Dodaj do ulubionych

Kaiżaki dla początkującej czytelniczki

16.05.13, 10:23
Moja córcia (7,5) wciągnęła się w czytanie. Ponieważ dopiero zaczyna samodzielnie czytać dłuższe teksty szukam książeczek z duzymi literami, prostymi zdaniami, krótkimi rozdziałami.
Przeczytałyśmy polecane już tutaj "Moje szczęsliwe życie" i "Moje serce skacze z radości" - dzięki książeczki są świetne, ja równieź podpisuję się pod pozytywną opinią wink
Może macie jakieś podobne tytuły? Będziemy wdzięczne za podpowiedzi wink
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 10:42
      Zajrzyj na stronę wydawnictwa Zakamarki - oni mają książki z cechami, które wymieniasz - duża czcionka, krótkie rozdziały, tematyka na ten wiek. Polecam "Piaskowego Wilka" (kilka pozycji) oraz "Tajemnica..." ok. 20 różnych tajemnic jest w ofercie.
      • maggorlo Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 10:48
        Wielkie dzięki wink
        • mama-ola Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 11:00
          Dodam jeszcze, że na zakończenie I klasy kupiłam dzieciom "Tajemnice..." (różne tytuły) i potem dostawałam informacje, że bardzo się podobało. Jeden chłopiec tak się wciągnął, że mu rodzice dokupują kolejne części i ma ich już w domu 12.
          A w tym roku zdecydowałam, że na koniec II klasy kupię dzieciom "Piaskowe Wilki". Już paczka przyszła do domu i przeglądałam, podczytywałam różne rozdziały. Bardzo, bardzo mi się podobają. Przypuszczam, że dzieci będą zadowolone.

Mój syn nie jest niestety zbyt chętnym czytelnikiem, ale czasem zdarza mi się podsunąć mu coś, co chętnie przeczyta. Ostatnio było to kilka pozycji z wydawnictwa "Bajka" - też polecam. Mają dobrze zrobioną stronę internetową - można zobaczyć kilka stron każdej książki, przeczytać spory fragment i wyrobić sobie zdanie przed zakupem.
          Z "Bajki" podobało się synowi "Żółty smok & żółty smok" oraz "Szkoła czarownic".
          Ponadto bardzo mu się podobała (i mnie też!) "Piosenka dla Karla", ale ta książka nie ma zbyt dużej czcionki i to ja ją synowi czytałam na głos.
    • bbkk Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 11:31
      Drugi i trzeci poziom serii "Czytam sobie" Egmontu
      www.egmont.pl/pl/ksiazki/pelna_oferta/ (wybierz serię)

"Felek i Tola" Dwóch Sióstr
      wydawnictwodwiesiostry.pl/tytuly/felek_i_tola/felek_i_tola.html
    • slonko1335 Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 11:43
      Cała seria Biura Detektywistycznego Lassego i Mai.
      • mama-ola Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 12:02
        > Cała seria Biura Detektywistycznego Lassego i Mai.

To to samo co wspomniane wyżej "Tajemnice...".
        • slonko1335 Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 12:36
          Reczywisice już jest, nie czytałam innych podpowiedzi, u mojej teraz na topie.
    • maggorlo Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 13:01
      Dzięki - jesteście bezcenne wink
    • jagabaga92 Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 13:11
      Teraz wśród "początkujacych" dzieciaków chyba króluje seria z Lassem i Mają, więc nie będę oryginalna w tym wątkuwink
    • monique_alt Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 13:31
      Oprócz podanych jest jeszcze seria "Pierwsze Czytanki" Centrum Edukacji dziecięcej. My mieliśmy "Zuzia i piesek w kratkę" oraz "Zosia i fiołkowy kapelusz". Sa też inne części.

Dla wielbicielek Martynki jest też seria "Zaczynam czytac z Martynką" i w niej 6 róznych przygód bohaterki.
      • mama_amelii Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 14:02
        Moja 6,5 latka również czyta Zarębską i Irene Landau.Teraz są w promocji w Gandalfie.
        www.gandalf.com.pl/b/pierwsze-czytanki-antek-i-stara-jablonka/
        www.gandalf.com.pl/b/pierwsze-czytanki-zuzia-i-piesek/
        • marika012 Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 18:30
          W bonito jeszcze taniej. Właśnie kupiłam dla córki.
          bonito.pl/k-90169671-pierwsze-czytanki-zuzia-i-piesek-w-kratke
          • marika012 Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 18:31
            Oj inny tytuł mi się wkleił ale pozostałe sa tez po 7,50.
            bonito.pl/k-90170270-antek-i-stara-jablonka
    • jagabaga92 Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 16.05.13, 13:40
      Może jeszcze polecę książki Grzegorza Kasdepke i serię ksiązeczek "Ciekawe dlaczego".
    • asia_i_p Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 17.05.13, 00:28
      Moja córka w tym samym wieku co Twoja bardzo wciągnęła się w książeczki Holly Webb i pokrewne - o zwierzątkach. Tylko uprzedzam, że to urocze na początku, a potem na widok kolejnego słodkiego pieska czy kotka budzą się w człowieku instynkta mordercze - ale rzeczywiście, łatwo się czyta.
      • mama_amelii asia_i_p 17.05.13, 07:04
        Chciałabym zapytac cieo Holly Webb.MNoja córka prosiła mnie o te ksiązki,ale naczytałam się różnych opinii dość negatywnych o tych ksiązkach i nie kupowałam.Córka bardzo wrazliwa.Podobno sa smutne i dołujące?
        W końcu kupiłam jej na Dzień dziecka 3 szt,bo nadal nalegała.Czy faktycznie te książeczki są nie dla wrazliwców?
        • asia_i_p Re: asia_i_p 17.05.13, 20:44
          Nie dla wrażliwców wolno czytających - bo wszystkie dobrze się kończą, ale przez kilkanaście środkowych stron są kłopoty.
          Ale ja generalnie uważam, że wrażliwcom należy umożliwić dostęp do tego typu książek i pozwolić nad nimi popłakać, a potem się pocieszyć z dobrego zakończenia. Jakoś muszą nauczyć się współpracować ze swoimi emocjami, lepiej na książce niż na realnych nieszczęściach.
          • mama_amelii Re: asia_i_p 17.05.13, 21:27
            Dzięki.Prawdopodobnie to ja jej przeczytam.Najwyżej razem będziemy wyłybig_grinNajważniejsze,że dobrze sie kończąsmile
      • maggorlo Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 18.05.13, 08:31
        Tą serię znamy. Po lekturze 3, każda kolejna wydaje się być taka sama, tylko imię bohatera się zmienia wink Puszysty słodziak - kłopoty - happy end.
    • lolinka2 Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 17.05.13, 23:53
      Kasdepke - na zawsze i od zawsze!
      Landau - tak samo dobra od lat (młode zwariowały ze szczęścia otrzymawszy kilka książek z osobistą dedykacją od autorki)
    • waleria24 Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 22.05.13, 12:12
      Podobna do wymienionych jest książeczka: Nowe życie Tildy Bengtson Lilian Edvall, Wyd. Czarna Owieczka.
      Może spodoba jej się też:
      Sto pociech z Klarą Diimiter Inkiow 'wyd. Tatarak
      Żołte kółka: mam na imię Inna Eliza Piotrowska, wyd. Czarna Owiecxzka
      Środek kapusty Ewa Nowak, wyd. Literacki Egmont
    • larenata Re: Kaiżaki dla początkującej czytelniczki 22.05.13, 12:13
      Moja córka w tym wieku czytała "Maję Bursztyn", wspominaną już serię "Tajemnica...", uwielbiała serię o Białku www.rea-sj.pl/search/Bialek-Kucyk-z-Gotlandii/?category=120 oraz "Zaopiekuj się mną" autorstwa Holly Webb - z tego nie wyrasta i czyta już trzeci rok smile Natomiast mój syn, który własnie kończy I klasę i ma prawie 7 lat nie chce czytać tych książek , wybiera serię "Scooby Doo".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka