Dodaj do ulubionych

komunia-prezent

10.03.06, 19:00
Witajcie!
Pytanie wyda sie niektórym może głupie. W maju chrzesniak mojego męża ma komunie i zastanawiamy się teraz ile pieniążków wypada dać dziecku? Ile wy dajecie? Albo dawaliście w zeszłym roku? LUb ile wasze dzieci dostały od chrzestnych?
Pozdrawiam i dziękuje
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: komunia-prezent 10.03.06, 20:53
      U góry tego forum przybity jest wątek pt "Jaki prezent w jakim wieku", tam jest
      post o prezentach komunijnych a w nim długa lista wątków w ktorych omawiano to
      frapujace zagadnienie - polecam lekturę smile
      • dagmi1 Re: komunia-prezent 11.03.06, 13:47
        ja mojej chrześnicy dam 500 zł i do tego złotą zawieszkę do łańcuszka z
        wygrawerowanym imieniem (za ok 100 zł)- ale nad tą zawieszką się zastanawiam, w
        maju ma jeszcze imininy wiec chyba kupie jej jakąś małą biblię w obrazkach,
        (komunia w czerwcu) i dodatkowo kartka z życzeniami
    • beata_polska Re: komunia-prezent 11.03.06, 18:01
      mój syn od chrzestnych dostał odtwarzacz MP3,rower i złoty łańcuszek z
      medalikiem) (2 lata temu)
      • alakart Re: komunia-prezent 12.03.06, 14:51
        Moje dziecko dostał w zeszłym roku 100 euro od chrzestnej (dobrze sytuowanej) i
        prezent za tyle samo od chrzestnego, wydawało mi się , że to dużo ale widzę, że
        u was stawki większe.
        • kate8025 Re: komunia-prezent 13.03.06, 09:07
          powiem szczerze, że sporo dostają, sporo tez dajecie... Mnie az na tyle nie stać, myślałam że jakies 300 zł będzie OK i tyle zamierzalismy dziecku dać. Właściwie miała to być składka na komputer dla małego, ale chyba nic z tego nie będzie...
          Noi cóż zobaczymy. Ale z drugiej strony to rzadko kto dał mi z okazji ślubu więcej niż 300 zł, a tu na komunie tak dużo? Dodam, że mój ślub był 3 i pól roku temu, więc nie dawno.
          dzięki za odpowiedzi.
          pozdrawiam
          • burza4 Re: komunia-prezent 13.03.06, 11:52
            kate8025 napisała:

Ale z drugiej strony to rzadko kto dał mi z okazji ślubu wię> cej niż 300 zł,
            a tu na komunie tak dużo?

własnie - mnie tez to zastanawia - z jednej strony jak poczytasz wątki o
            prezentach na slub - to się okazuje, że większość daje 200-300 zł, a przy
            okzaji komunii pojawiają się takie kwoty? podejrzewam że inny jest skład "grupy
            badanej", standard życia jest rózny, dla jednych 500 zł to zwyczajna kwota, dla
            innych - 100 zł to dużo. Sama wiesz na co sobie możesz pozwolić i nie masz
            obowiązku dostosowywać się do innych. Bo co z tego, że moje dziecko dostało na
            komunię od dziadków komputer? inni nie musząsmile
            • kate8025 Re: komunia-prezent 13.03.06, 12:31
              Jasne Burza4 masz w 100% racje! My akurat chcieliśmy żeby chrześniak dostał komputer, ale chcielismy się na niego złożyc z innymi goścmi, tak, żeby dostał jeden porządny praezent, a nie całą masę prezentów mniej lub bardziej trafionych, a dodam, że cała rodzina jest raczej średnio zxamozna, ale jakby wszyscy się złożyli, to mały miałby kompa. Problem w tym, że nie bardzo możemy się dogadać, więc my z mężem chcemy dac mu pieniądze, a rodzice sami zadecydują co mu kupić. I będę sie trzymać swoich 300 zł myślę, że to nie mało, a dla mnie i tak spory wydatek.
              Dzieki za podpowiedzi
              • dagmi1 Re: komunia-prezent 13.03.06, 16:19
                Wydaje mi się że każda nawet symboliczna kwota jest ok, w końcu liczy się całą
                oprawa tego święta, ktoś pytał więc napisałam ile zamierzam dać, dla mnie to
                też dużo ( 1/6 miesięcznego budżetu - a jest nas 3), ale to okazja, na codzień
                mała nie dostaje prezentów, z okazji imienin i urodzin kupuje w granicach 50
                zł - jak są jakieś promocje to taniej, następna to dopiero ślub. A rodzice
                małej stwierdzili że wolą żeby dostała kasę, jak się uzbuiera od wszstkich
                gości to dołożą jej i kupią laptopa, jeśli chodzi o prezenty to trudno
                wymyślećdla niej coś bo wszytko rodzice jej zapewniają więc nie będę się
                wysilać a nad pamiątką ze złota to się zastanawiam bo niby fajnie dać coś czego
                się niespienięży a z drugiej to nie bardzo mam kase a ubrać się też musimy na
                uroczystość.
                • lenka_13 Re: komunia-prezent 14.03.06, 00:12
                  To daj 400 zł i kup medalik z matką Boską i wygraweruj np. datę komunii i
                  inicjały.
                  Ja prezentów komunijnych nie mam od dawna , a złoty krzyzyk z grawerkę od
                  chrzesnej jest takim moim talizmanem.
                  To samo powiedziałam chrzestnym mojego juniora,który w tym roku ma komunię.
              • lenka_13 Do Kate 14.03.06, 00:15
                Ja jestem zwolenniczką czegoś pamiątkowego , rodzice może troszkę się poburzą ,
                ale chrzesniak będzie miał pamiątkę na całe życie. A przeciez o to chodzi w tym
                donioslym Święcie.
                Nie dajmy się zwariować i zmaterializować,bo co wyrośnie z naszych pociech
                • kate8025 Re: Do Kate 14.03.06, 10:24
                  Masz racje lenka_13!
                  Ja mam wrażenie, że to święto to juz z duchowością od dawna nie ma nic wspólnego sad przepraszam, ale i nie chce nikogo urazic, ale tu ciągle jest spór i batalia o kasę(z ksiedzem między innymi), ubranie itd. Po komunii wymiana doswiadzczeń, co kto dostał. A wiecie o czym te dzieci marzą najbardziej? Oczywiście te które jescze nie mają? O KOMÓRCE! Ale nasz chrześniak jej nie dostanie z różnych pprzyczyn. Pozostaniemy przy pieniążkach.

Dziekuje wszystkim za porady
    • aaparzoch1 Re: komunia-prezent 16.03.06, 01:05
      Ja komunię mam juz za sobą. Z założenia prezenty miały być niezobowiązujące,
      choć i tak stało sie inaczej. Z każdego prezentu syn cieszył się jednakowo, jak
      każde chyba dziecko. Złoty wisiorek z Matką Boską i grawerem pamiątkowym na
      odwrocie, prezent od matki chrzestnej zapewne bedzie synowi przypominał te
      momenty. Mnie najbardziej wzruszyła ofiarowana przez ciocię własnoręcznie
      wyhaftowana pamiątka komunijna, która wisi na honorowym miejscu w pokoju syna.
      Różnie ważną pamiątką jest prezent od nas rodziców - biblia.
    • jakw Re: komunia-prezent 16.03.06, 10:18
      Myślę, że to "wypada" zależy też od kondycji finansowej chrzestnych czy innych
      gości - przynajmniej tak jest w mojej rodzinie. W zeszłym roku dałam chrześnicy
      chyba 200. Inni dawali na ile było ich stać i ile uważali za słuszne i nikt
      nikomu nie zaglądał w kopertę ani nie wypominał. Za pieniądze od gości został
      kupiony 1 większy prezent. Dodatkowo komunistka dostała od rodziców i ode mnie
      (jej chrzestny już nie żyje sad() piękne wydanie Bibli, do której wpisali się
      goście.
      • ememka1 Re: komunia-prezent 17.03.06, 09:11
        Jestem mamą tegorocznej komunistki i równocześnie zwolenniczką prezentów a nie
        KASY. Nie lubię jej dawać ani otrzymywać (ma się rozumieć jeśli chodzi o
        uroczystości typu urodziny, imieniny itp.) Chciałabym aby każdy włożył torchę
        wysiłku, a kasę daje się najprościejsad Ja zawsze pytam osobę która ma być
        obdarowana lub z jej najbliższego otoczenia (wprost lub robię tzw.
        "podchody")Coś z tego wybieram i dorzucam jakąś skromną niespodziankę. W
        zalęzności od tego ile pieniędzy ktoś chce przeznaczyć podrzucam pomysły czasami
        wspólnie się skłądamy np. na urodziny kupiliśmy piaskownicę, a na następne
        huśtawkę itp. CZasami jest to kwota nawet 30 zł.
        Jeśłi chodzi o komunię to moja córka chciałąby dostać: rower, wieżę, telefon,
        aparat foto.,różne gadżety z Witch, kolczyki. Komputer mamy wspólny.
        Medaliki - dostanie od księdza, więc trzeba uważać aby się nie powtórzyły.
        Często dzieic dostały już przy chrzcie.
        Pamiątki - młodsze córki dostały na chrzest wygrawerowaną srebrną łyżeczkę,
        grzechotkę, piękną monetę z papieżem, ryngraf, po kilka łańcuszków z medalikami,
        pierścionek czy kolczyki, aniołki (porcelanowe i gliniane), obrazki święte.
        • kate8025 Re: komunia-prezent 17.03.06, 09:41
          Tak, masz racje, wiekszym wysiłkiem jest poszukanie odpowiedniego prezentu, ale my nie chcemy mu prezentu kupować, bo niczego mu w tej chcwili nie potrzeba. Chcemy, żeby rodzice kupili za zebrane pieniądze komputer(ewentualnie dołożyli) lub żeby dołożyli mu do kolonii. Taka w sumie było założenie, że komputer, jeśli prezent, nie znam go od jego chrzcin, więc nie wiem tak naprawdę co dostał, czy dostał jakis medalik, łańcuszek... musze wypytać, mąż niestety nie pamięta, co mu kupował na chrzest(chyba krzesełko do karmienia)....
          • ememka1 Re: komunia-prezent 17.03.06, 10:53
            kate8025 napisała:
            >Taka w sumie było założenie,

Jeśłi tak to ok. Ja tylko podrzuciłam pomysły.
            Mam nadzieję że rodziece odpowiedzialni. Mąż ma chrześniaka, którego mama
            "przechwytuje" pieniązki i dzieciak dostaje np. ciuchy. Rozumiem, że była taka
            potrzeba, ale od tego są rodzice. Dlatego od jakiegoś czasu zabieramy go do
            sklepu, podajemy kwotę i ma sam sobie coś wybrać (też widujemy go raz lub dwa
            razy w roku). Najważniejsze by obdarowany był zadowolony i szczęśliwy.
            • kate8025 Re: komunia-prezent 17.03.06, 12:17
              Nie no z tym to nie ma problemów, to, co dostaje dziecko to jest święte, to będzie dla niego, oczywiście nie będzie mógł sobie pójść i kupić za to tony słodyczy, ale na pewno jakąś przyjemnoiść za to dostanie. O to jestem spokojna.
              Pozdrawiam
    • mika_p komunia-prezent - wyciagam wątek 05.05.06, 16:52
      Ponieważ zaczynają się mnożyć wątki z pytaniami o prezenty komunijne, wyciągam
      ten, żeby móc go przyszpilić na górze - jak ktoś ma lepsze pomysły niż te z
      ubiegłych lat, to moze się dopisać smile Link do listy poprzednich wątków jest w
      moim pierwszym poście w tym wątku.
      • agatka_s Re: komunia-prezent - wyciagam wątek 05.05.06, 18:12
        Ja jestem mama 4-klasisty, wiec komunia daleko za nami, co pozwala mi spojrzec
        na sprawe prezentow z dystansem.(jak Was czytam, to az troche sie dziwie ze to
        moze byc az tak emocjonujaca kwestia...)

Umowmy sie ze caly cyrk z prezentami, nie ma nic wspolnego z sama
        uroczystoscia. Jakos tak przyjelo sie ze "prezenty" sie naleza, ale to tylko
        przyjelo sie. To taka "swiecka tradycja", profanum a nie sacrum.

Po takim wyjasnieniu, pozwolcie ze "przejade" sie po instytucji prezentow z
        okazji komunii.

Wedlug mnie dajac prezent, trzeba po pierwsze zastanowic sie samemu i uczciwie
        wobec samego siebie dla kogo i po co dajemy prezent. Jesli prezent ma byc dla
        dziecka, to lepiej zapytac sie dziecka wprost a wrecz z nim to uzgodnic (ja tak
        zrobilam, zalatwiajac prezent na komunie pol roku przed, aby miec to z glowy i
        aby mi dzieciak nie wariowal na punkcie "co ja dostane ?"). Innym dobrym
        rozwiazaniem sa pieniadze, i nie ma co sie tu oburzac. Bo zloty medalik czy
        pieniadze, to naprawde zadna roznica (to tylko tak sie przyjelo ze kawalek
        zlota jest lepszy niz kawalek banknotu). Taka tylko kwestia umowna, ze medalik
        jest bardziej "koszerny". E tam, guzik prawda. To wszystko tylko konwencja,
        jakas umowa a nie prawda obiektywna.

A pieniadze (w odroznieniu od zlotej bizuterii) dzieci ciesza i mozna z nimi
        choc troche pozytecznych rzeczy zrobic. (z pewnoscia komputer wplynie lepiej na
        przyszlosc dziecka niz zlota blaszka)

Co innego jak celem dania prezentu jest, wyjscie na dobra chrzestna czy dobra
        ciocie. Co innego jak najwazniejsze jest abysmy zadzialali zgodnie z ogolnie
        obowiazujacymi normami "wychowania w wierze" ble ble ble (sorry ale danie
        prezentu z wychowaniem w wierze nie ma za wiele wspolnego, stad pozwalam sobie
        na takie ironizowanie, to tak jakby ktos pomyslal ze kpie z samego wychowania w
        wierze...)wtedy trzeba kupic Biblie, album albo inne rozwnie "szacowne"
        natomiast ABSOLUTNIE z punktu widzenia obdarowanego bezwartosciowe rzeczy.

Jak juz kupujemy te prezenty (no i OK kupmy, ale tak jak kupujemy na imieniny,
        bez dorabiania specjalnej filozofii), to kupmy je tak aby sprawic nimi
        autentyczna przyjemnosc dziecku (a nie sobie !!!)

U nas pamiatki pierwszej komunii byly zalatwione hurtowo dla wszystkich
        (obrazek, rozzaniec, biblia i medalik) przez proboszcza. No i OK wraz ze
        swiecami z chrztu itp, siedza sobie gdzies schowane. Moze za kilka lat ktos je
        sobie obejrzy. Tak samo jak i film, ktory generalnie jest niestrawny do
        ogladania dluzej niz 2-3 minuty (nawet sa 20 lat dluzej go sie nie da ogladac).

Dzis 3 lata po komunii, te wszystkie prezenty, pamiatki itp sa malo wazne. Ja
        nawet nie pamietam, co kto, ile itp, nawet nie za bardzo pamietam menu z
        przyjecia. Pamietam za to wzruszenie i nastroj tego dnia. I w sumie mysle ze
        to jest najfajniejsze.

Polecam moj patent obdarowania uzgodnionymi z dzieckiem, wrecz wybranymi
        wspolnie prezentami jeszcze przed komunia, oczyszcza to atmosfere i pozwala
        wszystkim skupic sie na samej uroczystosci.

Pozdrawiam i zycze sporo dystansu do prezentow (gwarantuje ze po 2-3 latach po,
        i tak taki dystans przyjdzie...)
    • dz_joanna Re: komunia-prezent 08.05.06, 15:20
      Komunię mamy właśnie za sobą (wczoraj)i muszę się zgodzić, że prezenty
      najlepiej uzgodnić z dzieckiem, albo z rodzicami, którzy przecież mogą znać
      marzenia dziecka. Jestem przeciwniczkom dawania w prezencie pieniędzy. Moja
      córa dostała w prezencie m.in. rower (tu zadziałali dziadkowie i mama
      chrzestna) i zegarek. Powiem Wam, że obydwa prezenty ucieszyły ją równie mocno.
    • charl75 Re: komunia-prezent 10.05.06, 08:51
      Mnie sie wydaje, ze stawki trzeba rozgraniczyc w zaleznosci kto gdzie mieszka i
      jakie sa zarobki - jesli ktos mieszka w wawie i zarabia 5 tys zlotych to moze
      dac 500, ale jesli sa to kielce, gdzie srednia pensja to 1500 zl to 300 bedzie
      bardzo uczciwa stawka. Wiec nie sugerujmy sie tym ile tylko gdzie i kto co
      mozesmile)
    • annap6 Re: komunia-prezent 11.05.06, 19:54
      Mieliśmy komunie w tym roku, kupiliśmy między innymi mikroskop z możliwością
      podłączenia do komputera i nagrywania filmików z przeprowadzanych obserwacji,
      prezent bardzo się spodobał.
    • mimi78 Re: komunia-prezent 13.05.06, 23:25
      Ja dodam od siebie.

Dajemy pieniążki. Mała się przeprowadza z rodzicami, i bedzie miała nowy pokój
      więc coś do pokoju jej znajdą.

Nie narzekamy dobrze nam idzie w życiu, ale czasem czuję że rodzina męża, ma
      jakieś takie wyobrażenia na temat co możemy a co nie. Trochę mnie to wkurza.
      Miszkamy w dużym mieście a oni na wsi i tam jest inne podejscie do wszystkiego -
      nie mówie że gorsze. Wcale nie.
      Jednak to podejści do nas i naszych możliwości jest inne. Takie podwójne
      standardy.

Kupiłam też małej piękny album, sporo kosztował. Ale ja poprostu nie umiem
      inaczej wiem ze będzie miała to na zawsze. Poszukałam cytatów i wpisałam je do
      albumu. Myślę że będzie to niej wracać tak jak ja do swoich prezentów.

Osobiscie nie jestem zwolenniczką dawania pieniedzy ale sami rodzice o to
      poprosili, mala ma już kompa i ma rower.

Trochę więc jesteśmy w kropce...
      • bea747 Re: komunia-prezent 15.05.06, 09:14
        Jesteśmy właśnie po komunii.Moja córa najbardziej zadowolona była z prezentu od
        chrzestnej.Dostła piekny album: Pamiątkę Pierwszej Komunii Świętej, który
        pochłonie dużo naszej wspólnej pracy.Są tam miejsca na zdjęcia,
        wpisy,itp.Pierwsze zapiski już są.Powpisywali się wszyscy uczestnicy
        uroczyśtości.Oprócz tego były koperty z pieniążkami (zbierała na komputer),
        złote kolczyki i bransoletka, bombonierki i kwiatki.
        • mmarusia Re: komunia-prezent 12.02.07, 10:19
          odswiezam watek,bo temat na czasie bynajmniej dla mnie.
          Za 2 m-ce mamy 2 komunie w tym samym dniu.Pierwsza jest chrzesniaka ,a druga
          dziecka z rodziny.Na obu wypadaloby byc,choc nie za bardzo mamy ochote.Nie
          chcemy kupowac prezentow,bo chrzesniak prawie wszystko ma.Chce sobie kupic
          telewizor LCD i na niego zbiera.Damy mu pieniadze,ale ile???
          Na druga komunie pojedziemy ,bo wypada.J.t.komunia dziecka wspolnika.Wspolnik
          jest szwagrem mojego meza,chrzestnym naszej corki.Tam bedziemy krotko,bo nasze
          stosunki nie ukladaja sie najlepiej.Ile temu dziecku dac???
          • ememka1 Re: komunia-prezent 12.02.07, 14:45
            Zależy pewnie od rejonu. CHrześniaka potraktowałabym "lepiej", drugie dziecko
            nie wiem. Z jednej strony rodzina, z drugiej .......?
            • mmarusia Re: komunia-prezent 14.02.07, 12:54
              U nas i to rodzina i to rodzina,bo wspolnik to rodzinasmile
              Mieszkamy na dolnym slasku.
              Ze wspolnikiem nie zyjemy w ostatnim czasie najlepiej....
              No,ale byc tam trzeba.
              I teraz ile dac?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka