Dodaj do ulubionych

wyjazd językowy 13 lat

27.09.13, 10:45
A ja już myślę o przyszłych wakacjach. Moje dziecko od 0 klasy dość intensywnie się uczy angielskiego. Jednak jakoś nie może się przemóc, żeby coś z siebie wydusić. Pomyślałam, że może warto by rzucić na głęboką wodę i wysłać w obce strony. Czy możecie polecić dobrych, sprawdzonych organizatorów takich turnusów za granicą dla dziewczynki 13 letniej niezbyt rozgadanej z natury.
Obserwuj wątek
    • wied.zma Re: wyjazd językowy 13 lat 27.09.13, 13:09
      Moja córka też ma 13 lat. W tym roku myślałam o takim wyjeździe, ale córka sama bez koleżanki nie chciała jechać tak daleko. Może razem pojechałyby w przyszłym roku, razem byłoby im raźniej.

• jakw Re: wyjazd językowy 13 lat 27.09.13, 18:00
      A co twoje dziecko na to? I czy dziecię takie mało rozgadane tylko po angielsku czy po polsku też mało śmiałe?
    • joa66 Re: wyjazd językowy 13 lat 27.09.13, 21:11
      Moim zdaniem sukces i efektywność czyli krótko mówiąc sens takich wyjazdów jest nierozerwalnie związany z chęciami i zadowoleniem samego ucznia - to musi być przyjemność. Jesteś pewna, że córka ma ochotę na taki wyjazd?
    • estragonka Re: wyjazd językowy 13 lat 28.09.13, 12:22
      a lubi pływać, żeglować? może niech pojedzie na rejs gdzie będzie międzynarodowa załoga - wiem z doświadczenia że wtedy chce czy nie, to musi przejść na angielski (najczęściej bo jednak najbardziej uniwersalny) bo się nie dogada a dogadać się musi - ze swoją wachtą, z oficerami, z kapitanem.
    • olena.s Re: wyjazd językowy 13 lat 28.09.13, 17:17
      Sposób niewypróbowany ostatecznie, ale mi się podoba.
      Znajomi mają dziecko w podobnej sytuacji, acz sporo młodsze (7-8). I wpadli na pomysł, aby matka wzięła je pod pachę, zajechała latem do Londynu, wynajęła jakiś tani pokoik, a dzieciaka zapisała na lokalne półkolonie. Nawet już wymacała w necie, które mają wysokie notowania, no ale ostatecznie w tym roku nie dali rady, szykują się na następne lato.
      W ten sposób dziecko mogłoby nauczyć się dogadywać z rówieśnikami, choć oczywiście żadnych formalnych lekcji angielskiego by nie miało.
      • joa66 Re: wyjazd językowy 13 lat 29.09.13, 15:49
        Pomysł sprawdzony z moim 12 latkiem, ale on chciał. Pytanie czy córka autorki też chce?
    • 1ewunia1980 Re: wyjazd językowy 13 lat 29.09.13, 14:09
      Myślę, że pomysł jest dobry pod warunkiem, że dziecko będzie chciało wyjechać i jest towarzyskie. Jeżeli jest ciche i spokojne to może nie chcieć poznać innych dzieci a później z nimi korespondować lub rozmawiać przez Skype.
      • verdana Re: wyjazd językowy 13 lat 29.09.13, 16:04
        Byłam na obozie jezykowym jako 15-latka. Nie wspominam tego dobrze. Wakacje to nie jest czas na stres. Może czasem na naukę tak - sama wysyłałam na obozy jezykowe dzieci, ale chętne dzieci. Natomiast dziecka, które boi sie mówić w obcym języku i nie ma ochoty na wyjazd - naprawdę bym nie posłała.
    • olena.s Re: wyjazd językowy 13 lat 30.09.13, 07:07
      A w ogóle, to może udałoby ci się znaleźć dla córki jakieś anglojęzyczne towarzystwo na miejscu? To by łagodnie weszła w aktywne użycie języka.
    • oliwija Re: wyjazd językowy 13 lat 30.09.13, 10:06
      spróbujcie firmy z Warszawy BUT

www.kochamwakacje.pl/obozy/
      moja byla w tym roku w Londynie i jest zadowolona
      dzieciaki mieszkaja u rodzin angielskich no i musza sobie poradzic z odezwaniem się, poza tym program jest bardzo bogaty i kontakt z jezykiem bo codziennie zadania na mieście- lekko nie jest.... ale ja widze poprawe u dzieciecia... juz sie nie boi mowic po angielsku i duzo wiecej rozumie
      --------------------
      www.cats.alpha.pl/catdesigns/animations/anim33.gif

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka