Dodaj do ulubionych

Seriale dla dzieci

25.03.13, 10:54
Czy Wasze dzieci oglądają polskie kultowe seriale dla dzieci?
Czy im się podobają czy jednak czas zrobił swoje i przegrywają konkurencję z nowymi/zachodnimi?
Ja na pewno chciałabym, żeby moje dzieci obejrzały:
- Szaleństwa panny Ewy
- Dziewczyna i chłopak czyli heca na 14 fajerek
- Siedem życzeń
Co jeszcze byście polecili?
Obserwuj wątek
    • an_ni Re: Seriale dla dzieci 25.03.13, 11:29
      to co bylo kiedys fajne teraz traci myszka
      na pewno nie bedzie to obowiazkowa pozycja, kiedys sie moze ot trafi obejrzec ktorys ze starych seriali, bez zbytniego sentymentu
      starych seriali dzisiejsze dzieci nie zrozumieja, zupelnie inna rzeczywistosc, nawet sytuacje typu wiszenie na trzepaku jest obce - u mnie na podworku nie ma trzepaka! , powiedzonka zupelnie inne, slownictwo.
      u mojej 7 latki na topie jest rodzinka.pl, polski serial, ale oczywiscie pomysl nie polski a francuski
      • jagabaga92 Re: Seriale dla dzieci 25.03.13, 12:22
        Chłopak (prawie 9l) lubi oglądać "Czterej pancerni i pies" - to dlatego, że interesuje sie czołgami. Reszta starych seriali obca dla niego.
        • an_ni Re: Seriale dla dzieci 25.03.13, 13:46
          no wiec wlasnie, jakies nietypowe zainteresowania przyciagaja do starych filmow
          bo inaczej to watpie, chyba ze rodzice pozwalaja ogladac tylko stare filmy, ktore sami znaja, bo nowosciom mowia z zasady nie... no sa rozne zwyczaje
          juz lepiej z filmami animowanymi, np stary ale jary Bolek i Lolek, nie mowiac o Tomi Jerry co to ma kilkadziesiat lat
          • canuck_eh Re: Seriale dla dzieci 25.03.13, 16:39
            Tom & Jerry to klasyka, choc moze dac kilka pomyslow dzieciakowi i trzeba pilnowacsmile
            Kiedys zapodalam corce Awantura o Basie to mi wyskoczyla ze ona nie jest przyzwyczajona do czarno-bialego filmu, ale siedzial i nie odeszla od ekranu - film sie podobal.
            Dzieciaki ogladnely i sie ubawily - Jak rozpetalem druga wojne swiatowa, ale trzeba bylo im troche rzeczy tlumaczyc bo nie wszystko wylapaly, ogladnely W pustyni i w puszczy( i nowe i stare), Wakacje z duchami, zaczely ogladac Janosika ale wymiekly na gwarzewink
    • bogusia1231 Re: Seriale dla dzieci 25.03.13, 17:03
      U nas polskie filmy/seriale cały czas na topiesmile
      może nie kultowe ale coś w tym klimacie - magiczne drzewo,
      siedem życzeń oglądamy jak jest powtórka - cena na allegro wciąż wysoka,

myślę że moje dzieci obejrzałyby jeszcze Przyjaciela wesołego diabła, ale jeszcze sie z tym nie zetknęły
      • enja11 Re: Seriale dla dzieci 25.03.13, 20:34
        No to mój syn - lat prawie 8 - wyłamuje się z tego trendu, bo ogląda (z własnej, nieprzymuszonej woli) "Niewiarygodne przygody Marka Piegusa". Nie dość, że czarno-białe i trąci myszką, to jeszcze mówią dziwnie, a ubierają się jeszcze dziwniejsmile

Powiem jeszcze, że zamierzam mu kupić "Podróż za jeden uśmiech", "Stawiam na Tolka Banana" i pozostałe z tego okresusmile
        "Przyjaciela wesołego diabła pamiętam jak przez mgłę, można to gdzieś dostać?
    • agni71 Re: Seriale dla dzieci 25.03.13, 23:03
      Moje z zaciekawieniem i wypiekami na twarzy obejrzały "Wakacje z duchami", a ju,z np. "Pan Samochodzik" je znudził (co mnie nie zdziwiło. Obejrzały tez "W pustyni i w puszczy", ale to chyba była wersja kinowa.
      Juz nie serialowo, ale obejrzały nawet "Historię żółtej ciżemki", ale niektóre sceny (jakies kadłubki itp.) to im sie pózniej śniły...
    • nitka111 Re: Seriale dla dzieci 26.03.13, 08:02
      U nas ( 12 i 7 lat) przez pewniem czas panowali niepodzielnie Pancerni, potem starszy oglądał jeszcze Jak rozpętałem II wojnę... i CK dezerterzy - młodszy nie chciał.
      Razem oglądali jeszcze:
      Dziewczyna i chłopak
      Przygody psa Cywila
      Do przerwy 0-1 - tutaj kupione na prośbę starszego po książce którą wręcz " połknął" - ale dla niego jak coś jest o piłce to jest super

Z zagranicznych, tym razem na prośbę młodszego ( po przeczytanej książce):
      Pippi
      Dzieci z Bullerbyn

przymierzamy się do Emila, bo jesteśmy świeżo po lekturze

A i jeszcze coś "Wakacje z duchami" u nas nie chwyciły, ani książka, ani film, mimo, że są kontynuacją "Do przerwy 0-1" czyli w tym przypadku ważna było po prostu piłka smile
      • k1234561 Re: Seriale dla dzieci 27.03.13, 06:07
        Moja córka namiętnie oglądała Czterech Pancernych.Gdzieś tak w wieku 6-7 lat potem stopniowo mijało zauroczenie.
        Ale CK Dezerterzy dla 12-latka....hm dla mnie dość kontrowersyjne.Film z tzw.momentami,podtekstami no ale każdy wychowuje swoje dziecko tak jak chce.
        Ja osobiście tego akurat filmu mojej 12-latce bym nie zaserwowała.
    • gopio1 Re: Seriale dla dzieci 27.03.13, 08:38
      Moje oglądały z przyjemnością oglądały "7 życzeń" i "Dziewczyna i chłopak". Podobały im się, ale pamiętam, że parę rzeczy musieliśmy wyjaśniać - telefon na kablu, syfon, woda z saturatora wink

Ze starych, ale nie polskich chwyciła jeszcze Arabela.

Gdyby powtarzali "Jankę" pewnie bym ich namówiła na wspólne oglądanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka