Dodaj do ulubionych

Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole

15.02.16, 14:25
Nie wiem, gdzie się o to spytać, więc spróbuję tutaj wink.
W piątek klasa córki (3 klasa - podstawówka) będzie wykonywać wafle z jakąś masą czekoladową, białą i dżemem, dzieci będą podzielone na grupy. Dla mojej córki dżem jest czymś absolutnie niejadalnym i nauczycielka zaproponowała jej, że mogłaby wykonać coś osobnego.
Córka raczej nie chce robić wafli w wersji bezdżemowej, ponieważ chciałaby zrobić coś "bardziej skomplikowanego", jak sama to określiła. Chciałaby też móc w szkole poczęstować tym nauczycielkę i uczniów, a chyba wszystkie wypieki bez pieczenia, z którymi się spotkałam (pomijając właśnie wafle), muszą leżakować w lodówce. Jakiś tam krem czy masę może wykonać w domu, bo klasa też będzie na swoje wafle przynosić je zrobione w domu. Może jakieś propozycje co mogłaby przygotować? Byłabym wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 15.02.16, 15:17
      Syn robił na Kuchciku-co jakiś czas przyrządza dla całej rodziny.
      Serek waniliowy(może być bezsmakowy śmietankowy jak dziecko zje) typu danio, herbatniki owsiane lub petit beurre, dowolne lubiane przez dziecko owoce. Herbatniki pokruszyć-wysypać na dno miseczki, położyć na to owoce, nałożyć warstwę serka. Można zrobić kilka warstw. U nas młody zazwyczaj robi w dużej misce i zjadamy na kilka miseczek ale można w kilku małych czy opakowaniach po jogrucie zrobić.
    • ga-ti Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 15.02.16, 15:41
      U syna dzieciaki wafle przekładały kremem czekoladowym, masą krówkową zwykłą i czekoladową (gotową z puszek). Można 'szyszki' z prażonego ryżu i masy krówkowej (ale to chyba na ciepło się robi?), domki z herbatników - ciastka łączy się gęstym lukrem z cukru pudru, może upieczone w domu ciasteczka, pierniczki ozdobić w szkole, podobnie upieczone wcześniej mufinki ozdobić kremem (jeśli będą robić od rana to można przynieść gotowy krem, gorzej gdy później, bo krem nie postoi chyba w cieple) albo zrobić sałatkę owocową, przy tylu słodkościach dzieciaki powinny chętnie zjeść smile Albo iść w wytrawne i zrobić mini kanapeczki na krakersach.
      • gajmal Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 16.02.16, 09:59
        Proponuję zrobić pyszne wafelki z masą krówkową ( taką gotową z puszki z Gostynia). Wafle wychodzą przepyszne.
    • kanna Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 16.02.16, 11:34
      Celem tego ćwiczenia jest integracja grupy i uczenie współpracy. Wafle są drugorzędne. Może warto to uświadomić córce? Nie będzie jej przykro, że będzie pracować sama?
      • koza_w_rajtuzach Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 16.02.16, 12:36
        Wiem jaki jest cel tego ćwiczenia, jednak propozycja wypłynęła ze strony nauczycielki. Córka nie ma problemów z pracą w grupie, przynajmniej nie podejrzewałabym ją o to.

> Nie będzie jej przykro, że będzie pracować sama?

Nie, to nie ten typ osobowości.
        • kanna Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 16.02.16, 12:45
          > jednak propozycja wypłynęła ze strony nauczycielk

Żeby dzieciak pracował sam??
          • koza_w_rajtuzach Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 17.02.16, 07:17
            ano
            • panizalewska Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 17.02.16, 09:49
              Pamiętam taką akcję ze swojej wczesnej podstawówki. Mieliśmy z klasą robić soki owocowe / jabłkowe na lekcji. Nie wiem jak pani nauczycielka sobie to wyobrażała, ale jedna dziewczynka po prostu przyniosła sokowirówkę, dzieci tylko obierały jabłka i wrzucały i każdy się chwalił pani swoim sokiem. Ja nie mam najzieleńszego pojęcia jaki cel miało to wszystko. A ja sobie siedziałam pół lekcji sama w kąciku i pitoliłam jabłka na tarce. Zrobiłam mus jabłkowy. Duma mię rozpierała przez wszystkie lata edukacji potem wink

Nie zawsze ważne jest to, żeby wszyscy robili to co wszyscy wink
            • kanna Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 18.02.16, 09:42
              Ja bym nie lubiła, gdyby nauczycielka odsuwała mi dzieciaka od klasy - nieważne, z jakich powodów.
              Ale to moje.
              • koza_w_rajtuzach Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 18.02.16, 10:20
                Nie ma co przesadzać.
                Nauczycielka spytała się czy jest ktoś z klasy kto również nie przepada za takimi waflami, ale okazało się, że nie ma, dlatego córka będzie pracować samodzielnie. Jest to jej decyzja, bo nikt nie zabrania jej przyrządzać wafli w grupie.
                Może są dzieci wrażliwsze, które nie czułyby się dobrze widząc, że cała reszta pracuje w grupie. Moja córka do takich dzieci nie zależy. Przez całe swoje życie nie miała takich problemów, że ktoś tam nie chciał się z nią bawić, że poczuła się odrzucona i osamotniona i nie sądzę, że teraz, jak ma już 10 lat miałoby się coś w tym względzie zmienić. Fakt, ma dość ubogie potrzeby towarzyskie. Jest lubiana w klasie, nie wchodzi z nikim w konflikty i jest bardzo uczynna, ale nie przeszkadza jej samotność.
    • panizalewska Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 16.02.16, 11:44
      Ja bym zaproponowała sernik na zimno, o ile jest czajnik w szkole. A pewnie jest.
      2 galaretki np cytrynowe, albo pomarańczowe (kwaśne i jasne) trzeba rozpuścić w jednym większym kubku wrzątku (taki kubas typu 300-400 ml) i wymieszać z 1 kg sera twarogowego (wiaderko, marki Tesco jest słaby, Carrefour'a lepszy) i wylać do miski tortownicy na herbatniki lub biszkopty. Można w środek wmieszać pokrojone brzoskwinie, ananasy z puszki, rodzynki, orzechy - co kto lubi i na co religia pozwala wink Ja nie dodaję do tego już cukru, bo jest w galaretkach i tyle nam starczy. Zastyga i bez lodówki, w godzinę - dwie.

Logistycznie - jedna duża miska, jeden duży kubek, łyżka, miękka łopatka do wygrzebywania sera + produkty. Jakby to wszystko zrzucić młodzieży w szkole, to powinna sobie spokojnie poradzić, może z niewielką pomocą przy puszkach albo przy przelewaniu sera
      • mama-ola Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 16.02.16, 12:43
        Fajny przepis, zrobię jutro moim dzieciom! wink
        • panizalewska Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 16.02.16, 18:14
          Na zdrowie smile U nas hit imprezowy zwany "Sernik łyżką". Pierwszy raz dodałam surowe kiwi i się galaretka na wierzchu nie zsiadła. Bo jeszcze można oczywiście te biszkopty czy co tam ładnie ułożyć (maczając w galaretce, to się dobrze przykleją do miski), a na wierzch owoce i zalać galaretką, np czerwoną jakąś. Cukru w sumie nie tak strasznie dużo, a efekt jest wink
      • 3-mamuska Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 18.02.16, 00:43
        A czy ten ser mieszasz z galaretka? I galaretki razem jednokolorowe?
        Tak. Aha serw wiaderka juz jest w miarę gotowy.
        • panizalewska Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 18.02.16, 21:07
          Dwie galaretki rozpuszczam w jednym kubku. Dwie cytrynowe, albo dwie pomarańczowe, albo jedną taką i jedną taką, zależy, jak mam. Brzoskwiniowej nie polecam, bo ma trochę nijaki smak.
          I w dużej misce ten ser i dolewam galaretki. W domu zasadniczo mikserem, ale da radę trzepaczką / łopatką. Masa jest dość rzadka, ale błyskawicznie zastyga, jeżeli ser jest prosto z lodówki. Kiedyś dodawałam jeszcze serek waniliowy, ten klasyczny z krową, z naszego dzieciństwa <3 ale masa się lała i dużo wolniej zastygała. Można w zamian dać twardszego sera, w którym jest mało wody, ale nie pamiętam marki (Piątnica? President?) trzeba testować
          • b.bujak Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 19.02.16, 19:02
            a tą galaretkę tak od razu na gorąco się leje do sera, czy poczekać, aż trochę ostygnie?
            • panizalewska Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 19.02.16, 21:30
              Można na gorąco, z serem nic się nie dzieje. Tylko trzeba naprawdę dobrze wymieszać galaretki, bo jak się je rozpuszcza w dwukrotnie mniejszej objętości wody, niż każą, to trochę grudek i tak zostanie. I bardzo szybko tworzy się glut wokół łyżki i na dnie, więc nie ma co czekać wink Mikser bardzo pomaga, nie ukrywam
    • camel_3d mango lasi... 16.02.16, 12:03
      no..trzeba owoce mango zmiksowac z jogurtem.. SUPER!!!

albo po prostu shake owocowy...

• berdebul Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 16.02.16, 22:54
      A nie może pracować z inną grupą? Tą od masy czekoladowej? Jak musi sama, to może inne wypełnienie - masa krówkowa? Gotowa, lub ugotujcie w domu. Do tego posiekane orzechy na wierzch.
      • koza_w_rajtuzach Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 17.02.16, 07:16
        Każda grupa robi własne wafle, z takimi samymi masami (więc z dżemem również).
        Oczywiście nic by jej się nie stało gdyby nie mogła zjeść wafli zrobionych wraz z grupą, ale jej pomysł nauczycielki się spodobał.
    • 1ewok Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 17.02.16, 21:33
      Kup gotowe, kruche spody do babeczek (slodkie, jak ma to byc deser), do tego moga byc serki homo, bita smietana w sprayu i owoce do dekoracji. Ewentualnie mozecie w domu przygotwac galaretke z mala iloscia wody, zeby sie nie rozplynela, i w czasie lekcji corka pokroi ja na kostki i powklada do kazdej babeczki. Zamiast serkow homo, moze byc maslo orzechowe, maslo czekoladowe, serek homo z maslem czekoladowym (firmy na Phi...) itd.
      Jezeli ma byc bardziej pracochlonne to jako wlkad do babeczek moze zrobic twarozek z truskawkami/poziomkami (zamrozone owoce dajesz do nieprzeciekajacego pojemnika np. na zupe i akurat sie rozmroza do czasu az corka bedzie je mieszala z serem bialym). Na to jw. gotowa bita smietana do dekoracji, galaretka, owoce itp.
      Jako drugie do glowy przychodza mi ziemniaczki. Biszkopty (najlepiej w ksztalcie 'palcow'), mielone migdaly, orzechy, rodzynki, kakao, smietana, ew. cukier. Zagniesc to wszystko razem na jednolita mase i formowac kuleczki. Obtoczyc w wiorkach kokosowych.
    • grzalka Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 17.02.16, 22:39
      Gez sensu. Skoro to ma być praca w grupach, to nikt nie powinuen robić sam. A co z dziećmi uczulonymi na czekoladę, też będą pracować same? A z tymi, co w ogóle nie lubią słodyczy?
    • lucyjkama Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 18.02.16, 17:31
      Ja nie widzę problemu. Nie lubi dżemu to przekłada wafle jakąś masą i tyle. Teraz to wygląda tak jakby się chciała na siłę wyróżnić (albo rodzić chciałby koniecznie żeby była oryginalna).
      • koza_w_rajtuzach Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 18.02.16, 20:12
        Pewnie to prawda, że chce się wykazać, ale czy coś w tym złego? Będzie działać własną rękę, a nauczycielka powiedziała jej, że może zrobić dowolny deser. Nauczycielka córki wie, że ona lubi pichcić, bo zdarza jej przynosić dla klasy jakieś ciastka czy muffinki zrobione przez siebie, więc to chyba dobrze, że wspiera zainteresowania dziecka wink.
        • lucyjkama Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 18.02.16, 20:22
          No nie wiem.... wspierać może innym razem. Jeśli tutaj celem jest współpraca i integracja to powinna smarować te wafle ze wszystkimi.
          Raczej takie osoby, które zawsze muszą inaczej bo pękną, nie są lubiane. Tak ,tak, wiem, Twoją córkę lubią wszyscy. Tylko ciekawe co by dzieci z klasy na ten temat miały do powiedzenia.
          Ja bym raczej swojemu dziecku tłumaczyła, że czasem trzeba być częścią grupy i współpracować a nie wspierała wywrotowe pomysły wink
          • koza_w_rajtuzach Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 19.02.16, 05:49
            > Raczej takie osoby, które zawsze muszą inaczej bo pękną, nie są lubiane.

To jest Twoja nadinterpretacja.
            Moim zdaniem nic nie wskazuje na to, że moje dziecko chce być na siłę oryginalne. Lubi wszelkiego rodzaju prace plastyczne/manualne i do tego zadania podchodzi w podobny sposób. Jest skromną dziewczynką, która nigdy się nie wywyższa.
            W grupie umie pracować, podsuwa pomysły, chętnie uczestniczy, choć jej słabą stroną jest to, że jeśli ktoś chce działać sam, to daje się zdominować, nigdy się z nikim o nic nie wykłóca i zawsze ustąpi. Pracowanie w grupie tego nie zmieni. To typ altruistyczny i dziecko, które nie wchodzi w konflikty. I tak, jest lubiana. Na pewno nie tak jak jej bardzo charyzmatyczna koleżanka z klasy, ale jako dziewczynka, która zawsze chętnie się podzieli, pomoże i każdego traktuje na równi.
    • aka10 Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 19.02.16, 22:13
      Ile czasu bedzie na to miala? Moze pannacotta?
      • panizalewska Re: Deser bez pieczenia - do wykonania w szkole 20.02.16, 12:58
        A tego się jakoś nie ubija na parze? Czy taką z papierka masz na myśli?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka