Dodaj do ulubionych

Lekcja historii w Malborku..:)

16.08.16, 00:03
Dzis zwiedzalismy Malbork. Robi wrazenie. Tlumy straszne.

I taka sytuacja... piekna smile

Rodzina: mama, tata, 2 synow, jedne starszy, cos kolo 14..15 lat, drugi mlodszy. Jakies 7-8.

Tata z koszulka POLSKA! Miejsce akcji: zbrojowania.

Tata: To zamek krzyzakow, pokonalismy ich pod Wiedniem, nie.. pod Grundwaldem.
Syn mlodszy pokazuje zbroje husarska: Ale czad! Co to?
Mama do ojca: Ty, tych husarow to miali Polacy czy krzyzacy?
Tata: No nie zartuj sobie. Oczywiscie, ze Polacy. Dzieki nim pokonalismy krzyzakow.
Obserwuj wątek
    • ania-pat1 Re: Lekcja historii w Malborku..:) 16.08.16, 13:15
      Prawdziwi Polacy.
    • pajesia Re: Lekcja historii w Malborku..:) 16.08.16, 17:31
      A co za różnica wink i tu u tu wygrali nasi winkbig_grin a czy przypadkiem krata na bramie wjazdowej nie spadla samoczynnie z wrażenia? :p
      • camel_3d Re: Lekcja historii w Malborku..:) 17.08.16, 08:46
        smile) nie..ale mnie kopara do podlogi opadla..szczegolnie przy tym pytaniu czy husarow to mieli Polacy czy krzyzacy..
        • pajesia Re: Lekcja historii w Malborku..:) 17.08.16, 11:48
          niejednemu by szczęka opadła... wink
          a pewny jesteś, że krata nie opadła? ponoć raz w roku samoistnie spada... może to był ten raz? wink
          • camel_3d Re: Lekcja historii w Malborku..:) 17.08.16, 22:11
            no w srodku bylem, wiec nie widzialem. Ale jezeli opadla to z wielkim hukiem...
            • pajesia Re: Lekcja historii w Malborku..:) 17.08.16, 23:52
              big_grin
    • roorza Re: Lekcja historii w Malborku..:) 20.08.16, 15:58
      Jestem ciekawa czy ów Tatuś skończył gimnazjum czy ośmioklasową szkołę podstawową? smile
      • pajesia Re: Lekcja historii w Malborku..:) 20.08.16, 18:37
        Pierwszy rocznik, który szedl do gimnazjum ma w tej chwili 30 lat, wiec na posiadanie piętnastolatka za młody.

A swoja drogą, gdy byłam w Malborku parę lat temu, już skażona rekonstrukcją historyczną, byłam pod wrażeniem ściegów owerlokowych użytych w płaszczach krzyżackich na wystawach
      • morekac Re: Lekcja historii w Malborku..:) 21.08.16, 08:26
        Tatuś z pewnością kształcił się w tym starym, dobrym systemie 8-klasowym, co to niby nie powodował braków.
        • camel_3d Re: Lekcja historii w Malborku..:) 21.08.16, 23:33
          > Tatuś z pewnością kształcił się w tym starym, dobrym systemie 8-klasowym, co to
          > niby nie powodował braków.

dobra , dobra.. tylko bez takich insynuacji, co?
          • pajesia Re: Lekcja historii w Malborku..:) 22.08.16, 11:13
            camel_3d napisał:

> > Tatuś z pewnością kształcił się w tym starym, dobrym systemie 8-klasowym,
            > co to
            > > niby nie powodował braków.
            >
            > dobra , dobra.. tylko bez takich insynuacji, co?
            >
            >
            >
            >
            Cóż znowu? Zabolało? Ciebie? Chodzący ideał?

Wiadomo przecież, że poprzedni system edukacyjny miał swoje wady i zalety... Jak i obecny (jeszcze)...
            Zresztą huzarzy i husarze to dwie całkowicie różne rzeczy, zauważ....
            • camel_3d pajesia 24.08.16, 03:24

> Zresztą huzarzy i husarze to dwie całkowicie różne rzeczy, zauważ....

eee..ale o czym ty piszesz? Bo nie zalapalem...

I wogole nie wiem co to ma wspolnego z 8 klasowym systemem szkolnym...
              • pajesia Re: pajesia 24.08.16, 18:42
                Camel... Nie załapujesz wielu rzeczy... A za takiego omnibusa sie uważasz...
                • camel_3d Re: pajesia 25.08.16, 22:29
                  w dalszym ciagu nie wiem... wytlumacz prosze. Co to ma wspolnego z 8 klasowym systemem szkolnictwa.
          • morekac Re: Lekcja historii w Malborku..:) 22.08.16, 12:02
            Camel, o tamtym tatusiu pisałam, nie o tobie. wink
            • 18buzka Re: Lekcja historii w Malborku..:) 22.08.16, 20:34
              a my własnie wybieramy sie w czwartek do malborkasmile
              • ga-ti Re: Lekcja historii w Malborku..:) 23.08.16, 11:58
                Lepiej niczego głośno nie komentujcie wink
                Ja tam laik historyczny jestem, a szczerze to 'niedouk' i źle mi z tym, i zawsze przy przewodniku blisko chodzę i słucham z otwartą buzią i dziwię się z oczywistych oczywistości wink
                • pajesia Re: Lekcja historii w Malborku..:) 23.08.16, 23:22
                  Ale i przewodnicy czasem bajki opowiadają, wiesz ? wink ale zawsze milo posłuchać, bo to nie reguła, ze zawsze mijają się z prawdą smile
                  • camel_3d Re: Lekcja historii w Malborku..:) 24.08.16, 03:41
                    Ja nie znosze chodzenia z przewodnikiem... wole luzem. Pewnie pozostalosc po szkolnych czasach, kiedy sie biegalo z przewodnikiem po zabytkahc i kazdy marzyl tylko o wolnym czasie...

Pamietam taka sytuacje, chyba na Wawelu, jakas 5 klasa..
                    Nauczycielka zorganizowala nam 2 dniowa wycieczke do Krakowa, z czego dziennie meilismy max 1 godzine wolnego. Reszta to bylo zwiedzanie z przewodnikiem. Klasa nudzila sie koszmarnie.

Zulem sobie gume.

Nagle przewodnik to zauwazyl i powiedzial, ze on nie lubi kiedy mowi, a ktos zuje gume.
                    Wtedy ja jakos odruchowo odpowiedzialem, ze jak dla mnie to on juz moglby dawno przestac mowic... Byla beka, nauczycielka sie wsciekla..smile)

• pajesia Re: Lekcja historii w Malborku..:) 24.08.16, 09:28
                      Są przewodnicy i przewodnicy... I nudziarze i gawędziarze...
                      A jednocześnie mamy zapowiedź twoich przyszlych problemów z synem wink
                      • ga-ti Re: Lekcja historii w Malborku..:) 24.08.16, 11:56
                        Nam się fajni przewodnicy trafiają. Często widać, że pasjonaci. A dodatkowo rozkręcają się, gdy widzą zainteresowanie wśród turystów wink
                        Czasy się zmieniły.
                        A czy nie mijają się z prawdą nie jestem w stanie stwierdzić wink
                        • pajesia Re: Lekcja historii w Malborku..:) 24.08.16, 17:20
                          Bo to wszystko zależywink
                          Czasem sa to niuanse typu przytaczany husarz/huzar czy olimpiada/igrzyska olimpijskie. Generalnie, na przewodników nie narzekam, trafialam na bardzo dobrych lub doskonalych, potrafiacych zainteresować kilkulatkow jak i zbudować zainteresowanie dorosłych. Niemniej słyszałam też wypowiedzi takich, co mylą rodzaje ceramiki: fajans z Delft, majolikę, kamionki.. A wypowiadają się... Wniosek jest taki: należy opowiadać o rzeczach na których się zna, wtedy ok
                          • camel_3d Re: Lekcja historii w Malborku..:) 25.08.16, 00:22
                            pajesia napisała:

> Bo to wszystko zależywink
                            > Czasem sa to niuanse typu przytaczany husarz/huzar

tu nie mieli problemu czy husarz czy huzar smile))

https://huzarkoszalin.pl/wp-content/uploads/2013/02/like-4.jpg
                      • camel_3d Re: Lekcja historii w Malborku..:) 25.08.16, 00:20

> A jednocześnie mamy zapowiedź twoich przyszlych problemów z synem wink

O nie... nauczony doswiadczeniem staram sie dac mu duzo wolnej reki w odkrywaniu wiedzysmile
                        Jak go cos interesuje to sam dopyta, a ja mu czasem conieco powiem, ale bez przesady.
            • camel_3d Re: Lekcja historii w Malborku..:) 24.08.16, 03:36

> Camel, o tamtym tatusiu pisałam, nie o tobie. wink

wiem, pisalem o tym 8 klasowym systemie... a nie o tatusiu wink
    • jagabaga92 Re: Lekcja historii w Malborku..:) 26.08.16, 12:31
      Utrwalenie lekcji historii po wakacjachwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka