Dodaj do ulubionych

Książka dla 10-latki

17.04.17, 20:48
Szukałam podobnych wątków i znalazłam tylko sprzed kilku...Mam dwóch synów i nie orientuję się za bardzo w hitach książkowych dla dziewczynek dlatego proszę o pomoc. W maju idziemy na komunię do mojej kuzynki. Chcemy dać pieniądze+jakiś drobny prezent. W pierwszej chwili pomyślałam o srebrnej bransoletce ale potem przypomniałam sobie,że mała uwielbia czytać książki więc może podarowałabym jej jakąś fajną książkę. Tylko teraz kombinuję jaką...Może to być jakaś seria książek,kilka tomów. Jeśli chodzi o tematykę to chyba przygodowa...Wiem jeszcze,że na dzień dzisiejszy mała chce w przyszłości zostać weterynarzem więc może coś o zwierzętach? Podpowiedzcie co jest "na czasie" ,co lubią 10-11-latki?
Obserwuj wątek
    • silje78 Re: Książka dla 10-latki 17.04.17, 21:36
      Zalezy jaka tematyke lubi. Moja corka uwielbia koty i psy. Kroluja Kocie historie Trojanowskiego, tetaz dolaczyla seria Grzeczny pies W. Cesarza. Podobaly sie jej ksiazki Wojownicy (o kocich klanach) E. Hunter, ale po dwoch tomach wstrzymala sie z dalszymi. Za bardzo przezywala to co sie dzialo. Fajne sa ksiazki T. Pratchett'a z serii Swiat Dysku. Na razie przeczytala piec z serii i juz czekaja dwie kolejne smile. Zaczela tez czytac Norweski dziennik Pilipiuka, ale potwierdzily sie moje przypuszczenia, ze jest na to za mloda.
      • sion2 Re: Książka dla 10-latki 17.04.17, 23:10
        Silje czy te Kocie historie to książka typu Zły kocurek czyli mnóstwo obrazków i prawie w ogóle tekstu czy jest to fabuła do czytania + ilustracje?
        • truscaveczka Re: Książka dla 10-latki 18.04.17, 11:32
          Kocie historie są genialne big_grin
          [Kot Zofia biega w nocy po pianinie.]
          - Zofio, co robisz, jest noc i chcę spać!
          - Komponuuuję!

Ale dla mnie to książka na poziom nauczania początkowego tematycznie i stylistycznie, mój sześciolatek jest zachwycony smile
        • silje78 Re: Książka dla 10-latki 19.04.17, 07:55
          Kocie historie to normalna ksiazka. Ja (prawie 40 letnia baba) slucham ja z corka jak jedziemy same w trasie, ale my jestesmy kocimi maniaczkami. Dlatego napisalam, ze jak lubi koty to sie spodoba. Rewelacyjne poczycie humoru.
          • truscaveczka Re: Książka dla 10-latki 19.04.17, 09:31
            No normalna i fajna, ja też lubię, Boberek czyta doskonale smile
            • silje78 Re: Książka dla 10-latki 19.04.17, 11:08
              Jedyny audiobook, ktory wole od ksiazki wink
              • iwoniaw Re: Książka dla 10-latki 19.04.17, 21:53
                Audiobook wszystkich części "Kocich historii" jest doskonały, polecam też "Uciekinierów" - dla wszystkich, z dorosłymi włącznie.
                Natomiast do czytania dla dziewczynki "Zosia z Ulicy Kociej" i kolejne części.
          • mama-ola Re: Książka dla 10-latki 19.04.17, 11:14
            > Kocie historie to normalna ksiazka. Ja (prawie 40 letnia baba) slucham ja z corka jak jedziemy
            > same w trasie, ale my jestesmy kocimi maniaczkami. Dlatego napisalam, ze jak lubi koty to
            > sie spodoba. Rewelacyjne poczycie humoru.

U nas nie chwyciło. Na forum wszyscy zachwalali, wypożyczyłam z biblioteki, w trasie włączyłam i po kilku minutach wszyscy zgodnie (dorośli i dzieci) zakrzyknęli: wyłączcie to! Nie mamy w domu kota, może to coś wyjaśnia wink
            • truscaveczka Re: Książka dla 10-latki 19.04.17, 19:51
              My też nie mamy. smile
    • truscaveczka Re: Książka dla 10-latki 17.04.17, 22:35
      Ja nie wiem, czy w tym wieku to już jakoś płciowo się rozjeżdżają upodobania, moja czyta co następuje: Kosik, seria o Percym Jacksonie, "Kroniki Archeo" Agnieszki Stelmaszyk, "Fletcher Moon", "Koń na receptę", "Wojna cukierkowa" (stoi i mi dyktuje smile )
      • kanna Re: Książka dla 10-latki 17.04.17, 23:01
        Jeszcze Baśniobór i Zwiadowcy.
        • wuwuem Re: Książka dla 10-latki 24.04.17, 09:39
          Też polecam całą serię "Baśniobór", zaczytuje się nie tylko dziecko 9-latka ale też jej rodzice więc na 10-11 latki będzie idealna.
      • janiolka Re: Książka dla 10-latki 23.04.17, 15:19
        tak, "Kroniki Archeo" to jest to. Jak jest ciekawa świata, to jeszcze "Nela mała reporterka"
    • sion2 Re: Książka dla 10-latki 17.04.17, 23:06
      Z dzisiejszej rozmowy z bratanicą która dokładnie jak Twoja idzie do I Komunii i tez chce zostać weterynarzem smile i uwielbia zwierzęta - wynika że jest jaka dobra nowa (tj od 2014 r) seria o dziewczynce 13-letniej o imieniu Klara która opiekuje się końmi i na nich jeździ, bratanica przeczytała I część (a tak jak twoja czyta ogromnie dużo i błyskawicznie) i błaga o kolejne

aros.pl/ksiazka/klara-15-klara-i-tajemnica

po drugie - koniecznie książka Był sobie pies, jeśli jeszcze nie czytała, gruba, premiera była w lutym - świetna, sama przeczytałam!

następnie polecam z przygodowych serię Andrzeja Maleszki Magiczne Krzesło- jest tych tomów już z 7 czy 8, pojawiła się też linia poboczna gdzie prym wiodą zwierzęta aros.pl/ksiazka/bohaterowie-magicznego-drzewa-porwanie

po trzecie seria Liniany Fabisińskiej pt Klinika pod Boliłapką, świetna, operująca na prawdziwych chorobach i prawdziwym leczeniu zwierząt tyle że jeśli dziecko już dobrze czyta to przeczyta każdą cześć w 1 wieczór ale jakbyś serię kupiła?

albo może książki Neli małej podróżniczki - przecudne zdjęcia National Geographic i ciekawe opowieści o zwierzętach i kulturach świata aros.pl/ksiazka/nela-i-skarby-karaibow

świetne są także Zwierzaki Świata Martyny Wojciechowskiej cz 1 i cz 2 (świeża) można dorzucić do tego Dzieciaki Świata
      • silje78 Re: Książka dla 10-latki 19.04.17, 07:57
        Wlasnie, zapomnialam o Magicznym Krzesle, ale u nas seria wyladowala za Pratchettem.
    • sion2 Re: Książka dla 10-latki 17.04.17, 23:09
      Polecam też Pamiętnik grzecznego psa, Wakacje grzecznego psa i jeszcze jakaś trzecia częśc - zabawne i ciekawe
      • iwoniaw Re: Książka dla 10-latki 19.04.17, 21:55
        Nienawidzę serii o grzecznym psie od pierwszej litery, aczkolwiek dzieciom w wieku ca. 10 lat się z jakiegoś powodu podobała. Jak dobrze, że umiały już same czytać i ja nie musiałam! Jakie to durne i pretensjonalne - i jeszcze niby zabawne, a żenujące.
        • dzidzia_ch Re: Książka dla 10-latki 20.04.17, 08:08
          No widzisz a my uwielbiamy smile.
          Przeczytaliśmy wszystkie części i teraz syn czyta sam od początku smile.
          No ale my jesteśmy bardzo psiolubni i dodatkowo część zachowań Wintera to wypisz wymaluj nasza goldenka smile.
          • iwoniaw Re: Książka dla 10-latki 20.04.17, 08:20
            No toż mówię od razu uczciwie, że moim dzieciom się, owszem, podoba(ło). To ja nie mogę tego zdzierżyć, szczęśliwie nie muszę, jak ktoś powyżej ukochanych przeze mnie "Kocich historii". wink
            • dzidzia_ch Re: Książka dla 10-latki 20.04.17, 08:48
              Kocie historie są na naszej liście czytelniczej na najbliższy czas bo syn uwielbia koty 😀.
          • silje78 Re: Książka dla 10-latki 20.04.17, 11:41
            My mamy malamuta wiec tym bardziej big_grin. Zgodnosc 99%, a ten 1% roznicy wynika pewnie z tego, ze mamy suczke smile
    • sion2 Re: Książka dla 10-latki 17.04.17, 23:13
      A, i jeszcze polecam
      Osobliwy dom pani Peregrine + Miasto Cieni + Biblioteka dusz (trzy części, przygodowe, świetne)

oraz nową serię o koniu, moja bratanica przeczytała 3 tomy (przeszło 750 stron w sumiue) w 2 tygodnie
      Bezcenny, Wyścig z wiatrem i ostatnia częśc Żywy ogień
      • truscaveczka Re: Książka dla 10-latki 18.04.17, 08:51
        Tylko trzeba zaznaczyć, że Pani Peregrine jest ponura i dość straszna (ale znakomita!), bo nie każde dziecko lubi.
    • mama-ola Re: Książka dla 10-latki 18.04.17, 08:53
      Mnie ostatnio urzekła książka "Łopianowe pole" Katarzyny Ryrych. Dla 10-letniej dziewczynki byłaby dobra...
    • betty842 Dzięki za wszystkie propozycje! 18.04.17, 10:17
      Szczerze mówiąc jak czytałam co niektóre tytuły to brzmią tak mało zachęcająco lub kompletnie "nic niemówiąco" że w księgarni pewnie nawet bym na nie nie spojrzała wink. A tak,mam chociaż jakieś pojęcie na jakie książki zwrócić uwagę. Skłaniam się ku wyborze książki o Klarze (i koniach) bo moja mała kuzynka jeździ konno i wiem,że to uwielbia.Tak więc może jej się spodoba.Tylko najpierw muszę zrobić dyskretny wywiad bo może już tę książkę/książki ma...
    • ivaz Re: Książka dla 10-latki 19.04.17, 07:05
      Moja córka uwielbia konie, czyta wszystko co jest związane końską tematyką ostatnio pochłonęła serię "Stajnia pod podkową", serię "Koniki z Szumińskich łąk" oraz 3 pak Agaty Widzowskiej "Galopem do gwiazd", "Koń na receptę" i "Grzywą malowane"
      Fajna też jest seria książek Klinika pod Boliłapką.
    • scarlett74 Re: Książka dla 10-latki 19.04.17, 21:09
      Może trochę się wyłamię.Dziewczyny fajne książki podają,ale weż może coś ponadczasowego.Nie że przeczyta, rzuci w kąt albo wymieni .Ja do dziś mam od Cioci z dedykacją (już śp) właśnie na Komunię cały cykl o Ani ,Syn dostał (no nie na Komunię, ale urodziny) cykl o Tomku i wpadł .Może właśnie Ania, albo Jeżycjada
    • netfemme Re: Książka dla 10-latki 20.04.17, 09:22
      cześć! polecam serię "Przygody grzecznego psa" (są już 4 tomy), historia opowiedziana z perspektywy psa cieszy się niesłabnącą popularnością w nas w domu (nie mamy kotasmile)
      A może ten wiek to już dobra okazja na Harrego Pottera? np. pięknie wydany, ilustrowany 1 tom
      Ewentualnie seria E. Nesbit "Pięcioro dzieci i coś", " Feniks i dywan".... albo książki Tomasza Samojlika o zwierzętach smile)
      Napisz też na co się w końcu zdecydujeszsmile) pozdrowienia
    • betty842 Decyzja zapadła 20.04.17, 11:29
      Dziękuję za wszystkie propozycje,bardzo mi pomogłyście! Po wielu przemyśleniach zdecydowałam się na 3 tomy książek Agaty Widzowskiej "Koń na receptę", "Grzywą malowane" i "Galopem do gwiazd".Jeszcze raz dziękuję a z pozostałych propozycji na pewno jeszcze skorzystam bo 7-letnia chrześniaczka męża uwielbia czytać więc na swoje 8.urodziny sprezentujemy jej jakąś książkę.
    • saszanasza Re: Książka dla 10-latki 23.04.17, 19:21
      Polecam to: lubimyczytac.pl/ksiazka/49098/czarodzieje-moga-wszystko-traktat-o-swiecie-czarow
      lubimyczytac.pl/ksiazka/119298/zwierzaki-cudaki-ksiega-najdziwniejszych-zwierzat-swiata
      bajkizbajki.pl/ksiazki/Szaty-stroje-ciuszki
      Całą tą serię: www.gildia.pl/szukaj/seria/mrowkojad-i-orzesznica
      www.wyd-literatura.com.pl/barbara-stenka,olga-reszelska/maslo-przygodowe.html

I moglabym tak do jutra ci linkowaćwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka