Dodaj do ulubionych

Konkurs matematyczny w szkole podstawowej

07.01.06, 00:04
Hej
Na wywiadówce w naszej klasie (2 podstawówki) nauczycielka powiedziała, że w
lutym wszystkie dzieci z naszej klasy będą brały udział w konkursie
matematycznym. Nie podała jednak żadnych szczegółów.

Czy wasze dzieci brały udział w takim konkursie? Jak to wygląda?
Czy są jakieś książki, w których można znaleźć przykładowe zadania? A może
znacie strony internetowe z łamigłówkami matematycznymi?

Pozdrawiam
m_sl
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Konkurs matematyczny w szkole podstawowej 07.01.06, 12:57
      Bratanek rok temu brał udział w takim konkursie, z tego co wiem, były normalne
      zadania, które biorą na lekcjach - dodawanie, odejmowanie, zadania tekstowe.
      Było też mnożenie i dzielenie - nie uwzględnoiono tego, że nie we wszyskich
      programach te działania są omawiane już w pierwsej klasie (a konkurs byl na
      początku drugiej).
      • glanka15 Re: Konkurs matematyczny w szkole podstawowej 07.01.06, 19:59
        hmm... no coś tam pamiętam... wiem na 100% że od 4 klasy jest taki k0onkuks
        KANGUR odbywa sie on co roku i co roku biorę w nim udział smile
    • xxxinkaxxx do m_sl 08.01.06, 12:02
      Hej!

czy moglabys napisac cos wiecej o tym konkursie? kto go organizuje? moja szkola
      jest chyba dosc niemarawa, nikt mi o tym konkursie nie mowil, a dziecko
      mam "matematyczne"....

sa strony z zadaniami- podam Ci wieczorem, bo teraz wychodze- ale na 100% sa tu
      watki, do ktorych powinnas zajrzec: np "tabliczka mnozenia", "jak nauczyc
      dziecko liczyc", czy jakos tak podobnie smile

z mojej strony polecam ksiazki wydane przez wsip: "matematyka na wesolo"- to z
      podzialem na kl I-III, oraz "cwiczenia matematyczne"

zajrzyj tez,prosze do moich watkow tutajforum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
      f=16375
      - dziewczyny polecaly mi ksiazki z zadaniami matematycznymi

pozdr
      P.S. Baaaaaardzo prosze, napisz co to za konkurs! smile
      • m_sl Re: do m_sl 09.01.06, 10:33
        xxxinkaxxx napisała:

Baaaaaardzo prosze, napisz co to za konkurs! smile

Bardzo bym chciała coś więcej o konkursie napisać - niestety ja nic nie wiem.
        Jedyna informacja jaką dostaliśmy to taka, że w konkursie obowiązkowo wezmą
        udział wszystkie dzieci.
        Nie wiem czy będzie w szkole czy na zewnątrz, czy będą zwykłe zadania czy też
        bardziej zagadki logiczno-matematyczne. Nie wiem kiedy dokładnie będzie, przez
        kogo jest organizowany. Sama widzisz że za wiele nie mogę powiedzieć. otrzymamy
        te informacje w połowie lutego - wtedy kiedy konkurs będzie zorganizowany. Nie
        zostanie więc wiele czasu na przygotowania.
        Pozdr.
        m_sl
    • maual Re: Konkurs matematyczny w szkole podstawowej 09.01.06, 09:33
      Mój syn brał udział ( jako III klasista) w konkursie KANGUR na etapie Maluch-to
      etap dla uczniów klas III-IV. Opłata wejściowa 7 zł ( u nas w szkole).
      Przygotowywaliśmy się ok 2 m-cy robiąc zadania ze specjalnego zbioru zadań (
      taka żółta książeczka, na okładce kangur, cena ok 14 zł, dostępna w księgarniach
      - ja kupiłam w zeszłym roku bez problemu). Dla trzecioklasisty jest dużo roboty
      bowiem część zadań jest z zakresu IV kl. Poziom zadań - miom zdaniem -
      absolwentka politechniki, wysoki, trzeba z dzieckiem pracować w domu. Aha, syn
      od II klasy uczęszczał na kółko matematyczne - polecam. Syn zajął
      miejsce-wyróżnienie w skali kraju. W tym roku też będzie startował w tym konkursie.
      Jako uczestnik kółka mat. brał udział w konkursach szkolnych, a potem
      międzyszkolnych, w konkursie tabliczki mnożenia ( ale to wszystko było w III
      kl.). W tym roku szkolnym, w październiku, albo w listopadzie brał udział w
      konkursie Oxford Edu - porównując były to łatwe zadania.
      Kończąc, zachęcajcie swoje dzieci do uczestnictwa w konkursach, warto. Pomimo
      trudów jakie wiążą się z pomocą w przygotowaniu dziecka do udziału w takim
      konkursie. pozdr. E.
      • maual Re: Konkurs matematyczny w szkole podstawowej 09.01.06, 09:40
        Zbiory zadań dostępne są w każdej księgarni, z mojej orientacji każdy program
        szkolny, u nas była Wesoła szkoła, ma wydany dodatkowo zbiór zadań z matematyki,
        ceny do 10 zł.
        Poza tym bez względu na program jaki wdraża dana szkoła sądzę, że dzieci w danej
        grupie wiekowej uczą się podobnych rzeczy więc można wybrać dowolny zbiór zadań.
        A przede wszystkim należy zapytać o szczegóły konkursu nauczyciela, on powinien
        udzielić najwięcej informacji.
        • agatka_s Re: Konkurs matematyczny w szkole podstawowej 09.01.06, 17:06
          www.mat.uni.torun.pl/kangur/
    • baba_ta_sama Re: Konkurs matematyczny w szkole podstawowej 09.01.06, 18:39
      Co roku bierzemy udzial. Teraz, tzn. w IV klasie - tez. Bez specjalnego
      przygotowania. Polecam luz wink
      Ten konkurs fajnie mobilizuje dzieciaki, a to procentuje smile
      • trufla3 Re: Konkurs matematyczny w szkole podstawowej 13.01.06, 22:33
        moj syn jest w 3 klasie i tez bedzie bral udzial w tym konkursie.Ale z tego co
        wiem to pani wychowawczyni wytyczyla 4 najlepszych uczniow do tego.Natomiast
        nie wiem jak jest z podejsciem indywidualnym.W szkole u mojego synka zaraz po
        feriach beda miec zajecia z matematykiem i on ma ich przygotowywac pod tym
        katem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka