kitka05 03.09.13, 12:29 Właśnie się dowiedzieliśmy, że w tym roku (klasa II) muzyki będzie uczyła wychowawczyni w ramach edukacji wczesnoszkolnej, a nie jak dotychczas Pani od muzyki. Czy u Was w szkołach państwowych też tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solaris31 Re: Muzyka klasa II 03.09.13, 12:54 w zadnej szkole w moim mieście muzyki w klasach 1-3 niestety nie uczy muzyk. od wielu lat. i w efekcie dzieci żadnej muzyki nie mają. dyrektorom tak jest łatwiej, bo panie od poczatkowego dzięki temu mają etat, dyrektorzy nie muszą dawać godzin dyrektorksich, żeby taki etat uzupełnić ewentualnie, i wszystko gra. specjaliści nie mają pracy, a dzieci głuchną i głupieją słuchając "ona tańczy dla mnie". Odpowiedz Link Zgłoś
iwwik Re: Muzyka klasa II 03.09.13, 12:58 U nas też jest muzyka w ramach edukacji wczesnoszkolnej. jedynie angielski i religia są prowadzone przez inne osoby, i być może też wf ale tego jeszcze nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: Muzyka klasa II 03.09.13, 13:14 dopiero od klasy III nauczyciel muzyki, wcześniej w ramach edukacji wczesnoszkolnej Odpowiedz Link Zgłoś
dzielnamama85 Re: Muzyka klasa II 03.09.13, 14:38 Tylko angielskiego i religii uczy inna osoba, wszystko inne wychowawczyni, co nie znaczy, że muzyki w ogóle mieć nie będą. Przez dwa lata w zerówce szkolnej co chwila uczyli się nowych piosenek, poznawali instrumenty, oglądali partytury. Odpowiedz Link Zgłoś
gopio1 Re: Muzyka klasa II 03.09.13, 17:24 U nas uczy pani od muzyki. Dzieci grają na fletach i/lub dzwonkach - każdy musi mieć swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
aglod2 Re: Muzyka klasa II 03.09.13, 19:39 To smutne, gdy piszecie, że nauka muzyki w wykonaniu nauczyciela naucz. pocz. jest na straty. Nauczyciel w klasach młodszych ma obowiązek, zgodnie z podstawą programową, przeprowadzić w tygodniu 1 godz. lek. muzyki. Może ją sobie dzielić po kawałku przez cały tydzień. W naszej szkole Panie uczą gry na flecie, dzwonkach i instrumentach perkusyjnych. Dzieci śpiewają piosenki, każdy pakiet oferuje przecież płyty. Dzieci tańczą na akademiach, festynach, więc też ta nauka przebiega na lekcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Muzyka klasa II 04.09.13, 12:27 obowiązek obowiązkiem, a zycie pokazuje co innego. zwykle nauczyciel woli zrobić więcej matmy albo czegoś innego, bo testy, bo to i tamto. moja córka jest w klasie 3 , i miała może od początku klasy 1 ze 2 lekcje muzyki. bardzo z tego powodu cierpię, bo sama jestem zawodowym muzykiem, moja córka chodzi do szkoły muzycznej, więc nie traci niczego, ale jak pomyślę, że pozostałe 28 osób w jej klasie będzie muzycznymi dyletantami, to nóż mi się w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Muzyka klasa II 03.09.13, 19:41 kitka05 napisała: > Właśnie się dowiedzieliśmy, że w tym roku (klasa II) muzyki będzie uczyła wycho > wawczyni w ramach edukacji wczesnoszkolnej, a nie jak dotychczas Pani od muzyki > . Czy u Was w szkołach państwowych też tak jest? też tak było w klasach I-III i muzyka była super prowadzona w przeciwieństwie do IV klasy /pan od muzyki/. Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Muzyka klasa II 03.09.13, 21:11 W szkole moich synów (I i II klasa) lekcje edukacji muzycznej prowadzone są przez nauczyciela muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Muzyka klasa II 03.09.13, 22:15 Tak bywa. I czasami jest to lepsze wyjście... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Muzyka klasa II 03.09.13, 22:35 Jest, jest i w pierwszej i w drugiej i w trzeciej. Osobna pani do muzyki dopiero od czwartej klasy. Ale spokojnie, pani dała radę Tej muzyki to niewiele, podstawowe wartości rytmiczne nut, gama C-dur, wyklaskiwanie rytmów, nazwy instrumentów, brzmienie wysokie i niskie, rożna style w muzyce (do posłuchania), piosenki - wszystko to mają w swoich książkach do nauczania wczesnoszkolnego. W trzeciej klasie ma być gra na dzwonkach i flecie. Według mnie za mało jest czasu na porządne nauczenie dzieciaków piosenek, syn z całego roku znał kilka i to w większości śpiewanych podczas oficjalnych występów. Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: Muzyka klasa II 05.09.13, 12:07 A mnie osobiście denerwuje to, że dzieciaki mają śpiewać a nauczyciel puszcza im tę piosenkę z płyty. Nauczyciel muzyki powinien umieć czysto zaśpiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Muzyka klasa II 05.09.13, 21:41 Nauczyciel muzyki powinien, ale nauczyciel 'ogólny' z 1-3 to już chyba nie? No ale fajnie by było gdyby umiał, do tego mógłby też grać 'na żywo' na jakimś instrumencie. Przez to słuchanie piosenek z płyty i przez to, że mało czasu poświęca się na naukę dzieci tak mało znają piosenek. U nas z płyty słuchają też np. brzmienia różnych instrumentów, śpiewu operowego różnymi głosami, muzyki regionalnej, przyśpiewek, melodii różnych tańców towarzyskich itp. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Muzyka klasa II 04.09.13, 19:15 Muzyka, wf, zaj. komputerowe - wychowawca Religia, angielski, technika - inne panie Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: Muzyka klasa II 05.09.13, 13:11 kitka05 napisała: > Właśnie się dowiedzieliśmy, że w tym roku (klasa II) muzyki będzie uczyła wycho > wawczyni w ramach edukacji wczesnoszkolnej, a nie jak dotychczas Pani od muzyki > . Czy u Was w szkołach państwowych też tak jest? u nas wogóle nie ma muzyki . jest angielski i zajęcia komputerowe ( obsługa pajnta- zenada ) prowadzone przez różne osoby . czasem dzieci uczą sie jakiejś piosenki na wystep i może to robi za muzyke ? Odpowiedz Link Zgłoś
mamakuby77 Re: Muzyka klasa II 05.09.13, 20:23 W II klasie wciąż uczy muzyki wychowawczyni. Odpowiedz Link Zgłoś