Dodaj do ulubionych

Nastolatki w wakacje

06.06.13, 13:45
Od kiedy przestajecie organizować swoim dzieciom wakacje? W podstawówce dzieci rodziców pracujących często korzystają z półkolonii, wyjazdów do dziadków lub innej rodziny + kolonie i obozy oraz wczasy z rodzicami. Czas jest tak zaplanowany aby dzieci były pod opieką.
Czy będąc już w gimnazjum i mając powiedzmy 13-14 lat zostają swobodnie całymi dniami same w domu i spędzają czas wg własnych pomysłów?
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: Nastolatki w wakacje 06.06.13, 15:44
      Zależy jakie to pomysły, nie wyobrażam sobie puszczać swoich nastolatków całkiem samopas. Jednak mają w tej chwili znacznie więcej swobody niż kiedyś. Duży krok w dojrzałość poczynili w momencie, kiedy przestali być wszędzie dowożeni przez nas, a zaczęli korzystać z rowerów jako środka transportu. Oczywiście droga ze szkoły znacznie się wydłużyła z uwagi na to, że mogą sobie pogadać z kolegami, wejść do sklepu, pooglądać coś w mieście, albo pograć w piłkę. Jednak muszą mieć przy sobie telefony i uprzedzać o ewentualnym spóźnieniu większym niż pół godziny. "Wczesny" nastolatek puszczony samopas najczęściej wybiera komputer/konsolę/tv jako sposób spędzania wolnego czasu. Do jedzenia i picia też wybiera to, co absolutnie nie jest zdrowe. Oczywiście są pewnie jakieś wyjątki, ale one niestety tylko potwierdzają tę regułę...
    • cruzbos Re: Nastolatki w wakacje 06.06.13, 19:00
      ewapoznan napisała:

> Czy będąc już w gimnazjum i mając powiedzmy 13-14 lat zostają swobodnie całymi
      > dniami same w domu i spędzają czas wg własnych pomysłów?

Tak, córki w wieku gimnazjalnym same sobie organizowały czas i rozrywki, oczywiście oprócz wyjazdu rodzinnego z nami rodzicami i koloni (stasza pojechała ostatni raz po 2 kl, młodsza w tym roku po 3 jeszcze jedzie). Co robią? Plaża, rolki, rower, boisko, galerie, tv, komp, kino itp.
      • cruzbos Re: Nastolatki w wakacje 06.06.13, 19:02
        Oczywiście, tak jak i w roku szkolnym zawsze mam informacje, gdzie idą/są i mniej więcej o której wrócą.
    • joa66 Re: Nastolatki w wakacje 06.06.13, 19:11
      Od wieku gimnazjalnego (a może i wcześniej, wstyd przyznać, nie pamiętam) syn sam sobie organizował czas wakacyjny (poza oczywiście wyjazdami wakacyjnymi). Pierwszy tydzień wakacji to było zwykle "piżamowanie" do południa-nigdy nawet nie planowaliśmy wyjazdów na ten czas, bo takie odsapnięcie po roku szkolnym było mu potrzebne. Krótko mówiąc przez kilka dni pętał się z kąta w kąt, ale nie z nudów tylko "potrzeby serca" wink

A potem różnie - czasami zapisywał się na jakieś zajęcia (ale nie półkolonie, tylko na "konkretne") spotykał się z kolegami, chodził do kina , jeździł na rowerze, a najbardziej...cieszył się nieobecnością rodziców w domu big_grin Rozumiem to doskonale , bo zawsze "miałam podobnie" i teraz też bardzo mnie cieszą chwilę kiedy mi nikt nie pałęta się po domu wink
      • mojemieszkanie24 Re: Nastolatki w wakacje 08.06.13, 08:56
        hmm.... Powiem szczerze, że nie rozumiem tego organizowania dzieciom czasu. Nastolatek w wieku 13-14 lat doskonale zdaje sobie sprawę z tego, co robi. O ile jego organizacja czasu nie polega na siedzeniu całymi dniami przed komputerem nie martwiłabym sie. Ja w czasie wakacji jeździłam z koleżankami rowerem całymi dniami, brałysmy koc i robiłyśmy sobie piknik, jeździłyśmy na plażę, do lasu. Nigdy nam się nie nudziło smile Spróbujcie dac nastolatkowi wolną rękę i zobaczcie w którą stronę to pojdzie
    • an.16 Re: Nastolatki w wakacje 10.06.13, 11:36
      Mój syn jest w 6 klasie i w zasadzie nie pamietam dokładnie od kiedy zapewnienie "nadzoru" w wakacje nie jest żadnym problemem, bo go po prostu nie ma. Dość często wyjeżdża: wczasy z nami/obozy/dziadkowie. Dni które spędza w domu sam sobie organizuje i wiem, że zawsze jest ich za mało. Jak każdy, lubi być sam w domu, zapraszać kogoś czy odwiedzać albo spotykać sie z parku. Od 3 klasy wraca do domu sam, w towarzystwie kolegów. Czasem to troche trwa ale do głowy by mi nie przyszło aby go rozliczać z 30 min. spóźnienia. Zreszta nie znam na tyle dokładnie jego planu zajęć. Chodzi tez na treningi i czasem ma 2-3 godz. między lekcjami, a treningiem, które sam sobie zagospodarowuje. Wygląda na to, że samodzielne i towarzyskie dziecię i o to chodzi. Czasu przed tv/kompem za dużo nie spędza bo go nie ma.
    • eliza736 Re: Nastolatki w wakacje 21.02.16, 09:02
      Witajcie, chcialabym wyjechac na wakacje z synem 11lat.....ale sami mozemy sie nudzic.....moze jest ktos z dzieckiem w podobnym wieku i chcialby wspolnie spedzic troche czasu w wakacje......A wogole to moze ktos poleci mi jakies fajne miejsce na Mazurach na wakacje z synem, jakies splywy kajakiem, żaglowki...itp.wazne zeby bylo aktywnie....prosze o pomoc bo zupelnie nie znam tych rejonow...Pozdrawiam, Iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka