Gość: ewa IP: *.telia.com 23.08.02, 21:40 Karmilam piersia dwa miesiace i ostatnio mam problem,poniewaz mam coraz mniej mleka i nie wiem dlaczego,jesli ktos ma jakas rade,prosze o pomoc i z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana_ Re: brak mleka w piersiach 23.08.02, 21:49 Ewa!Jedynym ratunkiem na przypływ mleka jest częstsze przystawianie malucha do piersi.Podobno nieraz są "kryzysy mleczne" , kiedy potrzeby dziecka sie zwiekszają a piersi chwilowo nie nadążają z produkcją. Wtedy przystawiasz częściej i produkcja sie zwieksza.Sorry ,że brzmi to jak z fabryki , ale właśnie piersi działają na zasadzie podaży i popytu.I broń cię Panie Boże przed podaniem butelki , bo to będzie koniec karmienia piersią.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Insomnia Re: brak mleka w piersiach IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 23.08.02, 21:57 Dodałabym jeszcze do tego, żebyś sama jak najwięcej piła, zwłaszcza teraz w upały, żeby wszystkich płynów nie wypacać tylko coś zostawić do 'umlecznienia'. I takie ciągłe przystawianie powinno sprawę załatwić. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: brak mleka w piersiach IP: *.telia.com 23.08.02, 22:30 Dziekuje za rady,tylko jest jeden problem,ze moja mala nie chce ssac,wiec wypompowuje mleko pompka i dokarmiam ja przez butelke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: brak mleka w piersiach IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 23.08.02, 23:18 Jesli malutka nie chce pic z piersi 9moze ma mniejsze zapotrzebowanie bo jest goraco?) to sciagaj pokarm (nawet sciagaj czesciej niz pory posilkow coreczki) i podawaj jej lyzeczka. Wiem, ze to wiecej zabawy - ale nie przyzwyczai malej do butelki. Pij koperek i ziola mlekopedne (tak sie nazywaja) - to herbatki ekspresowe do kupienia w aptekach. I ile sie da sciagaj pokarm, chocbys go miala wylac. Aha i nie denerwuj sie, bo to tez ma wplyw. CZESC Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Re: brak mleka w piersiach 24.08.02, 09:29 Ewa, nie wylewaj odciągniętego mleka, tylko je sobie pozamrażaj,np. w butelkach po bobofrutach albo w małych słoiczkach.Będziesz miała jak znalazł , kiedy np.będziesz chciała gdzieś wyjść a nie będziesz miała czasu odciągnąć.Albo żeby dokarmić małą. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Re: brak mleka w piersiach 24.08.02, 09:33 Aha, zapomniałam dodać że ja nie bawiłam się w żadne łyżeczki , tylko ściągniete mleko podawałam butelką, ale z okrągłym smoczkiem , konkretnie aventu.Wtedy się nie odzwyczai od piersi.U mnie tak było.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Insomnia Re: brak mleka w piersiach IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 23.08.02, 23:20 Nie chcę Cię straszyć, ale to może być początek końca karmienia piersią. Mówią, że gdy mleko się odciąga, ono zanika szybko. U mnie co prawda w przypadku pierwszego dziecka (którego niestety nie mogłam karmić naturalnie, ale przez pierwszych 7 miesięcy życia karmiłam tylko swoim własnym odciąganym mlekiem) nic takiego się nie stało. Mleka miałam pod dostatkiem, mogłabym nawet karmić dłużej, ale miałam już dosyć tego odciągania, wyparzania, a i laktatory 5 lat temu były kiepskie. Drugie dziecko karmię już zupełnie naturalnie prawie rok i mlekiem swoim mogłabym wykarmić jeszcze jedno spokojnie, więc chyba taka moja uroda. U Ciebie niestety jest inaczej, Twoje mleko zanika. Spróbuj więc może jednak przystawić dziecko do piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: brak mleka w piersiach IP: *.telia.com 24.08.02, 00:31 Staram sie ja caly czas przystawiac,ale ciagle odwraca glowe i placze.Probuje zmieniac piersi,gdyz zauwazylam,ze placze i nie chce jesc jak jej daje z lewej piersi.Akurat tak sie zlozylo,ze dzien wczesniej zablokowalo mi sie w niej mleko i musialam dokonywac cudow,zeby znowu lecialo. Moze tez mala nie chce jesc,bo jest goraco,sama nie wiem,bo akurat mam ten problem od dwoch dni.A boje sie,ze mala moze jest glodna,choc nie placze.Placze tylko wtedy ,gdy przystawiam ja dio piersi.Pociaga troche i przestaje lub jak jest w przypadku lewej piersi w ogole nie chce jej brac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Insomnia Re: brak mleka w piersiach IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 24.08.02, 10:02 Jakiś miesiąc temu przez jedną dobę miałam to samo, nie wiem dlaczego, ale moja mała też na sam widok piersi krzywiła się i płakała, (może coś zjadłam?). Na szczęście była już wtedy na tyle duża, że mogłam jej zamiast mleka mojego dać kaszkę i inne rzeczy. Faktycznie nie było sensu zmuszać ją do cyca, bo i tak za nic by go nie wzięła. Już myślałam, że to koniec naszego karmienia. Na szczęście po upływie doby wszystko wróciło do normy. Na Twoim miejscu, ponieważ dzidziuś jest jeszcze mały zgłosiłabym się do poradni laktacyjnej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: brak mleka w piersiach IP: *.telia.com 24.08.02, 23:32 Dzieki wszystkim za porady.Dzis juz byl mniejszy problem z ssaniem,na poczatku nie chciala i plakala,ale ja tez sie uparlam i dzieki Bogu zaczela jesc.Tylko,ze wciaz mam malo mleka,ale staram sie ja karmic co dwie godziny(by pobudzic produkcje) i pije duzo plynow.Wypompowuej mleko,ktore zostalo i daje jej z butelki.Smoczek jest ok,wiec nie ma problemow,ze nie bedzie chciala piersi,mam taka nadzieje.A w sprawie ucha ,to mysle,ze jednak nie ma zapalenia,ale postarm sie sprawdzic.jeszcze raz wszystkim dzieki za rady.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka_sama inne przyczyny IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 24.08.02, 10:27 Uwaga! Sprawdz czy to nie chore ucho u dziecka! Ja tez sie matrtwiłam że nie chce ssac , że szybko puszcze pierś i płacze. Cuda wianki! A to było zapalenie ucha - jak zaczynała ssać zaczynało bardz boleć. Nawet pediatra sienie poznała (jedna), po kolejnych paru dniach następna powiedziałą ze ona nic nie widzi ale na wszelki wypadek... I laryngolog tylko okiem rzucił - wszystko jasne! A mamł miałą wtedy 6 -7 tygodni. To nie musi byc to ale nie zaszkodzi sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś