Dodaj do ulubionych

jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;)

03.02.15, 23:25
w ubieglym roku bylismy w RPA. Mlody ogolnie atrakcji bo blondyn z blekitynimi oczyma, wiec sporo dzieciakow na plazy go zaczepialo, ludzie dotykali wlosow itd..

w koncu stwierdzil ze nie lubi czarnych bo sa namolni. WIec mowie, ze przeciez L. tez jest czarny (jego najlepszy kolega). Ok, to on nie lubi tylko czarnych Afryce.

Teraz jestemy w Tel-Avivie. Tu podobnei (ale bez przesady) . W wielu miejscach ludzie sie do niego usmiechaja. Bardzo sympytycznie. Dzis jakas mloda dziewczyna go poglaskala. No i mlody dodal...ze juz tu nie chce wracac i ze nie lubi Izraelczykow bo sa namolni...

A mowia, ze podroze ksztalcasmile

;smile)))

Aha... Azjatow po wypadzie do Singapuru tez nie lubi.

Wiec zostaje nam Polskasmile)

Za to mlody w koncu pokochal psysmile Tu jest ich bardzo duzo. W Parkach myja wyodrebnione kawalki gdzie moga sobie do woli biegac z innymi psami. Mlody spedzil dzis tam 2 godziny, bawiac sie z psami, w koncu przestal sie ich bac. WIe ze nie nalezy kazdego psa dotykac i glaskac. No i oczywiscie nie zostawiam go tam samego smile))
Obserwuj wątek
    • pajesia Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 07:39
      Masz się czym chwalić....
      Swoją droga tak myślałam ze gdzies wyjechałes, bo zamilkłes na forum.

Ps. Oni tam myją park, bo nie sprzataja po psach? czytaj tekst, przed opublikowaniem!
      • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 08:38

> Swoją droga tak myślałam ze gdzies wyjechałes, bo zamilkłes na forum.

trafilas wink
    • mama-ola Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 07:52
      > A mowia, ze podroze ksztalcasmile
      Owszem, ale nie każdego, wyłącznie wykształconych.

Przychylam się do apelu przedmówczyni - poprawiaj błędy przed wysłaniem wink
      • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 08:34

> Owszem, ale nie każdego, wyłącznie wykształconych.

czyli ludzie niewyksztalcenie nie powinni podrozowac?
        jezu..to prawie. Wszyscy turysci smile A juz na pewno dzieci, bo sa niewyksztalcone wink

No to jest madrosc zyciowa.
        • pajesia Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 09:47
          Bo bo do kazdej podróży nalezy sie przygotowac, wtedy wiecej zobaczysz! W sensie - wiecej szczegółów dostrzeżesz, więcej informacji przekażesz dziecku.

Spotkalam sie kiedys z opinią: chcesz jechac na Kanary czy Baleary?! Po co? Tam NIC NIE MA!
          Doprawdy?
          • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 17:37
            tkalam sie kiedys z opinią: chcesz jechac na Kanary czy Baleary?! Po co? Tam
            > NIC NIE MA!

No bo jak ktos lubi dyskoteki, centra handlowe i ogolne wielkie zycie nocne to jasne, ze np na Fuerte "nic" nie masmile))
        • mama-ola Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 12:36
          > czyli ludzie niewyksztalcenie nie powinni podrozowac?

Dlaczego niby nie powinni? Niech jeżdżą, gdzie chcą...
          Stwierdziłam wyłącznie, że nie każdego podróże kształcą. Niektórzy jadą, zrobią sobie zdjęcie na tle wieży Eiffla czy piramidy, kupią pamiątki, i tyle. Wracają jednakowo mądrzy jak byli przedtem.

> A juz na pewno dzieci, bo sa niewyksztalcone wink
          To zależy od dzieci. Moje zyskują na podróżach... Wcześniej im się to i owo opowie, więc wiedzą, gdzie są i na co patrzą.
          • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 17:39
            kazdy cos wyniesie... nawet turysta, ktory sobie machnie zdjecie z piramida. W sumie do Egiptu jedzie sie glownie piramidy ogladacsmile ALbo Hurghade big_grin

Ale masz racje, roznie bywa. Jedni wyniosa cos, a inni ze brudno i brzydko i Arabowie niemili... i tyle..
    • sop.hie Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 10:42
      Eee tam, od razu rasiste wink Jak to zostawisz bez komentarza, to moze zostana Mlodemu jakies tam negatywne skojarzenia. Ale to jest swietna sytuacja edukacyjna! I to latwa do wytlumaczenia.
      • annka78 Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 10:54
        Hahaha smile Z tego co piszesz Twój Młody po prostu nie jest dzieckiem zbyt otwartym na kontakty, zwłaszcza szybkie, bliskie kontakty 'cielesne' - w sensie dotykania, opisujesz tu klasyczny przykład że denerwują go ludzie zaczepiający go i dotykający, ma po prostu swoją przestrzeń, w ogóle nie wiem dlaczego doszukujesz się rasizmu smile
        Podróże kształcą -> ale takie powolne, gdy masz czas zasmakować innej kultury, wejść w bliższe relacje z innymi, inaczej patrzącymi na życie ludźmi, załapać inną perspektywę. Zwiedzać to już bez mała można przez internet, więc nie przesadzajmy z tym aspektem poznawczym martwej kultury smile Już tylko i aż żywa została. I dlatego warto.
        • fogito Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 11:28
          Camel, chwalisz sie czy żalisz?
        • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 17:42
          annka78 napisała:

> Hahaha smile Z tego co piszesz Twój Młody po prostu nie jest dzieckiem zbyt otwart
          > ym na kontakty, zwłaszcza szybkie, bliskie kontakty 'cielesne' -

ja mysle, ze na dluzsza mete kazdego zdenerowwaloby gdyby ciagle obce osoby go dotykaly. Nie sadze, zeby ktokolwiek chcial na kazdym kroku byc glaskany i dotykany.
          WIec swietnie go rozumiem.

Teraz juz lapie, ze jest inny w tych krajach. Kiedys po prostu denerwowali go ludzie. Ale fakt, ze mu pozostala ta niechec kiedy zbyt duzo ludzi jest zbyt mila i zbyt koncetruje sie na nim. Choc dzis juz po prostu olewal.

• jematkajakichmalo Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 19:41
            Ale to troche dziwne, bo RPA to chyba jeszcze wieksze multikulti jak niemcy... kolorowych tutaj pelno, kraj, ktory ma najwieksza liczbe obcokrajowcow z Europy w calej Afryce... i nie wmowisz mi, ze Twoje dziecko bylo egzotem obmacywanym caly czas przez innych
            • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 22:03
              chyba... nie znaczy na pewno.
              ty mowisz o Kapsztadzie i okolicach..

a pojedz to Thabazimbi smile) Albo do Coffe Bay
    • awesome810 i to była proszę państwa 04.02.15, 12:18
      lekcja poglądowa: jak dyskretnie pochwalić się egzotycznymi wakacjami smile))
      • mama_kotula Re: i to była proszę państwa 04.02.15, 12:40
        awesome810 napisała:
        > lekcja poglądowa: jak dyskretnie pochwalić się egzotycznymi wakacjami smile))

A bo to pierwszy raz? tongue_out
      • camel_3d Re: i to była proszę państwa 04.02.15, 17:54
        akurat zawodowo...a mlody musial ze mna..i tyle.
    • an.16 Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 13:53
      Masz zamkniete, stroniace od obcych dziecko. Moje zawsze cieszyły sie gdy okazywano im życzliwe zainteresowanie czy prawiono komplemanty. Lubią otwartych ludzi, bez względu na kolor skóry czy język. i do głowy by im nie przyszło, ze charaktery nabywa sie "geograficznie". Nie będą rasistamiwink
      • maksimum Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 14:09
        Nie mow ze placiles za ta wycieczke,bo mnie by nikt nie zmusil by tam pojechac.
        Wakacje to ma byc relax,a w RPA i Izraelu ludzie nie maja pojecia co to relax.
        Podroze ksztalca tylko wtedy,gdy jedziesz do miejsc w ktorych lepiej sie czujesz niz tam gdzie mieszkasz.
        Twoj syn najwyrazniej zle sie czul tam gdzie pojechaliscie,wiec ponawiam pytanie,kto cie zmusil do tego wyjazdu,bo domyslam sie ze za wakacje nie placiles.
        • fogito Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 14:49
          big_grin Relax to moze i byc w wannie. Oczywiscie, ze dobrowolnie pojechal i jeszcze zapłacił. Pewnie miał z czego,tongue_out
          To są interesujace kraje, choć ja bym poki co tam nie pojechała ze względu na bezpieczeństwo. Ale co kto lubi. Gorzej, ze dziecko najwyraźniej nie byli ukontentowane. Ale rozumiem go, bo w krajach arabskich faceci rzucają sie mnie całować i ciągną za blond wlosy, co jest obrzydliwe i omijam szerokim lukiem od dłuższego czasu.
          • maksimum Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 16:23
            fogito napisała:

> big_grin Relax to moze i byc w wannie. Oczywiscie, ze dobrowolnie pojechal i jeszcze
            > zapłacił. Pewnie miał z czego,tongue_out

Relax moze byc wszedzie,ale do Afryki i na Bliski Wschod sie nie jezdzi,bo nie ma po co,chyba ze szukasz problemow w zyciu.
            Do Rosji i na Ukraine tez sie nie jezdzi,chyba ze szukasz problemow.
            Domyslam sie ,ze sa tanie wycieczki do Rosji.
            Biura podrozy o tym wiedza i oferuja ceny "rewelacyjne" ale mimo wszystko trzeba placic za cos czego sie nie lubi,no wiec lepiej zaplacic troche wiecej i pojechac tam gdzie sie lubi,a nie tam,gdzie biuro podrozy chce cie wyslac.

> To są interesujace kraje, choć ja bym poki co tam nie pojechała

Jak ty bys tam nie pojechala i ja bym tam nie pojechal tzn ze nie sa to interesujace kraje.

• fogito Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 16:47
              Ty byś nie pojechal, bo tobie kasy szkoda. Ja pojechalabym bez dziecka dla bezpieczeństwa.
              • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:10
                jezu.....

to RPA to raj dla dzieci.

Ale powiem ci, ze ci sie nie dziwie, bo przed pierwszym wyjazdem tam, tez mysleem, za tam sie zabijaja na kazdym kroku..a tu niespodzianka...

Jasne, ze kilku podstawowych zasad nalezy przestrzegac, ale ogilnie ROA to bajka dla dzie. Na tyle, ze planuje z mlodym na kilka miesiecy tam pojchec i wyslac go do szkoly w Kapsztadzie zeby sie angielskiego uczyl smile

• annubis74 Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:57
                  >to RPA to raj dla dzieci.

a niby w jakim sensie raj??? . Do nauki języka są też przyjemniejsze kraje. . poza tym na początku wątku napisałeś że synowi się nie podobało (na jakiejś krótkiej wycieczce a teraz postanowiłeś mu urządzić kilkumiesieczny pobyt żeby tylko wzmocnić jego niechęć
                  • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 19:09
                    Kapsztad jest bardzo kompopolityczny. Tam akurat blondyn nie wzbudza takiej sensacji.

• fogito Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 19:58
                  Raj dopoki ktoś ci lufy do głowy nie przystawi. Znam takich, którzy mieli te nieprzyjemność.
                  • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 22:07
                    Lufe to ci do glowy i w PL moga przystawic.
                    Mnie noza w Wawie przystawili i zazadali..5 PLN...smile))

Ale jak pisalem.. nie da sie ukryc, ze w RPA trzeba przestrzegac kilku regul i tyle... No nie jest to kraj, gdzie mozna sobie o dowolnej porze dnia pospacerowac po dowolnej dzeilnicy CT...w zasadzie wieczorami si enie chodzi tylko jezdzi samochodemsmile W ciagu dnia nie ma problemu, chyba ze zapedzisz sie do slumsow smile
                    • fogito Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 22:31
                      Skala zjawiska nieporownywalna do Polski.
                      • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 23:25
                        glownei w slumsach...
                    • fogito Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 22:33
                      Skala zjawiska nieporównywalna do Polski.
              • maksimum Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 02:04
                fogito napisała:

> Ty byś nie pojechal, bo tobie kasy szkoda. Ja pojechalabym bez dziecka dla bezp
                > ieczeństwa.

Nawet jak ty czy ktokolwiek inny zafundowalby mnie wycieczke do Izraela i RPA to bym nie pojechal.

PS.O jakim ty bezpieczenstwie mowisz? Przeciez ciebie byle kto zmalalby w pol bez wiekszego wysilku.
                • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 08:42
                  to mniej wiecej jak ja do usa... przestepczosc w prowonaniu z europa ogromna, az strach tam jechac.
                  rasizm na kazdym kroku.
            • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:08
              DO USA si enie jezdzi, chyba ze szukasz problemowsmile
              do PL si enie jezdzi chyba ze szukasz problemow.

Jak masz pecha to i pod wieza Eifla w paszcze dostaniesz smile

> Jak ty bys tam nie pojechala i ja bym tam nie pojechal tzn ze nie sa to interes
              > ujace kraje.

to znaczy ze jestes ignorantem smile smile)))
              A co znaczy interesujacy kraj?
              • maksimum Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 02:10
                camel_3d napisał:

> DO USA si enie jezdzi, chyba ze szukasz problemowsmile

NYC jest wyjatkowo bezpiecznym miastem.
                Ja jezdze na rowerze czy chodze po polnocy po Brooklynie i nikt mnie nie zaczepil.

> do PL si enie jezdzi chyba ze szukasz problemow.

W Warszawie po polnocy to tylko samobojcy i menele chodza.

> A co znaczy interesujacy kraj?

Interesujaco jest tam,gdzie ludzie zarabiaja wiecej niz w twoim miescie.
                Jesli chcesz sie czegos nauczyc,to nauczysz sie tylko od madrzejszych.
                Rosjanie niczego ciekawego cie nie naucza.
                • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 08:44

> NYC jest wyjatkowo bezpiecznym miastem.
                  > Ja jezdze na rowerze czy chodze po polnocy po Brooklynie i nikt mnie nie zaczep
                  > il.

e tam, tak mowisz, gangi, mordercy.. ciagle o tym w TV mowia. Nie wmawiaj mi..
                  A do tego USA ma janwieksza po Chinach liczbe wieznien na swiecie...

> Interesujaco jest tam,gdzie ludzie zarabiaja wiecej niz w twoim miescie.
                  > Jesli chcesz sie czegos nauczyc,to nauczysz sie tylko od madrzejszych.
                  > Rosjanie niczego ciekawego cie nie naucza.

To masz faktycznie dziwne pojecie "interesujacy" kraj...
                  • maksimum Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 15:24
                    camel_3d napisał:

> > Interesujaco jest tam,gdzie ludzie zarabiaja wiecej niz w twoim miescie.
                    > > Jesli chcesz sie czegos nauczyc,to nauczysz sie tylko od madrzejszych.
                    > > Rosjanie niczego ciekawego cie nie naucza.
                    >
                    > To masz faktycznie dziwne pojecie "interesujacy" kraj...
                    -------------
                    To jest normalne pojecie slowa interesujacy.
                    Dziwne czy tez polskie pojecie tego slowa polega na tym,ze jedziesz gdzies na zadupie i ludzie cie podziwiaja.
                    Uczysz sie wtedy,gdy jestes wsrod madrzejszych a nie wtedy gdy jestes wsrod ciemnoty-bo ponoc podroze maja ksztalcic.
                    Jak jedziesz do Nepalu to widzisz ciemnote mieszkajaca w lepianach w gorach,ale gdy jedziesz w Alpy szwajcarskie to widzisz cywilizacje do ktorej nie dorosles.
                    >
                    • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 19:15
                      niee..mysle, ze to twoja wlasna definicja pojecia interesujacy.

• ga-ti Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:16
              Maksimum, nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Jedziesz na wycieczkę tam, gdzie akurat taniej, mimo że nie lubisz tego miejsca, a nie tam, gdzie chcesz?
              Do Rosji bardzo chcę jechać, od dawna. Jest to dla mnie bardzo interesujący kraj, pod wieloma względami. Ale najpierw nie było mnie stać (i nie widzę dlaczego miałabym się wstydzić), a teraz jest tam niebezpiecznie, przynajmniej jak na moje standardy. Więc czekam, aż się sytuacja ustabilizuje.
              Ale nie pojmuję dlaczego miałabym płacić za coś, czego nie lubię?
              • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:28
                no wiesz..bo jak ktos ma male pojecie o swiecie, a wiedza o kraju ogranicza sie do hotelu i basenu to tak to wyglada.

• azja-od-kuchni Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:54
                Maksimum nie jeżdzi na wycieczki , bo wszystko co najlepsze ma w NYC.. wink
                • maksimum Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 02:16
                  azja-od-kuchni napisała:

> Maksimum nie jeżdzi na wycieczki , bo wszystko co najlepsze ma w NYC.. wink

Mimo wszystko jezdze,ale masz racje,ze wszystko co najlepsze jest w NYC.
                  Kiedys ciagnelo mnie na plaze,ocean,Floryde i o malo sie tam nie przeprowadzilem.
                  Okazalo sie,ze ludzie tam caly rok sie w klimie,bo nie da sie inaczej a ja za klima nie przepadam.
                  Ocean mnie wiecej nie ciagnie ,bo mieszkam nad oceanem z oknami na plaze.
                  Standard zycia w NYC jest jednym z najwyzszych w USA(2-gi po SF-San Jose) i jak jezdze do Pensylwanii to czuje sie jakbym na wioche zajechal.
              • maksimum Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 01:58
                ga-ti napisała:

> Maksimum, nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Jedziesz na wycieczkę tam, gdz
                > ie akurat taniej, mimo że nie lubisz tego miejsca, a nie tam, gdzie chcesz?

Jesli jedziesz na wycieczke tylko po to by zaszpanowac znajomym to jedzesz tam gdzie jest taniej i opowiadasz jak tam bylo fantastycznie.
                Ale jesli jedziesz na wycieczke(bo ponoc podroze ksztalca) zeby sie dobrze czuc i przezyc cos ciekawego,to wybierasz drozsze miejsca niz te w ktorych mieszkasz.
                Jesli mieszkasz w Warszawie,to wybierasz Paryz i Wieden a nie Moskwe i Kijow.
                To nie ciebie ludzie maja podziwiac,lecz ty masz podziwiac inne miejsca i innych ludzi.
                80% Rosjan podziwia Putina a dla mnie on jest dennie glupim czlowiekiem,ktory okrada Ukraine i wywoluje tam wojne.
                Gdybym tam pojechal,to mojego punktu widzenia nikt by nie zrozumial i z pewnoscia narazilbym sie wielu ludziom,wiec ja Rosje wykreslam z programu wycieczek.

> Do Rosji bardzo chcę jechać, od dawna. Jest to dla mnie bardzo interesujący kra
                > j, pod wieloma względami. Ale najpierw nie było mnie stać (i nie widzę dlaczego
                > miałabym się wstydzić), a teraz jest tam niebezpiecznie, przynajmniej jak na m
                > oje standardy. Więc czekam, aż się sytuacja ustabilizuje.

A niby dlaczego ma sie ustabilizowac???
                Widze,ze nie rozumiesz zachowan ludzkich.
                Glupi ludzie podejmuja glupie decyzje,ktore powoduja ze zyja w nedzy irozpaczy.
                Nie ma czegos takiego,ze glupi czlowiek zmadrzeje nagle w ciagu 2 czy 5 lat.
                Niemcy zawsze byli madrzejsi od Polakow i tak zostanie na wieki,a Polacy zawsze byli madrzejsi niz Rosjanie i tak zostanie na wieki.
                Sytuacja w Rosji bedzie sie tylko pogarszac z kilku powodow:
                1-Jesli jest nadprodukcja ropy i gazu to Polska i inne kraje europejskie NIE MUSZA kupowac od Rosji ropy i gazu i wtedy produkcja ropy i gazu w Rosji jeszcze bardziej spadnie a tym samym dochody.
                Ukraina juz wiekszosc gazu importuje z krajow arabskich i Rosja daje jej niewyobrazalne do tej pory znizki na gaz.
                2-Zaden kraj oscienny nie jest zainteresowany w tym by pomoc Rosji w okresie kryzysu,a powiem wrecz,ze wszystkie kraje sie z tego kryzysu ciesza.

> Ale nie pojmuję dlaczego miałabym płacić za coś, czego nie lubię?

Zeby sie ksztalcic.
                Lubisz miejsca,ktore sa na nizszym poziomie rozwoju niz Polska,czyli lubisz pojechac gdzies,gdzie bedziesz podziwiana i to ty bedziesz ich uczyla a sama niczego sie nie nauczysz,tak jak z podroza do RPA.
                • azja-od-kuchni Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 05:20

> Jesli jedziesz na wycieczke tylko po to by zaszpanowac znajomym to jedzesz tam
                  > gdzie jest taniej i opowiadasz jak tam bylo fantastycznie.
                  > Ale jesli jedziesz na wycieczke(bo ponoc podroze ksztalca) zeby sie dobrze czuc
                  > i przezyc cos ciekawego,to wybierasz drozsze miejsca niz te w ktorych mieszkas
                  > z.
                  > Jesli mieszkasz w Warszawie,to wybierasz Paryz i Wieden a nie Moskwe i Kijow.
                  > To nie ciebie ludzie maja podziwiac,lecz ty masz podziwiac inne miejsca i innyc
                  > h ludzi.
                  I tu się różnimy ... ja chętnie odwiedziłabym i Moskwę i Pragę ( W Kijowie byłam) oraz Wiedeń... By poznać coś innego odwiedziłam skrajnie biedną Kambodżę i Birmę oraz zamożną Koreę i Japonię. Z kazdej wycieczki coś wyniosłam z każej coś innego.. równie cennego. Nie miałabym szansy zobaczyć buddyjskich mnichów chodzących boso o świcie z miską by dostać coś do jedzenia gdybym nie była w Birmie ( lub Tajlandii) , nie zobaczyłabym farmy jedwabników i fabryki jedwabiu gdzie pracują dziewczyny wyciągnięte z burdeli gdybym nie pojechała do Kambodży i pewnie nadal uważałabym Japonię za najnowoczesniejszy kraj Azji gdybym nie zobaczyła Korei ... Warto czasem wychylić nos poza własne podwórko nawet jeśli tym podwórkiem jest NYC...
                  A plaży nie cierpię byłam kilka razy i nudziło mi się jak cholera...
                  • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 08:54
                    a ja kocham plaze i slonce. Byle nie trzeba bylo na niej lezec pol dniasmile
                  • maksimum Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 15:43
                    azja-od-kuchni napisała:

> Nie miałabym szansy zobaczyć buddyjskich mnichów
                    > chodzących boso o świcie z miską by dostać coś do jedzenia

Mnie dla odmiany nie interesuje zycie zebrakow niezaleznie od kraju i religii.

> gdybym nie była w Bi
                    > rmie ( lub Tajlandii) , nie zobaczyłabym farmy jedwabników i fabryki jedwabiu
                    > gdzie pracują dziewczyny wyciągnięte z burdeli gdybym nie pojechała do Kambodży

A w Polsce czy USA dziewczyny wyciagniete z burdeli czesto pracuja jako kasjerki.

> A plaży nie cierpię byłam kilka razy i nudziło mi się jak cholera...

Ja na plaze nie chodze,chyba ze wieczorem.
                    Lubie chodzic i jezdzic na rowerze po boardwalk'u i to tez tylko wtedy gdy slonce jest slabe(rano i wieczorem) bo naukowcy wreszcie oglosili ze od zbyt wielkiego naslonecznienia dostaje sie raka skory.

Wprawdzie wiekszosc ludzi lezy na plazy,kapiac sie co pol godziny,ale sa tacy ktorzy graja w siatkowke(jest okolo 20 boisk) i jest mnostwo przyrzadow do innych cwiczen.
                    Poza tym przy plazy,na boardwalku jest sporo restauracji,lunapark itd.

en.wikipedia.org/wiki/Luna_Park,_Coney_Island
                    www.google.com/search?q=luna+park+brooklyn&espv=2&biw=1024&bih=719&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=mn_TVJnpAaSSsQTJmYLQDQ&ved=0CEAQsAQ&dpr=1.25
                    Obok Lunaparku jest NY Aquarium

coneyislandfunguide.com/Attraction/New-York-Aquarium.htm
                    Idziesz najpierw z rodzina do Lunaparku na 2 godziny,pozniej do restauracji na boardwalku,pozniej do NY Aquarium na 2 godziny,pozniej znowu do restauracji odpoczac troche a pozniej juz tylko kapiel w oceanie ci zostala i powrot do domu.
                • fogito Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 06:56
                  big_grin sie usmialam. Biedne obecnie kraje maja czesto gesto olbrzymie osiagniecia kulturalne zamsoba i warto tylek ruszyc sprzedmtelewizora, zeby przed smiercia zobaczyc cos wiecej niz Honey Booboo.
                  Madrzejsi od Polakow Niemcy wywolali II wojne swiataowa i zamordowali miliony ludzi. naprawde, pogratulowac ichniej madrosci, az sie czlowiekowi domtakiego Berlina czy Wiednia chce pojechac, zeby poogladac tych spadkobiercow Hitlera. Niewiele sie oni sie od Rosjan roznia ze swoja megalomania i checia rzadzenia swiatem.
                  • camel_3d ale po co? 05.02.15, 08:56
                    przeciez w NYC jest wszytsko..od afryki po azjesmile A reszte mozna w TV zobaczyc. Wiec nie ma co sie ruszac.

> Nie
                    > wiele sie oni sie od Rosjan roznia ze swoja megalomania i checia rzadzenia swia
                    > tem.

Dosc prymitywne takie myslenie....
                    • fogito Re: ale po co? 05.02.15, 09:15
                      Prymitywne to jest zalozenie, ze ktoś jest gorszy, bo biedniejszy, albo ma inny kolor skóry, albo jeszcze wierzy w co innego.
                      • camel_3d Re: ale po co? 05.02.15, 12:13
                        alez nikt tak nie mysli.
                        • azja-od-kuchni Re: ale po co? 05.02.15, 14:30
                          Camel mów za siebie wink są tu tacy co myślą, że jak miałeś pecha urodzić się w biednym kraju to jesteś głupi, bo wszystko zapisane jest w genach wink.
                      • maksimum Re: ale po co? 05.02.15, 15:45
                        fogito napisała:

> Prymitywne to jest zalozenie, ze ktoś jest gorszy, bo biedniejszy, albo ma inny
                        > kolor skóry, albo jeszcze wierzy w co innego.

Jednak boli ten brak przystosowania do zycia w USA.
                        • fogito Re: ale po co? 05.02.15, 20:24
                          Kazdy idiota moze się przystosować do życia w USA, ale ja idiotka nie jestem.
                • camel_3d oj wychodzi nieuctwo... 05.02.15, 08:53

> Jesli mieszkasz w Warszawie,to wybierasz Paryz i Wieden a nie Moskwe

akurat Moskwa jest bardzo drogim miastem.

tak sobie czytam i oczom nie wierze smile) ale w sumei to dobrze. Przynajmniej swiat nie jest zawalony w kazdym zakatku takimi goscmi, ktorzy chca byc podziwiani smile
                  • maksimum Re: oj wychodzi nieuctwo... 05.02.15, 15:47
                    camel_3d napisał:

>
                    > > Jesli mieszkasz w Warszawie,to wybierasz Paryz i Wieden a nie Moskwe
                    >
                    > akurat Moskwa jest bardzo drogim miastem.

Juz teraz nie.
                    Od kilku tygodni jest o polowe tanszym niz pol roku temu.
                    Nie zauwazyles,ze rubel spadl z 33 na 70 za 1 doll.
                    • camel_3d Re: oj wychodzi nieuctwo... 05.02.15, 19:17
                      a no tak..to juz jest nieinteresujacy.

czyli tak..jak za cos musisz wywalic kupe kasy to jest inetersujace.
                      jak to samo nagle tansze sie zrobi to juz be..

dziwne podejscie..no ale rozne zboczeni aludzie maja smile
          • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:03

> To są interesujace kraje, choć ja bym poki co tam nie pojechała ze względu na b
            > ezpieczeństwo.

powiem ci, ze w PL czuje sie mneij bezpiecznie... Szczegolnie wieczorem, np w moim miescie. Przejsc przez centrum to prawie samobojstwo smile Wieczorem oczywiscie.

Tu (w Tel Avivie) zycie nocno knajpiane jest nieporownywalnie bardziej otwarte i wesole niz we wszytskich miastach w PL... Warszawa sie chowasmile Choc moze Krakow ..ale tam takowej plazy to nie ma smile
            • joa66 Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:46
              Tu (w Tel Avivie) zycie nocno knajpiane jest nieporownywalnie bardziej otwarte i wesole niz we wszytskich miastach w PL...

Keret chyba pisał, że w kafejkach w Tel Avivie zawsze , odruchowo wybiera miejsce w głębi sali bo te bliżej okna są bardziej niebezpieczne w przypadku wybuchu bomby smile

btw od kiedy w RPA blondyn to sensacja?
              • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 19:12

> Keret chyba pisał, że w kafejkach w Tel Avivie zawsze , odruchowo wybiera miej
                > sce w głębi sali bo te bliżej okna są bardziej niebezpieczne w przypadku wybuch
                > u bomby smile

Mysle, ze prawodopodobienstwo zginiecia w wypadku samochodowym jest duzo wieksze..jak patrze jak tu jezdza.

ALe zdaje sobei sprawe, ze tu sytuacja jest dos napieta i w kazdej chwili moze cos wybuchnac.

> btw od kiedy w RPA blondyn to sensacja?

Sensacja..moze nie az taka..ale w wielu regionach az tak duzo turystow si enie zapedza z dzieciakami. A dlugowlosy chlopiec w RPA to jednak rzadkosc. Dzieci maja krotkie wlosy. Takie wymagania w szkolach i przedszkolach...

• maksimum Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 15:50
                joa66 napisała:

> Keret chyba pisał, że w kafejkach w Tel Avivie zawsze , odruchowo wybiera miej
                > sce w głębi sali bo te bliżej okna są bardziej niebezpieczne w przypadku wybuch
                > u bomby smile
                >
                > btw od kiedy w RPA blondyn to sensacja?

Sa takie malutkie enklawy bialych,ktorzy nie zdazyli jeszcze uciec z RPA,ze biali nie sa sensacja.
                • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 19:37
                  biali stanowia chyba tylko 2% mieszkancow RPA....
        • camel_3d maksimum 04.02.15, 17:59
          najwyrazniej nigdy nie byles ani w Izraelu i RPA...

albo masz inne pojecie relaksu niz ja smile
          • maksimum Re: maksimum 05.02.15, 15:54
            camel_3d napisał:

> najwyrazniej nigdy nie byles ani w Izraelu i RPA...

Zgadza sie.Nie bylem i bede i to dlatego,ze nie umialbym sie tam zrelaksowac.
            Wiesz,ja lubie chodzic wszedzie i o kazdej porze,nawet o polnocy i to mnie relaksuje.
            Tego nie doswiadczysz w Izraelu,RPA i w wiekszosci miast polskich.

> albo masz inne pojecie relaksu niz ja smile

• camel_3d Re: maksimum 05.02.15, 19:38
              no akurat w telavivie mozesz chodzic noca wszedzie...

teoretyzcnie w usa tez nie pwoinienes sie dobrze czuc...

w rpa..faktyzcnie nie smile
      • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 17:58
        an.16 napisała:

> Masz zamkniete, stroniace od obcych dziecko.

raczej nie. Poprostu nie lubi jak go zbyt duzo ludzi dotyka, glaszcze itd..szczegolnie z "Niespodzianki".

Inaczej jest kiedy ludzie sa mili i zyczliwi, a inaczej kiedy ciagle cie dotykaja, lub chca z toba zdjecia. Te czasy na szczescie minely..ale W Afryce czy Azji..maly dlugowlosy blondas byl sensacja. Chyba mu troche ten uraz pozostal. A czy jest zamkniety na kontakty? Raczej watpie, bo potrafi pojsc do kompletnie obcych dzieci i zapytac czy moze np pograc w pilke, nie znajac nawet slowa po hebrajsku smile Po prostu lapynma i nogami sie dogaduje...
    • annubis74 Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 16:04
      Camel jakimś zbiegiem okoliczności tobie przypadają najbardziej nieprawdopodobne przypadki i sytuacje. Ja sporo podrozowałam z dzieckiem i bez - owszem zdarzało się że w jakimś otoczeniu zdarzyło mi sie wyróżniać swoim wygladem, ale nikt mnie ani mojego dziecka nie obmacywał namolnie.
      więc chyba tradycyjnie konfabulujesz
      • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:10
        Zalezy gdzie jezdzilas....

• ga-ti Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:09
      Moje dziecko, może dlatego że to dziewczynka, było baaardzo zachwycone gdy stało się obiektem zainteresowania sporej grupy wycieczkowiczów z Japonii. Wdzięcznie pozowała do zdjęć i radośnie dawała się głaskać po kręconych włosach.
      Nie zapamiętała co za zamek zwiedzała, tylko że się nią szczególnie zainteresowano wink
      • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:12
        no jednorazowo to tak, jak najbardziej. Mlody tez byl zachwycony i ladnie si eusmiechal. Ale po 3 tygodniach to juz mu przeszlo skutecznie... to pozowanie do zdjec. Teraz juz ma 6 lat i taki sliczny nie jest smile Wiec tylko sie usmiechaja i pewnei go to troche w zaklopotanie wprawia smile Pozostalosc.
        • azja-od-kuchni Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 18:47
          Camel_3d wyobraź sobie w Singapurze taką blondyneczkę z włosami do pasa, dołkami w policzkach i uroczym uśmiechem. Takj wyglądała moja córka 4 lata temu. ( Już się przyznałam, że mam córkę ). Przez pierwszy rok wszyscy chcieli sobie robić z nią zdjęcie... Zawsze i wszędzie... Dzieciakowi się podobało przez tydzień potem już mniej... Z premedytacją skróciła włosy, a potem wyrosła i już nie wypadało proponowac takich zdjęć panience wink Co najwyżej ktoś pyknął fotkę z ukrycia gdy miała na sobie mundurek szkolny, Czasem ją palcem pokazywali ( to już nie było dyskretne) ...
          Nasi polscy znajomi z 4 letnią rudą córeczką mieli ciekawiej ...Ciągniecie za nogę, rękę , wyrywanie włosów z głowy na szczęście... Kiedyś w sklepie pewna hinduska złapała policzki dziecka zaczęła tarmosić i drzeć się ti tiu tiu... Ojciec nie wytrzymał złapał policzki hinduski i też zrobił tiu tiu tiu...a potem zapytał czy jej się podoba? Hinduska zaczęła się drzeć, sklepikarz wezwał policję i sprawa skończyła się wyjaśnieniami na komisariacie...

Dlatego ja rozumiem Twoje dziecko zmęczone popularnością i daję mu prawo do przesadzonych reakcji... Nie licz jednak na to, że wychowowasz rasistę, wręcz przeciwnie dzieciak szybko nauczy się chronić prywatnośc bronić granic ciała, a jednocześnie będzie wiedział, że ludzie nie zawsze zachowują się tak samo ....
          • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 04.02.15, 19:14
            niee..to byla ironia z tym rasizmem. Jego najlepsi koledzy to maly taj, wietnamczyk i filipinczyk i pol czarnysmile wiec raczej rasista nei bedzie...

• maksimum Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 16:05
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114871,17361888,RPA_to__swiatowa_stolica_protestow___Niedaleko_stolicy.html#Prze
              Udalo ci sie uciec ze swiatowej stolicy protestow za 5 -12.
              • camel_3d Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 19:41
                eee..tamm...

w jackowie tez nie lepiej..

www.polskieradio.pl/7/477/Artykul/1305013,Zamieszki-w-USA-Ameryka-nie-dojrzala-do-tego-zeby-poradzic-sobie-z-rasizmem
                wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Zamieszki-w-USA-po-zastrzeleniu-czarnoskorego-nastolatka-przez-policjanta,wid,16949201,wiadomosc.html?ticaid=1144a4
                • azja-od-kuchni Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 05.02.15, 20:04
                  Maksimum napisał : "Jesli chcesz sie czegos nauczyc,to nauczysz sie tylko od madrzejszych."
                  To taki nauczyciel ma do końca przerąbane codziennie robi się głupszy i głupszy, a noblista co kieruje zespołem też ma przekichane , bo obok głupi i głupsi, a jak idzie do spożywczaka to generalnie masakra jest, bo licznik iQ zbliża się do zera....
                  Max jesteś tak załosny, że nawet śmieszy ...
    • malgosia1242 Re: jak zrobic z dziecka rasiste i antysemite ;) 25.02.15, 10:19
      masz racje, rozne przygody moga sie przytrafic smile
      Dwoje naszych dzieciakow ma blond wlosy i kiedy bylismy w Malezji kazalismy im trzymac sie blisko nas, mowilismy ze takie blond dzieci duzo kosztuja. haha I dzialalo! zakladali czapki na glowy i nie odchodzili.
      W hotelu byli sami ciemni Malezyjczycy i przstawali jesc kiedy wchodzilismy do restauracji. Na szczescie nikt nas nie macal. Hihi.W powrotnej drodze, w kolejce na samolot do Amsterdamu, syn stwierdzil: O tu juz wiecej blondynow. Wiec : Glowa do gory! Jest jeszcze kilka krajow gdzie mozecie pojechac!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka