Dodaj do ulubionych

%$§%§$&/%/&!!!!!!!!!

15.12.17, 09:26
A to juz moje....

We wtorek spotkalem przypadkowo nauczycielke mlodego. Tak sobie pogadalismy. Gdzies tam zapytalem czemu dzieci nie dostaja do domu prac dmowych. Np napisnie o wakacjach, feriach, o ksiazce..itd... Lub wogole dlaczego nie pisza wypracowan w szkole. Odpowiedz..uwaga:

Bo w klasie jest 8 dzieci z praoblemami w nauce i one by nie nadazyly gdyby dzieci raz w tygodniu mialy napisac jakies wypracowanie..... NOZ...w morde jeza.....
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 15.12.17, 12:23
      Sam możesz dziecku zadawać przecież. Będzie pisał swobodniej i będzie się czuł oceniany. Co ma być celem: ocena w szkole czy rozpisanie dziecka?

U moich znajomych było kiedyś dziecko bodajże z Kanady. Miało za zadanie codziennie napisać, co się działo. I dziecko miało taki nawyk. Zapytane co tam pisze, odpowiedziało, o tym, że byłem u dziadka, że jadłem pierogi, że byłem na spacerze i co tam widziałem.

Koleżanka była zdziwiona, że takie głupoty i że tak z metra, a nie że jak w Polsce: poważny temat ("Uzasadnij na podstawie "Dziadów", że...") - najpierw na brudno - potem mama sprawdzi - potem się przepisze na czysto.

Ale ja myślę, że to jest super! Dzieciak pisze codziennie kilka zdań. Pisze, co chce, co mu się podoba. Nikt go nie ocenia bezpośrednio. Co prawda nauczyciel sprawdza co jakiś czas te dzienniki, ale nie krytykuje. Raczej kontroluje postępy: czy zwiększa się liczba zdań, poszerza słownictwo, czy organizacja tekstu nabiera formy.

Kup Romkowi fajny pamiętnik, gruby, zamykany na kluczyk (żeby było jeszcze atrakcyjniej) i niech pisze!
      • camel_3d Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 15.12.17, 12:28
        staram sie mlodemu codziennie jakies zadania dawac. tak na max pol godziny. Kilka z matematyki, jezeli uazawaze, ze z czyms ma problemy lub kiedy maja nowy material. SPrawdzam ile zrozumial. Z angielskiego tez. I z niemieckiego. O ile jeszcze wlasnie z gramatyka sobie poradzi po wytlumaczeniu. To prosba o napisanie czegos dluzszego trafia na wielki opor.
        O tyle mnie to interesuje, ze dzis ma test z niemieckiego. Gramatyka plus pisanie jakiej historii... Oczywiscie historia musi miec poczatek, rozwiniecie i zakonczenie. Pewnie max na 1 strone A4..moze mniej. Ale jak dzieci maja sie uczyc pisac poprawnie, skoro nic nie robia??

Zeszcycie A4 od poczatku roku zapisali moze 6 stron....
        W ksiazce do cwiczen jakies 10-15 na 80...

• mama-ola Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 15.12.17, 12:56
          > prosba o napisanie czegos dluzszego trafia na wielki opor.

Nie każdy lubi pisać...
          A może to kwestia tematu? Może gdyby pisał na wybrany przez siebie temat, bez narzucania, to by chciał?
          Coś o sobie albo jakieś fantastyczne historie o kosmitach...
      • molik28 Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 15.12.17, 14:10
        Wszystko można samemu zrobić, nawet prowadzić nauczanie domowe. Tylko czy w związku z tym powinniśmy zwalniać szkołę z jej obowiazków?
        • camel_3d Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 18.12.17, 19:48
          u NIemczech nauczanie domowe jest niedozwolone. Ale mozna oczyciwscie dziecko dodatkowo doksztalcac...
    • fogito Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 15.12.17, 22:44
      Typowo polskie równanie w dol. Zaskakujące w Niemczech. Chyba bym aferę zrobiła.
      • camel_3d Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 18.12.17, 19:48
        No nie wiem.. w ostatnich badaniach czytania..Polska jest na 6 miescy sposrod 50 panstw, Niemcy na 27... Matematyka tez jest na wyzszym poziomie w PL.

> Typowo polskie równanie w dol. Zaskakujące w Niemczech. Chyba bym aferę zrobiła
        > .
    • leyre1 Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 16.12.17, 09:02
      W niemieckiej szkole nie dostosowuje sie zaden do konkretnych mozliwosci uczniow? Wszyscy robia to samo?
      Moj mlodszy ma 10 lat i jest w ostatniej klasie szkoly podstawowej, od poczatku klasa pracuje na roznych poziomach. Ucza sie tego samego ale zadania maja dostosowane do mozliwosci, sa chyba 4 grupy, oczywiscie kazda grupa ma opcje challenge. Sa dzieci ktore robia postepy i przychodza na wyzszym poziom, ale sa tez z leaening difficulties, ktore zawsze beda tam gdzie sa.
      • camel_3d Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 19.12.17, 22:18
        leyre1 napisał(a):

> W niemieckiej szkole nie dostosowuje sie zaden do konkretnych mozliwosci ucznio
        > w? Wszyscy robia to samo?

Wie co... poprzednia nauczycielka w klasie 1-3 tak robila. Dzieci, ktory uczyly sie szybciej dostawaly dodatwkoe rzezcy, zeby sie nie nudzily..

od poczatku 4 klasy.. wszytscy maja to samo.. Wiec duzo zalezy od rodzica czy dzeicko cos wiecej robi...

Nauczycielom sie nie chce.. zreszta przy 29 osobowej klase to nie byloby latwe...chyba
        • leyre1 Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 21.12.17, 10:24
          To jest bardzo proste, klasy 25-30 osob sa norma w wielu szkolach. I nie chodzi o cos dodatkowego a o faktycznie dostosowanie poziomu do mozliwosci. Klase dzieli sie na grupy, daje rozne worksheets oczywiscie z mozliwoscia challneging czyli jesli uczen radzi sobie doskonale z zadaniami na poziomie srednim to dostaje na poziomie wyzszym.
    • jematkajakichmalo Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 16.12.17, 20:15
      U nas podobnie... Corka dostala w srode zeszyt cwiczen przygotowaujacych do testu, ktory ma sie odbyc w poniedzialek (4 klasa). Wszystko zrobila (chyba w pol godziny) i przyniosla do sprawdzenia. Wszystko bylo ok, ale strasznie nabazgrane, jak nie ona. Pytam, czemu tak nabazgrolila, a ona w placz, ze co to w ogole jest, to ma byc przygotowanie do testu? To jest taaaaakie nudne i straszne...
      WIelkie oczy zrobilam, ale musialam jej przyznac racje. Powiedzialam, ze dla niej to latwe, ale zapewne jest wiele dzieci, ktore beda mialy z tym problem i to do nich trzeba sie dostosowac...

Na szczescie pani od matmy i niemieckiego sa na tyle ogarniete, ze daje nadprogramowe zadania jak widzi, ze dziecko skonczylo juz te obowiazkowe. Niestety tu chodzilo o test taki sam dla wszystkich...
      Ja sie ciesze, ze to juz koniec podstawowki i w gimnazjum ten poziom troche sie wyrowna.
      • camel_3d Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 20.12.17, 10:37
        u nas niestety nauczyciel nie daje. Dlatego, ze klasa ma 29 dzieciako, musi pilnowac ej 8 z problemami. Na szczescie ja daje mlodemu nadprogramowe zadania... bo inaczej bylaby kicha. Plus nadprogramowo kontroluje prace domowe... smile Bo ostatnio kilka sdie pojawilo..
    • zabookowana-love_music Re: %$§%§$&/%/&!!!!!!!!! 02.01.18, 22:44
      Z nauczycielką się:
      a) zgodzę
      b) nie zgodzę.
      Już wyjaśniam:
      a) Błagam, nie róbcie tego swoim dzieciom!!! Najlepsze, co możecie teraz dla nich zrobić, to trochę z nimi pogadać, pośmiać się. Prace domowe to zło!!! Zabierają czas, a dzieci i tak chodzą do szkoły średnio 6-7 godzin dziennie, gorąco apeluję - nie dawajcie im jeszcze prac domowych!!! To tak jakby szef dawał Wam codziennie dodatkowo robotę do domu, po odwaleniu już całej roboty w pracy.
      b) Załamuję się. Mogła wymyślić jakiś w miarę chociaż sensowy powód, typu np. Dzieci jeszcze tego nie potrafią, chciałam to z nimi jeszcze potrenować itp. Coś tak głupiego to.. No, masakra po prostu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka