Dodaj do ulubionych

Dojrzewanie u 8-latki

12.02.06, 01:53
Corka skobczyla 8 lat w polowie pazdziernika. Jednak juz od wrzesnia
zauwazylam ze znacznie bardziej zaczely jej sie przetluszczac wlosy. Na
wzgorku lonowym pojawil sie jakby wiekszy meszek, a na buzi w okolicy brody
pierwsze zaskorniki. Wiem ze dzieci teraz dojrzewaja wczesniej, ale czy to nie
za wczesnie i czy wymienione przeze mnie objawy moga wystapic juz w tym wieku
czy lepiej poradzic sie lekarza?
Obserwuj wątek
    • burza4 Re: Dojrzewanie u 8-latki 12.02.06, 13:15
      czyli ma 8 lat z kawałkiemsmile widać zaczyna dojrzewać (część dziewczynek w
      klasie córki dostała miesiączkę w wieku 11 lat), przecież ten proces trwa dość
      powoli, więc pierwsze oznaki mogą być tak wcześnie. Poradzić się lekarza nie
      zaszkodzi, tylko co to da? natury się nie powstrzyma, widać twoja córka tak ma
      i już.
    • dz_joanna Re: Dojrzewanie u 8-latki 12.02.06, 20:52
      U mojej zaczęło się w podobnym wieku. Teraz ma 9 lat i właściwie nie pa
      dalszych zmian. Kupiłam jej dezodorant i chusteczki do mycia buzi antybakteryne.
    • gudusiowa Re: Dojrzewanie u 8-latki 13.02.06, 11:42
      hej,
      moja ma 9,5 roku. Też zauważyłam pierwsze oznaki dojrzewania, również ma własny dezodorant i głowę myje 2* w tygodniu - więcej nic smile Ona uważa, że jej rosną piersi chociaż ja widzę, że to tylko tłuszczyk... Chyba to normalne zaczęło się robić w wieku ok. 9 lat, że dziewczynki zaczynają się zmieniać i dojrzewać.
    • zebra12 Re: Dojrzewanie u 8-latki 14.02.06, 18:03
      Moja w marcu skończy 9 lat. Ma podobnie. Rosną jej juz pojedyncze włoski
      łonowe, włosy też się przetłuszczają i robi się "trądzik", tylko jakby
      drobniejszy. Najwięcej na brodzie i nosie.
    • evik67 Re: Dojrzewanie u 8-latki 15.02.06, 17:11
      moja córka właśnie dwa dni temu obchodziła 9-te urodziny. Też właśnie się nad
      tym samym zastanawiałam, bo ma już trochę włosów łonowych o piersi naprawdę
      zaczęły jej rosnąć i skarży się, że ją bolą
      • zebra12 To chyba wynik odżywiania... 15.02.06, 18:12
        Tak mi się zdaje. Dzieci teraz szybciej dojrzewają, bo jedzenie jest
        nafaszerowane chemią, mięso, zwłaszcza drobiowe przesycone antybiotykami. Już
        udowodniono naukowo, że jedzenie kurczaków przyspiesza dojrzewanie. Ale w końcu
        czym je żywić? Zwłaszcza w mieście! Producenci żywnosci nie mają sumienia...
        Sami nie daliby swoim dzieciom jeść tego, czym nasze karmią!
        • linn3 Re: To chyba wynik odżywiania... 17.02.06, 00:19
          Nieco delikatniejsze, aczkolwiek postępujące oznaki zbliżającego dojrzewania
          zaobserwowałam u swojej wówczas 6 letniej córki ( mocniejsze włosy na nogach,
          skóra przygotowana na trądzik itp.) nie było w tym jeszcze nic niepokojącego,
          ale w połączeniu z wysokim wzrostem i nagłym przyrostem masy ciała zaprowadzilo
          nas do endoktrynologa. tam pani doktor powiedziała, żeby wyeliminować z diety
          kurczaki. podobno karmione są one hormonem wzrostu, co przyśpiesza
          dojrzewanie,szczególnie u predysponowanych dzieci. I rzeczywiście od półtora
          roku nie jemy kurczaków i problemy zniknęływink
          • zebra12 Re: To chyba wynik odżywiania... 17.02.06, 08:38
            No właśnie, tak jak słyszałam! Unikam tez kurczaków, ale jednak czasem podaję,
            bo to mięso, które można szybko zrobić. I dzieci je lubią.
    • autor1234 Re: Dojrzewanie u 8-latki 05.06.16, 14:52
      Witam
      Pierwsze oznaki dojrzewania u dziewcząt pojawiają się między 9 a 14 rokiem życia, jednak jest to sprawa indywidualna każdego dziecka. Być może Pani córka weszła w ten okres nieco wcześniej. Proszę przypomnieć sobie kiedy zobaczyła Pani takie znaki u siebie, ponieważ kwestia dojrzewania płciowego jest często cechą dziedziczną. Jeśli niepokoi się Pani tym na tyle mocno, że nie daje to Pani spokoju, można udać się z córką do lekarza rodzinnego, natomiast proszę uważać by nie zawstydzić i nie przestraszyć dziewczynki. Jeśli jednak wszystko przebiega prawidłowo w życiu Pani dziecka zaczął się okres wielkich i ważnych zmian. Należy porozmawiać z córką i uprzedzić ją, jak niedługo zacznie zmieniać się jej ciało. Jeśli nie wie Pani jak przeprowadzić taką rozmowę polecam przeczytać książkę "Co się dzieje z moim ciałem. Książka dla dziewcząt i rodziców" autorstwa L. Madaras oraz A. Madaras. W prosty sposób opisuje okres dojrzewania od momentu pierwszego owłosienia po wybór podpasek. Może Pani również dać córce tę lekturę w prezencie, ponieważ sposób w jaki została napisana (np. listy od czytelniczek) na pewno przypadnie jej do gustu i odpowie na pytania, których Pani ze wstydu mogłaby nie zadać.
      • verdana Re: Dojrzewanie u 8-latki 05.06.16, 16:48
        Trollu, to dziewczę ma 18 lat. Ja rozumiem, że Ci sie nudzi, ale może idź na spacer?
        • solaris31 Re: Dojrzewanie u 8-latki 05.06.16, 22:30
          hehe big_grin a wiesz, że ja nigdy wchodząc w wątek nie patrzę na datę? chyba zacznę big_grin
        • lokitty Re: Dojrzewanie u 8-latki 06.06.16, 15:12
          What? big_grin big_grin big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka