Dodaj do ulubionych

Historia dla dzieci

28.09.17, 14:47
Witam, moglibyście polecić jakieś książki o historii Polski dla 11latki? Mam na myśli zarówno naukowe jak również mogą być to opowieści ale napisane w atrakcyjny sposób aby dziecko zakumalo że historia jest ciekawa, nawet gdy nauczyciel prowadzi ją w nieciekawy sposób. Pamiętam, że ja na jednych lekcjach usypialam a jak zmienił się nauczyciel to słuchałam z prawdziwą ekscytacją. Córka bardzo lubi czytać stąd mój pomysł aby pokazać jej że historia jest ciekawa.
Obserwuj wątek
    • dzidzia_ch Re: Historia dla dzieci 28.09.17, 15:12
      Historia dla Piotrka,kocham Polskę ,Jagiełło pod prysznicem,Jadwiga kontra Jagiełło,Mieszko Ty wikingu
      • 1andzika Re: Historia dla dzieci 29.09.17, 08:37
        Dziękuję 😊
    • mama-ola Re: Historia dla dzieci 29.09.17, 09:02
      Polecam serię Strrraszna historia
      Mój syn się w tym zaczytywał.
    • camel_3d dobrze, a corka lubi historie? 29.09.17, 14:38
      Albo inaczej. Zobacz czym sie corka interesuje i wtedy szukaj ksiazek o historii tego co ja interesuje.

Mnie interesowal wlacznie Egipt i przeczytalem wszytskie ksiazki w bibliotece na ten temat ..i szkolnej i publicznej... Reszta historii byla dl amnie nudna jak flaki z olejem.. Do tej pory tak uwazam. Kompletnie nie inetersuja mnie ksiazki historyczne.
      • dzidzia_ch Re: dobrze, a corka lubi historie? 30.09.17, 16:56
        Ze straszną historią bym uważała.
        Mój 9 latek zaczął czytać "Ci straszni Rzymianie" i przyszedł do mnie z fragmentem o paleniu dzieci na krzyżu.
        Takich kwiatków było tam znacznie wiecej wiec to lektura moim zdaniem dla późnej podstawówki.
        • an.16 Re: dobrze, a corka lubi historie? 03.10.17, 08:10
          V klasa to późna podstawówka. przynajmniej za dawnych, lepszych czasów ...
          • dzidzia_ch Re: dobrze, a corka lubi historie? 06.10.17, 20:00
            Moja córka zaczynając V klasę miała niespełna 10 lat i uważam że nie byłaby to książka dla takiego wieku.
    • junicat Re: Historia dla dzieci 09.10.17, 17:37
      Polecam książkę "Był sobie Król", autor - Mariusz Wollny
    • mgla_jedwabna Re: Historia dla dzieci 21.10.17, 13:40
      A może książki nie tyle "o historii", co powieści historyczne? Dla rozbudzenia zainteresowania?

Ja w dzieciństwie czytałam np. "Historię żółtej ciżemki", z której płynnie przeszłam do "Krzyżaków", potem do Jasienicy (ok, to już nie powieści, tylko eseje, ale czyta się świetnie).

Oprócz "Ciżemki" czytałam też inne powieści (powiastki raczej) Domańskiej, "Paziów Króla Zygmunta" i "Krysię Bezimienną". No i Sienkiewicza chyba wszystko z historycznych smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka