Dodaj do ulubionych

potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych!

26.11.04, 19:33
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów smile Ten wątek zakładam na kilku
forach, bo temat naglący i czym więcej opinii, tym lepiej smile Wczoraj moja
zerówkowiczka pisała list pobożnych życzeń do Św. Mikołaja wink I poprosiła
o... grę planszową! Sprawdzałam, wybór w sklepach jest, ale najpierw chciałam
zasięgnąć opinii rodziców, którzy kupują swoim dzieciom planszówki. Moja
młoda niezbyt chętnie bierze udział w tego rodzaju zabawach (muszę się nieźle
nagimnastykować, by ją oderwać od telewizora i komputera wink, a teraz
zechciała i zależy mi, by był to trafiony prezent. Myślałam o czymś
edukacyjnym, ale żeby to nie była nauka "agresywna", bo się zniechęci sad Jest
kilka tytułów rozwijających zdolności matematyczne i te z zakresu języka
polskiego. Recenzje producentów są interesujące, ale wiecie jak to z tym
jest... Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś ciekawą, sprawdzoną pozycję? Może
jakieś konkretne tytuły, cena, by łatwiej mi to było znaleźć, sprawdzić,
kupić? Jeżeli udało się Wam nabyć przygodówkę, od której pociecha nie chce
się oderwać, to też będę szalenie wdzięczna za namiary smile

dziękuję i pozdrawiam
lidka
Obserwuj wątek
    • kamila77 Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 26.11.04, 20:03
      Czesc, lideczko smile

Polecam "Super farmera" z Granny oraz "Figurlandie" (prod. Big Fun, Legnica,
      ul. Jaworzynska 108, tel. 076 85 22 029). O "Super farmerze" pewnie znajdziesz
      informacje w necie, natomiast "Figurlandia" to gra cwiczaca pamiec. Do gry
      dolaczona jest tez ksiazeczka i kolorowanki. Gra polega na tym, aby - zanim sie
      rzuci kostka - ulozyc z kolorowych plastikowych figur geometrycznych wylosowany
      wczesniej obrazek.
      Jesli natomiast macie w okolicy kogos, kto moglby nauczyc grac małą w szachy
      (albo sami gracie) - to polecam. Moj dziewieciolatek ostatnio sie nauczyl i ma
      malego bzika na tym punkcie. Jesli wasza zerowkowiczka niezle radzi sobie z
      przewidywaniem, planowaniem itd. - poradzi sobie i z szachami.

Pozdrawiam
      • verdana Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 26.11.04, 20:08
        Nie kupuj jej gry edukacyjnej! Przekonałam się, ze to ani edukacja, ani -
        przede wszystkim - zabawa.
    • aniaora Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 26.11.04, 21:27
      Moje dziewczyny namiętnie grają w Super Farmera, troche złagodziły przepisy i
      grają bez wilka. Jest tam troche liczenia ale młodsza grała juz w zerówce -
      zresztą zawsze z kims starszym. Fajna zabawa - polecam. Lubią tez grać w
      monopol - ja nie.
    • sasha3 Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 26.11.04, 21:38
      Polecam "Monopol Junior" - gra o tyle ciekawa, że i rodzicom się przy niej nie
      nudzi smile))
      "Super Farmer" może być dla dziecka zniechęcający, jeśli nie złagodzi się
      reguł sad
      • kamila77 Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 26.11.04, 22:03
        He he, u nas tez wilk poszedl w odstawke smile
    • lideczka_27 Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 26.11.04, 22:18
      dziękuję za Wasze rady! O czym dokładnie jest ten farmer, czy zechcecie bliżej
      coś napisać? Czekam na dalsze opinie! smile

kamila, masz mądrego chłopaka smile Dla mnie szachy są nie do przeskoczenia - zbyt
      niecierpliwa jestem wink))

pozdrówki
      lidka
      • lideczka_27 Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 26.11.04, 22:21
        już sobie tego farmera wygooglałam, zapowiada się ciekawie a i cena nie
        odstrasza wink
        • lideczka_27 dziewczyny, zajrzyjcie tu 26.11.04, 22:24
          chyba o to chodzi? bo znalazłam jeszcze jakiegoś mini farmera za 16 zeta. Tu są
          też inne gierki, edukacyjne właśnie - znacie je? U nas są w sklepie.

www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=5704&pkt_id=&pro_id=
          • kamila77 Re: dziewczyny, zajrzyjcie tu 26.11.04, 22:43
            Lideczko, ja nawet na warcaby za malo kumata i cierpliwa jestem, w szachy go
            kto inny nauczyl smile
            Dobrego farmera znalazlas, wersja mini to pewnie jakies pomniejszone kartoniki
            i kostki. Generalnie polecam wszystkie produkty Granny - swietna jakosc (i
            edukacyjnie, i "produkcyjnie"), ceny przystepne.

Udanych zakupów smile
          • milka72 farmer 01.12.04, 02:40
            Farmer jest OK, można się nieźle bawić razem z dzieckiem (hoduje się zwierzęta,
            można je wymieniać na inne i należy pilnować przed wilkiem i lisem). Mój 8-
            letni syn lubi jeszcze labirynt - fajne, bo wymaga trochę kombinacji (trzeba
            przestawiać takie kółeczka, żeby dojść do celu). Polecam gry planszowe -
            integrują rodzinę i pozwalają na kontrolowaną rywalizację smile)
            Pozdro,
            Milka
    • roseanne Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 27.11.04, 01:49
      a ja sobie bardzo chwale klasyke smile
      grzybobranie sie to nazywa, pamietam mialam dokladnie to samo w dziecinstwie
      rzuca sie kostka, zbiera grzybki i juz
      po drugiej stronie planszy jest gra z bajkami - w zaleznosci z jakiej bajki
      obrazek nalezy "isc"do przodu lub do tylu

moja corcia wciaz to lubi i czesto siega
    • alkra Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 27.11.04, 11:43
      Ja mam superfarmera mini. Sądze ze od pelnowymiarowego różni sie własnie
      wielkośćią kartoników moje są na ko 2,5 cm. kostki chyba typowe. To nie jest
      typowo planszowa gra, tzn nie ma planszy po ktorej poruszasz sie pionkami. Jest
      stos kartoników z rysunkami zwierzątek króre należy uzbierać tworząc stadko i
      dwie wielościenne kostki także z rysunkami tych zwierzątek Gra jest świetna, ale
      rzeczywiscie na poczatek wilk idzie w odstawkę ( jak wyrzuci sie na kostce wilka
      tracisz wszystkie uzbierane zwierzatka, a to bardzo zniecheca i zasmuca dzieci)
      ja tez polecam jakąś prostą wersje monopolu dla dzieci. Sądze ze dobry byłby też
      jakiś rodzaj chińczyka. Jeśli nie szachy, to może warcaby, są prostrze w
      zasadach a rozwijają logiczne myślenie i przewidywanie owocnych zakupow
    • alkra Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 27.11.04, 11:56
      jeszcze jeden link
      www.granna.pl/granna/pl/catalog/product_info.php?cPath=18&products_id=22#
    • alkra Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 27.11.04, 12:10
      www.trefl.com.pl/pl/?m=74&action=szukaj&T%5Bwiek_graczy%5D=7&T%5Brodzaj_gry%5D=&T%5Blicencja%5D=0&T%5Bproglic%5D=0&Submit.x=43&Submit.y=6
    • szymanka Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 28.11.04, 16:58
      U nas absolutną furorę zrobił rumikub
      www.gargamel.pl/opis.php?PHPSESSID=397c7ec2e9de6464eab2e08c50070880&id=356&PHPSESSID=397c7ec2e9de6464eab2
      e08c50070880

Latem na wczasach maiało tę grę jakieś dziecko. Po kilku dniach połowa turnusu
      w to grała. Łącznie z rodzicami smile
      Naprawdę polecam. Oprócz dobrej zabawy, gra pomaga trenować dodawanie i
      spostrzegawczość.
      • klaryma Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 29.11.04, 11:15
        Nie polecam natomiast typowo edukacyjnego Quizu ortograficznego Granny - jest
        po prostu zwyczajnie nudny oraz takiego memory z tabliczką mnożenia, niestety
        widzę, ze dziecko zamiast liczyc idzie na łatwiznę i dobiera pary według
        wzorków, które są na każdym kartoniku oprócz działań.
    • jagawi Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 29.11.04, 11:29
      Polecam "Memory" (najlepiej to ze zwierzatkami). Dzieci czesto w te gre wygrywaja z doroslymi, co
      sprawia, ze zabawa jest wciagajaca dla wszystkich stron, przy okazji swietnie cwiczy pamiec wzrokowa.
      Moje dzieci uwielbiaja "Cluedo" (gra kryminalna, dla niektorych zapewne moze byc kontrwersyjna) i gry
      w karty. Przez jakis czas gralismy tez w "Farmera" i "Krety", ale juz sie chyba znudziły.
    • monika_5 Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 29.11.04, 11:41
      Mojemu synowi cały czas się podoba zgadywanka w przysłowia, szczególnie część
      obrazkowa.
      • gosza26 Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 29.11.04, 12:46
        Co prawda dla 6-latka rumikub może nie być zbyt łatwy, ale zgadzam sie z jedna
        z wypowiedzi o tej grze jest fantastyczna. Kiedy byłam wolontariuszem cała
        światlica potrafiła godzinami grać w ta grę nawet dzieci, które namietnie nie
        cierpia liczenia i matematyki. A swoja drogą dzikiza podpowiedź z..za tydzień
        urodziny Młodego i juz wiem co będzie prezentemsmile, bo całkiem zapomniałąm sobie
        o tej grze..

Acha jeszcze jedno..to zadziwiające jak gry planszowe wpływaja na dzieci np.
        nasz Młody nie lubi polskiegi a scrable od 12 roku zycia uwilebia i zeby było
        zabawniej jest w ta gre naprawdę dobrysmile

ps lideczka pozdrawiam jak zdrówko

żyj i pozwól żyć innym!
    • ka1311 Re: potrzebuję rady i opinii - od doświadczonych! 30.11.04, 17:10
      U nas zagrywany do bólu jest Chińczyk oraz memory. Dzieciak nas ogrywa
      regularnie! Dobrą zabawą jest też wieża jenga, ale to już nie gra planszowa,
      ale zręcznościowa.
    • lideczka_27 DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA OPINIE :) 02.12.04, 22:27
      Kupiłam Farmera, mam nadzieję, że mała się ucieszy smile

pozdrawiam
      lidka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka