Dodaj do ulubionych

Relaksacja

05.06.14, 16:20
Wiatam,

co myślicie o pomyśle relaksacji dla dzieci? Czy takie zajęcia są dla was interesujące? Czy zapisalibyście własne dziecko na takie zajęcia?
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Relaksacja 05.06.14, 16:50
      w życiu!
    • mamma_2012 Re: Relaksacja 05.06.14, 16:57
      Sama prowadziłam takie zajęcia, ale i tak zawsze najpierw stawiam pytanie, "dlaczego dziecku sa takie zajęcia potrzebne i jak doprowadzić do sytuacji, żeby poradzić sobie bez takich pomocy". Z rodzicami tez o tym rozmawiam, bo dla mnie priorytetem jest doprowadzenie do sytuacji, w której takie zajecia nie sa potrzebne.
    • srubokretka Re: Relaksacja 06.06.14, 05:31
      moja corka (1 kl) miala kilka zajec jogi w szkole. Bardzo jej sie podobalo ( jak wszystko nowe).

Nie zapisalabym jej jednak na takie zajecia poza szkola. Stresowac siebie i dziecko, zeby zdazyc na zajecia i na nich sie z tego stresu odstesowywac smile
      Odstresowywanie/ relaksowanie ma sens w momencie , jak sie czlowiek stresuje inaczej to dziala w duga strone. Np nie wyobrazam sobie zmuszac dzieciaka do lezenia, jak ona ma ochote teraz biegac. Mi sie wydaje, ze mlode dzieciaki relaksuja sie najlepiej po porzadnej dawce ruchu. Nic mnie skuteczniej nie relaksowalo, jak dobra gra w kosza z chlopakami
      . Tak w skrocie o nas, ale wierze ze sa dzieci , ktorym takie zajecia by sie przydaly.
      • joa66 Re: Relaksacja 06.06.14, 07:27
        Stresowac siebie i dziecko, zeby zdazyc na zajecia i na nich sie z tego stresu odstesowywa

big_grin

10/10
    • daga_j Re: Relaksacja 06.06.14, 10:11
      Myślę: idiotyzm.
      Moje dzieci najlepiej i za darmo relaksują się przytulając się do mnie. Relaksują się oglądając miłą bajkę i wcinając coś pysznego, relaksują się bawiąc się w swoim pokoju w ciszy (tj. bez kolegów aktualnie). Wymieniać można by dłużej - pływanie na wakacjach w jeziorze, albo układanie puzzli, rysowanie, spacerowanie z rodzicami po lesie i wiele in. Normalne zdrowe psychicznie dziecko nie potrzebuje innych form relaksacji.
    • triss_merigold6 Re: Relaksacja 06.06.14, 10:25
      Myślę, że to kolejny pomysł na wyciąganie kasy od rodziców. Nie zapisałabym, jak chce się zrelaksować to niech pobiega na placu zabaw, poczyta, obejrzy film, pobawi jak lubi albo idzie spać.
    • ew00 Re: Relaksacja 06.06.14, 12:29
      Wykonywanie prac kreatywnych, np. rysowanie, lepienie z plasteliny również działa relaksująco.
    • budzik11 Re: Relaksacja 06.06.14, 13:26
      Nie. Dla dziecka odstresowująca jest chyba bardziej zabawa. Wyciszające, relaksacyjne zajęcia bardziej by dzieci irytowały, niż pomagały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka