25.07.18, 07:59
Pomocy!!!
Moja córka 5 lat przyniosła 2 tygodnie temuz przedszkola wszy ktore wyszly dopiero ma zastosowaniu szamponu klorane . Wiem ze troche zwlekalam ale sprawdzalam glowe z 200 razy i nic tam nie widzialam dopiero po zastosowaniu szamponu się pojawily. Kupiłam preparat na wszy kuracje zrobiłam jej i sobie u córki było ich chyba z 20. Kuracje zrobiłam wczoraj a dzisiaj nadal swędzi głową czy coś zrobiłam nie tak ? Moze one dalej siedzą w głowie. Chyba że może to być po ugryzieniach wszy i się goi. Masakra.... strasznie się boję Kapletnie nie wiem co robić jeśli one nadal tam siedzą. Dodam że mieszkamy za granicą i tu jest to normalne że wszy są w szkołach. Przydało by się poprosić kogoś o pomoc ale kogo ? Jeśli nikogo tu nie mam. Słyszałam że prostownice pomaga na wypalenie gnid a co z wszami jak ich się pozbyć. Myślałam że wyrwe dla siebie wszystkie włosy wyczesujac wszy ale to nic nie dało. Dodam że wszystkie pościele popralam. Pierwszy raz mam z tym świństwem do czynienia nie wiem co mam zrobić crying Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • pasik Re: Wszy 25.07.18, 12:29
      Mogą być rany po drapaniu i to szczypie. Dokładnie przeglądać kilka razy dziennie. My na dokładkę po szamponie i balsamie zrobiłam płukankę 1.1 ocet pomieszany z wodą na 1,5 w czepku na głowie.
      Śmierdziało, ale pomogło aby je dokumentnie wybić.
      Wyprałam co mogłam. Pościele, narzuty, poduszki, ubrania w 60 stopniach. Wyczesywać małym grzebykiem i zgniatać między palcami. Klasyczny obrzydliwy sposób.
    • jematkajakichmalo Re: Wszy 25.07.18, 22:51
      Wyprac musisz pol domu wink
      Posciele, reczniki, ubrania,koce, narzuty, poduszki, pluszaki... no wszystko co sie da wyprac, a czego sie nie da to w worek i zo zamrazalnika na 2 dni.

Jeszcze raz przejrzec glowe i sprawdzic, zapytac w aptece co dalej.
      • asienia412 Re: Wszy 26.07.18, 09:03
        Popralam prawie wszystko. Wczoraj jeszcze raz powtórzyłam kuracje ale nic nie znalazłam. Widziałam wczoraj nawet córki koleżankę z przedszkola i też drapala się po głowie.
        Nie są to tylko wszy dla mnie to jest straszne mieć robactwo w głowie które gryzie. Będę musiała udać się do apteki zapytac sie co mam dalej zrobic nigdy tego nie mialam i tez niechcem żeby miała to moja córka. Może ocet pomoże ? Prostownica? Już sama nie wiem.
        • jematkajakichmalo Re: Wszy 26.07.18, 19:18
          Widzisz, kolezank sie drapie i pewnie chodzi do przedszkola, ty zwlekalas i Twoja corka pewnie tez chodzila zamiast od razu zastosowac odpowiednie srodki.
        • silje78 Re: Wszy 26.07.18, 20:01
          Ja to przechdzilam rok temu. Corka najprawdopodobniej przywiozla to z obozu uncertain. Odkurzalam codziennie przez dwa tygodnie (wlacznie z materacem corki i meblami tapicerowanymi), na najwiekszej mocy ssania. Posciel, reczniki prane i zmieniane codziennie, wszystko co sie dalo uprac w 60st upralam. Pozostale rzeczy moczylam w plynie, ktory mial zabijac wszy i wtedy do pralki. Pluszaki, ktorych nie dalo sie uprac wyladowaly na strychu na miesiac w zamknietych workach, pozniej je odkurzylam.
          Corce na glowe nalozylam Hedrin, to zaraz po wykryciu dziadostwa, po czym nakladalam jej go jeszcze kilka razy (pozostalym domownikom tez ze 2-3razy). Core wyczesywalam codziennie przez dwa tygodnie, pozniej codziennie tylko sprawdzalam. Trzeba tez odkurzyc samochod jesli dziecko nim jechalo. Od tego czasu do szkoly uzywala preparatu odstraszajacego, na wyjazd w tym roku tez go wziela plus gumki odstraszajace. Po powrocie tegorocznym codziennie sprawdzam jej glowe. Na razie jest spokoj. Moze przesadzilam z dzialaniami, ale bylam jak w amoku uncertain.
          • ga-ti Re: Wszy 29.07.18, 23:58
            No niezły pogrom u Ciebie smile
            Ja wyprałam pościel, podusię, czapkę, wyparzyłam grzebień, szczotkę, gumki do włosów. U mojej córki wszy było kilka sztuk tylko, ale gnidy wyczesywałam bardzo długo, bo młoda ma długie, gęste i puszące się włosy. Stosowałam preparat, który zabija wszy i gnidy (jakby je wysuszał), nakłada się na głowę na pół godziny chyba, wyczesuje zdechlaki, myje. Później sprawdzała co dziennie, powtórzyłam akcję z preparatem po 2 tygodniach (nic nie znalazłam), nadal sprawdzałam wlosy przez dośc długi czas.
            Preparat zastosowałam też sobie, bo naturalnie miałam częsty kontakt z głową córki. Mężowi i starszemu dziecku sprawdzała regularnie, czy nie złapali od córki.

Myślę, że trzeba kupić dobry, porzadny preparat, który zabija też gnidy - Autorko, dopytaj w aptece, powtórzyć po upływie określonego czasu i powinno być ok. Prostownica też podobno zabija gnidy, nie zaszkodzi użyć. Ale też trzeba co dziennie sprawdzać, bo jeśli mają koleżanki to to się łatwo roznosi i reagować jak tylko się zobaczy choć jedną sztukę.
            • camel_3d Re: Wszy 03.08.18, 23:46
              wazne, zeby autorka powiadomila przedszkole. bo inaczej to dziecko moze i co tydzien nowe prznosic, jezeli inni rodzicie nie sprawdza swoim dzieciakom glow.
    • sabciasal Re: Wszy 02.08.18, 16:28
      z tego co wiem, wszy przenoszą się z włosów na włosy. Wiec pranie tapicerki i dywanów chyba nie ma sensu.
      stosujesz środki z apteki, co tydzien albo co 10 dni (zalezy od preparatu), wyczesujesz i sprawdzasz. i tyle.
      • camel_3d Re: Wszy 03.08.18, 23:43
        sa srodki, ktroe storsujesz 1 raz. i na drugi dzien powtorka. I tyle. Mlody mial dwa razy wszy. Raz w przedszkolu i raz w szkole.
    • camel_3d co ty za brednie piszesz... 03.08.18, 23:41
      za granica normalen, ze wszy w szkole sa.. Tak..norma..dzeici chodza sobie ze wszami do szkoly..ale w PL nie.. na pewno nie, bo to za granica norma...

Wszy dzeicko nie przynioslo TERAZ teylko pewnie mialo juz od kilku dni, tygodni. Jak zlapalas 20 to sie porobily juz gnidy i sie rozmnozyly. Wiec samo wybicie wesz nie pomoze. Muzsisz jeszcze wyczesac gnicy na wlosach. Tylko takim specjalnym grzebieniem. Pewnie w aptecy kupisz..chociaz kto wie, skoro te wszy tam to norma, to moze ie maja grzebieni do nich..

A glowe mozesz dzeicko sprawdzac i 100 razy..i wszy nie zobaczysz. Sa sprytne i szybkie. O tym ze dziecko ma wszy poznasz, po gnidach na wlosach.

Poza tym masz zglosci w szkole, ze dziecko ma wszy, zeby nauczycielka poinformowala innych rodzicow. Inaczej beda sie przenosily np podczas zabywy czy sportu...
    • camel_3d obowiazkowo powiadom przedzszkole, 03.08.18, 23:44
      ze dzeicko ma wszy. Bo twoja corka zlapala od kogos lub od czegos, ale tez mogla je dalej rozniesc w grupie. Opiekunka ma obowiazek powiadomic innych ordzicow o tym, ze w grupie sa wszy i kazdy ma obowiazek sprawdzic.

wlasnie dlatego, ze rodzicie nie powiadamiaja szkol czy przedszkoli, wszy sie roznosza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka