renesw123 04.10.13, 09:53 Witam Mam pytanie dotyczące zielonej szkoły. Czy Wasze dzieci jeżdżą w swoich szkołach na zielone szkoły. Jeśli tak jaki był koszt zeszłorocznego wyjazdu i czy korzystała z niego cała szkoła czy poszczególne klasy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Zielona szkoła 04.10.13, 10:32 moje dzieci jeździły i młodsze dalej jeździ cena uzależniona od długości pobytu i miejsca, inne ceny w Polce, inne za wyjazdy zagraniczne najczęściej zbierano osoby podobne wiekowo i np. klasy 1-3 nie jechały razem z 4-6 Nie zawsze wszyscy z danej klasy jechali, część dzieci zostawała w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
mirandace2005 Re: Zielona szkoła 17.04.14, 20:50 w krakowie zielona szkola na LUBOGOSZCZ, 4 noclegi, klasa 26 osob, animatorzy na tzw warsztatach ekologicznych, 2 nauczycielki, autobus - koszt calkowity 465zl. Choc pewnie mozna byloby to zrobic taniej.Najtansze sa wyjazdy do tzw. osrodkow kuratoryjnych, trzeba rok wczesniej rezerwowac terminy. W naszej klasie, niestety, zielona szkola od 1 klasy, ale w wiekszosci jezdza dopiero od 3 klasy, co dla mnie jest bardziej przyswajalne. NO chyba ,ze super pani i fajna klasa, gorzej, jesli ani jedno ani drugie. Sprawa indywidualna. Pozdrawiam wszystkich Mirandace Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Zielona szkoła 04.10.13, 11:24 Jeżdżą, ceny zależą od miejsca (w tym odległości - koszt autokaru) i długości pobytu. Przeważnie jednocześnie w to samo miejsce jadą dwie lub trzy klasy równoległe, ew. rok różnicy (czyli np. 4 i 5, 5 i 6 albo 2 i 3). Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Zielona szkoła 04.10.13, 11:52 Na razie (II klasa) nie jeździli. I chyba się nie zanosi. Zakładam, że gdyby jechali, to wszyscy albo przynajmniej większość. Ale szczerze mówiąc, nie mam parcia na zieloną szkołę z klasą, choć jeśli pojawi sie ciekawa oferta, to pojedzie. Syn jeździ przynajmniej dwa razy w roku na wypoczynek zorganizowany, z wychowawcami których już zna i przynajmniej niektórymi znanymi już dziecmi. Odpowiedz Link Zgłoś
renesw123 Re: Zielona szkoła 04.10.13, 11:58 Chodzi mi o 5 dniowy wyjazd w Polsce zawierający dość dużo zwiedzania i atrakcji, bardzo dobry ośrodek. Czy kwota za taki wyjazd w granicach 650 zł jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Zielona szkoła 04.10.13, 12:24 > zawierający dość dużo zwiedzania i atrakcji To chyba nie jest zielona szkoła... Zielona oznacza przyrodę; jedzie się gdzieś na wieś i uczy o środowisku naturalnym, chodzi po lesie, rozpoznaje drzewa itp. Zapewne robi się zabawy terenowe typu podchody, a dzień kończy ogniskiem. Taki wyjazd ma sens integracyjny. (Nie wiem co prawda, co masz na myśli pisząc zwiedzanie, ale kojarzy mi się to z miastem). > Czy kwota za taki wyjazd w granicach 650 zł jest ok? Jeśli chodzi o cenę, to wydaje mi się, że szkoła nie powinna organizować tak drogich wycieczek. Abstrahując od tego, czy wycieczka jest warta swojej ceny. Przy tak dużych kwotach od razu wychodzi, kogo stać, a kogo nie. Robi się podział zamiast integracji. W mojej szkole nawet nie chcą zorganizować "Alfika" za 9 zł, bo płatny. A z 22 dzieci czworo nie płaci składek klasowych (10 zł m-cznie), bo ich nie stać. To mnie b. wyczula na sprawy płatności za dodatkowe atrakcje. Każda kwota może być duża w określonej sytuacji. Chyba że piszesz o szkole prywatnej, do której chodzą bogate dzieci. Moja kuzynka w takiej uczy. Byli w Londynie. Wtedy na pieniądze i ich wartość patrzy się inaczej. Ale w państwowej podstawówce zdecydowanie nie organizowałabym wycieczki za 650 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
renesw123 Re: Zielona szkoła 04.10.13, 12:28 Charakter zielonych szkół jest teraz bardzo różny. Nasza szkoła jeździ w różne miejsca a jeśli w pobliżu jest coś wartego zwiedzenia to korzystają. Problemem jest koszt. Korzystamy ze sprawdzonego od kilku lat organizatora natomiast pojawiły się głosy niektórych, że jest drogo. Stąd moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Zielona szkoła 04.10.13, 12:41 > pojawiły się głosy niektórych, że jest drogo Rozróżniłabym pojęcia "drogo" i "dużo pieniędzy". Może nie być drogo, a nawet być śmiesznie tanio - wtedy gdy wycieczka jest warta swojej ceny, a nawet ma takie cuda, których się gdzie indziej w tej cenie doświadczy; albo gdy zostanie dofinansowana. Mimo jednak tego, że nie jest drogo - to wciąż może być dużo pieniędzy. A 650 zł to jest dużo pieniędzy. Ja nie kupiłabym mercedesa nawet za 50% wartości, bo choć nie byłoby drogo, to wciąż byłoby to dużo pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
mirandace2005 Re: Zielona szkoła 17.04.14, 20:57 renesw123 napisała: Droga? rok temu mielismy propozycje dla naszej klasy, wtedy I, wyjazdu na 4 dni niedaleko krakowa, gdzie mieszkamy, za 700zl bez kosztow dojazdu! Jakos nikt nie protestowal, ze drogo, tylko ze wspaniala zabawa. Abstrahujac od tego, ze moj syn i tak nie chcial jechac , to po dolozeniu 200zl czyli za 900zl w czerwcu mam dla niego 3 tygodniowy wyjazd nad morze Skonczylo sie na deklaracji 3 osob, ze dzieci nie pojada, ale nastepne 7 osob nie zaplacilo zaliczek i wyjazd nie wypalil. Mysle, ze wielu rodzicow wstydzi sie powiedziec,ze to za duzo. A integrowac to sie dzieci moga nawet na wyjezdzie 1-2 dniowym. Szczegolnie, ze zazwyczaj zielone szkoly sa w maju a za chwile wakacje, a nie kazdy ma 1 lub 2 babcie na wsi, gdzie dzieci moga za niewielkie pieniadze spedzic wakacje. > Charakter zielonych szkół jest teraz bardzo różny. Nasza szkoła jeździ w różne > miejsca a jeśli w pobliżu jest coś wartego zwiedzenia to korzystają. Problemem > jest koszt. Korzystamy ze sprawdzonego od kilku lat organizatora natomiast poja > wiły się głosy niektórych, że jest drogo. Stąd moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Zielona szkoła 04.10.13, 12:38 > Chodzi mi o 5 dniowy wyjazd w Polsce zawierający dość dużo zwiedzania i atrakcj > i, bardzo dobry ośrodek. Czy kwota za taki wyjazd w granicach 650 zł jest ok? "Drogość" jakiekolwiek wypoczynku jest pojęciem bardzo względnym i uzależnionym od dochodów rodziców, a te w ogromnej mierze są uzależnione od rejonu, w jakim mieszkają. 650 z przeznaczeniem na 5 dni wypoczynku dla dziecka (1 dzień to 130 zł) dla statystycznego mieszkańca Warszawy to będzie "pryszcz", natomiast dla statystycznego mieszkańca Warmii to ogromna kwota. Jak na mój gust te 650zł za atrakcje i wypasiony ośrodek to cena "rynkowa". Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Zielona szkoła 04.10.13, 12:32 W naszej szkole są takie wyjazdy od zerówki (3-4 dni). Od pierwszej klasy wyjazd w niedzielę, powrót w sobotę. Ostatnia zielona szkoła była w Szczyrku, koszt 900 zł. Moje dziecko nie jeździ, bo nie chce (i to bardzo). Jest duzy nacisk, żeby dzieci jeździły Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.slawski Re: Zielona szkoła 04.10.13, 13:10 Najlepiej udają się wyjazdy, gdy jadą maksymalnie 2-3 klasy. Optymalnie gdy jest to jeden pełny autokar. Sporo jeżdżę na takowe. Za 650 zł organizuję takowe wyjazdy z przejazdem autokarem na odległość do 500 km, bardzo bogatym programem, gdzie sporo jest zwiedzania, warsztatów, zajęcia survivalowe, paintball, park linowy, aquapark a wieczorami zabawy i konkursy. Nocleg w pokojach 2-5 osobowych z łazienkami (pensjonat), śniadania szwedzki stół, wyżywienie bogate, suchy prowiant na wyjazd. Cały program od rana do wieczora prowadzą organizatorzy, więc dzieci mają wypełniony czas przez cały pobyt. Program dopasowuję do konkretnej grupy wiekowej. Jeśli w tej cenie w programie jest tylko zwiedzanie (które trzeba odpowiednio dozować, aby nie przeładować programu tylko statycznym zwiedzaniem), to cena 650 zł jest dość wysoka. Na wiosnę 2014 5 dniowa Zielona Szkoła z wymienionym programem i przejazdem na odległość ok. 300 km wyszła mi w cenie poniżej 600 zł. Chętnie podeślę propozycje takowych wyjazdów. Kontakt ze mną na slawski@akademia-przygody.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: Zielona szkoła 04.10.13, 22:32 U nas będzie zielona szkoła na początku III klasy /obecnie syn jest w II/, wychowawczyni już zapowiedziała wstępny koszt ok.600zł - na 2 tygodnie, nad morzem! A mieszkamy na Śląsku... Także cena, którą podałaś, wydaje mi się bardzo wygórowana. Wiem, że szkoła dostaje dofinansowania na te wyjazdy, ale może warto zasugerować, by i Wasza szkoła rozejrzała, czy takiej możliwości nie ma? W końcu zielona szkoła powinna być wyjazdem realnym dla wszystkich /wiem, dla wszystkich nigdy nie jest, ale przynajmniej dla znacznej większości/, nie może kosztować tyle ile komercyjna kolonia... Odpowiedz Link Zgłoś
marta715 Re: Zielona szkoła 07.10.13, 09:09 Córka 2 tygodnie temu wróciła z zielonej szkoły (w naszej szkole takie wyjazdy są organizowane we wrześniu). Byli 2 tygodnie nad morzem (Władysławowo), mieszkamy na Śląsku, cena wynosiła 1020 zł (z tego dostaniemy 170 zł zwrotuz WFOŚ) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Zielona szkoła 07.10.13, 09:24 Jak są organizowane zielone szkoły 2 tygodniowe? Dzieci maja w trakcie szkoły lekcje z wychowawczynią? A inne przedmioty? Przez 2 tygodnie np. nie mają języka? Czy przez 2 tygodnie dzieci mają labe od lekcji? Jak to wyglada? Bo zdaje się, że na większości zieoloncyh szkół, tych tygodniowych, nie ma lekcji. Przynajmniej o niczym takim tu na forum się nie pisze. A może się mylę? W końcu teoria zielonych szkół była taka, zeby dzieci wyjechały na tydzien - dwa i w tym czasie miały i normalne lekcje i zagospodarowany integracyjnie czas wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
marta715 Re: Zielona szkoła 07.10.13, 09:58 DZieci mają lekcje codziennie, ale skrócone. W każdy dzień - mniej więcej 3 lekcje (po pół godziny), jaK jest wycieczka rano, to zajęcia są po południu. Ponadto mieli zajęcia z tańca i kickboxingu (to chyba tak dla urozmaicenia). Angielski był, bo kierowniczka wyjazdu z nimi prowadziła, ALE NIE BYŁO RELIGII. Było kilka wycieczek (3miasto, Hel, Westerplatte, wycieczka statkiem, fokarium), sporo atrakcji na miejscu (tak jak na koloniach: śluby, chrzest, rzeźby z piasku, ognisko, dyskoteki). Ogólnie córka zadowolona, ale niestety część rodziców nie dorosła do tego, aby samodzielnie wysłać dziecko.... Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Zielona szkoła 07.10.13, 10:49 > ale niestety część rodziców nie dorosła do tego, aby samodzielnie wysłać dziecko.... Co masz na myśli pisząc o niedorośnięciu rodziców? Czy dzieci w jakiś sposób odczuły to niedorośnięcie? Pytam serio, bo przed moim synem zielona szkoła, młody jest już po 3-krotnych koloniach, więc chciałabym żeby i zielona szkoła była miła, a nie została zepsuta przez rodziców innych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
marta715 Re: Zielona szkoła 07.10.13, 11:26 Pierwszy tydzień był ok, dzieci zadowolone, telefon 1-2 x dziennie. Po tygodniu niektóre dzieci zaczęły tęsknić (ale to chyba normalne) i wtedy niektórzy rodzice (chyba 4) przyjechali dzieci odwiedzić (od nas to jest 600 km), a jeszcze niektórzy z nich zostali na tydzień, lub tez przyjechali kilka dni przed końcem i zabrali dziecko wcześniej i sami z nim wracali. W związku z tym pozostałym dzieciom było bardzo przykro, zaczęły się płacze przez telefon i jęczenie "a wy nie przyjedziecie??? itp". Niektórzy z rodziców wpadli tez na pomysł wysyłania dzieciom paczek ze słodyczami itp. Moja córka też tęskniła, ale 2 m-ce wcześniej była na koloniach pierwszy raz prawie 3 tygodnie i było ok, a tu po tygodniu takie jazdy. I sytuacja, że dzwoni o 18-tej i w pokoju 3 dziewczyny i wszystkie wyją do telefonu. A w trakcie rozmowy wychodzi, że do 2 innych kolezanek przyjechali rodzice i zabrali je wieczorem na plażę i jakkies pokazy, a pozostałe dzieci zostały w budynku. I w ten deseń... Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Zielona szkoła 07.10.13, 11:49 ...no to ładnie... Domniemam, że nawet na zebraniu nie będzie dało się ustalić "NIKT NIE ODWIEDZA DZIECKA", bo niby dlaczego statystyczni rodzice na "naszej" szkoły mieliby różnić sie od tych z Waszej?. Też do morza mamy ok. 600km i nie wyobrażam sobie jechać w odwiedziny do zdrowego na ciele dziecka, czy też zabrać je do domu, bo tęskni. Mój na koloniach też tęsknił, ale przeżył i wrócił z niezaprzeczalną opcją kolejnego wyjazdu. Kurcze, takie zachowania rodziców, jakie opisujesz, faktycznie mogą odebrać innym dzieciom sporo radości z pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Zielona szkoła 07.10.13, 12:04 Też do morza mamy ok. 600km > i nie wyobrażam sobie jechać w odwiedziny uzupełnię jeszcze - 20 km też bym nie pojechała! Odpowiedz Link Zgłoś
marta715 Re: Zielona szkoła 07.10.13, 12:22 też uzupełnię - widzę, że myślimy podobnie... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.slawski Re: Zielona szkoła 07.10.13, 11:51 Jako, że wyjeżdżałem na sporą liczbę Zielonych Szkół, chętnie poruszę zagadnienie "niedorośnięcia" rodziców (jeśli o to marcie715 chodziło). Często spotykamy się, że rodzicom bardzo zależy, aby również pojechać. Preteksty są różne. Najczęściej to, że "moje dziecko jest jeszcze za małe", specjalna dieta, choroby, zachowanie, itp. Bywało, że na 30 dzieci, miało jechać aż 8 opiekunów ( i nie chodziło ani o klasy integracyjne, ani o dzieci specjalnej troski) ! Niestety w takim wypadku jeden z głównych walorów takowych wyjazdów, czyli nauka samodzielności, pada Do tego dochodzą różne napięcia, nieporozumienia, gdyż jeśli rodzic jest obecny na wyjeździe, to przy jakiejś rozróbie dzieci, w 99,9% winne są "zapewne" inne dzieci. Bywało, że po takowym wyjeździe rodzice byli solidnie skłóceni. Inne przykłady "kwiatki": Obiad na który są pulpety w sosie koperkowym. Dwie mamy niemal biegną do baru po pizzę, bo "mój nie przepada za pulpetami". Inne dzieci patrzą i obchodzą się smakiem Często zamiast rodziców chcą jechać dziadkowie. Wówczas jest jeszcze gorzej, po nadopiekuńczość wzrasta dwukrotnie Niestety ani jedni, ani drudzy nie chcą przyjąć do wiadomości o wpływie ich obecności na funkcjonowanie grupy dzieci. Dodatkowo ich częsta ingerencja w ustalony program mocno burzy atmosferę wyjazdu ( jedna z wyjeżdżających babć bardzo dosadnie okazywała swoje niezadowolenie gdy dowiedziała się, że będziemy 50 km od Lichenia i dla 3 klasy SP nie zmienimy programu, aby tam pojechać). Na szczęście spora jest liczba klas, które już w założeniu mają, że na takowy wyjazd nie wyjeżdża żaden rodzic (choćby był nauczycielem z tej samej szkoły). Akurat w wyjazdach które ja organizuję, oprócz nauczycieli wyjeżdża co najmniej dwójka z nas, organizatorów, z bogatym doświadczeniem opiekuńczo-wychowawczym. Wówczas na zieloną szkołę wyjeżdża jeden opiekun na 15 dzieci, a mamy już zaprzyjaźnione szkoły, gdzie ta liczba jest mniejsza, zaś my również pełnimy funkcje opiekunów. Odpowiedz Link Zgłoś
marta715 Re: Zielona szkoła 07.10.13, 12:13 Dokładnie. Nie rozumiem sytuacji, że grupa wychodzi na spacer, a po drodze "przypadkiem" spotyka jednych rodziców, którzy ida do sklepu i od razu dziecku coś muszą kupić słodkiego, do picia, lody czy coś innego, a pozostałe mają patrzeć i czekać na "pulpety w sosie koperkowym" (bez urazy, mniam). Lub też organizować dla jednostek różne alternatywne rozrywki, no bo "przecież dzisiaj nic ciekawego wieczorem nie robicie". Ja po prostu dziecka nie wysyłam, jesli wiem, że nie da rady samo. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Zielona szkoła 07.10.13, 12:22 Muszę sobie wypisać na kartce te "kwiatuszki" i od razu oprotestować pomysł wyjazdu rodziców w roli opiekunów, jeśli takowy by się pojawił na zebraniu organizacyjnym odnośnie zielonej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Zielona szkoła 07.10.13, 12:31 No ale kto wobec tego pojedzie jako opieka? Załóżmy 2 klasy, dwóch nauczycieli wychowawców, pozostali nauczyciele mają przecież lekcje. A opieka powinna zapewniać 1 sztukę opiekuna na 10 czy 15 podopiecznych. Na 3 dni (w tym 2 szkolne) łatwiej byłoby o nauczyciela, który akurat w tym czasie nie ma lekcji. Ale na 5? Czy 10? Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Zielona szkoła 07.10.13, 12:38 Może organizator będzie miał "kadrę". Gdyby wszystkie dzieci pojechały, byłoby 52 dzieci, ale wątpię, żeby była 100% obsada. Zatem załóżmy, że pojedzie 45 dzieci, a więc wystarczy 2 nauczycieli i jeden "obcy" (organizator?). Zbyt optymistycznie zakładam? Odpowiedz Link Zgłoś
marta715 Re: Zielona szkoła 07.10.13, 13:01 U nas to chyba wyglądało tak - jedna klasa 23 dzieci - jeden wychowawca i kierownik wyjazdu (angieslki i wf), w drugiej klasie równoległej 19 dzieci - wychowawca i pedagog szkolny. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Zielona szkoła 07.10.13, 13:05 A czesto organizator ma wolną kadrę? A nawet gdyby - to będzie wzrost ceny. Bo za obcą kadrę trzeba zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.slawski Re: Zielona szkoła 07.10.13, 13:27 Niekoniecznie cena musi wzrosnąć. To kwestia podejścia osób, które jadą z ramienia organizatora, bo i tak jego wyjazd jest wkalkulowany w cenę (koszt niewielki, bo współpracując z ośrodkami rzadko płacimy za ich pobyt). Taka osoba i tak cały dzień musi przebywać z dziećmi, organizując zajęcia, więc czy przy okazji przejmie również opiekę nad ich częścią, to niewiele mu to pracy dodaje. Organizując zajęcia łatwiej je prowadzić, gdy jest się w grupie, aniżeli prowadzić je Od...do... Osobiście ja tak właśnie wolę. Szybko poznaję wówczas dzieci, a system pracy nie różni się od tego podczas kolonii. Łatwiej wówczas zdobyć autorytet, zaś dzieci naprawdę słuchają o czym mówię i to bez potrzeby ciągłego ich uciszania przez nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.slawski Re: Zielona szkoła 07.10.13, 13:05 I oczywiście często jedzie jeden z rodziców. Jednak sporo szkół zabiera nauczyciela, który prowadzi lekcje z przedmiotów "nieścisłych" i nie ma wychowawstwa. Wówczas jego zastępstwo w szkole nie stanowi problemu , zwłaszcza, że pod koniec roku szkolnego ciśnienie spada Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Zielona szkoła 03.04.14, 08:28 W szkole mojej córki jest co roku problem, bo nie ma rodziców chętnych do opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
gopio1 Re: Zielona szkoła 03.04.14, 14:08 minkapinka napisała: > W szkole mojej córki jest co roku problem, bo nie ma rodziców chętnych do opieki. Ale to jest bardzo głupi pomysł, żeby to rodzice jeździli do opieki. Ani to dobre dla dzieci, ani dla rodziców, ani dla nauczycieli. Szkoła ma wielu nauczycieli, pedagogów, wychowawców świetlicy - to oni powinni jechać. A jeśli to wycieczka zorganizowana przez biuro, to zawsze dodatkowo jest jeszcze przewodnik, opiekun grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.slawski Re: Zielona szkoła 07.10.13, 11:19 Bardzo rzadko spotkałem się, aby przy tygodniowej zielonej szkole prowadzone były lekcje. Najczęściej i moim zdaniem to najzdrowsze podejście, podobnie jak przy wycieczkach szkolnych, klasa korzysta z praktycznych walorów edukacyjnych. Przy zwiedzaniu, warsztatach, a nawet przy zabawach ruchowych można przekazać dzieciom o wiele więcej informacji od standardowych lekcji. Ponadto, nie oszukujmy się. Jaka jest percepcja dziecka, gdy wokół atrakcje, nowe miejsce i klimat wycieczkowy Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Zielona szkoła 07.10.13, 12:22 Pytam o te zielone szkoły, bo ja na takie dziwo nie jeździłam. Za moich czasów (a i Pana chyba też) nie było zielonych szkół. Były wycieczki szkolne, na które można było dostać maksymalnie dwa dni od dyrekcji i ewentualnie połączyc z weekendem. A wycieczki musiały być związane z programem, stąd różnorodne góry, zamki, Kraków (pisarze młodopolscy). Fakt, ze jechały dzieci starsze (od IV klasy). Natomiast dla mnie zielona szkoła dwutygodniowa to pomysł bardzo ryzykowny. Nie wszystkie dzieci w klasach 0-III są gotowe na tak długa rozłąkę z rodzicami (i vice versa), nie wszyscy nauczyciele są w stanie zająć się właściwie dziećmi przez tak długi okres. Optymalne wyjazdy dla mnie to: w klasach 0-III jednodniowe, od klasy IV - kilkudniowe. Ale też nie za długie, bo potem jest problem z realizacją programu. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.slawski Re: Zielona szkoła 07.10.13, 13:14 O Zielonych Szkołach dwutygodniowych wiem, że powstały w związku z programami zdrowotnymi dla dzieci żyjących na terenach skażonych przez intensywny przemysł. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś były nawet specjalne agencje, które organizowały wyjazdy, które były mocno dofinansowane w ramach programów zdrowotnych. Osobiście spotkałem Zielone Szkoły dwu tygodniowe wyłącznie z terenu Górnego Śląska. Zgadzam się, że tak długie wyjazdy w młodszych klasach to sprawa ryzykowna. Choć jestem orędownikiem wyjazdów dzieci na kolonie już od 6 roku życia, to jednak ta granica dla każdego dziecka jest inna i bywa, choć rzadko, że i 9 latek na takowy wyjazd nie jest gotowy (nie mylić z gotowością rodzica ). Odpowiedz Link Zgłoś
b_y Re: Zielona szkoła 07.10.13, 13:49 marcin.slawski napisał: > O Zielonych Szkołach dwutygodniowych wiem, że powstały w związku z programami z > drowotnymi dla dzieci żyjących na terenach skażonych przez intensywny przemysł. dokładnie... ja z górnego śląska.. "za moich czasów" jechałam w 3 i 7 klasie SP.. teraz skażenie może i mniejsze.. ale córa jedzie w 2 i 3 klasie.. wyjazd obowiązkowy. jadą wszyscy uczniowie z wychowawcami na 2 tygodnie. 2 tygodnie, bo dopiero za tak długie wyjazdy dostaje się (nadal) dofinansowanie... moja jeszcze co prawda nie jechała, sama sie zastanawiam z jakim kosztem się liczyć. jadą gdzieś nad morze.. oficjalnie w ciągu tych 2 tygodni uczą się, nie tyle co w szkole ale zawsze coś.. a poza tym ucząc na samych wyjściach, wycieczkach.. przyroda itp ktoś źle interpretuje słowo "zielona".. to nie chodzi o obcowanie z przyrodą - czyli jechać do buszu .. myślę nazwa została z racji, że kiedyś to był wyjazd dla dzieci, które częściej widziały kominy niż drzewa Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Zielona szkoła 07.10.13, 13:58 > ktoś źle interpretuje słowo "zielona".. to nie chodzi o obcowanie z przyrodą - > czyli jechać do buszu .. myślę nazwa została z racji, że kiedyś to był wyjazd > dla dzieci, które częściej widziały kominy niż drzewa Wikipedia: Zielona szkoła – forma realizacji programu nauczania w szkole (najczęściej w szkole podstawowej), w trakcie kilkudniowego wyjazdu całego oddziału wraz z nauczycielami do miejscowości posiadających walory przyrodnicze lub uzdrowiskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
b_y Re: Zielona szkoła 07.10.13, 14:01 np.: uzdrowiskowe.. niekoniecznie musi to być busz/wieś itp Ja swgo czasu zaliczyłąm Międzyzdroje i Świnoujście.. trudno mówić tutaj o "buszu" ale uzdrowisko jak najbardziej... z tego co pamiętam, chodziliśmy nawet na jakieś inhalacje specjalne ale zwracam honor.. moje niedoinformowanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Zielona szkoła 07.10.13, 13:39 U nas zielone szkoły sa od pierwszej klasy,koszt 550-600 zł za 5 dni. Młodsze jezdzą tylko ze swoją klasą, starsze (od 4) po kilka klas. Odpowiedz Link Zgłoś
fruit.ella Re: Zielona szkoła 23.10.13, 11:10 Mój niestety nie jeździ. Obie wychowawczynie, które miał nie chcą nawet słyszeć o wyjazdach dłuższych jak 1 dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Zielona szkoła 23.10.13, 11:20 Jeżdżą co roku od pierwszej klasy SP. Wyjazd od poniedziałku do piątku około 670 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
cyrkonia11 Re: Zielona szkoła 02.04.14, 18:22 Gdzie w tym roku wasze dzieci wybierają się na zieloną szkołę? u nas w szkole ten temat ruszył już pełną parą i jestem ciekawa które kierunki są popularne Odpowiedz Link Zgłoś
halinka1971 Re: Zielona szkoła 21.10.14, 19:51 Jestem nauczycielką i przez wiele lat byłam w różnych miejscach na wycieczkach z uczniami. Jeżeli chodzi o zielone szkoły to szczególnie dzieciakom starszym i młodszym przypasowało miejsce Mamucia Dolina nad Biebrzą na Podlasiu (mi z resztą też) - nazwy miejscowości dokładnie nie pamiętam. Jest to swego rodzaju agroturystyka, a szczególną atrakcją tego miejsca jest osada jaskiniowców, gdzie gospodarz organizuje szereg atrakcji (strzelanie z łuku, rzucanie oszczepami, wykopaliska archeologiczne, spływy tratwą i kajakami i wiele innych), atrakcje dopasować można do wieku grupy. Jeżeli chodzi o warunki to tak naprawdę nie ma się do czego przyczepić można śmiało powiedzieć, że jest czysto i schludnie. Jeśli nadarzy się jeszcze okazja to chętnie tam wrócę. Halina Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Zielona szkoła 03.04.14, 08:22 12 dni za ok.750 zł z przejazdem. W tym roku koszty podobne. Drugie dziecko 7 dni za niecale 500 z przejadem, w tym roku bedzie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Zielona szkoła 03.04.14, 08:30 Mieszkamy na południu Polski - dzieciaki (klasy trzecie) jadą nad morze na 14 dni. Pełna odpłatność byłaby 1095zł, a po dofinansowaniu przez Urząd miasta i Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska rodzice płacą - w zależności od dochodów - 825zł lub 545zł. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Zielona szkoła 08.04.14, 14:00 jagabaga92 napisała: > Mieszkamy na południu Polski - dzieciaki (klasy trzecie) jadą nad morze na 14 d > ni. Pełna odpłatność byłaby 1095zł, a po dofinansowaniu przez Urząd miasta i Wo > jewódzki Fundusz Ochrony Środowiska rodzice płacą - w zależności od dochodów - > 825zł lub 545zł. > Na 14 dni na zieloną szkołę? W czasie roku szkolnego?? Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Zielona szkoła 08.04.14, 14:06 > Na 14 dni na zieloną szkołę? W czasie roku szkolnego?? A kiedy ma być Zielona SZKOŁA, jak nie w czasie roku szkolnego? Nie wiem jak jest w innych województwach, ale na Śląsku 14 dni pobytu dzieci na terenach ekologicznych to warunek otrzymania dofinansowania. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Zielona szkoła 08.04.14, 14:23 Ok. Nie wiedziałam, że uczniowie mogą sobie zrobić aż 14 dni wolnego od szkoły. Czy jest w ogóle jakaś max. ilość dni na którą dzieciaki mogą wyjechać w trakcie roku szkolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
julka-4 Re: Zielona szkoła 08.04.14, 19:33 Ale dzieciaki nie robią sobie wolnego -zabierają ze sobą normalnie książki Za moich młodych lat byliśmy na zielonej szkole 21 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
karbo7 Re: Zielona szkoła 17.04.14, 14:14 Czy urząd dofinansowuje również wyjazdy organizowane przez biura podróży? I np. wyjazdy na zieloną szkołę ale zagranicę? Czy ktoś już coś takiego organizował? -> www.kochamwakacje.pl/wycieczki/index.php?co=szukaj&kraj=&wycieczka=3&liczba_dni=&szukaj=szukaj Odpowiedz Link Zgłoś
bella_roza Re: Zielona szkoła 03.04.14, 09:15 5klasa- jedzie na 5 dni, 600zł za wszystko 3klasa - niestety to ten przypadek o którym mowa wyżej, część rodziców nie dorosła, jedna mamuśka upierała się żeby jechać z córką i wychowawczyni przez to spasowała i nie jadą. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Zielona szkoła 03.04.14, 09:52 Druga klasa - tydzień w Pieninach z planowanymi odwiedzinami w Zakopanem. Koszt 380 zł, wynajęty jest pensjonat cały dla 2 klas. Z tym, że to dosyć blisko, mieszkamy na styku małopolskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Zielona szkoła 03.04.14, 10:21 Moje jeżdżą. Od pierwszej klasy.Od 4 klasy dochodzi jeszcze jest biała szkoła (narty). Cena wyjazdu 5 dniowego to ok. 650 zł, a 3 dniowego (2 noclegi) ponad 350 zł. Na ten drugi jedzie córka 6 letnia pierwszoklasistka. Miał byc 5 dniowy ale ze względu na koszty jada na 3 dni. Może i lepiej na początek W ogóle to świetna sprawa, te zielone szkoły, dzieci jadą na pierwszy samodzielny wyjazd z rówieśnikami z osobami, które znają. Z naszej szkoły najczęściej wyjeżdżają 2 klasy razem - to zapełnia 1 autokar. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Zielona szkoła 04.04.14, 14:33 W mojej szkole jeżdżą na Zieloną Szkołę III klasy, tak, że córka była rok temu. Koszt był 1200zł około. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Zielona szkoła 04.04.14, 14:36 Zapomniałam dodać, myślałam, że to takie oczywiste, iż wyjazd ten trwa 2 tygodnie. (chyba wyszło równo 13 dni- ale praktycznie pierwszy i ostatni dzień to tylko wielogodzinna podróż przez całą Polskę) Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Zielona szkoła 04.04.14, 20:05 Napiszę o wyjeździe tegorocznym. Dwa tygodnie pobytu w dobrym ośrodku z basenem, szwedzkim stołem, całodobową opieką medyczną, przejazdem (G. Śląsk - Władysławowo) i pierdylionem atrakcji. Koszt - 1200zł. Ile klas korzysta tego niestety nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zielona szkoła 06.04.14, 09:02 renesw123 napisała: > Witam > Mam pytanie dotyczące zielonej szkoły. Czy Wasze dzieci jeżdżą w swoich szkołac > h na zielone szkoły. Jeśli tak jaki był koszt zeszłorocznego wyjazdu i czy korz > ystała z niego cała szkoła czy poszczególne klasy ? W szkole córki nie ma zielonych szkół. Są wycieczki 2 lub 3 dniowe max. Odpowiedz Link Zgłoś
cyrkonia11 Re: Zielona szkoła 07.04.14, 22:08 U nas z racji tego że jesteśmy z południa też padło na morze. Jest propozycja z biura But w O.W "PANORAMA" w Kątach Rybackich Cena około 450zł w zależności od ilości chętnych. Ktoś kojarzy to biuro lub ośrodek? Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Zielona szkoła 08.04.14, 14:09 Srebrna Góra - 3 dni - ok. 350zł za pakiet "aktywny" - dzieci są cały dzień (a raz nawet i noc ) w terenie. Przewidywane atrakcje to m.in.: - wyprawa szlakiem sztolni i tuneli - zjazdy na linach z wiaduktu - zjazdy na kolejce tyrolskiej - mostek tybetański - wspinaczka na skałce - zjazd przy skalnej ścianie - nocna gra terenowa - wyprawa na poszukiwanie srebra - wyprawa na twierdzę – forty Chochoły - strzelanie z łuków - rzuty włócznią lub toporkiem bojowym - ognisko z pieczeniem kiełbachy Odpowiedz Link Zgłoś
wickat Re: Zielona szkoła 08.04.14, 16:28 Rzeczka w Górach Sowich. 430 zł za 5 dni. Program z paintball'em, survivalem, aquaparkiem, parkiem linowym, kopalniami i sztolniami i całą masą innych zajęć. W sumie wyjazd bardzo aktywny, bo i klasa sportowa. Mieszkać będą w hotelu oddanym 2 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
cyrkonia11 Re: Zielona szkoła 23.04.14, 13:44 Tutaj też widzę jest oferta survivalu w Beskidzie małym na 5 dni www.kochamwakacje.pl/wycieczki/survival-8211-fabryka-adrenaliny,W-167 ciut może drożej ale sporo atrakcji zapewniają. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Zielona szkoła 17.09.15, 03:23 U nas póki co nie było, ale będzie w tym roku i będzie kosztować 1 tys. Cała klasa będzie jechać (trzecioklasiści) + chętne dzieci z innych klas (z 2-ej i 1-ej klasy). Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Zielona szkoła 17.09.15, 07:31 o rany, mi się wydawało, że u nas najtaniej nie jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Zielona szkoła 17.09.15, 10:35 U nas w zeszłym roku wyjazd na 2 tyg nad morze (przejazd ze Śląska) kosztował ok 1100 zł ( z dofinansowaniem) Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Zielona szkoła 17.09.15, 10:43 Nasze dzieciaki tez ze Śląska jechały w maju 2014r. na 14 dni do Rowów. Koszt dla rodziców to 550zł lub 820zł w zależności od dochodów rodziny (resztę dopłacało miasto i wojewódzki fundusz środowiskowy lub coś w tym stylu) Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Zielona szkoła 17.09.15, 10:54 a to sorry to nawet taniej wychodzi-nie wiedziałam, że gdzieś robią takie długie zielone szkoły-ja płaciłam 550 za tydzień a dokładniej 5 dni, może koza tez koszt takiej dwutygodniowej podaje.. Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Zielona szkoła 17.09.15, 12:08 u nas sa tylko 2 tyg bo do krótszych nie ma dopłat z funduszu srodowiskowego. Gmina juz nicnie doplaca, Rada Rodziców daje ekstra kase na przyjemności klasowe (nauczyciel kupuje dzieciom gofry, jakies przejażdzki itp), szkoła dopłaciła mi tez do 2 córki (mam blizniaczki w jednej klasie) Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Zielona szkoła 17.09.15, 14:30 10 dni nad morzem, więc chyba nie jest tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 Re: Zielona szkoła 05.04.23, 09:00 renesw123 napisała: > Witam > Mam pytanie dotyczące zielonej szkoły. Czy Wasze dzieci jeżdżą w swoich szkołac > h na zielone szkoły. Jeśli tak jaki był koszt zeszłorocznego wyjazdu i czy korz > ystała z niego cała szkoła czy poszczególne klasy ? moja corka jedzie w tym roku,3 klasa sp jada klasy 1-3 koszt 810 zl na 4 dni ,niby od poniedzialku do piatku ale w piatek juz wracaja . szkola prywatna. Odpowiedz Link Zgłoś