twinmama76 15.11.12, 19:44 Zadanie w klasie III: "Zapisz sumę 5 i 7". Jaka odpowiedź? Bo ja się do trzeciej klasy nie nadaję najwyraźniej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oliwija Re: zapisz sumę 15.11.12, 19:55 suma - dodawanie + różnica - odejmowanie - iloczyn -mnożenie * iloraz - dzielnie : Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: zapisz sumę 16.11.12, 01:11 > 5+7=12 > > no i źle" No pewnie, że źle. Bo chodziło o "zapisz", a nie "oblicz". Dobrze, że dzieci uczą się czytania ze zrozumieniem od najmłodszych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 16.11.12, 01:22 menodo napisała: > > 5+7=12 > > > > no i źle" > > No pewnie, że źle. Bo chodziło o "zapisz", a nie "oblicz". > Dobrze, że dzieci uczą się czytania ze zrozumieniem od najmłodszych lat. Za to szkoda, że na matematyce od najmłodszych lat wkładają im głupoty do głowy. Bo suma to wynik dodawania liczb, a nie liczby z plusem między nimi. Zapisać sumę oznacza zapisać wynik dodawania. Trochę mi to przypomina dyskusję o tym, że w klasach I-III kwadrat nie jest prostokątem . Oraz twierdzenia innej pani z anegdotki znajomego (szkoła podstawowa ze 20 lat temu ) jak to zbiór pusty nie jest zbiorem. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: zapisz sumę 16.11.12, 09:43 " Bo suma to wynik dodawania liczb, a nie liczby z plusem między nimi. > Zapisać sumę oznacza zapisać wynik dodawania." To zależy, czy patrzy się na to z punktu widzenia rachunkowości, czy semiotyki logicznej Joa gdzieś tu zalinkowała ciekawy artykuł o nauczaniu matematyki i on jest tu a propos. "Trochę mi to przypomina dyskusję o tym, że w klasach I-III kwadrat nie jest pro > stokątem . Oraz twierdzenia innej pani z anegdotki znajomego (szkoła podstaw > owa ze 20 lat temu ) jak to zbiór pusty nie jest zbiorem." A to akurat głupoty są. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: zapisz sumę 16.11.12, 22:38 twinmama76 napisała: > oliwija napisała: > > > 5+7=12 > > no i źle a co tu jest żle? Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Podpinam się z II klasą;-) 15.11.12, 20:22 Skoro na tapetę weszło zadanie z matematyki, to i ja sie podepnę: II klasa SP Rysunek, na którym jest 6 jabłek i 5 gruszek. Polecenie 1: Napisz działanie i odpowiedź do pytania: O ile jest więcej jabłek niż gruszek? Robimy działanie: 6-5=1 Odp: jabłek jest o 1 więcej niż gruszek Polecenie 2: O ile jest mniej gruszek niż jabłek? Jak zapisać działanie? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Podpinam się z II klasą;-) 15.11.12, 20:58 W poleceniu pierwszym : Zapytałabym dziecko ile gruszek należy jeszcze dodać by było ich tyle samo co jabłek. Dziecko w pamięci wyliczy że jedną i zapisze 5+1=6 > Robimy działanie: 6-5=1 Ja bym to działanie do polecenia 2 przepisała gdyż jeśli w matematyce mowa o więcej to dodawanie a gdy mowa o mniej to odejmowanie ( czy suma lub różnica jak kto woli ) Syn w II klasie miał podobne zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Podpinam się z II klasą;-) 15.11.12, 21:25 > 5-6 a jaki wpisać wynik "liczbowy"? Dzieci nie znają liczb ujemnych. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Podpinam się z II klasą;-) 15.11.12, 21:32 To utrudnia sprawę. Całe szczęście, że to już za mną i nie trzeba udawać, że coś nie istnieje. To jeden z powodów, aby nie odrabiać z potomstwem lekcji. Chyba wtedy najlepszy byłby sposób albo rysunkowy (jeśli jeszcze stosują), albo to 5+1 Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Podpinam się z II klasą;-) 15.11.12, 21:35 Za bardzo kombinujecie w tych zadaniach z klas I-III. Ja ci napisałam jak rozwiązać te zadanie. W ubiegłym roku i dwa lata temu milion podobnych syn rozwiązał. Tu nie ma żadnej filozofii. Bez przesady to nie jakaś matematyka wyższa tylko liczenie pamięciowe na zasadzie: Mama ma kosz cukierków Janek dostał 5 cukierków, Ola 9 . O ile więcej cukierków ma Ola. A o ile Janek ma mniej mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Podpinam się z II klasą;-) 15.11.12, 23:25 Tak z czystej ciekawości , co twoje dziecko robi na lekcjach skoro nie ma pojęcia co klasa obecnie przerabia i w jakiej formie powinno wyglądać rozwiązanie oraz odpowiedz do zadań. Może nie warto było z synem tak gnać z materiałem , bo jak widać nie wychodzi mu to na dobre. Pewny swojej wiedzy już zaczyna łapać tyły. To jest właśnie efekt błędnie rozumianego rozwijania umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Podpinam się z II klasą;-) 16.11.12, 08:00 makurokurosek napisała: > Tak z czystej ciekawości , co twoje dziecko robi na lekcjach skoro nie ma pojęc > ia co klasa obecnie przerabia i w jakiej formie powinno wyglądać rozwiązanie or > az odpowiedz do zadań. > Może nie warto było z synem tak gnać z materiałem , bo jak widać nie wychodzi m > u to na dobre. Pewny swojej wiedzy już zaczyna łapać tyły. To jest właśnie efek > t błędnie rozumianego rozwijania umiejętności. Jesteś niedościgniona w swoich analizach. Ja tak nie potrafię i dobrze mi z tym. Innym ze mną chyba też Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Podpinam się z II klasą;-) 16.11.12, 10:43 To nie jest twoja pierwsza wypowiedź, świadcząca o tym że twój syn nie ma pojęcia co się dzieje na lekcji. Program z matematyki w klasach 1-3 jest ostro okrojony, podręczniki banalne, każdy temat wałkowany do znudzenia w jaki więc sposób twój syn ma problem z ogarnięciem tego wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Podpinam się z II klasą;-) 16.11.12, 10:48 Mój syn z matematyki, oprócz jednej oceny dobrej, ma same piątki. Podążając za Twoimi wnioskami, nie wiem, jakim cudem. Odpowiedź jest jedna: NA PEWNO ŚCIĄGA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Podpinam się z II klasą;-) 15.11.12, 23:28 morekac napisała: > 5-6 I wyjdzie ci, że gruszek jest mniej o -1 od jabłek? Moim zdaniem zapis działania w tym przypadku to 6-5 Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: Podpinam się z II klasą;-) 16.11.12, 09:09 jakw napisała: > morekac napisała: > > > 5-6 > I wyjdzie ci, że gruszek jest mniej o -1 od jabłek? > Moim zdaniem zapis działania w tym przypadku to 6-5 w obu przypadkach , matematyka to tylko narzędzie i trzeba najpierw właściwie zinterpretować treść a potem to narzędzie uzyć i sie nie dziwić że do 2 pytań działanie jest takie samo .inna rzecz że szkoła może to widzieć inaczej i wtedy trzeba sie dostosować ale i pokazać dziecku te niuanse. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Podpinam się z II klasą;-) 16.11.12, 09:22 Nie, że jest o jedną za mało. Ale skoro nie ma liczb ujemnych, to to nie jest dobry sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Podpinam się z II klasą;-) 15.11.12, 21:29 1 polecenie 5 (gruszek) +....(ile?)= 6 (jablek), tresc nawiasow "w glowie" 2 polecenie 6-5=1 Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Podpinam się z II klasą;-) 15.11.12, 21:38 mamusia1999 napisała: > 1 polecenie 5 (gruszek) +....(ile?)= 6 (jablek), tresc nawiasow "w glowie" > 2 polecenie 6-5=1 Dokładnie tak. Dziękuję ci mamusiu, bo już myślałam, że się dokształcić muszę i syna źle uczą Odpowiedz Link Zgłoś
twinmama76 Re: zapisz sumę 15.11.12, 20:42 kozauwoza napisała: > 12 się wogóle nie znacie Morekac była najbliżej odpowiedzi poprawnej, bo jedynie słuszna odpowiedź to: 5+7 Dziecko moje napisało "12", gdyż nie było miejsca na zapis "5+7=12". I dostało 0 punktów za zadanie... A ja zgłupiałam, bo kurcze lata temu uczyłam się, że SUMA jest to WYNIK dodawania. I też bym napisała "12". W związku z powyższym, coby się nie kompromitować więcej, zadania z klasy II nie podejmuję się rozwiązać Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: zapisz sumę 15.11.12, 20:57 twinmama76 napisała: > Dziecko moje napisało "12", gdyż nie było miejsca na zapis "5+7=12". Dziecko dobrze napisało, niezaleznie czy było czy nie było miejsca. Ocena to rzecz drugorzędna Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: zapisz sumę 15.11.12, 21:16 Wesoła Szkoła i Przyjaciele, Matematyka klasa III cześć 1 ( żółta) strona 8 Przypomnienie: jest działanie 7+8=15 i objaśnienie do liczb : 7 składnik, 8 składnik, 15 suma Natomiast zaraz pod jest zadanie: napisz i oblicz sumy liczb m. in. 8 i 3 młody zapisał 8+3=11 Tak więc ja poleciałabym do pani i zapytała czy wie czym jest suma Bo zarówno samo 12 jak i 5+7 są poprawnymi rozwiązaniami. Więc przynajmniej pół punktu powinno być Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 15.11.12, 20:59 twinmama76 napisała: > się wogóle nie znacie > > Morekac była najbliżej odpowiedzi poprawnej, bo jedynie słuszna odpowiedź to:[b > ] 5+7[/b] > > Dziecko moje napisało "12", gdyż nie było miejsca na zapis "5+7=12". I dostało > 0 punktów za zadanie... > A ja zgłupiałam, bo kurcze lata temu uczyłam się, że SUMA jest to WYNIK dodawan > ia. I też bym napisała "12". To chyba lata temu opuściłaś jakąś lekcję, bo mnie od zawsze uczono, że suma to zarówno wynik dodawania ( tu: 12) jak również działanie ( 5+7) Moje dzieci też są tak uczone, nawet zajrzałam do zeszytów i słowo SUMA widnieje pod klamerką, ktorą spięte sa liczby ( 9+ 4) , jak również drugie słowo SUMA jest pod samym wynikiem 13 Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: zapisz sumę 15.11.12, 21:06 iwek33 napisała: > To chyba lata temu opuściłaś jakąś lekcję, bo mnie od zawsze uczono, że suma to > zarówno wynik dodawania ( tu: 12) jak również działanie ( 5+7) co nie zmienia faktu, że odpowiedź "12" nie była błędna - a za taką uznał ją nauczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: zapisz sumę 15.11.12, 21:21 iwek33 napisała: > To chyba lata temu opuściłaś jakąś lekcję, bo mnie od zawsze uczono, że suma to > zarówno wynik dodawania ( tu: 12) jak również działanie ( 5+7) Nie, działanie nazywa się DODAWANIE a suma to wynik tego działania. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 15.11.12, 21:29 kozauwoza napisała: > iwek33 napisała: > > > To chyba lata temu opuściłaś jakąś lekcję, bo mnie od zawsze uczono, że s > uma to > > zarówno wynik dodawania ( tu: 12) jak również działanie ( 5+7) > > Nie, działanie nazywa się DODAWANIE a suma to wynik tego działania. Dodawanie dwóch składników również nazywa się suma ( sumowanie) , wynik dodawania też nazywany jest sumą. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 15.11.12, 21:37 iwek33 napisała: > kozauwoza napisała: > > > > > > Nie, działanie nazywa się DODAWANIE a suma to wynik tego działania. > > Dodawanie dwóch składników również nazywa się suma ( sumowanie) , wynik dodawa > nia też nazywany jest sumą. Może nauczyciel powinien zwrócić uwagę, że " zapisz sumę liczb a i b " to zapis działania " a+b" a OBLICZ sumę liczb "a" i "b" to podanie wyniku. Tak, jak przytacza to ktoś wyżej cytując podręcznik: " Natomiast zaraz pod jest zadanie: napisz i oblicz sumy liczb m. in. 8 i 3 młody zapisał 8+3=11 " Odpowiedz Link Zgłoś
aquarianna Re: zapisz sumę 16.11.12, 11:22 > Dodawanie dwóch składników również nazywa się suma Nie. Podobnie jak odejmowanie nie nazywa się różnicą, a mnożenie nie nazywa się iloczynem. To są wyniki działań. > wynik dodawania też nazywany jest sumą. Nie też, ale tylko i wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: zapisz sumę 16.11.12, 20:10 iwek33 napisała: > Dodawanie dwóch składników również nazywa się suma ( sumowanie) , wynik dodawa > nia też nazywany jest sumą. Mieszasz pojęcia. Sumowanie to synonim dodawania, suma to synonim wyniku dodawania. Suma i sumowania to nie są synonimy. Odpowiedz Link Zgłoś
aquarianna Re: zapisz sumę 16.11.12, 11:20 > To chyba lata temu opuściłaś jakąś lekcję, bo mnie od zawsze uczono, że suma to > zarówno wynik dodawania ( tu: 12) jak również działanie ( 5+7) To złóż reklamację, bo źle Cię uczono. Suma to od zawsze jest WYNIK działania (w tym przypadku dodawania). Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 16.11.12, 13:09 aquarianna napisała: > > To chyba lata temu opuściłaś jakąś lekcję, bo mnie od zawsze uczono, że s > uma to > > zarówno wynik dodawania ( tu: 12) jak również działanie ( 5+7) > > To złóż reklamację, bo źle Cię uczono. > Suma to od zawsze jest WYNIK działania (w tym przypadku dodawania). To Ty może po jakąś książkę sięgnij???Albo się doucz może ?? Uczono mnie dobrze i nadal tak się uczy. Dzisiaj dzwoniłam do dwóch matematyków, z dwoma rozmawiałam. Sumą nazywa się także działanie złożone ze składników i znaku działania. "Zapisz sumę " oznacza zapisz działanie ( liczby i znak ) , jeśli przy tym zapisany jest wynik to też uznaje się odpowiedź jako poprawną. Nie jest poprawną odpowiedź złożona z samego wyniku. > Odpowiedz Link Zgłoś
aquarianna Re: zapisz sumę 16.11.12, 13:33 > To Ty może po jakąś książkę sięgnij???Albo się doucz może ?? Uwierz, nie muszę. > Uczono mnie dobrze i nadal tak się uczy. Że suma to działanie?? > Dzisiaj dzwoniłam do dwóch matematyków, z dwoma rozmawiałam. A ja dzwoniłam do trzech i z trzema rozmawiałam. Kto da więcej? > Sumą nazywa się także działanie złożone ze składników i znaku działania. Nie. Działanie to działanie. Wynik (działania) to wynik. Jeśli chcesz uczyć dzieci, ze wynik działania to dokładnie to samo, co działanie, to Twój problem. Ale nie rób wody z mózgu innym. Potocznie też powiesz, że kupiłaś sobie "Adidasy marki Nike" i każdy Cię zrozumie. Logicznie jednak będzie to fałsz, bo Adidas sam w sobie jest marką. > "Zapisz sumę " oznacza zapisz działanie ( liczby i znak ) , jeśli przy tym zapi > sany jest wynik to też uznaje się odpowiedź jako poprawną. Nie jest poprawną od > powiedź złożona z samego wyniku. Czyli zapisanie wyniku działania (czyli sumy) nie jest poprawnym wypełnieniem polecenia "zapisz sumę"? Genialne w swoim idiotyzmie Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: zapisz sumę 15.11.12, 21:12 Nie byłam, tylko przypomniały mi się jakieś odległe słupki z przekraczania progi dziesiętnego... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: zapisz sumę 15.11.12, 21:13 miało być: słupki z odległej przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 15.11.12, 23:33 Bym się wykłócała. Chyba że polecenie było subtelnie inne, np. "przedstaw dokładny zapis następującego działania" Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 15.11.12, 22:14 twinmama76 napisała: > Zadanie w klasie III: "Zapisz sumę 5 i 7". > > Jaka odpowiedź? Bo ja się do trzeciej klasy nie nadaję najwyraźniej... Zapisz sumę liczb 5 i 7 to zapis: 5+7 Oblicz sumę liczb 5 i 7 to zapis: 12 Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 15.11.12, 23:26 Suma liczb to wynik dodania tych liczb - czyli 12. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: zapisz sumę 16.11.12, 00:03 Za duzo kombinujecie. Na tym etapie najprawdopodobniej chodzi tylko o to, czy dziecko rozumie czym jest suma i roznica, ma zapisac, nie obliczac, wstawiajac miedzy podanymi liczbami odpowiedni znak. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: zapisz sumę 15.11.12, 23:33 Zapisz sumę oznacza zapisanie równania dodawania, podaj sumę oznacza podanie wyniku sumy. Ponieważ dzieciaki przerabiają to w szkole ,tak więc najlepiej nie wnikać tak dogłębnie w ich naukę i pozwolić by uczyły się w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 15.11.12, 23:36 makurokurosek napisała: > Zapisz sumę oznacza zapisanie równania dodawania, podaj sumę oznacza podanie wy > niku sumy. Ale takie niuanse to chyba powinny zostać wyjaśnione w ramach polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: zapisz sumę 16.11.12, 00:01 Takie niuanse podawane są na lekcjach matematyki i na ćwiczenie ich poświęcone jest ładnych kilka zajęć. Ostatnio jest sporo wpisów dotyczących zadań i mam wrażenie , że wszystkie problemy wynikają z nadmiernego zainteresowania rodziców lekcjami dziecka, w efekcie dziecko zamiast ćwiczyć schemat omówiony na lekcjach ćwiczy schemat przedstawiony przez rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 16.11.12, 00:17 Też podejrzewam, że to było po prostu sprawdzenie materiału "co to jest suma, różnica itp. Niemniej suma jest to wynik dodawania, a nie zapis całego działania. Zapis 5+7 sumą jeszcze nie jest, za to 12 jest sumą liczb 5 i 7. Pani (a może i twórcy podręczników) robią dzieciom wodę z mózgu. Takie zadania powinny być odpowiednio sformułowane. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: zapisz sumę 16.11.12, 00:38 Jest różnica między " zapisz" a "podaj" ,a w dobie nauki czytania ze zrozumieniem tym bardziej na takie niuanse stawia się nacisk. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 16.11.12, 01:44 makurokurosek napisała: > Jest różnica między " zapisz" a "podaj" ,a w dobie nauki czytania ze zrozumieni > em tym bardziej na takie niuanse stawia się nacisk. Chciałabym zauważyć, że polecenie "zapisz sumę" w tłumaczeniu na polski brzmi "zapisz wynik dodawania". Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: zapisz sumę 16.11.12, 01:58 > Chciałabym zauważyć, że polecenie "zapisz sumę" w tłumaczeniu na polski brzmi " > zapisz wynik dodawania".' Czy jeżeli powiem " pomóż to przez pięć " oczekuję podania wyniku czy wykonie działania ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 16.11.12, 06:39 Oczywiście, że zadania typu: zapisz liczby np 4 i 5 w postaci sumy oraz oblicz sumę liczb 4 i 5 są przerabiane na lekcjach w szkole i to nie na jednych zajęciach. I nie jest to problem do rozstrzygnięcia na polskim tylko tak podaje nauczyciel na matematyce. W klasach starszych bardzo często spotyka się tego typu zadania np zapisz liczby 654 i 28 w postaci iloczynu i trzeba po prostu zapisać 654x 28 Jeśli w zadaniu jest polecenie: zapisz ( czy napisz) i oblicz ( policz) wiadomo, że oczekuje się zapisu działania i wyniku. Też mam wrażenie, ze w dzisiejszych czasach za wiele mamuś ingeruje w metodykę nauczania nie mając o niej pojęcia, ale w swoim mniemaniu na 100% mają rację i nie dopuszczają myśli, że może być inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: zapisz sumę 16.11.12, 15:31 > Oczywiście, że zadania typu: zapisz liczby np 4 i 5 w postaci sumy oraz oblicz > sumę liczb 4 i 5 są przerabiane na lekcjach w szkole i to nie na jednych zajęci > ach. Bo nie ma nic ważniejszego, niż wbić do głowy dziecku, że ma robić nie tak, jak jest sensownie (to, ze dodawanie zapisuje się w postaci znaku + to wiedza maksimum na jedną lekcję i normalne dziecko będzie się spodziewało, że zadanie matematyczne polega na wykonaniu działania matematycznego, nie na bezmyślnym przepisywaniu liczb), tylko tak jak było "przerabiane". No i oczywiście w zadaniach chodzi o to, by można było z tryumfem wykazać błąd. Nieważne, że wie co to suma (gdyby nie wiedział, nie policzyłby), ważne że jest źle. > W klasach starszych bardzo często spotyka się tego typu zadania np > zapisz liczby 654 i 28 w postaci iloczynu i trzeba po prostu zapisać 654x 28 > Jeśli w zadaniu jest polecenie: zapisz ( czy napisz) i oblicz ( policz) wiado > mo, że oczekuje się zapisu działania i wyniku. Normalny, matematycznie myślący człowiek wykonałby takie polecenie pisząc (na przykład) 109 x 6 i 4 x 7. To są liczby 654 i 28 zapisane w postaci iloczynu. > Też mam wrażenie, ze w dzisiejszych czasach za wiele mamuś ingeruje w metodykę > nauczania nie mając o niej pojęcia, ale w swoim mniemaniu na 100% mają rację i > nie dopuszczają myśli, że może być inaczej. I chwalić Boga, że ingerują, bo jeśli tak ma wyglądać metodyka nauczania matematyki, to oznacza, że program układają debile i podręczniki piszą debile, a jedyna szansa, by dziecko zachowało zdolność samodzielnego myślenia to nauka w domu. Tylko debil może (i to "w starszej klasie" i to "często") dać zadanie typu "zapisz po raz tysiąc pięćsetny, że iloczyn to a x b". Co, do cholery, to sprawdza?! Czego to uczy? Po takim wypraniu mózgu dziecku totalnie odechciewa się czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 16.11.12, 21:47 iwek33 napisała: > Też mam wrażenie, ze w dzisiejszych czasach za wiele mamuś ingeruje w metodykę > nauczania nie mając o niej pojęcia, ale w swoim mniemaniu na 100% mają rację i > nie dopuszczają myśli, że może być inaczej. Skoro matematyka jest tak świetnie nauczana to jak wytłumaczysz to, że podstawową maturę z matematyki, regularnie oblewa mniej więcej 1/5 maturzystów? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: zapisz sumę 19.11.12, 07:21 Tyle maturę powinno oblewać, biorąc pod uwagę, kto do niej przystępuje. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: zapisz sumę 19.11.12, 07:29 Ale z innych przedmiotów obowiązkowych oblewa mniej osób. Czy matura z polskiego albo języków jest łatwiejsza? Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: zapisz sumę 16.11.12, 09:16 makurokurosek napisała: > > Chciałabym zauważyć, że polecenie "zapisz sumę" w tłumaczeniu na polski b > rzmi " > > zapisz wynik dodawania".' > > Czy jeżeli powiem " pomóż to przez pięć " oczekuję podania wyniku czy wykonie > działania ? no nie moge )) suma -wynik dodawania mnożenie - działanie i dalej : iloczyn - wynik mnożenia dodawanie -działanie dalej sprawdz sobie sama . już wiem też wreszcie co ci przeszkadza to że inni rodzice uczą swoje dzieci , ty być swojego niemiała czego nauczyć i lepiej tego nigdy nie rób buheheh Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: zapisz sumę 16.11.12, 21:09 Polecam przypomnieć sobie teorię books.google.pl/books?id=IU21JTbCkIEC&pg=PA165&lpg=PA165&dq=wyra%C5%BCenie+algebraiczne+a+%2B+3+czytamy&source=bl&ots=kEDKnn4JXA&sig=XXefYYS9vt9vr_CWSDeZmHlUox4&hl=pl&sa=X&ei=HpymUOzBIISk4ATG2oEQ&ved=0CDYQ6AEwBA#v=onepage&q=wyra%C5%BCenie%20algebraiczne%20a%20%2B%203%20czytamy&f=false " Wyrażenie algebraiczne a + 3 czytamy : suma liczby a i liczby 3" "> już wiem też wreszcie co ci przeszkadza to że inni rodzice uczą swoje dzieci ," W przeciwieństwie do ciebie ja nie muszę dziecku płacić by się uczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 16.11.12, 21:44 makurokurosek napisała: > > Czy jeżeli powiem " pomóż to przez pięć " oczekuję podania wyniku czy wykonie > działania ? Czego oczekujesz to nie wiem. Ja w każdym razie przez 5 mnożę całkiem nieźle w pamięci, więc mogę ci nie rozpisać szczegółowo tego tototototo. Ale żeby podać wynik należy działanie wykonać. A teraz wczytaj się we wszystkie posty założycielki wątku i wytłumacz mi, dlaczego odpowiedź 5+7=12 też jest w opisywanym przypadku zła jako "zapisz sumę 5 i 7". Od biedy jestem w stanie zrozumieć, że pani nie pasowało podanie samego wyniku działania i chciała mieć to rozpisane. Choć na dobrą sprawę podanie wyniku 12 pokazuje, że uczeń doskonale wie co to jest ta suma. Bo każde inne działanie niż dodawanie da na tych liczbach inny wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: zapisz sumę 16.11.12, 22:47 A teraz wczytaj się we wszystkie posty założycielki wątku i wytłumacz mi, dlacz > ego odpowiedź 5+7=12 też jest w opisywanym przypadku zła jako "zapisz sumę 5 i > 7". Powiem krótko, nauczyciel wymaga opanowania przez ucznia materiału aktualnie przerabianego. Tak więc skoro na lekcji przerabiali takie zadania i zapisywali sumę w postaci 7+5, to takiego zapisu oczekuje nauczyciel na sprawdzianie. Sama mimo szybkiemu wykonywaniu działań w pamięci w klasach początkowych dostawałam obniżone oceny za nierozbijanie liczb i dopełnianiu do dziesiątek ( chyba taki był cel) , fakt faktem nie opanowałam tego rozbijania, ba nawet nie wiem do końca po jakiego grzyba się to robiło. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 16.11.12, 23:06 makurokurosek napisała: > Tak więc skoro na lekcji przerabiali takie zadania i zapisywali su > mę w postaci 7+5, to takiego zapisu oczekuje nauczyciel na sprawdzianie. Ale 7+5 to nie jest żadna suma. Sumą jest 12. Można dyskutować czy uczeń powinien napisać 5+7=12 czy wystarczy 12 - to jest kwestia wymagań nauczyciela. Natomiast twierdzenie, że 5+7 jest sumą jest takim nadużyciem jak twierdzenie, że kwadrat nie jest prostokątem, a klamra znaczy , że trzeba dodawać. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: zapisz sumę 16.11.12, 23:29 Przeczytaj moją odpowiedz do jotde tam podałam link do wytłumaczenia. Każda dziedzina ma swój własny zapis którego należy nauczyć się odczytywać : w muzyce to to zapis nut w matematyce działania. Zapis 5+ 3 odczytuje się jako suma liczby 5 i liczby 3. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 17.11.12, 08:27 makurokurosek napisała: > Przeczytaj moją odpowiedz do jotde tam podałam link do wytłumaczenia. Każda dzi > edzina ma swój własny zapis którego należy nauczyć się odczytywać : w muzyce to > to zapis nut w matematyce działania. > Zapis 5+ 3 > odczytuje się jako > suma liczby 5 i liczby 3. Ale skoro już ćwiczą takie formalne zapisy i odczyty to zadanie powinno brzmieć nie "zapisz sumę 5 i 7" tylko "zapisz sumę liczb 5 i 7". Poza tym niezależnie od tych podręczników 12 tak czy siak pozostaje sumą liczb 5 i 7, więc nadal nie rozumiem dlaczego zapisanie tego w postaci: 5+7=12 jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 16.11.12, 23:45 jakw napisała: > makurokurosek napisała: > > > Tak więc skoro na lekcji przerabiali takie zadania i zapisywali su > > mę w postaci 7+5, to takiego zapisu oczekuje nauczyciel na sprawdzianie. > Ale 7+5 to nie jest żadna suma. Sumą jest 12. Można dyskutować czy uczeń powini > en napisać 5+7=12 czy wystarczy 12 - to jest kwestia wymagań nauczyciela. Natom > iast twierdzenie, że 5+7 jest sumą jest takim nadużyciem jak twierdzenie, że kw > adrat nie jest prostokątem, a klamra znaczy , że trzeba dodawać. > > Przeczytaj proszę wypowiedź makurokurosek z godziny 21.09- linkuje książkę, podaje numer strony z wyjaśnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: zapisz sumę 17.11.12, 08:22 Makuro, z tak kuriozalnym podejściem, że '5+7=12' jest źle, a '5+7' jest już dobrze to się chyba jeszcze nie spotkałam. Z początku myślałam, że może chodziło o jakiś specyficzny zapis (jak przy przekraczaniu progu dziesiętnego). Dziecko sumę zapisało, z rozpędu podliczyło. Nie napisałam '=12' wyłącznie dlatego, że mi się nie chciało szukać na klawiaturze znaków... Matematyka w klasach 1-3 wygląda mniej więcej tak: - dzieci mają udawać, że nie umieją liczyć, nie wiedzą, że kwadrat jest prostokątem i inne takie - muszą przyswoić, że jakaś klamra oznacza dodawanie (która normalnie w tej roli w matematyce nie występuje) I jest to już któryś wątek na forum w ostatnim czasie , w którym jest wałkowane 'co autor miał na myśli w zadaniu z matematyki dla klas 1-3'. Nie wiem, czy to skutek reformy programowej, tego, że nauczyciele nauczania początkowego są niedouczeni czy durnowatych podręczników. A może wszystko na raz. BTW:Ze szkolnej kariery swoich córek nie przypominam sobie takich kwiatków, w podręcznikach też takich cudów nie było - obstawiam jednak, że mądry nauczyciel jest w stanie tak poprowadzić lekcje i tak przygotować sprawdzian, żeby nie było takich kontrowersji. Zadania z matematyki do liceum i gimnazjum są jednak łatwiejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 17.11.12, 08:45 Ja podejrzewam po prostu, że niedouczony matematycznie nauczyciel w zestawie z podręcznikiem przyjmującym jakieś konwencje (te nieszczęsne klamry) to jest po prostu mieszanka zabójcza dla zdrowego rozsądku osoby, która matematykę zna sporo lepiej niż dowolna pani od nauczania początkowego. Ja rozumiem, że można " na razie " uczyć dzieci, że prostokąt to prostokąt, a kwadrat to kwadrat (przecież w końcu mówi się też uczniom , że x do kwadratu nie może być równy -1), ale jeśli uczeń odróżnia kwadraty od prostokątów, a poza tym twierdzi, że kwadrat jest prostokątem to nie należy go za to karać. Tak samo jak uczeń w odpowiedzi na "zapisz sumę 5 i 7" napisze 5+7=12 . Bo ostatecznie jestem w stanie zrozumieć , że pani chodziło o napisanie tego "+" (choć nieśmiało muszę zauważyć, że iloczyn, różnice , ilorazy, potęgowanie, pierwiastkowanie i logarytmowanie dadzą w przypadku tych 2 liczb zupełnie inne wyniki niż 12, więc podanie wyniku 12 świadczy o tym , że uczeń doskonale wie , że sumę oblicza się za pomocą znaku +), ale dlaczego uczeń ma zostać ukarany za to, że napisał coś więcej niż to co pani miała w odpowiedziach? Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: zapisz sumę 17.11.12, 10:11 makurokurosek napisała: > Powiem krótko, nauczyciel wymaga opanowania przez ucznia materiału aktualnie pr > zerabianego. Tak więc skoro na lekcji przerabiali takie zadania i zapisywali su > mę w postaci 7+5, to takiego zapisu oczekuje nauczyciel na sprawdzianie. Nauczyciel który czegoś szczególnego oczekuje od dzieci musi sie to najpierw PRECYZYJNIE zakomunikować. Żeby nie było niejasności. Odpowiedz Link Zgłoś
aquarianna Re: zapisz sumę 16.11.12, 11:32 makurokurosek napisała: > Jest różnica między " zapisz" a "podaj" Nie ma żadnej różnicy. Suma to wynik, więc bez znaczenia czy się ten wynik poda czy zapisze. Zawsze to będzie 12. A jeśli pani chodziło o to, by dziecko napisało działanie zwane dodawaniem, to powinna odpowiednio sformułować polecenie. Ew. zadać pytanie "jak zapiszemy działanie między liczbą 5 i 7, którego wynikiem jest suma" > a w dobie nauki czytania ze zrozumieniem tym bardziej na takie niuanse stawia się nacisk. Jeśli suma to wynik działania, a nie samo działanie (a co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości*) to o jakich problemach ze zrozumieniem piszesz? Chyba tylko o problemach nauczyciela, że nie posiada podstawowej wiedzy i interpretując polecenie po swojemu robi dzieciakom wodę z mózgu. * jeśli dzieciaki są uczone, że zapis 5 + 7 to suma, to faktycznie koniec świata jest bliski Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: zapisz sumę 16.11.12, 12:01 > * jeśli dzieciaki są uczone, że zapis 5 + 7 to suma, to faktycznie konie > c świata jest bliski" To nie jest suma, ale zapis sumy. A koniec świata dla niektórych już nastąpił - dla tych, którzy nie zrozumieli instrukcji obsługi pieca albo umowy z firmą ubezpieczeniową, bankiem lub para-bankiem Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 16.11.12, 13:11 aquarianna napisała: > Jeśli suma to wynik działania, a nie samo działanie (a co do tego nie ma > najmniejszych wątpliwości*) to o jakich problemach ze zrozumieniem piszesz? Ch > yba tylko o problemach nauczyciela, że nie posiada podstawowej wiedzy i interpr > etując polecenie po swojemu robi dzieciakom wodę z mózgu. > > * jeśli dzieciaki są uczone, że zapis 5 + 7 to suma, to faktycznie konie > c świata jest bliski Nie kompromituj się dziewczyno, tylko po jakąś książkę sięgnij Odpowiedz Link Zgłoś
aquarianna Re: zapisz sumę 16.11.12, 13:43 > Nie kompromituj się dziewczyno, tylko po jakąś książkę sięgnij Poproszę więc o przykład "jakiejś książki", gdzie jest napisane, że suma ma dwa znaczenia i jest to: 1/ wynik działania nazywanego dodawaniem 2/ działanie nazywane dodawaniem To samo poproszę odnośnie różnicy, iloczynu czy ilorazu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 16.11.12, 06:42 jakw napisała: > Też podejrzewam, że to było po prostu sprawdzenie materiału "co to jest suma, r > óżnica itp. > Niemniej suma jest to wynik dodawania, a nie zapis całego działania. Zapis 5+7 > sumą jeszcze nie jest, za to 12 jest sumą liczb 5 i 7. Pani (a może i twórcy p > odręczników) robią dzieciom wodę z mózgu. Takie zadania powinny być odpowiednio > sformułowane. > Całkowicie się mylisz. Zadanie było dobrze sformułowane: zapisz sumę ( inaczej zapisz w postaci sumy jakieś liczby...a nie oblicz, czy policz ile wynosi suma liczb. ) Tego dzieci uczą się w szkołach. Jesli zadanie brzmi "napisz w postaci sumy i policz" trzeba zapisać działanie i wynik tego działania. Wodę w mózgu to swoim dzieciom robi wielu rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
malila Re: zapisz sumę 16.11.12, 12:14 iwek33 napisała: > Całkowicie się mylisz. Zadanie było dobrze sformułowane: zapisz sumę ( inaczej > zapisz w postaci sumy jakieś liczby...a nie oblicz, czy policz ile wynosi suma > liczb. ) Tego dzieci uczą się w szkołach. I to mnie najbardziej martwi. Co z tego, że nie napisano oblicz? Jeśli w jakimś zadaniu jest napisane: "podaj wynik", to by znaczyło, że nie można liczyć, bo nie użyto słowa "oblicz"? A teraz zadanie z jakiegoś testu gimnazjalnego: Do dzbanka wlano 2 jednakowe butelki soku. Ile takich samych butelek wody należy dolać do dzbanka, aby sok stanowił 25% napoju? Wybierz odpowiedź spośród podanych. A. 2 B. 4 C. 6 D. 8 Co ma zrobić uczeń rozwiązujący zadanie: - obliczyć liczbę butelek i na tej podstawie zakreślić prawidłową odpowiedź? - obliczyć liczbę butelek i na tej podstawie wybrać prawidłową odpowiedź? - niczego nie liczyć, tylko wybrać sobie odpowiedź? Do takich absurdów prowadzi nieumiejętne formułowanie poleceń, a potem zrzucanie odpowiedzialności za te braki na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: zapisz sumę 16.11.12, 12:46 > I to mnie najbardziej martwi. > Co z tego, że nie napisano oblicz? Jeśli w jakimś zadaniu jest napisane: "podaj > wynik", to by znaczyło, że nie można liczyć, bo nie użyto słowa "oblicz"?" W poleceniu "podaj wynik" chodzi o to, że wynik wynik musi być "podany' - nieważnie jak obliczony i niekoniecznie osobiście obliczony! Ale w tym przypadku chodzi o "zapisz sumę" - o sposób dochodzenia do sumy, a nie o wynik. To zresztą ciekawy casus dla studentów prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
malila Re: zapisz sumę 16.11.12, 12:54 W tym przypadku chodzi o to, że polecenie można zinterpretować na dwa sposoby. Jeśli tak jest, nie można karać ucznia za to, że zinterpretował to w inny sposób niż chciała nauczycielka. Ergo - nauczycielka nie jest umysłem ścisłym. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: zapisz sumę 16.11.12, 13:07 No, nie jestem pewna, czy na dwa sposoby można to interpretować Nie wiem, jakim umysłem jest nauczycielka, ale jej obowiązkiem jest uczyć dzieci rozróżnienia słów "zapisz" i "oblicz". Odpowiedz Link Zgłoś
aquarianna Re: zapisz sumę 16.11.12, 13:53 > Nie wiem, jakim umysłem jest nauczycielka, ale jej obowiązkiem jest uczyć dziec > i rozróżnienia słów "zapisz" i "oblicz". I dzieciak na polecenie "oblicz sumę 5 i 7" obliczy. W pamięci. I nic nie zapisze. Logicznie rzecz biorąc nie powinien mieć odjętych punktów. W końcu nie było polecania "oblicz i zapisz" Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 16.11.12, 23:08 menodo napisała: > > Nie wiem, jakim umysłem jest nauczycielka, ale jej obowiązkiem jest uczyć dziec > i rozróżnienia słów "zapisz" i "oblicz". I potem na maturze uczeń dostający polecenie "wskaż wykres funkcji" pokaże ten wykres palcem czy jednak coś zaznaczy w tym arkuszu? Odpowiedz Link Zgłoś
aquarianna Re: zapisz sumę 16.11.12, 13:49 > Ale w tym przypadku chodzi o "zapisz sumę" - o sposób dochodzenia do sumy, a ni > e o wynik. Więc logicznie powinno być "zapisz działanie na liczbach 5 i 7, którego wynikiem jest suma" "Zapisać coś", to nic innego, jak utrwalić w formie pisemnej. W tym wypadku "zapisać sumę" oznacza obliczenie tej sumy (sposób obliczenia nieistotny) i podanie w formie pisemnej. Więc napisanie liczby 12 jest jak najbardziej poprawną odpowiedzią na polecenie. Wymagamy precyzji w myśleniu dzieci, sami tej precyzji nie stosując. > To zresztą ciekawy casus dla studentów prawa. > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 16.11.12, 22:34 menodo napisała: > Ale w tym przypadku chodzi o "zapisz sumę" - o sposób dochodzenia do sumy, a ni > e o wynik. Sęk w tym, że wygląda na to, że panią nauczycielkę nie interesowało wcale , żeby uczeń zapisał 5+7=12. To było podobno źle. Prawidłowo należało zapisać 5+7. > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: zapisz sumę 16.11.12, 23:04 Prawidłowo należało zapisać 5+7. No i to był prawidłowy zapis. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 16.11.12, 23:10 menodo napisała: > Prawidłowo należało zapisać 5+7. > > No i to był prawidłowy zapis. Zapis to był, ale na pewno nie był to zapis sumy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 17.11.12, 09:36 To zadanie powinno prawdopodobnie brzmieć "zapisz sumę liczb 5 i 7 jako wyrażenie algebraiczne". Odpowiedz Link Zgłoś
twinmama76 Re: zapisz sumę 16.11.12, 08:41 makurokurosek napisała: > Takie niuanse podawane są na lekcjach matematyki i na ćwiczenie ich poświęcone > jest ładnych kilka zajęć. Ostatnio jest sporo wpisów dotyczących zadań i mam wr > ażenie , że wszystkie problemy wynikają z nadmiernego zainteresowania rodziców > lekcjami dziecka, w efekcie dziecko zamiast ćwiczyć schemat omówiony na lekcjach ćwiczy schemat przedstawiony przez rodzica. I to jest podstawa problemu. Zdążyłam się już zorientować, JAK uczone są dzieci w szkole i naprawdę, staram się nie wnikać w tzw. metodykę czyli po prostu rąbanie bezmyślne coraz głupszych testów. Nie mam zamiaru ćwiczyć z moimi dziećmi żadnych "schematów". Wymagam, żeby umiały liczyć po prostu. Ciekawe jest to, że nauczycielka matematyki starej daty, obecnie na emeryturze, również uważa, ze suma jest WYNIKIEM dodawania. Wg niej powinno być 5+7=12. No ale ona z współczesną "metodyką" nie ma na szczęście nic wspólnego... P.S. żeby było jasne - wynik testu mi zwisa, nie mam zamiaru iść się kłócić. Natomiast oczywiście powiedziałam dziecku, że jego odpowiedź była prawidłowa. P.S. 2 Tak, świadczy to o mojej bezdennej głupocie Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: zapisz sumę 16.11.12, 09:26 > Ciekawe jest to, że nauczycielka matematyki starej daty, pani na lekcji (upewniłem sie że to nie było samodzielnie ) robi zadanie .pytanie w zadaniu brzmi - ile jest jabłek ? ustala z klasą ile i dyktuje odpowiedż - jabłek BYŁO 6 Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 16.11.12, 13:23 twinmama76 napisała: > Nie mam zamiaru ćwiczyć z moimi dziećmi żadnych "schematów". Wymagam, żeby umia > ły liczyć po prostu. > > Ciekawe jest to, że nauczycielka matematyki starej daty, obecnie na emeryturze, > również uważa, ze suma jest WYNIKIEM dodawania. Wg niej powinno być 5+7=12. No > ale ona z współczesną "metodyką" nie ma na szczęście nic wspólnego... No oczywiście, ze suma jest wynikiem dodawania, bo jest. Nikt tego nie neguje. Ale zapis sumy polega na napisaniu liczb i znaku Dzisiaj pytałam matematyków. Jeśli polecenie brzmiało Zapisz sumę, dziecko powinno zapisać 5+7 lub jeśli napisałoby razem z wynikiem 5+7 = 12 odpowiedź byłaby dobra. Podanie samego wyniku zostałoby przez matematyka nie uznane. Co więcej jako przykład podał mi zadanie ze sprawdzianu: zapisz w postaci iloczynu liczby 27563 i 654 Niektórzy uczniowie sporo czasu stracili, zeby to wymnożyć. Nie trzeba było. Wystarczyło zrobić zapis 27563x 654. Jeśli w treści zadania pisałoby : zapisz w postaci iloczynu i podaj wynik, lub zapisz w postaci iloczynu i oblicz lub oblicz iloczyn to wtedy trzeba wyliczać. Zobacz, czy dzieci w podręczniku lub zeszycie ćwiczeń mają tego typu zadania, uważnie przeczytaj ich treść i jeśli były takie przykłady zwróć na to uwagę synkowi, bo w starszych klasach na pewno spotka się z tego typu przykładami. Odpowiedz Link Zgłoś
aquarianna Re: zapisz sumę 16.11.12, 14:00 > No oczywiście, ze suma jest wynikiem dodawania, bo jest. Nikt tego nie neguje. > Ale zapis sumy polega na napisaniu liczb i znaku. Rany, kobieto, nie uczono Cię definicji słowa DODAWANIE? Albo ogólnie DZIAŁANIE? Bo to jest właśnie zapis liczb i znaku +. Suma jest wynikiem tego zapisu, a nie tym zapisem. > Dzisiaj pytałam matematyków. Jeśli polecenie brzmiało Zapisz sumę, dziecko powi > nno zapisać 5+7 lub jeśli napisałoby razem z wynikiem 5+7 = 12 odpowiedź byłab > y dobra. Podanie samego wyniku zostałoby przez matematyka nie uznane. Jeśli to tacy sami matematycy jak Ty, to się nie dziwię. > jako przykład podał mi zadanie ze sprawdzianu: zapisz w postaci iloczynu liczb > y 27563 i 654 > Niektórzy uczniowie sporo czasu stracili, zeby to wymnożyć. Nie trzeba było. Wy > starczyło zrobić zapis 27563x 654. Naprawdę ktoś daje takie debilne polecenia? W której klasie? Jeśli celem tego jest sprawdzenie, czy uczeń zna definicję słowa iloczyn albo czy wie, jak wygląda mnożenie, to polecenie należało sformułować w zupełnie inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: zapisz sumę 16.11.12, 20:28 iwek33 napisała: > Dzisiaj pytałam matematyków. Jeśli polecenie brzmiało Zapisz sumę, dziecko powi > nno zapisać 5+7 lub jeśli napisałoby razem z wynikiem 5+7 = 12 odpowiedź byłab > y dobra. Podanie samego wyniku zostałoby przez matematyka nie uznane. Chyba przez pseudomatematyka SUMA to jest WYNIK DODAWANIA!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 17.11.12, 00:35 kozauwoza napisała: > Chyba przez pseudomatematyka SUMA to jest WYNIK DODAWANIA!! Zgadza się. Suma to jest wynik dodawania. Ale też: "zapis algebraiczny w matematyce: a+b odczytuje się jako suma liczby a i liczby b" Przeczytaj wypowiedź makurokurosek z godziny 21.09 - na spokojnie. W zalinkowanych stronach książki ( str 165) jest to wyjaśnione. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: zapisz sumę 17.11.12, 10:07 iwek33 napisała: > Zgadza się. Suma to jest wynik dodawania. Ale też: "zapis algebraiczny w matem > atyce: a+b odczytuje się jako suma liczby a i liczby b" Algebra to algebra, bada ogólne zależności matematyczne między zmiennymi.Jak podasz wynik dodawania a+b? W zadaniu III klasisty nie chodziło z pewnoscią o algebrę . Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: zapisz sumę 17.11.12, 12:50 .Jak po > dasz wynik dodawania a+b? a+b=c Rozumiem wiec, że według ciebie wystarczy napisać "c" Rozumiem wiec, że według ciebie a +b czytamy jako : składnik a dodać składnik b Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: zapisz sumę 17.11.12, 16:36 makurokurosek napisała: > Rozumiem wiec, że według ciebie wystarczy napisać "c" Nie wystarczy i dlaczego akurat "c" a nie "d" lub "e"? To jest właśnie algebra! > Rozumiem wiec, że według ciebie a +b czytamy jako : składnik a dodać składnik > b Można. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 17.11.12, 21:49 makurokurosek napisała: > Rozumiem wiec, że według ciebie a +b czytamy jako : składnik a dodać składnik > b Nieważne jak czytamy - raczej wszystko jedno co przeczytasz: suma a i b czy a plus b czy składnik a dodać składnik b - ważne jak uczeń rozumie taki zapis. Zwłaszcza że mowa jest o III klasie szkoły podstawowej a nie III liceum czy choćby III gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: zapisz sumę 17.11.12, 22:05 > Zwłaszcza że mowa jest o III klasie szkoły podstawowej a nie > III liceum czy choćby III gimnazjum. A swoją drogą, grozą wieje, że takie zadania są w trzeciej klasie. Wydawałoby się, że normalnie rozwinięte umysłowo dzieci powinny mieć zapis dodawania w klasie pierwszej. Ale w klasie pierwszej to dzieci mają dorysowywać jedno jabłuszko do dwóch.Co prawda przeważająca część z nich sprawnie dodaje ( a często i odejmuje) co najmniej w zakresie dziesięciu w momencie pójścia do szkoły (tak, sześciolatki też), ale ciii, udawajmy, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: zapisz sumę 18.11.12, 09:53 paszczakowna1 napisała: >Co prawda przeważająca część z nich sprawnie dodaje ( a często > i odejmuje) co najmniej w zakresie dziesięciu w momencie pójścia do szkoły (ta > k, sześciolatki też Zdziwiłabyś się wcale nie jest tak różowo. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: zapisz sumę 18.11.12, 20:05 > Zdziwiłabyś się wcale nie jest tak różowo. Serio? To mnie zdziwiłaś. Ja co prawda moje wrażenia czerpię głównie ze zrzędzenia córki ('pani chyba się zdaje, że my mamy po cztery lata, bo strasznie się dziwi, że wszyscy wiedzą, ile to 4 dodać 4'), a to dość specyficzne środowisko (w większości karmione edukacyjnymi łamigłówkami itp), ale z drugiej strony, jak pamiętam np. dzieci wiejskie, to co jak co, ale zagadnienia typu 'czy trzy złote wystarczą na dwie drożdżówki i wodę cytrynową' miały od wczesnego wieku opanowane w stopniu godnym zazdrości. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: zapisz sumę 18.11.12, 21:00 paszczakowna1 napisała: > Serio? To mnie zdziwiłaś. Naprawdę? Nie słyszałaś że sporo dzieci ma problemy z matematyką? Często wynikaja one ze słabo opanowanych podstaw. Osobiscie uważam, że lepiej wałkować z dziećmi w poczatkowych klasach podstawy matematyki niż wprowadzac za wczesniej cos trudniejszego /wiele dzieci nie jest jeszcze na to gotowych/bo na to będzie jeszcze czas od IV klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: zapisz sumę 18.11.12, 22:46 > Naprawdę? Nie słyszałaś że sporo dzieci ma problemy z matematyką? Często wynika > ja one ze słabo opanowanych podstaw. To słyszałam. I będzie miało coraz więcej, bo znaczna część pierwszej klasy to nie "wałkowanie podstaw", tylko jakieś działania pozorne. Moją tezą nie jest, że wszystkie dzieci umieją liczyć, ale że praktycznie wszystkie dzieci idąc do szkoły a) umieją liczyć do dziesięciu, b) dodają do dziesięciu na konkretach, c) w większości rozumieją pojecie liczby w oderwaniu od konkretu i wykonują dodawanie (a często też odejmowanie) w zakresie dziesięciu. Słabe opanowanie podstaw funduje im szkoła. Środek listopada mamy i w pierwszej klasie zamiast trenować dodawanie i odejmowanie na liczbach abstrakcyjnych (i zapis cyfrowy), rysują jedno jabłuszko przy drugim jabłuszku. Totalnie się przy tym zniechęcając, bo nie widzą w tym sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 18.11.12, 10:37 paszczakowna1 napisała: > Wydawałoby się, że normalnie rozwinięte umysłowo dzieci powinny mieć zapis dodawania > w klasie pierwszej. Pewnie mają. Teraz to chyb było uświadamianie dziecio, co to suma , różnica, składnik itd. A co do liczenia w I klasie. Nawet 7-latki nie wszystkie sprawnie dodają , o 6-latkach nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 17.11.12, 21:04 kozauwoza napisała: > Algebra to algebra, bada ogólne zależności matematyczne między zmiennymi.Jak po > dasz wynik dodawania a+b? W zadaniu III klasisty nie chodziło z pewnoscią o alg > ebrę . Niemal na pewno chodziło właśnie o to, że suma powstaje jako wynik dodawania. Wyrażenia algebraiczne są ciut później - chyba, że reforma radośnie wrzuciło to do III klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: zapisz sumę 16.11.12, 20:26 > Nie mam zamiaru ćwiczyć z moimi dziećmi żadnych "schematów". Wymagam, żeby umia > ły liczyć po prostu. Zawsze jest jakiś schemat ,liczenie ze wzorów czy z proporcji to wszystko działania schematyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 16.11.12, 22:59 makurokurosek napisała: > > Nie mam zamiaru ćwiczyć z moimi dziećmi żadnych "schematów". Wymagam, żeb > y umia > > ły liczyć po prostu. > > Zawsze jest jakiś schemat ,liczenie ze wzorów czy z proporcji to wszystko dział > ania schematyczne. Gdyby do wszystkich zadań z matematyki możnaby dopasować łatwo schemat znany z lekcji matematyki to nie byłoby trudnych zadań. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia dla starszych 16.11.12, 09:44 W zbiorze zadań dla przygotowujących się do matury następujące zadanie: "Czy wiesz, ile jest neutronów w jądrze atomu sodu o liczbie masowej 23?" Uczennica odpowiedziała: "Nie wiem". Prawidłowa odpowiedź, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: dla starszych 16.11.12, 13:38 Jak czytam ten wątek to przerażona jestem. Syn ma matematykę w wersji angielskiej, ale zapewne będzie musiał zdawać na egzaminach też polską opcję i z tego co widzę to polegnie z kretesem. Chyba muszę kupić jakiś podręcznik do matematyki dla klas I-III, żeby go wdrożyć w te niuanse językowe Może polecicie, któryś zestaw. Syn w szkole uczy się polskiego z książek Juki, Gra w kolory, ale nie widziałam książki z matematyki, więc nie wiem, czy jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: dla starszych 16.11.12, 14:02 Nie mogę Ci nic polecić, bo na podręcznikach dla dzieci się nie znam. Szkoła Twojego syna jest beznadziejna - wierze, że syn jest zdolnym dzieckiem, a Tobie zależy na jego edukacji - więc nie wiem...może poszukaj dla Niego lepszej szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: dla starszych 16.11.12, 21:45 menodo napisała: > Szkoła Twojego syna jest beznadziejna Szkoła jest rewelacyjna, ale to szkoła brytyjska i program polski dotyczy jedynie nauki języka polskiego. Matematyka jest po angielsku i nie ma w niej takich idiotycznych zadań. Dlatego będę musiała kupić podręcznik i wdrażać syna w polską myśl matematyczną Na szczęście babcia matematyczka może wspomóc. Tylko, nie wiem, czy ona będzie w stanie myśleć według klucza > a Tobie zależy na jego edukacji - więc nie wiem...może poszukaj dla Niego lepsz > ej szkoły? Lepszej nie znajdę, bo po tym co czytam na forum o polskich szkołach to przerażenie mnie ogarnia. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: dla starszych 16.11.12, 21:58 Fogito, polska myśl matematyczna ma wielkie tradycje i wielkie osiągnięcia. Naprawdę nie ma się czego wstydzić - zapytaj o to swoją Mamę "Matematyka jest po angielsku i nie ma w niej takich > idiotycznych zadań. " Chcesz powiedzieć, że Anglicy/Amerykanie nie znają logiki? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: dla starszych 16.11.12, 22:17 menodo napisała: > Chcesz powiedzieć, że Anglicy/Amerykanie nie znają logiki? W rozróżnianiu niuansów "zapisz sumę" a "oblicz sumę" nie ma żadnej logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: dla starszych 17.11.12, 08:28 jakw napisała: > W rozróżnianiu niuansów "zapisz sumę" a "oblicz sumę" nie ma żadnej logiki. > No własnie Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: dla starszych 17.11.12, 08:25 menodo napisała: > Fogito, polska myśl matematyczna ma wielkie tradycje i wielkie osiągnięcia. > Naprawdę nie ma się czego wstydzić - zapytaj o to swoją Mamę Moja mama to stary nauczyciel i może nie pojąć, że teraz się według kluczy odpowiada a nie według rozumu. > > "Matematyka jest po angielsku i nie ma w niej takich > > idiotycznych zadań. " > Chcesz powiedzieć, że Anglicy/Amerykanie nie znają logiki? Na pewno nie znają polskich niuansów językowych. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: dla starszych 17.11.12, 08:41 Moja mama to stary nauczyciel i może nie pojąć, że teraz się według kluczy odpo > wiada a nie według rozumu. Z kluczami to jest problem głównie w przedmiotach humanistycznych, w matematyce - nie. Przynajmniej dotąd. Chyba że pani ma głowę zamkniętą (na klucz) w kwestii matematyki. Być może miała jakieś zadania typu zapisz sumę, zapisz różnicę i jako odpowiedzi podane właśnie 5+7, a nie 5+7=12. Stąd nie jest w stanie pojąć, że to mogłaby być odpowiedź z kategorii "też poprawna' Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: dla starszych 17.11.12, 09:19 morekac napisała: > Chyba że pani ma głowę zamkniętą (na klucz) w kwestii matematyki. Być może miał > a jakieś zadania typu zapisz sumę, zapisz różnicę i jako odpowiedzi podane właś > nie 5+7, a nie 5+7=12. Stąd nie jest w stanie pojąć, że to mogłaby być odpowie > dź z kategorii "też poprawna' Myślę, że problem polega na tym, że panie od nauczania początkowego mogą być lamerami matematycznymi w dowolnym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: dla starszych 16.11.12, 23:34 > Szkoła jest rewelacyjna, ale to szkoła brytyjska i program polski dotyczy jedyn > ie nauki języka polskiego. Matematyka jest po angielsku i nie ma w niej takich > idiotycznych zadań. " No, ale mam nadzieję, że z tym się zgodzisz - matematyka to nie jest wstęp do księgowoiści Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: dla starszych 17.11.12, 08:18 menodo napisała: > > No, ale mam nadzieję, że z tym się zgodzisz - matematyka to nie jest wstęp do > księgowoiści W wydaniu polskiej szkoły jest to na pewno wstęp do zapoznania się z PKP od strony teoretycznej. Te zadania o pociągach ... - chyba było nawet jedno w tym roku na maturze Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: dla starszych 17.11.12, 08:27 jakw napisała: > W wydaniu polskiej szkoły jest to na pewno wstęp do zapoznania się z PKP od str > ony teoretycznej. Te zadania o pociągach ... - chyba było nawet jedno w tym rok > u na maturze KIedy czytam niektóre bzdurne przykłady to się cieszę, że edukację mam za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: dla starszych 16.11.12, 13:43 mamalgosia napisała: > W zbiorze zadań dla przygotowujących się do matury następujące zadanie: > "Czy wiesz, ile jest neutronów w jądrze atomu sodu o liczbie masowej 23?" > Uczennica odpowiedziała: > "Nie wiem". > Prawidłowa odpowiedź, no nie? Oczywiście, że prawidłowa Odpowiedz Link Zgłoś
aquarianna Re: dla starszych 16.11.12, 14:03 jagabaga92 napisała: > mamalgosia napisała: > > > W zbiorze zadań dla przygotowujących się do matury następujące zadanie: > > "Czy wiesz, ile jest neutronów w jądrze atomu sodu o liczbie masowej 23?" > > Uczennica odpowiedziała: > > "Nie wiem". > > Prawidłowa odpowiedź, no nie? > Oczywiście, że prawidłowa Niekoniecznie. Jeśli uczennica wiedziała, choć nie była pewna, a mimo to napisała "nie wiem", to odpowiedź jak najbardziej jest błędna Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: dla starszych 16.11.12, 14:12 > > > "Czy wiesz, ile jest neutronów w jądrze atomu sodu o liczbie masowe > j 23?" > > > Uczennica odpowiedziała: > > > "Nie wiem". > > > Prawidłowa odpowiedź, no nie? > > > Oczywiście, że prawidłowa > Niekoniecznie. Jeśli uczennica wiedziała, choć nie była pewna, a mimo to napisa > ła "nie wiem", to odpowiedź jak najbardziej jest błędna Odpowiedź mogła być nieprawdziwa, ale na pewno PRAWIDŁOWA, bo w prawidłowy sposób (odpowiadając Tak/Nie) dziewczyna odpowiedziała na pytanie rozpoczynające się od "Czy". Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: zapisz sumę 16.11.12, 21:39 Bo ja się do trzeciej klasy nie nadaję najwyraźniej... Nie ty jedna, jak się okazuje... Mam wrażenie, że z matematyką w pierwszych klasach podstawówki jest o tyle problem, że dorośli aby zrozumieć to, co autor miał na myśli, muszą wyzerować sobie wiedzę a to na temat liczb ujemnych, a to na temat ułamków , a to jeszcze inne zagadnienia. Nie jest to jednak takie proste. Może więc rzeczywiście nie należy ani za bardzo kombinować, ani za bardzo filozofować , tylko dać dziecku zrobić to samodzielnie i pocieszać się, że w starszych klasach polecenia w zadaniach są jednak bardziej jednoznaczne i logiczne. BTW: jeśli dziecko dobrze liczy, nie ma większych problemów z geometrią i ogólnie 'czuje' matematykę, to to, że napisze 5+7=12 zamiast oczekiwanego 5+7 nie ma większego znaczenia dla jego rozwoju matematycznego... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 16.11.12, 22:30 morekac napisała: > BTW: jeśli dziecko dobrze liczy, nie ma większych problemów z geometrią i ogóln > ie 'czuje' matematykę, to to, że napisze 5+7=12 zamiast oczekiwanego 5+7 nie ma > większego znaczenia dla jego rozwoju matematycznego... Ale jeśli nie jest orłem z matematyki to zapisując 5+7=12 i dostając za to 0 punktów to tylko zgłupieje. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: zapisz sumę 17.11.12, 08:29 jakw napisała: > Ale jeśli nie jest orłem z matematyki to zapisując 5+7=12 i dostając za to 0 pu > nktów to tylko zgłupieje. Mam nadzieję, że to niemożliwe aby w takim przypadku było 0 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 17.11.12, 08:53 fogito napisała: > jakw napisała: > > > > Ale jeśli nie jest orłem z matematyki to zapisując 5+7=12 i dostając za t > o 0 pu > > nktów to tylko zgłupieje. > > Mam nadzieję, że to niemożliwe aby w takim przypadku było 0 punktów. Ja nie mam wielkich złudzeń od czasu gdy usłyszałam o twierdzeniu nauczycielki nauczania początkowego, że "zbiór pusty nie jest zbiorem". Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: zapisz sumę 17.11.12, 09:10 jakw napisała: > Ja nie mam wielkich złudzeń od czasu gdy usłyszałam o twierdzeniu nauczycielki > nauczania początkowego, że "zbiór pusty nie jest zbiorem". > Zastanawiam się, kto teraz zostaje dopuszczony do nauczania dzieci. Są jakieś studia wymagane czy może juz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 17.11.12, 09:31 Akurat cytat jest sprzed paru ładnych lat. Wprawdzie od kilku lat jest obowiązkowa matura z matematyki (maturę to na pewno trzeba mieć), ale żeby ją zdać to wystarczy wiedza na poziomie gimnazjum, więc nie wiem czy to istotnie wpłynie na zasilenie wiedzą matematyczną kadr nauczania początkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: zapisz sumę 17.11.12, 10:20 Do nauczania trzeba mieć papier stosownej uczelni wyższej. Ludzie, którzy zdawali maturę z matematyki, jeszcze ich chyba nie skończyli. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: zapisz sumę 17.11.12, 13:52 fogito napisała: > Zastanawiam się, kto teraz zostaje dopuszczony do nauczania dzieci. Są jakieś s > tudia wymagane czy może juz nie? No oczywiste jest ( wg znawczyń forumowych) że do nauczania dzieci to są dopuszczane same głąby, które nawet wiedzy w zakresie podstawowym nie mają. Za to rodzice dzieci chodzących do szkoły to SAMI BARDZO WYKSZTAŁCENI ludzie, znający się NA WSZYSTKIM najlepiej, ich dzieci również znają się na wszystkim najlepiej ( rodzice nawet nie dopuszczają myśli, że młoda ich pociecha relacjonując coś, co "pani powiedziała" mogą wyjąć słowa z kontekstu, przekazać swoją uzupełnioną wersję, coś przekręcić, czegoś nie dosłyszeć, bo w tym czasie, gdy pani tłumaczyła fajnie gadało się z sąsiadem z ławki- nie, nie!!......takiej opcji nie ma). Jedyna słuszna wersja - "pani jest głupia- piszę do kuratorium!!" Bardzo łatwo przychodzi co niektórym obrażenie drugiego człowieka, zmieszanie z błotem, a brak umiejętności normalnego, spokojnego rozmawiania i wyjaśnienia czegoś, to już niestety norma. Dowodem są setki wątków na tym forum, ten także. Dużo krzyku, obelg i oczywiście punkt wyjścia: nie będę słuchał, co ktoś mówi do mnie, tylko JA mam jedyną słuszną rację. A na koniec Krasicki: "Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, Tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, zmordowany, gdy sobie odpoczął, Rzekł mądry, żeby nie był w odpowiedzi dłużny: "Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz jest próżny." Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: zapisz sumę 17.11.12, 14:01 iwek33 napisała: > A na koniec Krasicki: > "Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; > Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, > Tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; > Na koniec, zmordowany, gdy sobie odpoczął, > Rzekł mądry, żeby nie był w odpowiedzi dłużny: > "Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz jest próżny." > > Pozdrawiam! Dzięki za przypomnienie Bardzo przydatne ba forum. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: zapisz sumę 17.11.12, 16:39 iwek33 napisała: > A na koniec Krasicki: > "Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; > Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, > Tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; > Na koniec, zmordowany, gdy sobie odpoczął, > Rzekł mądry, żeby nie był w odpowiedzi dłużny: > "Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz jest próżny." > > Pozdrawiam! To chyba tez o sobie piszesz przeciez pyszczysz nie mniej niż inni na wątku Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: zapisz sumę 17.11.12, 21:10 iwek33 napisała: > > No oczywiste jest ( wg znawczyń forumowych) że do nauczania dzieci to są dopusz > czane same głąby, które nawet wiedzy w zakresie podstawowym nie mają. Za to rod > zice dzieci chodzących do szkoły to SAMI BARDZO WYKSZTAŁCENI ludzie, znający s > ię NA WSZYSTKIM najlepiej Wiesz, mam podstawy sądzić, że na matematyce jako takiej znam się lepiej niż dowolna nauczycielka od nauczania początkowego, która nie musiała nawet zdawać jakiejkolwiek matury z matematyki Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Po przeczytaniu wątku 17.11.12, 23:01 dorobiłam się siniaka na czole, od stukania się w niedowierzaniu i przerażeniu. Czu nie widzicie, jak absolutną bzdurą jest uczenie takich małych dzieci subtelnychi pojęć jak "zapisz sumę"? I jak absolutnie niczego to nie wnosi w ich rozumienie matematyki? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 06:27 Czu nie widzicie, jak absolutną bzdurą jest uczenie takich małych dzieci subtel > nychi pojęć jak "zapisz sumę"? I jak absolutnie niczego to nie wnosi w ich rozu > mienie matematyki? Te małe to 10-latki czy pierwszaki? Absurdalne jest to, że wg. pani 5+7=12 jest źle, a 5+7 już dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 09:58 morekac napisała: > Absurdalne jest to, że wg. pani 5+7=12 jest źle, a 5+7 już dobrze... Dokładnie! Pani nauczycielka nie umie wyjść poza ramy swoich schematów, do tego błędnych Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 10:34 > Absurdalne jest to, że wg. pani 5+7=12 jest źle, a 5+7 już dobrze..." Źle wg pani to "12" - tak napisało dziecko autorki wątku. Czyli nie dokonało zapisu sumy, a takie było polecenie. I to polecenie nie jest "od czapy" w nauce matematyki - ale wiem, że nieprzekonanych nie przekonam. Nie uważam tez , że jest zbyt "subtelne" dla 10-latka; dzieci w tym wieku są zdolne do wykonywania rozmaitych "komend"i przestrzegania procedur np. w grach komputerowych; na pewno te bardziej rozgarnięte. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 10:41 menodo napisała: > Czyli nie dokonało zapisu sumy, a takie było polecenie. 12 jest jest sumą liczb 7 i 5. Zapisanie liczby 12 jest zapisem sumy 7 i 5. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 11:16 " 12 jest jest sumą liczb 7 i 5. Zapisanie liczby 12 jest zapisem sumy 7 i 5." A gdyby polecenie brzmiało " zapisz sumę liczb 2 i 2" - to jak należałoby je poprawnie wykonać? Bo odpowiedź "4" może być przecież wynikiem zarówno dodawania, jak i mnożenia, prawda? W dalszym ciągu będę się upierać, że matematyka to nie są rachunki, bo rachunki to obliczają za ludzi maszyny. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 19:25 menodo napisała: > Bo odpowiedź "4" może być przecież wynikiem zarówno dodawania, jak i mnożenia, > prawda? Oraz podniesienia 2 do potęgi 2... I dlatego nie należy dawać takich przykładów jako sprawdzianu umiejętności wykonania jakiegoś działania Natomiast w opisywanym przypadku odpowiedź 12 mogła wyjść tylko w wyniku dodawania. W sumie rozumiem, że pani chciała mieć to rozpisane i pewnie akurat to dzieci ostatnio ćwiczyły jako robienie zadania "zapisz coś", ale, wybacz, zupełnie nie trafia do mnie argument, że polecenie "zapisz sumę" oznacza zupełnie co innego niż "oblicz". Uczenie rozróżniania takich subtelności to raczej strzał w kolano - jego kolano. > W dalszym ciągu będę się upierać, że matematyka to nie są rachunki, bo rachunki > to obliczają za ludzi maszyny. Niestety, w wykonaniu naszej szanownej edukacji to są głównie rachunki , z nieśmiertelnymi zadaniami o pociągach ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 10:42 Dziecko zapisało sumę. Zakazu obliczania nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 10:44 oliwija napisała: > 5+7=12 no i źle Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 10:46 morekac napisała: > oliwija napisała: > > > 5+7=12 > > no i źle Ja to ciekawa jestem czy przeszłoby 7+5 Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 12:25 morekac napisała: > oliwija napisała: > > > 5+7=12 > > no i źle Chcę zwrócić uwagę czytelniczek wątku, że : odpowiedź: " No i źle" jest odpowiedzią Twinnmamy- autorki wątku. Dziecko autorki wątku dało odpowiedź " 12" i ta odpowiedź została niezaliczona- i ten fakt zna Twinnmama. To, czy inne dzieci w klasie, te, które napisały: 7+5= 12 też mają odpowiedź niezaliczoną - tego nie wiemy- bo tego nie wie nawet SAMA AUTORKA WĄTKU - w końcu nie analizowała sprawdzianów wszystkich dzieci w klasie, tylko swojego jednego dziecka. Uznanie odpowiedzi 5+7 = 12 jako błędnej JEST SUGESTIĄ AUTORKI WĄTKU, którą większość forumek przyjęło, jako fakt, że tak oto napisała nauczycielka. A moim zdaniem prawda była inna. Nauczyciel ocenił pozytywnie odpowiedzi 5+7 oraz 5+7=12, nie uznał odpowedzi "12". Dlaczego: 140 wcześniejszych wątków, łącznie z wklejonym linkiem książki do matematyki, która to wyjaśnia. Spór bezsensowny, oparty nie na fakcie, tylko przypuszczeniach autorki wątku. Chlapiemy często jęzorami nie znając prawdziwych faktów, tylko przyjmując "wygodne" dla nas interpretacje. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 12:56 Chcę zwrócić uwagę czytelniczek wątku, że : > odpowiedź: " No i źle" jest odpowiedzią Twinnmamy- autorki wątku. Dziecko auto > rki wątku dało odpowiedź " 12" i ta odpowiedź została niezaliczona- i ten fakt > zna Twinnmama." Zgadzam się. Twinnmama napisała tak: "Morekac była najbliżej odpowiedzi poprawnej, bo jedynie słuszna odpowiedź to: 5+7 Dziecko moje napisało "12", gdyż nie było miejsca na zapis "5+7=12". I dostało 0 punktów za zadanie... A ja zgłupiałam, bo kurcze lata temu uczyłam się, że SUMA jest to WYNIK dodawania. I też bym napisała "12". " Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 18:47 Zwracam honor, jakoś mi umknęło. Dziecko rzeczywiście zapisało sam wynik. Swoją drogą, dlaczego aż takie znaczenie przy wyborze metody zapisu czy rozwiązania zadania odgrywa ilość miejsca zostawionego na rozwiązanie? Czy nie jest to zbytni schematyzm? Na tym etapie spokojnie można wyjechać na margines albo zrobić strzałkę do kolejnej kartki... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 20:14 iwek33 napisała: > Dlaczego: 140 wcześniejszych wątków, łączn > ie z wklejonym linkiem książki do matematyki, która to wyjaśnia. Przy czym książka jest chyba do gimnazjum i na pewno nie wyjaśnia jaka jest różnica między zapisz a oblicz.... Odpowiedz Link Zgłoś
twinmama76 Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 08:20 iwek33 napisała: > Chcę zwrócić uwagę czytelniczek wątku, że : > odpowiedź: " No i źle" jest odpowiedzią Twinnmamy- autorki wątku. Dziecko auto > rki wątku dało odpowiedź " 12" i ta odpowiedź została niezaliczona- i ten fakt > zna Twinnmama. > To, czy inne dzieci w klasie, te, które napisały: 7+5= 12 też mają odpowiedź n > iezaliczoną - tego nie wiemy- bo tego nie wie nawet SAMA AUTORKA WĄTKU - w końc > u nie analizowała sprawdzianów wszystkich dzieci w klasie, tylko swojego jedneg > o dziecka. możesz się przestać łaskawie wypowiadać w moim imieniu? AKURAT WIEM, ponieważ testy dostali wszyscy rodzice obecni na wywiadówce i wywiązała się dyskusja na temat. Bardzo nie chciałam przytaczać - żenującego IMO - tłumaczenia nauczycielki, że ma być 5+7 bo polecenie brzmiało "zapisz", a nie oblicz. Do podparcia swojej tezy nauczycielka pokazała testy, w których było polecenie "zapisz i oblicz" oraz klucz odpowiedzi. Jedyny słuszny klucz... Większość zgłupiała - sądząc po wynikach testu - ponieważ to jest test dla idiotów i karta pracy wygląda mniej więcej tak: " 1. Zapisz sumę: 5 i 7 [ ] [ ] 6 i 2 [ ] [ ] " Gdzie nawiasy kwadratowe odpowiadają narysowanym kwadratom. I jak tłumaczyło potem - w domu - moje osobiste dziecko: "chciałem napisać 5+7 = 12, ale nie było miejsca". No nie było, bo potrzebne były trzy kwadraciki: [ ] [ ] [ ]. Dziecko przekombinowało i wpisało tak: 5 i 7 [1] [2] a inne wpisały tak: 5 i 7 [5]+[7]=12 i to TEŻ było źle, bo przecież "polecenie nie brzmiało oblicz". Dla porządku dodam, że owszem, była grupka dzieci, która rozwiązała test poprawnie. A tak fogle ten wąteczek miał być bardziej rozrywkowy niż jatkowy... Takie skzolne absurdy mnie irytują, ale nie na tyle by z nimi walczyć. Za to na tyle, by ich absurdalność wykazywać przy dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
twinmama76 Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 08:30 I żeby już mi nikt niczego w palce nie wkładał NIE UWAŻAM, że dziecko osobiste rozwiązało test dobrze. Napisałam wyżej, że przekombinowało. UWAŻAM, że jedynie prawidłową odpowiedzią w przypadku tak skonstruowanego polecenia w podstawówce jest 5+7=12. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 09:10 > Bardzo nie chciałam przytaczać - żenującego IMO - tłumaczenia nauczycielki, że > ma być 5+7 bo polecenie brzmiało "zapisz", a nie oblicz. Do podparcia swojej te > zy nauczycielka pokazała testy, w których było polecenie "zapisz i oblicz" oraz > klucz odpowiedzi. Jedyny słuszny klucz..." Czyli chodziło o rozróżnianie poleceń. Dzieci na pewno uczyły się tego na lekcji. "Większość zgłupiała - sądząc po wynikach testu - ponieważ to jest test dla idio > tów i karta pracy wygląda mniej więcej tak: > " > 1. Zapisz sumę: > 5 i 7 [ ] [ ] > 6 i 2 [ ] [ ] > " > Gdzie nawiasy kwadratowe odpowiadają narysowanym kwadratom. I jak tłumaczyło po > tem - w domu - moje osobiste dziecko: "chciałem napisać 5+7 = 12, ale nie było > miejsca". Czyli dziecko nie wiedziało, co to znaczy "zapisz sumę". > No nie było, bo potrzebne były trzy kwadraciki: [ ] [ ] [ ]. > Dziecko przekombinowało i wpisało tak: > 5 i 7 [1] [2] " Geniusz!!! " A tak fogle ten wąteczek miał być bardziej rozrywkowy" A "fogle", to żartujesz czy na temat kluczy w dyktandach też ci się zdarza dyskutować z nauczycielkami? Odpowiedz Link Zgłoś
twinmama76 Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 09:27 menodo napisała: > A "fogle", to żartujesz czy na temat kluczy w dyktandach też ci się zdarza dys > kutować z nauczycielkami? hmm a jak sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
aquarianna Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 11:22 > Czyli chodziło o rozróżnianie poleceń. Dzieci na pewno uczyły się tego na lekcj > i. Tak, tak, wszak nowoczesna matematyka to głównie rozróżnianie poleceń do zadań Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 19:14 aquarianna napisała: > Tak, tak, wszak nowoczesna matematyka to głównie rozróżnianie poleceń do zadań O tak Zapisz to oznacza "zapisz bez obliczania" a oblicz oznacza "oblicz bez zapisania" Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 14:46 twinmama76 napisała: > > możesz się przestać łaskawie wypowiadać w moim imieniu? > > AKURAT WIEM, ponieważ testy dostali wszyscy rodzice obecni na wywiadówce i wywi > ązała się dyskusja na temat. > > Bardzo nie chciałam przytaczać - żenującego IMO - tłumaczenia nauczycielki, że > ma być 5+7 bo polecenie brzmiało "zapisz", a nie oblicz. Do podparcia swojej te > zy nauczycielka pokazała testy, w których było polecenie "zapisz i oblicz" oraz > klucz odpowiedzi. Jedyny słuszny klucz... Oczywiście, ze mogę nie wypowiadać się w Twoim imieniu- najmocniej przepraszam. Twoje wyjaśnienie i opis całej sytuacji w tym miejscu jest wyczerpujący. > Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 23:15 twinmama76 napisała: > > Bardzo nie chciałam przytaczać - żenującego IMO - tłumaczenia nauczycielki, że > ma być 5+7 bo polecenie brzmiało "zapisz", a nie oblicz. Do podparcia swojej te > zy nauczycielka pokazała testy, w których było polecenie "zapisz i oblicz" oraz > klucz odpowiedzi. Jedyny słuszny klucz... To tłumaczenie jest w tym wszystkim najbardziej beznadziejne. Bo gdyby chociaż powiedziała: "Proszę państwa, ćwiczyliśmy takie zapisy i z tego, między innymi, była ta klasówka". A jej tłumaczenie dowodzi tylko, że pani nauczycielka nie bardzo kojarzy po co tego wszystkiego uczy. No i ten jedynie słuszny klucz - ciekawe czy przeszłoby 7+5 jako odpowiedź poprawna Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 11:34 menodo napisała: > Źle wg pani to "12" - tak napisało dziecko autorki wątku. > Czyli nie dokonało zapisu sumy, a takie było polecenie. Dziecko dokonału zapisu sumy. Suma to wynik dodawania i dziecko zapisało wynik sumy. Jeśli pani chodziło o cos innego to powinna to precyzyjnie napisać. Jak wskazuje choćby ten wątek polecenie było niejasne. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 17:12 Polecenie było jak najbardziej jasne dla dzieci uważających na lekcjach. Sprawdzian nigdy nie jest z tematyki nowej , ale z zadań przerabianych na lekcji, tak więc na pewno dziecko takie zadania na lekcji rozwiązywało. Odpowiedz Link Zgłoś
robitussin Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 17:15 makurokurosek napisała: > Polecenie było jak najbardziej jasne dla dzieci uważających na lekcjach. I co w związku z tym? Idąc tym tokiem myślenia nauczycielka może na lekcji przekazac stek Bóg wie jakich bzdur i potem z tych bzdur odpytywać lub robić sprawdziany. Kto odpowie/napisze prawidłowo (obiektywnie biorąc), ale niezgodnie z tym, co mówiła nauczycielka, dostanie pałę bo "nie uważał na lekcjach". Ot do czego sprowadza się Twoja filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 21:01 " Idąc tym tokiem myślenia nauczycielka może na lekcji prze > kazac stek Bóg wie jakich bzdur i potem z tych bzdur " W tym przypadku jednak tak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 18:16 makurokurosek napisała: > Polecenie było jak najbardziej jasne dla dzieci uważających na lekcjach. Sprawd > zian nigdy nie jest z tematyki nowej , ale z zadań przerabianych na lekcji, tak > więc na pewno dziecko takie zadania na lekcji rozwiązywało. A potem jest sprawdzian na koniec III klasy z zagadnieniami spoza programu, nietypowymi i ...klapa. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 18:36 To akurat najmniejszy problem. To jest ewentualne zmartwienie pani, jeśli nie pójdzie (nie ma wpływu na karierę edukacyjną), zaś na sprawdzianie po 6 klasie raczej nie ma tego typu zadań - są bardziej jednoznaczne. Nawet jeśli są odpowiedzi czy zadania z błędami , to CKE zmienia wtedy zasady uznawania odpowiedzi. BTW: skoro co roku zdarzają się jakieś błędy w zadaniach egzaminacyjnych (od sprawdzianu do matury), to nie zakładałabym, że nauczycielom czy autorom podręczników nie zdarzają się niejednoznaczności, nieścisłości czy wręcz głupoty w zadaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 19:46 morekac napisała: > To akurat najmniejszy problem. To jest ewentualne zmartwienie pani, jeśli nie p > ójdzie (nie ma wpływu na karierę edukacyjną. Myslisz że dzieci nie martwią kiepskie oceny? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 07:25 Myslisz że dzieci nie martwią kiepskie oceny? Z tego typu testów nie powinny być wystawiane oceny - a jeśli są, to w szkole należy zrobić aferę. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 19:11 morekac napisała: > Z tego typu testów nie powinny być wystawiane oceny - a jeśli są, to w szkole n > ależy zrobić aferę. Ocen w ogóle nie powinno być w kalsach I-III, oczywiscie jest to teoria. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 21:00 W 2012 sprawdzian takowy pisał mój siostrzeniec, idący podręcznikiem "Odkrywam siebie" zarówno szkoła jak i w/w podręcznik bardzo mało ambitny więc poza program nie wyskakiwali, w tym samym roku ten test pisała córka mojej koleżanki ucząca się w szkole wiejskiej. Obydwoje testy zdali bardzo dobrze, ta druga wręcz wzorowo. Nie wiem co według ciebie w tym teście wyskakiwało poza program. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 19:07 makurokurosek napisała: > W 2012 sprawdzian takowy pisał mój siostrzeniec, idący podręcznikiem "Odkrywam > siebie" zarówno szkoła jak i w/w podręcznik bardzo mało ambitny więc poza progr > am nie wyskakiwali, w tym samym roku ten test pisała córka mojej koleżanki uczą > ca się w szkole wiejskiej. Obydwoje testy zdali bardzo dobrze, ta druga wręcz w > zorowo. Mozna pogratulować, mojej córce oraz jej kolegom z klasy i klas sąsiednich test nie poszedł dobrze Nie mówię o jednostkach którym poszedł test dobrze lub bardzo dobrze tylko o średniej. Proponuje poczytac dyskusję z maja na ten temat i popytac nauczycieli. Wiele szkół odmówiło wprowadzania wyników do rejestru centralnego OBUT i w przyszłym roku nie zamierza przystępowac do testu. Sami twórcy testu tłumacza sie mgliscie że nie badali wcale stopnia opanowania obowiązkowego zakresu materiału tylko raczej jak dzieci radza sobie z zadaniami "nietypowymi" typu np. List do burmistrza nt likwidacji szkoły albo jak podzielić 10 na 4 nie znając ułamków Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 23:38 kozauwoza napisała: > Sami twórcy testu tłumacza sie mgliscie że nie badali wcale stopnia opanowania obowiązk > owego zakresu materiału tylko raczej jak dzieci radza sobie z zadaniami "nietyp > owymi" typu np. List do burmistrza nt likwidacji szkoły albo jak podzielić > 10 na 4 nie znając ułamków No to w końcu tłumaczą się mgliście czy pokazują wytyczne MENu, że "przecież tak miało być" ? Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 20.11.12, 21:46 jakw napisała: > No to w końcu tłumaczą się mgliście czy pokazują wytyczne MENu, że "przecież ta > k miało być" ? Chyba nie rozumiesz. MEN okresla podstawy programu, CKE bada umiejetnosci dzieci po III klasie, niekoniecznie te podstawowe. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Po przeczytaniu wątku 20.11.12, 22:00 Akurat na stronie CKE nie ma informacji na temat testów po III klasie i jakoś ze strony CKE nie wynika, co jest badane po III klasie (chyba że jest to w całkiem innym miejscu niż informacje n/t reszty sprawdzianów i egzaminów zewnętrznych.) Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 20.11.12, 22:03 morekac napisała: > Akurat na stronie CKE nie ma informacji na temat testów po III klasie i jakoś z > e strony CKE nie wynika, co jest badane po III klasie (chyba że jest to w całki > em innym miejscu niż informacje n/t reszty sprawdzianów i egzaminów zewnętrznyc > h.) Szukaj OBUT Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Po przeczytaniu wątku 20.11.12, 22:15 No i jednak CKE nie ma z tym nic wspólnego, a na stronie OBUT jest napisane, że jest to narzędzie diagnostyczno-badawcze. Nie jest to egzamin. W rezultacie w OBUT badają to, co IBE sobie wymyśli, w innych egzaminach - to, co jest w rozporządzeniu MEN. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 21.11.12, 08:21 W 2005 roku Centralna Komisja Egzaminacyjna uruchomiła projekt współfinansowany przez Europejski Fundusz Społeczny pod tytułem Badanie umiejętności podstawowych uczniów trzeciej klasy szkoły podstawowej, którego celem było zebranie informacji na temat poziomu umiejętności językowych i matematycznych uczniów kończących I etap kształcenia, a także czynników szkolnych i rodzinnych wpływających na te umiejętności. W roku 2007 uruchomiono kontynuację projektu. Głównym celem było stworzenie narzędzia polityki edukacyjnej, pozwalającego na systematyczne i ciągłe doskonalenie jakości funkcjonowania szkoły na pierwszym etapie kształcenia oraz wspierającego podnoszenie jakości kształcenia i efektywności całej szkoły podstawowej. W ramach projektu zostały przeprowadzone na próbie reprezentatywnej badania ogólnopolskie w latach: 2006, 2008, 2010, 2011, jedno badanie w województwie kujawsko-pomorskim w 2009 r. oraz dwie edycje badań dystansowych umiejętności uczniów rozpoczynających naukę w klasie czwartej w latach 2009 i 2010. Badaniami objęto także dyrektorów szkół, nauczycieli oraz rodziców dzieci. Wyniki badań zostały przedstawione w 9 raportach. Powstało 5 publikacji metodycznych oraz szereg artykułów autorstwa członków zespołu. Są one zamieszczane na stronie internetowej badania. Odbyło się 7 konferencji skierowanych do osób pracujących w systemie kształcenia i systemie doskonalenia nauczycieli, które upowszechniały wyniki badań oraz wiedzę o współczesnych tendencjach w pracy z dziećmi. Na tym zakończyła się podstawowa część projektu. W 2010 r. rozpoczęto realizację, w ramach projektu Badanie umiejętności podstawowych uczniów trzeciej klasy szkoły podstawowej, Ogólnopolskiego Badania Umiejętności Trzecioklasistów – OBUT. Decyzją MEN od dnia 1 września 2012 roku projekt został przeniesiony do Instytutu Badań Edukacyjnych - IBE. -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Po przeczytaniu wątku 21.11.12, 21:52 Czytałam to. I albo mam zaćmienie umysłu albo nie ma tutaj nic napisane nt, że badają umiejętności takie, jakich nie ćwiczą w szkole. To, że nie potrafili w tym roku przygotowac testu, który byłby zgodny z programem oraz zdrowym rozsądkiem to jeszcze nie znaczy, że było to zamierzone. Mi to całe badanie to najbardziej wygląda na wyciąganie jakiejś unijnej kasy i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 21.11.12, 22:14 jakw napisała: > Czytałam to. I albo mam zaćmienie umysłu albo nie ma tutaj nic napisane nt, że > badają umiejętności takie, jakich nie ćwiczą w szkole. Wprost tego nie powiedzieli oczywiscie ale tłumaczyli sie jak również napisali w raporcie że badanie ma za zadanie sprawdzic zaradnośc dzieci w zadaniach nazwanych przez twórców "nietypowymi". >To, że nie potrafili w t > ym roku przygotowac testu, który byłby zgodny z programem oraz zdrowym rozsądki > em to jeszcze nie znaczy, że było to zamierzone. Mi to całe badanie to najbardz > iej wygląda na wyciąganie jakiejś unijnej kasy i tyle. Nie wiem czy to było zamierzone. Tak sie teraz tłumaczą a CKE chyba sie odcięła, MEN też. Dla mnie to niech sobie prowadza badania ale niech to będzie od poczatku tak przedstawione.... bo zdaje sie że szkoły podeszły do tego inaczej - jak do testu kończacego pierwszy etap edukacji i sprawdzenia jak dzieci to opanowały. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Po przeczytaniu wątku 21.11.12, 22:24 kozauwoza napisała: > Wprost tego nie powiedzieli oczywiscie ale tłumaczyli sie jak również napisali > w raporcie że badanie ma za zadanie sprawdzic zaradnośc dzieci w zadaniach nazw > anych przez twórców "nietypowymi". Tłumaczyli się po teście... > > Nie wiem czy to było zamierzone. Tak sie teraz tłumaczą a CKE chyba sie odcięła > , MEN też. Dla mnie to niech sobie prowadza badania ale niech to będzie od pocz > atku tak przedstawione.... bo zdaje sie że szkoły podeszły do tego inaczej - ja > k do testu kończacego pierwszy etap edukacji i sprawdzenia jak dzieci to opanow > ały. Ale ciekawe, dlaczego. Przecież ten sprawdzian nie jest obowiązkowy dla szkół - w przeciwieństwie do sprawdzianu 6-klasistów czy egzaminu gimnazjalnego. I nie jest organizowany przez CKE tak jak sprawdzian, egzamin gimnazjalny czy matura. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Po przeczytaniu wątku 21.11.12, 22:33 I nie > jest organizowany przez CKE tak jak sprawdzian, egzamin gimnazjalny czy matura > . I coby nie pisać o tych egzaminach i błędach w arkuszach (bo co roku są jakieś wpadki), to poza program nie wychodzą. Bo trzecioklasiści to raczej uczą się pisać listy z wakacji, a nie petycje do burmistrza. Petycje do organów samorządowych przerabiają może i przerabiają w trzeciej klasie...w gimnazjum na wosie. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Po przeczytaniu wątku 21.11.12, 22:27 Wprost tego nie powiedzieli oczywiscie ale tłumaczyli sie jak również napisali w raporcie że badanie ma za zadanie sprawdzic zaradnośc dzieci w zadaniach nazwanych przez twórców "nietypowymi". Mieli się przyznać, że: 1. nie umieją napisać testu dostosowanego do wymagań programowych trzecioklasistów 2. wydali unijne pieniądze niekoniecznie na to, na co zamierzali? Nigdy w życiu! . bo zdaje sie że szkoły podeszły do tego inaczej - ja > k do testu kończacego pierwszy etap edukacji i sprawdzenia jak dzieci to opanow > ały. Dla mnie pomysł testowania trzecioklasistów jest poroniony. Jeszcze bardziej durne jest podchodzenie do tego, jak do egzaminu niespotykanej rangi. A już za wpisywanie z tego ocen to powinni zakuwać w dyby po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 22:08 kozauwoza napisała: > A potem jest sprawdzian na koniec III klasy z zagadnieniami spoza programu, nie > typowymi i ...klapa. Raczej wątpię, żeby testy na koniec III klasy, VI klasy, gimnazjum i matura zawierały zagadnienia spoza programu. Ze bywają tam podchwytliwe zadania - to owszem. Ale większość zadań jest całkiem standardowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 19:09 jakw napisała: > Raczej wątpię, żeby testy na koniec III klasy Test OBUT ma nawet takie założenia Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Po przeczytaniu wątku 19.11.12, 23:23 Te założenia to znalazłaś na stronach MEN czy CKE? Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 20.11.12, 21:42 jakw napisała: > Te założenia to znalazłaś na stronach MEN czy CKE? CKE Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 11:12 Klasa trzecia. Nauczanie początkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 09:56 olena.s napisała: > dorobiłam się siniaka na czole, od stukania się w niedowierzaniu i przerażeniu. > Czu nie widzicie, jak absolutną bzdurą jest uczenie takich małych dzieci subtel > nychi pojęć jak "zapisz sumę"? To nie jest subtelne pojecie! To jest pojecie podstawowe. Ja bym uznała wszystkie trzy odpowiedzi czyli zarówno 7+5, 7+5=12 jak i 12. Zwłaszcza że 12 jest najbardziej trafna odpowiedzią Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Po przeczytaniu wątku 18.11.12, 10:45 Oczywiście, że nie wnosi. Zwłaszcza jeśli uczeń dostanie info zwrotne, że suma 7 i 5 to nie jest 12. Odpowiedz Link Zgłoś