mmdt 07.05.06, 04:00 mam pytanko : zastanawiam sięjakie książki kupujecie i co czytacie swoim dzieciom niespełna 7 - letnim ? Podajcie tytuły jakiś ciekawych książek ( mam syna ) na dobranoc i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grazbed Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 07.05.06, 05:54 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16375 Tu znajdziesz mnóstwo inspiracji . Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt lektury dla chłopców 6,5 - letnich 07.05.06, 08:42 Dzięki - na pewno skorzystam z podpowiedzi przy większej ilości wolnego czasu, jednak teraz wolałabym o podanie książek dla konkretnego wieku i płci - KONKRETNIE NA TEMAT. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: lektury dla chłopców 6,5 - letnich 07.05.06, 12:59 no to tu masz na temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=34999051&a=35635461 Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt Re: lektury dla chłopców 6,5 - letnich 08.05.06, 09:11 To to rozumiem. dzięi za konkretną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
martanana Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 07.05.06, 12:07 Moja w zerówce zachwycona była Dziećmi z Bullerbyn. Teraz jest w pierwszej klasie i ciągle do nich wraca. Czytała też Jacek, Wacek i Pankracek, Plastusiowy Pamiętnik i bardzo jej sie podobało. W zerówce zafascynowala się dłuższymi książkami właśnie tego typu, a nie pojedyńczymi, krótkimi historyjkami. Teraz czytamy serie o Mikołajku, całą rodziną) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt ciekawe lektury dla chłopca 6,5- letniego 08.05.06, 09:17 Niestety, próbowałam, lecz ja mam synka i pomimo, że bardzo itleligentnego, to również niesfornego. Nie lubi więc moralizatorskich opowieści, a wspomniane przez Ciebie lektury z podstawówki próbowałam jemu czytać, ale go nudziły. Nie twierdzę, że czytam jemu książki akcji, o zdecydowanie nie kupiłabym takich. Ponieważ jednak wszystkie posiadane przez nas Legendy, baśnie itp. znudziły go już ( nie wiem, czy już z nich wyrósł ? ), czytamy jemu obecnie tylko dziecięce encyklopedie, których chętnie słucha. Nie chcę jednak czytać jemu jedynie suchych faktów, wydaje mi się, że potrzebuje on równeiż jakiejś prozy. Dlatego proszę Was o podanie książeczek bardzo ciekawych aczkolwiek niekoniecznie ugrzeczniających - mamy ich stosy na półce i te właśnei leżą. Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt nie za grzeczne, lecz nie krwawe ! 08.05.06, 09:53 Jeszcze raz sprecyzuję pytanie : chciałam się dowiedzieć, jakie książki czytacie chłopcom na dobranoc ? Nie chodzi mi o umoralniające opowieści, lecz nie chcę też opowieści krwawych i peółnych przemocy. Czyli nie za grzeczne, nie za brutalne - ot dla mądrego zerówkowicza płci męskiej w sam raz. Czy coś macie na ten temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
arbuzek2 Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 07.05.06, 17:49 Ulubione lektury mojego prawie siedmiolatka: Emil ze Smalandii, Dzieci z Bullerbyn, Pippi (3 części), seria Mikołajków, Harry Potter,Akademia Pana Kleksa, komiksy Asterix, Kajko i Kokosz, wiersze Chotomskiej, Karolcię. Wszystko zależy od dziecka, ale myślę, że spokojnie możesz spróbować czegoś z repertuaru A. Lindgren. Miłej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
pamana Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 07.05.06, 17:56 my konczymy 6 lat za tydzien ,przeczytalysmy juz wszelakie Martnki,kilka lektur dla 1 klasy puc ,bursztyn i goscie,mama czarodziejka,o spie co jezdzil koleja-uwaga na zakonczenie-tragiczne u nas łzy poplynely zapomnialm ze tak sie konczy i polecialam całościa grr,doktor dolittle-czytamy obecnie cyrk doktora,karolcia-super . Odpowiedz Link Zgłoś
anisr Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 07.05.06, 21:03 Ja do tego dorzucę-Cała serię o Narnii-ale to do wspólnego czytania,"Co tam u Ciumków"-świetne)),i cokowiek Terakowskiej-np Babcia Brygida. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 07.05.06, 21:15 O Boże, będę musiała odłożyć wreszcie na wyższą półkę te wszystkie dziecinne lektury typu "Franklin" albo "Król Lew" mojej 6latki... Miałam nadzieję, że "grubsze" książki zacznie czytać sama jak pójdzie we wrześniu do zerówki i nauczy się czytać! Ale widzę, że inne mamy tutaj proponują dzieciom ambitniejsze pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuniedziela Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 08.05.06, 00:49 a my ostatnio doktora dolittle...franklina...encyklopedie wszelakie ...skróconą wersję robinsona cruzoe... Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 08.05.06, 09:22 wszystko zależy od potrzeb dziecka, no i oczywiście naszych propozycji - zawsze trzeba próbować. My te ksiązki odłożyliśmy na półkę jak synek miał trzy lata, ale każde dziecko jest inne. Odpowiedz Link Zgłoś
siuniek Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 08.05.06, 11:29 Myślę, że to wszystko zależy od dziecka. Mój syn (lat 5 i 9 m-cy) namiętnie obecnie czyta sam o Kamyczku, Noddy,m, Kubusiu Puchatku oraz wszystko o dinozaurach, podróżach, wszechświecie, historii starożytnej. Takie są jego obecne zainteresowania i dotyczące tych kwestii książki kupujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 08.05.06, 22:23 siuniek napisała: > Myślę, że to wszystko zależy od dziecka. Mój syn (lat 5 i 9 m-cy) namiętnie > obecnie czyta sam o Kamyczku, Noddy,m, Kubusiu Puchatku oraz wszystko o > dinozaurach, podróżach, wszechświecie, historii starożytnej. Takie są jego > obecne zainteresowania i dotyczące tych kwestii książki kupujemy. No właśnie, wszechświat, dinozaury, układ słoneczny, wytwarzanie prądu, oczyszczalnie ścieków, prawa fizyki itp. ... skąd ja to znam - wałkujemy to z synkiem od 4. roku życia - to też jego zainteresowania. jednak czy to wystarczy ? - dobrze, że Wasz syn czyta inne lektury, bo mój tylko encyklopedie i właśnie to mnie martwi - według mnie nie wyzwalają takich emocji jak proza, a i nauka zbyt długa w tym wieku nawet w oparciu jedynie o dziecięce encyklopedie bywa nużąca i wyczerpująca. Stąd moja prośba o sensowne ksiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 08.05.06, 09:19 z podanych lektur wnioskuję, że masz córcię. A ja mam chłopaka, którego to nie rusza. Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 08.05.06, 09:18 To to rozumiem. dzięki za konkretną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
7betinka9 Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 08.05.06, 08:13 polecam "Nasza babcia" Ilse Kleberger dla chłopców i dla dziewczynek Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 08.05.06, 10:23 mmdt napisał: > A to nei za grzeczne ? Wszystko można o tej Babci powiedzieć, ale nie to, że jest za grzeczna (choć na pewno dobrze wychowana Znajomym chłopcom (co prawda w pierwszej klasie, ale za to czytali samodzielnie) podobał się "Smoczy jeżdziec" Cornelii Funke www.merlin.com.pl/frontend/towar/437230 Moje córki w tym wieku bardzo lubiły "Mio mój Mio" i "Braci Lwie Serce" Astrid Lindgren. Książki są piękne, ale smutne - ostrzegam. Bohaterami są chłopcy, dlatego polecam ze spokojnym sumieniem. Fajna jest też "Wierzbowa 13", o której pisałam tu: poczytajmi.blox.pl/2006/03/wpis.html Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 08.05.06, 10:43 Wielkie dzięki, to jest coś. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Babcia na jabłoni 08.05.06, 13:32 skoro była mowa o babciach - dorzucę jeszcze Babcię na jabłoni Miry Lobe: www.merlin.com.pl/frontend/towar/442330 czytałam z dzieckiem właśnie tak w okolicach zerówki - pierwszej klasy... Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: książki dla chłopca 08.05.06, 20:43 Syn w zerówce nauczył się sam czytać i pierwsze książki jakie przeczytał mając 6 lat to była cała seria o Tomku Szklarskiego. Jednym tchem. Ja mu od tamtej pory nie czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
mmdt Re: książki dla chłopca 08.05.06, 22:16 gratuluję syna - tylko pozazdrościć !!! mój syn tez umie czytać, ale sam książek raczej sobie nie czyta - jakieś tam tylko niewielkie fragmenty. No i ta tematyka - naprawdę zazdroszczę - niełebski z niego chłopak,ma głowęnie od parady ! Odpowiedz Link Zgłoś
etoch1 Re: Co czytacie dziecku z zerówki ? 16.05.06, 23:18 Mój syn po wakacjach pójdzie do 1 klasy.Sam już potrafi czytać,ale wieczorem czeka na głośne czytanie z niecierpliwością. A co czytamy: - komiksy, - wszystko Grzegorza Kasdepke, np."Kuba i Buba" (bardzo polecam) - Encyklopedia zwierząt od A do Z - Mój pierwszy słownik języka polskiego - Emil ze Smalandii - Piotruś Pan - Opowieści o duchach - Dlaczego stali się sławni - seria: Patrzę ,Podziwiam,Poznaję. - ....... Generalnie "repartuar" zależy odhumoru, codziennych wydarzeń.Aczy to proza, poezja, czy edukacja...Ważne aby w tym czasie mógł być z mamą, zapytać,zażarować, itd. ... Polecam stronę: www.ksiegarniadladzieci.osdw.pl Odpowiedz Link Zgłoś