Dodaj do ulubionych

Dobry apetyt a słaba waga

01.08.16, 23:34
Niepokoi mnie od jakiegoś czasu fakt, że moj synek ( 6,8) jest najdrobniejszy w grupie rówieśniczej. Zawsze tak było, pediatra uspokajał, że ten typ tak ma; mały się urodził, sporo przed terminem (2200 kg) pewnie będzie gonił rowieśników z czasem. Jednak ma prawie 7 lat i waży 19 kg ( od niedawna) i ma 112 cm wzrostu. Przyszło mi do głowy że może jednak to wina pasożytów? Był kiedyś odrobaczany, mimo ze nic nie wyszło w kale, ale to było dosyć dawno. W ostatnich dniach zaniepokoiło mnie jego dziwne przełykanie śliny w nocy podczas snu. Śpimy obok siebie bo jesteśmy na wakacjach i słysze jak po okolo 2 godzinach od zasnięcia on tak dziwnie przełyka głośno kilka razy. Myśłałam że to może alergia, ale nie ma innych objawow, nie kaszle, nie ma kataru, ani nic. Apetyt jak zawsze bardzo dobry, humor ok, wypróżnienia normalne. Naczytałam się o gliście i przesadzam, czy faktycznie to moze być jakoś powiazane z niską wagą ? Czyżby od lat moje dziecko walczyło z pasożytami ? A ja sobie tłumaczę, że mały jest bo się mały urodził???? Ma ktoś jakąś radę, co robić?
Obserwuj wątek
    • srubokretka Re: Dobry apetyt a słaba waga 02.08.16, 01:42
      Jak wygladala sytuacja u was. Wysocy jestescie? Spojrz na zdjecia wasze z poczatkow szkoly.
      W siatce cent miesci sie. Po co go porownujesz do dzieci z klasy skoro jest z konca roku?
      Nie ogladalabym sie na wage urodzeniowa juz teraz. Wydaje mi sie, ze panikujesz niepotrzebnie.
    • netfemme Re: Dobry apetyt a słaba waga 02.08.16, 09:05
      myślę, że niepotrzebnie się martwiszsmile) moja córka jest w podobnym wieku i też mało waży a na apetyt nie narzeka! poza tym chłopcy w tym wieku potrafią naprawdę być drobni (u córki w klasie to właśnie 3 chłopcy są najdrobniejsi), najważniejsze, żeby był zdrowy. Niedawno miał bilans 6 latka - jeśli nic nie niepokoiło lekarza to pewnie nic się nie dzieje, jeśli naprawdę się martwisz to idź do dobrego pediatry i skonsultuj podstawowe badania np. morfologię i tarczycę.... niech synek dużo biega po słońcu, wit. D przyda się na pewno do wzrostu, niech je dużo świeżych owoców, lepiej nie faszerować niepotrzebnie dziecka lekami a pasożyty są teraz "modne". Pozdrowienia!
    • rulsanka Re: Dobry apetyt a słaba waga 02.08.16, 19:18
      Niepokojące jest to, że wzrost jest niewiele powyżej 3. centyla przy wadze osiągającej 15. centyl. Waga na wyższym centylu niż wzrost, więc to nie z wagą jest problem. Powinniście wybrać się do endokrynologa koniecznie, bo jeżeli jest jakiś problem hormonalny, to jest to nie do odrobienia w przyszłości, trzeba działać już.
    • zielonakrasnoludka Re: Dobry apetyt a słaba waga 02.08.16, 20:51
      Idź do poradni endokrynologicznej dla dzieci i to szybciej niż później. Syn jest <3 centyla wg tych siatek:
      www.chceurosnac.pl/download/siatki_centylowe/wzrostchlopcy.pdf
      Może być zdrowym małym dzieckiem, może być zdrowym dzieckiem z opóźnionym wiekiem kostnym, ale może być coś na rzeczy i niekoniecznie trywialnego jak pasożyty/ alergie. Czy badałaś tarczycę?

Tutaj dwa linki na początek:
      www.chceurosnac.pl/
      tacyjakja.pl/index.php?page=NIEDOBOR_WZROSTU.html
    • camel_3d a jacy wy jestescie? 04.08.16, 12:34
      bo duzo tez zalezy od genow. Jezeli wy jestescie niewysocy to raczej syn Conanem nie bedzie.
      Ale jezeli wy jestescie w miare normalni, a dziecko rzeczywiscie bardzo male i szczuple to lepiej udac sie do poradni endokrynologicznej np.

Moze byc tez tak, ze dziecko bardzo duzo si erusza. Moj ma 135 cm i 24 kg. Przy tej ilosci ruchu, break danca to bym sie zdziwil, zeby utyl....
      • rulsanka Re: a jacy wy jestescie? 04.08.16, 13:54
        Twój syn ma wysoki wzrost, w tym układzie nie patrzy się na wagę, chyba że dziecko jest ewidentnie wychudzone, osłabione.
        Co innego gdy dziecko jest bardzo niskie, a takie jest dziecko autorki wątku. W jej przypadku to wzrost jest niepokojący a nie waga.
        • camel_3d Re: a jacy wy jestescie? 05.08.16, 23:38

> Twój syn ma wysoki wzrost,

na tle klasy jest raczej przecietny...

• rulsanka Re: a jacy wy jestescie? 06.08.16, 22:12
            Ale wg. centyli jest wysoki. Mój ma 132, na tle klasy jest niski, a wg. centyli na 50tym. Natomiast z tego co widzę, nasza klasa, która poszła jako sześciolatki, jest wyższa wzrostowo od równoległych klas, które zaczęły szkołę jako siedmiolatki. Po prostu grupa niereprezentatywna.
            • rulsanka Re: a jacy wy jestescie? 06.08.16, 22:13
              A, mój syn jest ośmiolatkiem, tak jak i twój.
      • zielonakrasnoludka Re: a jacy wy jestescie? 04.08.16, 20:02
        Jeśli dziecko wypadło z siatki centylowej, do lekarza się idzie niezależnie od wzrostu rodziców.
        • ilsole123 Re: a jacy wy jestescie? 05.08.16, 23:31
          Tyle że, dziecko nie wypadło z siatki, jest stale na 3 centylu i pediatra mówi , że ten typ tak ma... Mnie to jednak jakoś spokoju nie daje. Oboje z jego ojcem jesteśmy wysocy ( 170 i 183 cm) , w rodzinie brak raczej osob niskich....
          • camel_3d Re: a jacy wy jestescie? 05.08.16, 23:39
            no to zmien lekarza, jezeli masz taka mozliwosc. Opowiedz o obawach itd...
            • zielonakrasnoludka Re: a jacy wy jestescie? 06.08.16, 07:26
              Ale to mowi endokrynolog (dzieciecy) czy pediatra?
          • rulsanka Re: a jacy wy jestescie? 06.08.16, 22:09
            W przypadku wzrostu 3 centyl jest powodem do diagnostyki. Jeżeli z diagnostyki (przede wszystkim hormony!) wyjdzie, że jest ok, to wtedy można stwierdzić, że widocznie taki jest. Jednak bez diagnostyki tego nie zostawiaj.
            • verdana Re: a jacy wy jestescie? 08.08.16, 13:36
              Też uwazam, ze trzeba dziecko przebadać. I zapytać męża, jakiego wzrostu był jako dziecko. To bardzo istotne, bo dziedziczy się nie tylko wzrost, ale i tempo wzrostu. Jeżeli maż - i Ty - byliście bardzo niskimi dziećmi i urośliście nagle w wieku 14-15 lat, to badania trzeba zrobić i tak, ale prawdopodobnie po prostu dziecko "tak ma". Jeśli jednak wy sami byliście znacznie wyżsi w wieku dziecka, to nie można uznać, że wszystko jest OK.
              • ilsole123 Re: a jacy wy jestescie? 16.08.16, 21:09
                No więc wg tesciowej, ojciec mojego synka byl najmniejszy i najdrobniejszy do ok 14roku zycia, podobnie jego jeden z synkow z pierwszego malzenstwa co sama pamietam. Teraz obaj maja ponad 180 cm wzrostu. Moj synek urodzil sie maly i kazdy pediatra, a bylo ich kilku twierdzi ze skoro jest stale na 3 centylu to nie ma co panikowac. Nikt mnie do endokrynologa nie kierujesad chyba pojde prywatnie...
                • bergamotka77 Re: a jacy wy jestescie? 17.08.16, 23:17
                  Myślę że musisz działać. Mój ma 6 lat i ok.125 cm i 25 kg wagi więc taki niski wzrost jak twojego jest niepokojący. Tym bardziej, że oboje jesteście wysocy. I to chłopiec, a oni zwykle są wyżsi i ciężsi..
          • nena20 Re: a jacy wy jestescie? 08.08.16, 17:59
            Ale wzrost jest na 25 centylu więc odpusc.
            • nena20 Re: a jacy wy jestescie? 08.08.16, 18:02
              Przepraszam, myślałam że ma 122 cm. W takiej sytuacji warto zrobić badania.
    • jolajaga Re: Dobry apetyt a słaba waga 26.08.16, 21:25
      Słuchaj, mi się wydaje, że to o wiele za mało! Trzeba koniecznie zrobić młodemu badania: alergolog, endo.
      Moja młodsza córcia jest w wieku twojego synka i co pół roku robię jej badania. Mała przy wzroście 131 cm waży tylko 23 kg i to teraz przytyła, bo zawsze była poniżej normy. Niestety z synkiem mam to samo, ale u nas to chyba taki urok, po tacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka