Dodaj do ulubionych

POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z mamą?

05.02.14, 20:46
Witam
Mam bardzo poważny problem.Moja córcia od urodzenia śpi ze mną w łóżku teraz ma 13 lat. Nie przeszkadzało mi to wcześniej.Zacznę od tego,że sytuacja mnie zmusiła do tego aby praktykować spanie we wspólnym łóżku. Rozwód i mieszkanie na małej wynajętej kawalerce było powodem.Sytuacja się zmieniła od 3 lat mieszkam z partnerem w 3 pokojowym mieszkaniu córka akceptuje mojego partnera mają dobry kontakt ma wszystko czego zapragnie i nie potrafi zaakceptować tego,że czas na to żeby każda z nas spała w oddzielnych łóżkach.Mój partner jest cierpliwy i czeka od 3 lat na mnie w sypialni ale wiem,że taki stan rzeczy nie może trwać wiecznie. Pożycie jest wtedy kiedy dziecko idzie na noc do tatusia.Dziecko jest dla mnie wszystkim, ale chcę żeby była normalność w naszym domu. Córka przeżywa tą moją propozycję płacze i prosi o to żebym jej nie zostawiała bo ona nie jest gotowa na takie zmiany a ja jestem rozdarta. Proszę o pomoc co zrobić żeby było dobrze.
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 05.02.14, 20:59
      Poczekać aż będzie gotowa-podejrzewam, że to nastąpi, albo zachęcić -urządzić wraz z nią jej pokój-wybieracie razem kolor ścian, meble, łóżko pościel itp....
      • kooreczka Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 05.02.14, 21:17
        Poczekaj 2 lata i przyprowadź jej chłopaka.
        Panna ma 13 lat nie trzy. W żołnierskich słowach powiedzieć, że jako dorosła kobieta chcesz spać ze swoim facetem i koniec. Nie bawić się w żadne trójkąty.
      • ew-a81 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 05.02.14, 21:17
        pokój ma już urządzony a czekać ile jeszcze powinnam?
        • verdana Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 05.02.14, 21:34
          Ani sekundy.
          Pora powiedzieć córce, ze masz faceta i z nim śpisz. Oraz zamontować zamek w sypialni. Jesli nie macie - kup psa albo kota, córka nie będzie sama.
          • penelopa40 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 05.02.14, 22:28
            no, nie jest to na pewno normalne... aczkolwiek rozumiem sytuację, uwarunkowania itd
            wymagać to może terapii, i dla CÓRKI i dla MATKI!!! bo wbrew pozorom to matka może nie jest gotowa na rozdzielenie tego spania!
            czekać nie ma na co, problem w tym że terapeuta powinien odmówic prowadzenia terapii dopóki matka śpi z dzieckiem... znam taki przypadek, tylko tam dziecko spało z matką u matki, rozdział nastapił w ten sposób, ze matka spała na podłodze u dziecka kilka dni, nic sie nie działo,"W pokoju nie straszyło" wiec pewnego wieczora sie wyniosła, do tego przestawiono dziecku łóżko tłumacząc że przedtem stało w złym miejscu a teraz jest cud-miód feng shui i inne bajery, dziecko miało chyba 10 lat czy jakos tak... i był to wieki problem, ale 13latka śpiaca z matka to bardzo wielki problem; ja bym poszła do psychologa, opowiedziała dokładnie jaki problem i poprosiła o rady... szczególnie że cierpliwość nowego partnera może sie skończyć...
            • myelegans Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 02:19
              My tu mowimy o 13 latce, czy o 3 latce? Halo? Dziewczyna tak od 10 lat powinna miec wlasne lozko. Kolezanka, samotna matka mieszkajaca z corka w malej kawalerce, rozkladala jej na noc lozko, codziennie, pozniej w okolicach wczesnej podstawowki, kupila mala antresole, lozko na pietrze,, biurko pod spodem. Tak przezyly do studiow dziewczyny, ktora wyprowadzila sie do akademika, pozniej zaczela pracowac, dorabiac i wynajela z kolezanka mieszkanie jako studentka, chociaz mieszkaly w tym samym miescie, co mloda studiowala.

Powiedziec, od soboty spisz u siebie, koniec, kropka, moge sie przy tobie polozyc na 15-20 minut, mozemy pogadac i wychodze do swojego pokoju i swojego faceta.
    • gretchen184 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 06:23
      o mój boże..córka to prawie dorosła kobita a ty się z nią cackasz jak z dzidzią.
      nie wiem,która z was ma większy problem ze zmianą tego stanu rzeczy.
    • triss_merigold6 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 09:04
      Panna ma 13 lat, a nie 3. Natychmiast wyprowadzka dziewczyny do jej pokoju, chce płakać - niech płacze u siebie. Wyjaśnienie: jest nastolatką, Ty masz partnera, dorośli ludzie śpią razem.
      Aha, najwyższy czas nie dawać jej wszystkiego czego zapragnie, to demoralizujące.
      • greenwitch Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 09:54
        Piszesz, że dziecko jest dla Ciebie wszystkim, a jak cenny dla Ciebie jest Twój mężczyzna? Fakt, że partnera kocha się inaczej niż dziecko, ale czy mniej??
        Podziwiam go, że czekał 3 lata. Ja nie czekałabym nawet 3 tygodni.
        • triss_merigold6 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 10:18
          Dokładnie.
          Problem polega na tym, że dla potomka w nastoletnim wieku i starszego matka nie jest i nie powinna być wszystkim więc tak niesymetrycznie układ wychodzi.
          Pozwalając córce na zachowania typowe dla dziecka o dobre 10 lat młodszego, autorka robi jej krzywdę.
          • andaba Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 11:17
            Wierzycie w to, że to nie podpucha?

Mam sześciolatkę, która mając wybór spać na wyjeździe na materacyku położonym na podłodze, a ze mną na wersalce, woli to pierwsze.
            • pitu_finka Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 13:37
              A ja wierze. I uwazam ze zamkniecie sie przed dzieckiem na klucz to zly pomysl, mala to moze bardzo przezyc. Zgadzam sie ze sytuacja jest patologiczna. Nie potrafie pomoc, tez polecam psychologa. Ale zamkniecie sie przed dzieckiem na klucz uwazam za niezwykle okrutne.
              • triss_merigold6 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 14:04
                Jakim dzieckiem, przecież panna ma 13 lat.
                • jola_ep Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 15:15
                  > Jakim dzieckiem, przecież panna ma 13 lat.

To taki wiek, gdy dziecku wydaje się, że jest dorosłe. Podobnie jak często jego rodzicom. Ale jedną nogą tkwi w dzieciństwie i w żadnym razie dojrzała emocjonalnie -jeszcze- nie jest.

Wiek 10 lat to mógł być okres potrzeby zwiększonej bliskości z matką, jeszcze dzieciakom (niektórym) zdarza się wędrować w nocy w poszukiwaniu rodzicielskiego ciepła. Dlatego naturalne jest, że córka chciała nadal spać z matką. Szczególnie iż było to IMHO (stawiam na to, że nieuświadomione) "plinowanie" swojej matki. Aby na pewno poczuć, że jest dla niej nadal wyjątkowa, jedyna i zaborczo zagarnąć jak najwięcej uczucia.

Dlatego tak naprawdę najpierw trzeba sobie poukładać stosunki w rodzinie. Tak się składa w naszej kulturze, że partnerzy (rodzice) śpią razem, a dzieciaki bywają "na dokładkę". Jako osoba "gniazdująca) jestem za wspólnym spaniem z dziećmi. Ale potem jest etap, gdy dzieciaki mają swoje miejsce, ale z prawem powrotu i szukania bezpieczeństwa w naszym łóżku (bo sen, trudny okres w życiu, choroba, jakieś lęki itp.)

Więc trzeba zacząć od porządków w rodzinie. A 13-latkę potraktować tak jak dzieciaka: stanowczo, spokojnie, z pewnością siebie. Niech śpi sama (może rzeczywiście jakiś pies lub kot?), z prawem zawołania w nocy. Można początkowo posiedzieć w jej pokoju, zaglądać jak zasypia, przytulić nawet czasem. Jak trzeba - zamknąć drzwi do swojej sypialni. Ale nie na całą noc. Zamknięte drzwi zawsze można otworzyć.
                  Ale początek jest w określeniu, kto ma jakie miejsce w rodzinie. Jak będziemy pewni swoich pozycji, łatwiej będzie o właściwy układ w nocy.

Pozdrawiam
                  Jola
                • ew-a81 Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z mamą? 06.02.14, 15:15
                  Podzielam zdanie niektórych Pań. Wiem ,że to patologiczna sytuacja no ale stało się a teraz muszę zrobić coś i w jak najbardziej delikatny sposób żeby dziecko nie odebrało tego że mama woli spać z facetem niż z nią. Rozmawiam z nią o wszystkim mówię ciągle o tym jak jest dla mnie ważna ,że kocham ją i jak widzę łzy i słowa że nie jest gotowa na spanie sama,że ma tylko mnie a tata to tata to czuje bezradność. Konsekwencja jest kluczem do sukcesu zobaczymy czy coś tym wskóram jak się nie uda to zasięgnę porady psychologa. Dziękuję za wyrażenie swoich opinii.
                  • kajka271 Re: Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z mamą? 06.02.14, 15:37
                    Ja myślę, że powolutku tłumacz, próbuj... może powiedz, że głupio jej będzie przed koleżankami, że śpi z mamą, że to przecież fajnie, ze ma swój pokój, ze możesz zawsze do niej przyjść jak się boi i ciebie potrzebuje... itd...
                    Moje tez nadal przychodzą do nas )lat 2,5,9), ale z tym walczymy. Chodzi o to by mogły przyjść jak mają zły sen np... ale by nie było to codziennością, bo wtedy nikt się nie wysypia...
                  • jola_ep Re: Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z mamą? 06.02.14, 22:00
                    > żeby dziecko
                    > nie odebrało tego że mama woli spać z facetem niż z nią.

Ale to przecież prawda?
                    Jak chcesz przekonać dziecko, że tak nie jest? Ona chyba to czuje i wie. Czy stanie się coś złego, jak się przyznasz do tego?
                    I nie zostawiasz jej. Nie staje się mniej ważna. Nadal jest Twoim najukochańszym dzieckiem.

(a czy Twoje dziecko jest przyzwyczajone do tego, że Ty też jesteś dla Siebie ważna? )

> nie jest gotowa na spanie sama

Da radę smile Nie jest sama. Nie musicie przecież od razu zamykać drzwi i niech sama sobie radzi. Możecie mieć swój rytuał pogaduszek przed snem (o ile pamiętam - to w zasadzie ostatni moment), przytulania, zaglądania co jakiś czas do niej.

Dodatkowo - dla niej - "wymościć gniazdko" (fajna pościel, maskotki, poduszki itp.), książka i lampka pod ręką.
                • pitu_finka Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 19:26
                  Dla mnie 13-latka jest dzieckiem.
    • saszanasza Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 16:09
      Kiedy mój 12 latek swego czasu pomimo próśb " miał problem" z opuszczeniem pokoju mojego i męża o godz. 22.00 w akcie desperacji zapytałam się go, czy zamierza obserwować, jak uprawiam seks z jego tatą. Tak skutecznie go "wygoniłam" że od tego czasu nie mam problemu z zostawaniem z mężem sama w pokojuwink
      • verdana Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 16:35
        Podejrzewm, ze 13 -latka śpi z matką po to własnie, aby matka nie uprawiała seksu z facetem. To trzeba zmienić i nie ma czasu na czekanie - to niszczy i związek i dziewczynę, która prawdopodobnie nie tyle lubi spać z matką, co ma nadzieję, ze facet zniknie.
        • lucyjkama Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 19:00
          Niekoniecznie. Może to tylko przyzwyczajenie, poczucie bezpieczeństwa. Moja chrześnica lada chwila (23lutego) skończy 13 lat. Do 2 lat spała łóżeczku a potem z rodzicami, po ich rozwodzie śpi z mamą. Kiedy w wakacje jest u babci i dziadka śpi razem z nimi. Ewentualnie śpi z koleżankami jeśli nocują u niej. Sama nigdy.
    • mruwa9 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 17:23
      a mloda ma swoj pokoj?
      To przenies swoja sypialnie (albo przynajmniej przeniescie sie ze spaniem) do jej pokoju i jej lozka. Stawiajac sprawe jasno: chcesz spac w moim lozku? Ok, ale ja nie chce juz spac z toba, wiec ide do twojego lozka, ktore jest wolne.
      Mozna kochac dziecko, ale nie wolno sie rodzicowi nigdy bac wlasnego dziecka.
    • szalona_krycha Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 19:27
      Przyzwycziłaś dziecko do spania ze sobą, a teraz nagle obudziłaś się, że wolisz, żeby nie spala z tobą.
      Dziecko nie chce, bo czuje się zepchnięte na drugi plan i pewnie trochę zazdrosne. Tak będąc w skórze twojej malej - najpierw śpię z mamą i jest fajnie, a potem przychodzi obcy facet i wyrzuca mnie, bo teraz on śpi z mamą.
      Może jedź z nią do sklepu meblowego, kupcie nowe łózko, nową poduszkę i kołdrę oraz nową posciel, niech dziecko samo sobie wybierze. Może chęć spania w nowym ją przekona do przenosin.
      No i może taki układ - kładźcie się razem do tego nowego łóżka, bądź przy niej, dopóki nie zaśnie i potem odchodź. Chodzi o to, żeby nie traciła poczucia bezpieczeństwa. Moja śpi sama, ale zawsze jak już leży w łóżku, przychodzę do niej, przytulamy się, chwilę rozmawiamy, potem gasze światło i wychodzę.
      • mruwa9 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 21:41
        to sa metody dla dwulatkow, nie dla trzynastolatki!
        • jola_ep Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 21:50
          > to sa metody dla dwulatkow, nie dla trzynastolatki!

A jeśli trzynastolatka jest (w tym akurat aspekcie) na etapie kilkulatki? smile

Choć raczej nie szalałabym z kupnem nowego łóżka wink

Pozdrawiam
          Jola
          • triss_merigold6 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 22:06
            To chyba wypada ją z lekka sprowadzić na ziemię.
            • mruwa9 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 06.02.14, 22:27
              albo powaznie zdiagnozowac pod katem opoznienia rozwoju intelektualnego.
              Jakem matka-zwolenniczka wspolnego spania z dziecmi.
              O ile moje dzieci jeszcze w wieku 5-6 lat chetnie jeszcze w nocy przychodzily do naszej sypialni, to gdy ostatnio zaproponowalam to 8-latce ( nocne pobudki i strachy, odreagowywanie stresow szkolnych),wysmiala mnie.
              • lucyjkama Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 07.02.14, 08:47
                > albo powaznie zdiagnozowac pod katem opoznienia rozwoju intelektualnego.

Ale żeś pojechała!
                Co ma piernik do wiatraka.
                Dziecko ma problemy emocjonalne, intelekt nie ma tu nic do rzeczy.
                • triss_merigold6 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 07.02.14, 09:19
                  Zafundowane przez zbyt pobłażliwą matkę.
    • iza232 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 07.02.14, 13:56
      Jeżeli to nie troll (??????) to podejrzewam że wiekszy problem z rozstaniem ma matka a nie córka. dziewczyna może jakoś by to przeżyła ale mamusia ma ewidentny dylemat emocjonalny i paniczny strach przed przecięciem pępowiny.
    • sandra1301 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 07.02.14, 18:50
      Może to dziwne ale sama spałam z mamą mniej więcej do tego czasu. Też mieszkałyśmy we dwie, choć były 2 pokoje i miałam swój pokój i osobne łóżko.
      Sytuacja była nieco inna, głównym powodem wspólnego spania było to że mama była chora, często miewała ataki w nocy i chciałam być jak najbliżej. Poza tym nie miała żadnego innego faceta, nikomu to nie przeszkadzało. Nie odzwyczajała mnie na siłę, po prostu pewnego dnia przeniosłam się ze spaniem do swojego pokoju. I tyle. Doradzałabym spokój, porozmawiaj z nią, spróbuj przekonać, że jest już na tyle duża, aby spać osobno.
    • 3eneduerabe patologiczne? 08.02.14, 19:40
      do psychologa z matka i corka? wy pogłupieliście chyba...naprawdę!!
      Ja się przyznam, że dość długi czas zasypiałam z mamą, obie plotkowałyśmy, zdawałyśmy sobie relację z dnia , a wieczorem był na to najlepszy czas i jeszcze jako nawet 16latka zasypiałam czasami z mamą, jak studentka studiowałam w innym miescie ale wracajac do domu rodzinnego było tak samo plotki i czesto zasypialysmy razem.
      Nie uwazam tego za jakas patologie. A dziewczynka przyzwyczaila sie do bliskosci matki, moze podobnie jak u mnie matka i cora mijaja sie i ona wie ze wieczorem moga to nadrobic. A malzenstwo moich rodzicow? no co mialo i ma sie swietnie.
      Ja teraz mam meza i nie wyobrazam sobie zasypiania np z nim w odzielnych lozkach. Jestem w ciazy i jesli dziecko bedzie potrzebowalo mojej bliskosci nawet jako nastoletnie to mu ja dam. Przeciez pozycie seksualne to nie tylko w lozku, klasycznie o 24 przed zasniecem smile
      Ja oczywiscie spalam z mama od czasu do czasu jako nastolatka, szczegolnie ze bylam wrazliwym dziewczeciem i jak mialam jakis problem wolalam zeby byl ktos obok mnie nawet w nocy.
      Nic na sile. Malymi krokami. Zaproponuj jej, ze np ustaliscie dni tygodnia wspolne w ktoirym mozecie razem zasypiac, plotkowac czy ogladac tv. Potem takie dni moga byc coraz rzadsze. Jednak nic na sile. Moze boi sie np ciemnosci? to wtedy mozecie kupic wspolnie jakas ladna lampke i nich zasypia przy lampce, a w koncu przekona sie, ze ta ciemnosc nie taka straszna. Moze boi sie jakis duchow czy stworzen? to moze warto poki co ograniczyc horrory, proponowac wspolne komedie i jakies relaksujace, niestresujace filmy. Zapytaj czego się obawia, co jej daje to wspolne spanie. Czy ta bliskosc, bo faktycznie nie macie na siebie czasu w ciagu dnia. To wtedy cos ustalcie, wspolne musicie zagospodarowac jakis kawalek czasu.
      szczęśliwa mieszkanka Krakowa smile www.youtube.com/watch?v=jDz1ZZptIso
      • 3eneduerabe Re: patologiczne? 08.02.14, 19:43
        Coś urwało. Jeśli faktycznie brakuje jej bliskości i nadrabia to wieczorami to musicie zagospodarować jakiś kawałek czasu dla siebie w dzień.
        • brydka26 Re: patologiczne? 09.02.14, 08:35
          ale jak jest u ojca, to nie spi z nim w lozku?
    • woman_in_love o, to za niedługo będziecie mogli spać w 3, myślę 09.02.14, 15:12
      że partnerowi może się to też spodobać
    • anetusia1979 Re: POMOCY Jak odzwyczaić 13 latkę od spania z ma 28.12.18, 21:44
      Bardzo proszę Panią o prywatny kontakt nna adres mail; muminek2311@wp.pl mam bardzo podobny problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka