Dodaj do ulubionych

Nowa formuła testów 6 klasisty.

11.03.15, 08:14
Dziewczyny wiecie może coś na ten temat. Cały czas byłam przeświadczona, że dzieciaki "ćwiczą" testy pod nowy egzamin. Z tego co mówiła nauczycielka na wczorajszym zebraniu, żadne dotychczasowe testy 6 klasisty (łącznie z tymi próbnymi organizowanymi jakoś w grudniu-u nas to były CKE), nie podchodzą pod nową formułę testów.
Podobno tegoroczny test ma być "masakryczny" (słowa nauczycielki), pytania podchwytliwe, przede wszystkim na logiczne myślenie. Można być biegłym z danej dziedziny a niewłaściwie rozwiązać zadanie, bo pełno w nich haczyków.
Generalnie wychowawczyni mojego syna jest wściekła i podłamana.
Macie jakąś wiedzę na ten temat? Szczerze ciekawa jestem tych pytań, chętnie zaznajomiłabym się z jakimiś tego typu pytaniami, ale nawet nie wiem, gdzie ich szukać, skoro wszystkie dotychczasowe są "stare"uncertain
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 08:54
      Mogę Ci podrzucić artykuł na ten temat z czasopisma dla nauczycieli matematyki, jeśli chcesz. Jest omówiona idea i przykładowe zadania. Napisz do mnie: olamazur potem wstaw małpę, a potem gazeta.pl.
    • morekac Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 09:05
      Podobno tegoroczny test ma być "masakryczny"

Stawiam na to, że pani jest panikara i się asekuruje.

, żadne dotychczasowe testy 6 klasisty (łącznie z tymi próbnymi organizowanymi jakoś w grudniu-u nas to były CKE), nie podchodzą pod nową formułę testów.
      Te z CKE na pewno podchodzą. Testują te zadania i standaryzują, nie wymyślają specjalnie nic nowego akurat na ten prawdziwy egzamin. Zajrzyj na stronę CKE, są tam informatory i przykładowe zadania.
      Moje dziecko pisało jako pierwszy rocznik egzaminy gimnazjalne w nowej formule. Też straszyli i też dało się przeżyć. Teraz nauczyciele i rodzice (w tym ja) panikują na temat nowej matury. Ale też pewnie przeżyjemy. wink
      A jeśli wybieracie się do swojego rejonowego gimnazjum, to nie panikujcie wcale, bo nie ma powodu.
      • olga727 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 09:22
        U nas,na zebraniu ogólnym dla całej szkoły,dyrektorka mówiła,że jednak tegoroczny sprawdzian po SP ma być trudniejszy od ubiegłorocznego. Tak swoją drogą,to wybrali fajną datę tego sprawdzianu: 01. kwietnia (Mi ten dzień kojarzy się z czymś kompletnie innymwink.
        • zgagusia Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 09:31
          Data taka sama jak w roku ubieglym. Trudniejszy - tak, bo zancznie dluzszy, skladajacy sie z 3 czesci, w tym z jezyka obcego. Moje dziecko juz 2x pisalo test probny robiony przez OKE dostosowany do nowej formuly.
          • olga727 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 09:36
            Data,możliwe że taka sama(nas będzie dotyczyć za 2 lata),ale dla dzieciaków też pewnie kojarzy się z czymś innym - na pewno nie ze sprawdzianem. wink
        • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 10:31
          Tragedia dziejowa. Trudny egzamin. Jak się dzieciak uczył to wiedzę ma i ogarnie. Jak się nie uczył to mu bozia nie pomoże.
          Naprawdę macie tak niską wiarę w możliwości waszych dzieci?
          Może jakiś protest zróbcie, jak rodzice 6 latków.
        • morekac Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 10:31
          U nas,na zebraniu ogólnym dla całej szkoły,dyrektorka mówiła,że jednak tegoroczny sprawdzian po SP ma być trudniejszy od ubiegłorocznego

Zawsze tak mówią. Przeżyłam już (jako mama) dwa masakrycznie (tzn. takie miały być, ale były dziwnie normalne) trudne sprawdziany i jeden egzamin gimnazjalny w nowej formule - też miało być dużo trudniej (też akurat doszedł wtedy język obcy i język rozszerzony, a dotychczasowe egzaminy zostały podzielone na kolejne części). Czekam na kolejny strasznie trudny egzamin gimnzajalny i maturę w nowej formie ("proszę państwa, oni się w ogóle nie uczą i to będzie z pewnością klęska").
          Mój rocznik też był motywowany jęczeniem , że "wy matury nie zdacie" połączonym z wymownym załamywaniem rączek u grona pedagogicznego.
          Jakie będą zadania, czy będą dla dzieci trudne czy łatwe - tego na razie nie wie nikt. Się okaże, ale jeszcze nie zdarzył się egzamin, który wykraczałby poza ramy programu nauczania.
          Nie panikujcie i nie przenoście lęków na dzieci. Nauczyciele po prostu asekurują.

Będzie dobrze (tu sama się pocieszam, że maturę można poprawiać wink ).
          • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 10:39
            Wczoraj byłam na zebraniu rodziców dla klas pierwszych. 90% paniki sieją właśnie rodzice. Zastanawiam się po co w ogóle robili dzieci, skoro wiary w nie totalnie brak.
            Tutaj to samo. Sprawdzana wiedza NIE MOŻE wykroczyć poza program nauczania, więc problemu nie widzę.
            • mama-ola Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 11:00
              > Tutaj to samo. Sprawdzana wiedza NIE MOŻE wykroczyć poza program nauczania, wię
              > c problemu nie widzę.

Zobaczyłabyś problem, gdybyś zerknęła w statystyki rozwiązań zadań... Są rzeczy, o których nie śniło się filozofom wink W jakimś teście dla 3 klasy gimnazjum pojawiło się takie zadanie. Narysowany był prostokąt, a w nim obie przekątne. Tak więc podzielony był na 4 trójkąty. A potem był drugi rysunek: trójkąty przestawiono i zrobiono z nich inną figurę. Polecenie polegało na określeniu, czy zdanie jest prawdziwe czy fałszywe, a owo zdanie to:
              Druga figura ma większe pole niż pierwsza. P F

Strzelaj: jaki odsetek uczniów zaznaczył, że to prawda?

Było zgodnie z tym, co mówisz: pojęcie pola nie wykracza poza program. Ba, nie wykracza poza program SP, a co dopiero gimnazjum i to 3 klasa. Tylko że uczniowie (zapewne) nigdy nie robili takiego zadania. Liczyli pola, owszem, ale na zasadzie P = a x h.

A teraz sprawdzian 6-klasisty przejdzie podobną zmianę. Ma nie być zadań typowych, tylko takie na orientację. Stąd panika. Nieznane budzi strach.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 11:14
                No ok, ale na logikę mogli wziąć....
                • olamazur Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 11:24
                  > No ok, ale na logikę mogli wziąć..

Pewnie, że mogli. Mój 4-klasista podał dobrze wszystkie odpowiedzi do tego zadania (wszystkie - bo były jeszcze dwa inne pytania). Ale on jest albo niezwykle dobry w te klocki, albo jeszcze niewyćwiczony w sztampowych, więc się nie przestraszył inności. Wolę rzecz jasna pierwszą możliwość wink

A co do pola - pokuś się o podanie odsetka gimnazjalistów, który odpowiedział źle wink
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 11:43
                    No nie wiem, z 80%?
                    • mama-ola Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 11:47
                      Nie, no przesadziłaś wink Nie jest AŻ tak źle z nimi. Źle odpowiedziało na to pytanie 30% rozwiązujących ten test. Uważam, że to bardzo dużo.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 11:48
                        E no, 30% to nie tak dużo - jak dla mnie.
                        • zgagusia Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 12:42
                          zuleyka.z.talgaru napisała:

> E no, 30% to nie tak dużo - jak dla mnie.

na takie pytanie dla gimnazjalistow - to bardzo duzo. To pokazuje ze 30% 16-latkow w ogole nie rozumie pojecia pola sad((
                          • mama-ola Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 14:15
                            Pomyliłam się, to była 2 klasa gimnazjum (nie 3). Ale to niewiele zmienia... Takiego błędu nie powinien popełniać prawie co trzeci uczeń.
              • zgagusia Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 11:15
                mama-ola napisała:
                > W jakimś teście dla 3 klasy gimnazjum po
                > jawiło się takie zadanie. Narysowany był prostokąt, a w nim obie przekątne. Tak
                > więc podzielony był na 4 trójkąty. A potem był drugi rysunek: trójkąty przesta
                > wiono i zrobiono z nich inną figurę. Polecenie polegało na określeniu, czy zdan
                > ie jest prawdziwe czy fałszywe, a owo zdanie to:
                > Druga figura ma większe pole niż pierwsza. P F
                >
                > Strzelaj: jaki odsetek uczniów zaznaczył, że to prawda?
                >
                > Było zgodnie z tym, co mówisz: pojęcie pola nie wykracza poza program. Ba, nie
                > wykracza poza program SP, a co dopiero gimnazjum i to 3 klasa. Tylko że uczniow
                > ie (zapewne) nigdy nie robili takiego zadania. Liczyli pola, owszem, ale na zas
                > adzie P = a x h.

wez nie zartuj, toz to zenujace jest sad
                Z ksiazeczki dolaczonej do GW z przykladowymi testami 6-klasisty wg nowej formuly moje dziecie zrobilo po jednym na kazdy przedmiot - i tak stwierdzam, ze jesli wlasciwy test bedzie podobny to problemem moze byc 'wstrzelenie sie w klucz' a nie sam poziom trudnosci. Z matematyki pojawilo sie zadanie: na 3 tarczach zegarowych zaznacz odpowiednie godziny (podane) i napisz jaki kat tworza wskazowki zegarowa i minutowa - moje dziecie podalo wartosci katow w stopniach, a w kluczu tylko odpowiedzi "kat prosty" "kat ostry" i "kat rozwarty" - czyli na tescie dostalby 0pkt. Test z angielskiego - obrazek na ktorym sa chyba 3 osoby w parku i pies; jedna z tych osob trzyma w reku patyk na ktory patrzy pies. Trzeba wybrac angielskie zdanie opisujace ten obrazek - moje dziecko wybralo "they are playing with the dog", podczas gdy klucz za poprawna uznawal "they are going for a walk".
                Zadnego z testow z ktorymi zetknelo sie moje dziecko (takze 2 probnych z OKE wg nowej formuly) nie uznalibysmy za trudne, choc w kazdym potracilo punkty na takich, moim zdaniem zle sformulowanych zadaniach.
                • olamazur Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 11:27
                  > moje dziecie podalo wartosci katow w stopniach, a w kluczu tylko odpowiedzi "kat prosty"
                  > "kat ostry" i "kat rozwarty" - czyli na tescie dostalby 0pkt.

Oby nie. Mam nadzieję, że nauczyciel pomyśli, zanim postawi dziecku 0 pkt za podanie wartości w stopniach. Widziałam gdzieś testy z dopiskami: "Za rozwiązanie zadania metodą inną niż w kluczu, ale również prawidłową, przyznajemy maksimum punktów" - czy jakoś tak. To powinna być moim zdaniem stała praktyka.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 11:43
                    Myślę, że dokładnie jest jak piszesz.
                    Jakby mieli w gazetce podać wszystkie możliwe odpowiedzi to by pewno jej nie opublikowali.
                    • zgagusia Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 12:36

> Myślę, że dokładnie jest jak piszesz.
                      > Jakby mieli w gazetce podać wszystkie możliwe odpowiedzi to by pewno jej nie o
                      > publikowali.

to nie jest 'gazetka' - tylko stukilkunasto-stronnicowa ksiazka z testami wg nowej formuly, ktora mozna bylo kupic w zeszlym tygodniu z GW. Klucze rozwiazan opisane bardzo dokladnie, szczegolowo za co punkt mozna przyznac, wskazowki do zadania i opisana sprawdzana umiejetnosc w kazdym pytaniu.
                  • marshi Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 12.03.15, 09:26
                    Po szopce ze sprawdzaniem testów maturalnych śmiem wątpić. Niestety.
                • mama_kotula Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 13:35
                  Cytat
                  Zadnego z testow z ktorymi zetknelo sie moje dziecko (takze 2 probnych z OKE wg nowej formuly) nie uznalibysmy za trudne, choc w kazdym potracilo punkty na takich, moim zdaniem zle sformulowanych zadaniach.

Testy trzeba się nauczyć rozwiązywać. I taka jest przykra prawda. Uczeń wtedy się zaznajamia z charakterystycznymi sformułowaniami w poleceniach, ze sposobem rozwiązywania. Wie, że pewne pytania można rozwiązać choćby metodą eliminacji odpowiedzi i strzału 50/50. Ale tego się trzeba nauczyć, choć jeden test rozwiazać. I po to, zamiast się uczyć w szkole, przez 6 lat ćwiczy się rozwiązywanie testów uncertain.

Pierwszy raz z testem z matematyki - wielokrotnego wyboru - spotkałam się na egzaminie na studia, jakieś 15 lat temu. Byłam laureatką olimpiad z przedmiotów ścisłych, a testu i tak nie napisałam na 100%, chyba nawet nie na 90 - bo nie byłam zaznajomiona z taką formułą sprawdzianu. I nie ma co chrzanić, ze liczy się wiedza - tak, wiedza sie liczy, no jasne. A umiejętność rozwiązywania testów swoją drogą. I nie, ten test wstępny nie był trudny, absolutnie.
                • saszanasza Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 16:06
                  mama-ola napisała:
                  > W jakimś teście dla 3 klasy gimnazjum po
                  > jawiło się takie zadanie. Narysowany był prostokąt, a w nim obie przekątne. Tak
                  > więc podzielony był na 4 trójkąty. A potem był drugi rysunek: trójkąty przesta
                  > wiono i zrobiono z nich inną figurę. Polecenie polegało na określeniu, czy zdan
                  > ie jest prawdziwe czy fałszywe, a owo zdanie to:
                  > Druga figura ma większe pole niż pierwsza. P F
                  >
                  > Strzelaj: jaki odsetek uczniów zaznaczył, że to prawda?
                  >
                  > Było zgodnie z tym, co mówisz: pojęcie pola nie wykracza poza program. Ba, nie
                  > wykracza poza program SP, a co dopiero gimnazjum i to 3 klasa. Tylko że uczniow
                  > ie (zapewne) nigdy nie robili takiego zadania. Liczyli pola, owszem, ale na zas
                  > adzie P = a x h.

uff...zadałam to zadanie swojemu 6 klasiście, od razu odpowiedział że obie figury mają takie same pola??
            • jakw Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 13:52

> Wczoraj byłam na zebraniu rodziców dla klas pierwszych. 90% paniki sieją właśni
              > e rodzice. Zastanawiam się po co w ogóle robili dzieci, skoro wiary w nie total
              > nie brak.
              Bo każdy jest idealnym rodzicem dopóki nie ma własnych dzieci ...

> Tutaj to samo. Sprawdzana wiedza NIE MOŻE wykroczyć poza program nauczania, wię
              > c problemu nie widzę.
              Widziałam już trochę zadań z matematyki nie wykraczających poza program nauczania gimnazjum, których nie zrobiłoby pewnie jakieś 95% maturzystów.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 15:21
                No ale to problem gimnazjalistów a nie programu nauczania.
                • jakw Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 15:30
                  Nie jest to problem gimnazjalistów, bo w swej masie nie muszą takich zadań rozwiązywać.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 15:44
                    No nie, bo gdzie takie niuniusie mają się stresować i potrafić przełożyć wiedzę na rozwiązanie czegoś co jest mniej typowe niż zwykle.
                    I super- nikt mi nie zabierze pracy...bo po prostu CI ludzie bez kreatywnego myślenia nie będą mieli szans na sensowne zatrudnienie. Ale co tam, mamusia z tatusiem będą utrzymywać.
                    • jakw Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 16:18
                      Spokojnie, te % procent , które te zadania robi, jest na tyle inteligentna, że i ciebie wykosi, jak będzie trzeba. Ale reszta w swej większości jakąś robotę znajdzie.
          • olga727 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 13:13
            No,ja akurat nie dramatyzuję że trudny był czy będzie,bo my przeżyliśmy dopiero jeden sprawdzian (po trzeciej klasie SP ). Pozostałe na razie przed nami. smile
        • jakw Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 10:52
          olga727 napisała:

> U nas,na zebraniu ogólnym dla całej szkoły,dyrektorka mówiła,że jednak tegorocz
          > ny sprawdzian po SP ma być trudniejszy od ubiegłorocznego.
          Zawsze tak straszą. Dla egzaminowanych najtrudniejszy jest zawsze ich własny egzamin. Te poprzednie i następne wydają się jakieś łatwiejsze wink
    • zgagusia Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 09:32
      GW w zeszlym tygodniu (chyba w czwartek?) do wydania dolaczyla ksiazeczke z kilkoma testami wg nowej formuly
    • gaskama Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 12:10
      Nie ma co panikować. Przecież WSZYSCY szóstoklasiści piszą ten sam test. Więc nawet, jak będzie masakrycznie trudny i podchwytliwy, to pewnie wszyscy położą go podobnie. My pisaliśmy trzy w nowej formule (chyba, bo nie jestem na bieżąco) dwa WSiP i jeden CKE (też chyba). Syn twierdzi, że angielski banalny, matematyka raczej łatwa ale polski ... cóż. Polonistą chyba nie będzie.
      • saszanasza Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 12:19
        No właśnie synowi ten z CKE całkiem dobrze poszedł (z matematyki uzyskał 90%), więc nie wiem czemu nagle ta panika, chyba że właściwy egzamin będzie znacząco odbiegał od tych próbnych, ale wtedy rzeczywiście duże orawdopodobieństeo, że nie tylko mój syn się rozłoży.
        Szkoda że to również "eksperymentalny rocznik", taki na którym od początku coś się próbuje i w związku z tym duże prawdopodobieństwo, że i w przyszłości będzie wypadał najsłabiej, jako całość oczywiścieuncertain
        • segregatorwpaski Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 14:40
          Asekuranctwo nauczycieli.
          Zazwyczaj rodzice słysza, że bedzie dramatycznie cięzko, a rocznik wyjątkowo niekumaty.
          Potem ewentualnie nie możesz im wytknąć, że Ci dziecka nie przygotowali, bo przecież ostrzegali big_grin
          • jakw Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 16:22
            segregatorwpaski napisała:

> Potem ewentualnie nie możesz im wytknąć, że Ci dziecka nie przygotowali, bo prz
            > ecież ostrzegali big_grin
            Dokładnie. Wszak w momencie takiego ostrzeżenia odpowiedzialny rodzic powinien w panice zakupić korki czy kursy albo przynajmniej stanąć z jakimś kijem i marchewką nad małoletnim wink
    • iwoniaw Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 16:24
      CytatPodobno tegoroczny test ma być "masakryczny" (słowa nauczycielki), pytania podc
      > hwytliwe, przede wszystkim na logiczne myślenie. Można być biegłym z danej dzie
      > dziny a niewłaściwie rozwiązać zadanie, bo pełno w nich haczyków.
      > Generalnie wychowawczyni mojego syna jest wściekła i podłamana.

Padłam big_grin
      • gaskama Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 16:47
        Logiczne wnioski z tak postawionej sprawy są jasne:
        Jeśli dziecko polegnie, to tylko dlatego, że jest głupkiem, który nie umie logicznie myśleć. Broń Boże dlatego, że się nie nauczyło lub nauczyciel nie przygotował.
        Ja uważam, że nawet nie byłoby źle, gdyby rzeczywiście tak było (że ten test niby tylko z logicznego myślenia i mam wrażenie, że te nowe testy po części takie są).
        • olga727 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 18:35
          gaskama napisała:

> Logiczne wnioski z tak postawionej sprawy są jasne:
          > Jeśli dziecko polegnie, to tylko dlatego, że jest głupkiem, który nie umie logi
          > cznie myśleć.
          Ale polska szkoła,od pierwszej klasy nie uczy logicznego myślenia ,a teraz nagle na sprawdzianie po SP wymagają tego,co zaniedbali ? uncertain To może czas na zmianę mentalności i pozwolić uczniom na logiczne myślenie,a nie tylko odtwórczego/schematycznego podejścia do nauki. Tak jest w praktycznie każdej publicznej szkole,o niepublicznych pisać nie będę,bo nie mam z nimi doświadczenia -mogę tylko o nich gdybać.
          • gaskama Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 12.03.15, 08:59
            Mój jest w społecznej. Dzieciaki dobrze piszą te nowe testy. By zostać w tej szkole w gimnazjum należy pisać testy powyżej 70%. Na wszystkich próbnych wszystkie dzieciaki spełniały ten wymóg. Nie wiem, co się robi w państwowych szkołach podstawowych, ale mój syn co tydzień robi jakieś projekty (w power point, w grupach, społeczne ankiety itd.).
            • mama303 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 13.03.15, 20:53
              gaskama napisała:

> Mój jest w społecznej. Dzieciaki dobrze piszą te nowe testy. By zostać w tej sz
              > kole w gimnazjum należy pisać testy powyżej 70%. Na wszystkich próbnych wszystk
              > ie dzieciaki spełniały ten wymóg.

próbny z CKE to był jeden.
    • gopio1 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 11.03.15, 19:49
      saszanasza napisała:
      > Cały czas byłam przeświadczona, że dzieciaki "ćwiczą" testy pod nowy egzamin.
      > Podobno tegoroczny test ma być (...) przede wszystkim na logiczne myślenie.
      > Generalnie wychowawczyni mojego syna jest wściekła i podłamana.

Od kilku lat rodzice pomstują, że dzieci uczą się "pod testy". Jak wreszcie coś się zmienia i idzie ku lepszemu - znów wielkie niezadowolenie.
      Tak, zmienia się formuła - teraz będą pytania na logiczne myślenie. Przykład był w grudniowym teście - np. w pytaniu dotyczącym Białego Kła, a dokładniej o to czy urodził się on na wolności czy w w niewoli. Informacja była zawarta w tekście, ale próżno było szukać tam zdania w stylu "Biały kieł urodził się na wolności." - trzeba było przeczytać ze zrozumieniem, odpowiedź po prostu wynikała z tekstu.

W zadaniach matematycznych będą akceptowane odpowiedzi prawidłowe - bez względu na drogę, jaką się doszło do wyniku - a więc wreszcie skończy się uczenie ściśle pod klucz.

Osobiście bardzo cieszę się ta zmianą, bo to oznacza, że wizja "pokoloruj drwala" jednak się oddala...
      • morekac Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 12.03.15, 06:38
        trzeba było przeczytać ze zrozumieniem, odpowiedź po prostu wynikała z tekstu.

Zawsze tak było.😄
        • mama_kotula Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 12.03.15, 08:03
          morekac napisała:

> trzeba było przeczytać ze zrozumieniem, odpowiedź po prostu wynikała z tekstu.
          >
          >
          > Zawsze tak było.😄

Ale w większości przypadków ta odpowiedź była wprost podana, a na pewno nie trzeba było jej szukać i myśleć zbytnio.

• morekac Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 12.03.15, 09:30
            a na pewno nie trz
            > eba było jej szukać i myśleć zbytnio.
            Bez przesady, gdyby tak było, średni wynik z testu byłby w okolicach 40, a nie 22-25/40.
            A teraz pewnie będzie 75% z języka, 60% z polskiego i 40% z matematyki. Ktoś się założy? wink
            • mama303 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 13.03.15, 20:58
              morekac napisała:

> A teraz pewnie będzie 75% z języka, 60% z polskiego i 40% z matematyki. Ktoś s
              > ię założy? wink

tez tak obstawiam.
      • jakw Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 12.03.15, 12:49
        gopio1 napisała:

> Tak, zmienia się formuła - teraz będą pytania na logiczne myślenie. Przykład by
        > ł w grudniowym teście - np. w pytaniu dotyczącym Białego Kła, a dokładniej o to
        > czy urodził się on na wolności czy w w niewoli. Informacja była zawarta w tekś
        > cie, ale próżno było szukać tam zdania w stylu "Biały kieł urodził się na wolno
        > ści." - trzeba było przeczytać ze zrozumieniem, odpowiedź po prostu wynikała z
        > tekstu.
        Ale tak było też w tych poprzednich sprawdzianach.

>
        > W zadaniach matematycznych będą akceptowane odpowiedzi prawidłowe - bez względu
        > na drogę, jaką się doszło do wyniku - a więc wreszcie skończy się uczenie ściś
        > le pod klucz.
        Myślę, że w sposób dochodzenia do wyniku w zadaniach otwartych musi być jednak prawidłowy matematycznie, a nie wzięty jako objawienie z sufitu.
      • mama303 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 13.03.15, 20:56
        gopio1 napisała:

> Osobiście bardzo cieszę się ta zmianą, bo to oznacza, że wizja "pokoloruj drwal
        > a" jednak się oddala...
        ja tam sie nie ciesze. Póki co dzieci dalej głównie ucza sie na matematyce sprawnego rachowania a w zadaniach z treścią wyszukiwania danych i szukanych.....
    • mama303 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 13.03.15, 20:49
      saszanasza napisała:

> Dziewczyny wiecie może coś na ten temat. Cały czas byłam przeświadczona, że dzi
      > eciaki "ćwiczą" testy pod nowy egzamin. Z tego co mówiła nauczycielka na wczor
      > ajszym zebraniu, żadne dotychczasowe testy 6 klasisty (łącznie z tymi próbnymi
      > organizowanymi jakoś w grudniu-u nas to były CKE), nie podchodzą pod nową formu
      > łę testów.
      te z CKE podchodzą. pojawiło sie teraz wiele publikacji z niby-nowymi testami. A tak naprawdę to nikt do końca nie wie, jak te testy będa wygladać. Po próbnym teście i po przykładowych opublikowanych na stronie CKE mozna sie zorientować, że napewno dzieci nie przygotuja sie dobrze do testu ucząc sie z istniejących podręczników....
      • morekac Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 13.03.15, 21:00
        że napewno dzieci nie przygotuja sie dobrze do testu ucząc sie z istniejących podręczników..

Skąd ta pewność? Sama piszesz, że nie wiadomo , jak te testy będą wyglądały.
        Sądząc z lamentów, najlepiej przygotowane powinny być dzieci nie chodzące do szkoły.😉
        • mama303 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 13.03.15, 21:56
          morekac napisała:

> Skąd ta pewność? Sama piszesz, że nie wiadomo , jak te testy będą wyglądały.

widziałam próbny i przykładowe na CKE i widzę podręczniki.
          • jagoda2 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 13.03.15, 22:41
            Nie obraź się - i od razu uprzedzam, że spodziewam się ataku z Twojej strony - ale Ty zawsze przedstawiasz sprawę tak, że wszyscy są winni, tylko nie Twoje dziecko. Sorry, ale tak to widzę. A teraz sobie grzmij, na zdrowie wink.
            • mama303 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 14.03.15, 08:45
              to ciekawe co piszesz tylko nie bardzo wiem, czemu tu może byc winne moje czy czyjekolwiek dziecko..... przypominam, że rozmawiamy o formule nowego testu. Nie martwie sie o moje dziecko bo wziełam sprawe w swoje ręce.
          • morekac Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 13.03.15, 22:50
            Dzieci są uczone również przez nauczycieli, rodzice też wtrącają swoje trzy grosze, a w dodatku dzieci potrafią też używać mózgu.

-------------------------------------------------------------
            "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
            • mama303 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 14.03.15, 08:51
              morekac napisała:

> Dzieci są uczone również przez nauczycieli, rodzice też wtrącają swoje trzy gro
              > sze, a w dodatku dzieci potrafią też używać mózgu.

ja moge sie załozyc, że matematyka pójdzie dzieciom kiepsko. Nauczyciele /pewnie nie wszyscy/ dalej ucza starymi metodami z istniejacych podręczników. Pewnie że są dzieci uzdolnione matematycznie które poradza sobie z najbardziej niestandardowym zadaniem ale wiele dzieci jednak polegnie.
              • morekac Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 14.03.15, 09:09
                Bo matematyka od zawsze była źle uczona. Coś jest skopane w metodologii albo po prostu jest za mało godzin na utrwalenie. Być może należy po prostu dołożyć jedną godzinę w tygodniu przez wszystkie lata nauki.
                • mama303 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 14.03.15, 12:06
                  morekac napisała:

> Bo matematyka od zawsze była źle uczona. Coś jest skopane w metodologii albo po
                  > prostu jest za mało godzin na utrwalenie. Być może należy po prostu dołożyć je
                  > dną godzinę w tygodniu przez wszystkie lata nauki.

Córka ma w 6 klasie 6 godzin matematyki na tydzień, to chyba nie jest za mało. Poprostu brak spójnosci w tym, co jest w podręcznikach i co dzieci ćwiczą, co mają na sprawdzianach a tym co potem na egzaminie końcowym. II częśc ćwiczeniówki nazywa się Przygotowanie do egzaminu szóstoklasisty ale zadania nie są adekwatne do tych wymyslonych przez CKE. Z tego co gadałam z matematyczką u nas w szkole test próbny poszedł kiepsko, tylko jeden uczeń miał maksa, olimpijczyk. Najzdolniejsze, piatkowo-szóstkowe dzieciaki z klasy zrobiły ok. 75%. Sporo dzieci miało poniżej 50%. Chodzi o matematyke oczywiscie.
                  • morekac Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 14.03.15, 12:16
                    Nie przejmuj się tak bardzo i nie stresuj, bo dzieciak z nerwów zblokuje się na egzaminie. Po prostu wszyscy się przyzwyczaili, że leci się wyłącznie wyuczonym schematem , zamiast po prostu się zastanowić? Oczywiście, nauczyciele twierdzący, że tylko ich sposób zrobienia zadania jest najsłuszniejszy (mało to wątków było na forum?) oduczają dzieciaki myślenia - na zasadzie: skoro nie było tego typu zadań, to nie jest to do zrobienia.
                    • mama303 Re: Nowa formuła testów 6 klasisty. 14.03.15, 12:29
                      morekac napisała:

>Po prostu wszyscy się przyzwyczaili, że leci się wyłącznie wyuczony
                      > m schematem , zamiast po prostu się zastanowić?

ale wiele dzieci nie umie sie zastanowić i przeanalizowac zadania na swój sposób. Nie sa tego uczone, nie są zachecane do stosowania róznych metod. Nie znajduja w tym żadnej przyjemnosci. One albo wiedzą natychmiast jak zrobic albo nie wiedzą i nie chce im sie zastanawiać. Mam tak z córką i mnie to martwi wiec pracujemy nad tym, staram się jej pokazywać rozmaite metody dojscia do rozwiązania, pobudzam do myślenia i mamy efekty. tylko tych ciekawych zadań nie bardzo mam skąd brać....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka