Dodaj do ulubionych

Xbox + kinect - dylematy zakupowe

23.05.13, 14:09
Witam serdecznie. Córka za pieniądze uzbierane na komunii chciałaby kupić xbox wraz z kinectem. Bardzo proszę o pomoc w kwestii tego zakupu, bo przyznam szczerze, że jestem totalnie zielona. Jaki sprzęt tego typu jest najlepszy, na jakie parametry zwracać uwagę, co powinno być w standardowym wyposażeniu, a co dokupić oddzielnie? Jakie są fajne gry (po polsku) dla tego typu sprzętu? Czy do grania dla dwóch osób potrzebne jest coś dodatkowo?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • madzi1983 Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 23.05.13, 15:49
      Roznia sie pojemnoscia dysku. Przewaznie w zestawie jest jeden pad i pewnie jakies gry.ilosc uzalezniona od ceny.oddzielnie mozna dokupic drugiego pada jak maja grac dwie osoby. Do gier w ruchu potrzebny kinect wtedy mose grac 1 lub wiecej osob. A gry ciekawe- zalezy kto jaka kategori lubi- sportowe, taneczne itp. Najlepiej konsole podlaczyc by miala dostep do sieci i wtedy posciagac rozne wersje demo gier i zobaczyc czy fajne i czy warto kupic pelne wersje.
    • anetchen2306 Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 23.05.13, 18:04
      Szalem kinect nie jest: po poczatkowej fascynacji i obietnicy ze strony Microsoftu, ze gry i Technika kinectu beda sie rozwijay, nie nastapilo nic podbnego.
      Kinecta mamy od ponad 2 lat. Lezy i sie kurzy. Uzywany z doskoku, glownie podczas imprez rodzinnych. Szalu nie ma (syn ma 14 lat, corka 5,5).
      Wiecej w sumie ja przy nim poskakalam (w ramach fitnesu) niz dzieciaki wink
      Wybor gier na kinect nie jest duzy sad
      Pare przygodowek (w baaardzo dzieciecej wersji, dla natolatka to juz raczej obciach i zadna frajda), pare programow tanecznych. Polecam te ostatnie: fajne uklady, hity, rozne poziomy zaawansowania, opcja gry w grupie (nie kazda gra ma taka opcje, trzeba srawdzac!)
      Gry przenaczone na kinecta maja fioletowa okladke.
      Dzialaja tylko w polaczeniu z kinectem (a te zwykle, w zielonej okladce, nie maja opcji "ruchu" czyli na kinecie nie dzialaja).
      Jezeli chcesz zakupic i Konsole i kinecta to kupuj w zestawie!
      Jest tanszy!
      W zestawie jest jeden sterownik (controler) i zazwyczaj dwie proste gry (jezeli zestaw z kinectem, to jeda gra jest wlasnie na kinect).
      Sterowniki/controlery roznia sie "wypasem" (poswietlane, bezprzewodowe ... z bajerancka limitowana szata graficzna).
      W normalnej grze (nie dotyczy kinecta) kazdy uczestnik ma swoj controler: wtedy mozna grac rownoczesnie (podzielny ekran). Inaczej pozostaje czekanie, az przciwnik skonczy swoja partie. Controlery sa z przewodem lub bezprzewodowe.
      Obydwie wersje dosc szybko sie "zuzywaja" (my przerobilismy juz chyba z 5-6 sztuk).
      Controlery mozna kupic osobno (sa na baterie typu paluszki albo na ladujacy sie akumulator).
      Nie warto inwestowac w wypasione zestawy: kupic podstawowy zestaw i przetestowac. Potem zastanawiac sie, czy sie przyda jakis "osprzet" (np. zestaw glosnomowiacy, sluchawki bzprzewodowe do gry z sasiadem z ulicy dalej przez internet ...).
      Konsola powinna byc podpieta pod internet (ale nie musi przy nim wisiec caly czas). Sciagane sa aktualizacje (updat). Po rejestracji konta w Microsofcie macie dostep do sklepu: mozna tam sciagac darmowe dema, filmy ... Placic mozna punktami (albo karta kredytowa wink, ktore sa do kupienia w sklepach oferujacych konsole (np. w Saturnie). Filmy i gry tam kupowane sa na ogol w korzystniejszej cenie niz na rynku, w sklepie.
      8-10 latki wypasu nie potrzebuja wink
      Zeby grac w gry kinectowe potrzeba wam bedzie duuuzo miejsca. 2-3 metry przed ekranem to za malo sad Jezeli planujecie skakac w 2-3 osoby to trzeba liczyc sie z tym, ze potrzebujecie praktycznie caly pokoj (bez mebli pomiedzy ekranem a graczami). Kinect skanuje sylwetki uczestnikow, wiec musi zeskanowac cala jego sylwetke (i na to wlasnie potrzebna jest przestrzen).
      I trzeba liczyc sie z tym, ze jezeli jest to pokoj na gorze domu to na dole bedzie sie innym wydawalo, ze do gory slonie aerobic uprawiaja ...
      Kupcie po prostu najprostszy zestaw: na cala reszte macie czas!
      Co do gier w polskiej wesji to ci nie pomoge: mamy wylacznie w wersji niemieckojezycznej.
      Na kinect may 3 gry/programy taneczne i jakies 2 "skakanki" (przygodowe).
      Wiekszy jest wybor zwyklych gier konsolowych (czyli tych w zielonych opakowaniach).
      Konsole mozna sterowac wlasnym glosem.
      Kinecta wlasnym cialem (czasem jednak potrzeba wprawy i "nerwa", bo skaner czasem glupieje i nie slucha polecen wink.
      Gdyby cos jeszcze cie szczegolnie interesowalo, pytaj - zapytam Mlodego wink
      • rene.p Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 24.05.13, 08:31
        Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
        U nas klamka już zapadła, córka razem z siostrą bardzo chcą ten xbox z kinectem, chociaż znając życie będzie za jakiś czas tak jak u anetchen używany z doskoku.
        Jeżeli chodzi o pojemność dysku, to rozumiem, że im większy tym lepiej?
        Trochę nie rozumiem tego podpięcia konsoli pod internet. U nas jest tak, że w innym pokoju jest telewizor, na którym dziewczyny zamierzają grać, a gdzie indziej komputer. To znaczy, że do grania zestaw nie musi być podłączony pod komputer, tylko podłączać co jakiś czas konsolę w celu pobrania aktualizacji?
        Czy kabel do podłączenia sprzętu do tv powinien być w wyposażeniu, czy trzeba dokupić oddzielnie?
        Przepraszam za marudzenie smile
        • anetchen2306 Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 24.05.13, 09:11
          Konsola nie musi wisiec pod internetem 24 godz na dobe. Czasem jednak sciaganie programu i aktualizacja potrafia zajac pol dnia wink Na ten czas mozna kosole przeniesc do innego pokoju.
          Internet do grania potrzebny nie jest, chyba ze gra ma opcje gry w sieci.
          Wszystko jest w zestawie, wszelakie kable takze.
          250 GB wam zupelnie wystarczy. Nawet nie wykorzystacie ...
          Nie kupujcie wiec w imie zasady "im wiecej, tym lepiej", bo to wyrzucone pieniadze.
          I tak nie wyczerpiecie tej pojemnosci (nawet spedzajac przy konsoli po 12 godzin dziennie).
          Xbox to nie komputer, nie ma potrzeby gromadzenia danych, zapisywania ich na dysku.
          Kopiowac gier sie nie da.
        • monikaa13 Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 24.05.13, 10:13
          Dysk kupcie 250! Bron boże nie 4!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Internet zróbcie sobie bezprzewowodowo i już.
          • rene.p Xbox z kinektem czy PS3 z kontroler move? 24.05.13, 13:36
            Kolejny dylemat po dzisiejszych wizytach w sklepach...
            Co radzicie? Na plus PS3 jest dodatkowo odtwarzacz blu-ray, bo ponoć PS3 go posiada. Ale czy tylko ten plus? Dziewczyny chcą jedynie urządzenie do gier, więc które spełni lepiej te oczekiwania?
            Co do dysku do xbox to ja wypatrzyłam 320 GB, ale to chyba zbędne, aby był taki duży...
            • anetchen2306 Re: Xbox z kinektem czy PS3 z kontroler move? 24.05.13, 18:09
              Nie mam pojecia co do PS: nigdy nie mielismy.
              Znajomi, ktorzy kiedys mieli PS i przerzucili sie na xboxa stwierdzaja, ze xbox lepszy wink
              Przynajmniej sie rozwijaja (przedwczoraj a rynku pojawila sie najnowsza wersja konoli).
              PS mial problemy z hakerami, konsola czesto "zawieszala" sie ...
              Pamietam, ze jakies przekrety ciagle wychodzily.
            • canuck_eh Re: Xbox z kinektem czy PS3 z kontroler move? 25.05.13, 04:05
              Juz Ci odpowiedzialam na to pytanko.PS3 - gry na ta konsole sa na blu ray'u i co za tym idzie to filmy tez bedziecie mogli odtwarzac.teraz Dziewczyny nie chca a potem beda chcialy.

Co do dysku - nie wiem jak w Polsce, ale tutaj u mnie zakupienie PS3 czy XBOXA z mniejsza pojemnoscia dysku graniczy w tej chwili z cudemsmile
        • canuck_eh Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 25.05.13, 04:02
          Jezeli nie jest za pozno - zapytaj corki czy nie zdecydowalaby sie na PS3 MOVE.Podobne do kinect a wiecej jest gier.Wiem bo mam.Dodatkowo - PS# moze Wam sluzyc jako Blu ray player.
          Tez kilka lat temu stanelam przed problemem zakupu konsoli -0 jeszcze wtedy bez tych move i kinect i padlo na PS3.Lepsza jakosc i teraz wlasnie z tymi grami to wiecej jest na PS3.( nie ze normalnych gier tylko wlasnie tych ruchowych.
          Jezeli masz w domu internet bezprzewodowy to konsolo wychwyci internet blyskawicznie.Niektore gry jak wejdziesz w net maja inne rozplanowanie i sa ciekawsze.Ale to nie znaczy ze musisz byc wpieta w net by miec mozliwosc grania .bez netu tez mozesz grac.Spokojnie.Moje dzieciaki graja.Np Assassin Creed mozesz grac w necie i poza netem.Moja corka absolutnie nie ma zamiaru wlaczac sie w siec .Wie ze gra bedzie zupelnie inna, ale nie rajcuje ja to.W sieci grasz z innymi , przeciwko innym itp itd.
          Kabel powinien byc, ale...
          Wlasnie ale.Mysmy kupili zupelnie inne kable niz te ktore byly w zestawie - lepsza jakosc mamy obrazu.tutaj Ci nie powiem co i jak bo to moj malzon sie tym zajmowal, ale jak pojdziesz do sklepu i pomarudziszwink panu ze moze kabelek co to sprawi ze bedzie lepszy obraz i przekaz itp itd to powinien ci sprzedac odpowiedni zestaw kabelkow.

Aa tam bedziesz przepraszac za marudzenie.Przynajmniej mamy o czym popisacsmile
          • jola_ep Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 25.05.13, 08:47
            > Jezeli nie jest za pozno - zapytaj corki czy nie zdecydowalaby sie na PS3 MOVE.

Jeśli chodzi o samą kontrolę ruchu, to mój syn zdecydowanie poleca kinect. Mamy Kinecta, a na PS3 gra u kolegi.
            Jeśli chodzi o Internet, to w przypadku XBOX360 nie jest potrzebny stały dostęp.
            • canuck_eh Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 26.05.13, 01:52
              Wiem ze juz po ptokach bo zakupione.Wiem tez zeXBOX360 Kinect i PS3Move to sie troche roznia od siebie.Mysmy PS3 kupowali jak jeszcze Move nie bylo na rynku( pojawilo sie kilka lat po tym jak kupilismy).
              W przypadku PS3 tez nie potrzebujesz stalego dostepu.Potrzebny jest jak chcesz grac w sieci.
    • rene.p Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 24.05.13, 22:52
      Zakup zrobiony - córki wybrały xbox.
      I od razu problem. Mamy dwie gry z polskimi napisami. Napisy są na samym dole ekranu, bardzo malutkie (dopiero z bliska można odczytać), a gdy jest tekst w dwóch linijkach, to druga linijka ginie na dole ekranu, jest tak jakby ucięta.
      Co można z tym zrobić?
    • rene.p Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 26.05.13, 15:34
      Wielkie dzięki za wszystkie wypowiedzi i podpowiedzi smile
      Dziewczyny bardzo zadowolone z zakupu. Wczoraj ze względu na deszczową pogodę i konieczność siedzenia w domu, maltretowały nowy nabytek, tak że dzisiaj młodsza wstała rano z bólem kości wink
      Proszę jeszcze o podpowiedzi co do gier dla 9-12 latek. W zestawie dostaliśmy Kinect Sports i Kinect Adventures i wybrały dodatkowo Disneyland. Co jest jeszcze fajnego, z Waszych doświadczeń? Dziewczyny nie mają sprecyzowanych upodobań, polubią wszystko co im przypadnie do gustu smile
      Myślałam nad Dance Central 3 (właśnie co lepsze Dance Central czy Just Dance), Harry Potter (ale to chyba bez kinecta), może coś z Lego...
      Starsza chciałaby Tekkena...
      • anetchen2306 Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 26.05.13, 20:33
        Just Dance jest na Konsole Wii, nie na Xboxa ...
        Na Xboxa jest tylko Dance central wink
        Jest juz kilka czesci.
        Wszystkie fajne (mamy wszytskie).
        Liste piosenek do kazdej czesci znajdzicie w necie.
        Moze sobie dziewczyny wybiora te, na ktorej bedzie najwiecej ich ulubionych przebojow.
        Pisalam juz, ze na kinecta nie ma zbyt duzego wyboru gier.
        Przegladnijcie sobie tutaj:
        www.kinectspiele.org/
        • rene.p Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 26.05.13, 21:03
          Just Dance jest na xbox też...
          Ale chyba skusimy się na Dance Central.
      • canuck_eh Re: Xbox + kinect - dylematy zakupowe 28.05.13, 03:28
        Wiem ze na PS3 Move jest Book of Spells.Ponoc nawet fajne wlasnie dla mlodszych odbiorcow.Czy jest to na XBOX'a nie wiem.
        Ja nie proponowalabym samych tylko gier ruchowych, szybko sie znudza.N arazie maja te dwie i chyba na jakies 2-3 tygodnie wustarczywink
        porozgladajcie sie tez za zwyklymi grami.Moze dziewczynki niech popytaja u kolezanek o rade jak ktoras ma takowa konsole.Prawie wszystkie gry ( nie na kinect) sa tez na PS3 i moga pogadac z kolezankami ktora gre by polecily.I wlasnie nie musi to byc tylko ktos kto ma XBOX360.Z kinect - moze wymiana z kolezanka - pozycze ci moja a ty mi swoja?Nawet na weekend.Jak jej sie spodoba i baaaardzo bedzie chciala miec tez swoja - zawsze mozecie kupicsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka