ogłoszenie , zawsze to swój od swego łatwiej kupi .
            • zgagusia Re: Pytanie dot. Alfika 10.01.13, 10:02
              nie, nie mam pojecia jak odsprzedac - chyba najlepiej dawac ogloszenia na forach i w szkolach, moze na Allegro?
            • zgagusia Re: Pytanie dot. Alfika 10.01.13, 10:05
              aha, jeszcze cos mi sie przypomnialo - zdaje sie ze mozna wymienic u organizatora nagrode-oboz na nagrode-bon towarowy. Tak przynajmniej kiedys bylo, tylko ze byl to bon bodajze do Merlina na 100zl; wiec oplaca sie srednio, bo jest szansa ze odsprzedaz oboz za wyzsza kwote.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka