18.01.07, 10:01
Witajcie! Wczoraj po wielkich, wielkich ,ogromnych błaganiach kupiłam mojej
11-letniej Corce buty HD wysokie, cos w rodzaju glanow. I w zwiazku z tym mam
pytanie, choc chyba teraz to juz za pozno, czy ktoras z Was w mlodosci nosila
takie buty? Czy sa wygodne, czy nie zrobią krzywdy nozkom, kregoslupowi
Dziecka? Bardzo podoba mi sie taki styl ubierania i przystalam na to ale dzis
dopadły mnie wątpliwosci. Moze ktoras emama mi odpisze?
Obserwuj wątek
    • oyate Re: Glany ! 18.01.07, 10:09
      Ja cały czas takie buty noszę wyjątkiem były oczywiście ciąże. Buty są w miarę
      wygodne (po nauce chodzeniasmile)), ich "obcasy" bez względu na firmę, są prawie
      takiej samej wysokości,która sprzyja nogom (jest to około 5 cm).
      jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to fakt, żeby córka nie wiązała zbyt ściśle
      sznurówek, ponieważ może mdleć noga z przyczyn braku prawidłowego przepływu
      krwi. Inaczej niż przy kozakach, glany są z twardej skóry.
      • demarta Re: Glany ! 18.01.07, 10:36
        oyate napisała:

> Ja cały czas takie buty noszę wyjątkiem były oczywiście ciąże.

ale.... w jaki sposób glany szkodzą ciaży.... i dlaczegop to takie oczywiste?
        ja nie kumam. rozwiń proszę.
        • aluc Re: Glany ! 18.01.07, 10:41
          ze względu na długie sznurówki, dziecku się plącze pępowina
        • oyate Re: Glany ! 18.01.07, 14:12
          Nie szkodzą na ciążę ale jest po prostu w nich ciężko chodzić w ciąży. Są
          ciężkie, ciężko w nich wejść po schodach (zwłaszcza w zaawasowanej ciąży). Po
          za tym krążenie w nogach nie jest prawidłowe, zresztą i gorąco. Ale głównie
          chodziło mi o ich ciężkość w ciąży.
          • oyate Re: Glany ! 18.01.07, 14:15
            A i nie jestem przesądna, nie chodzi o sznurówki. Ale z drugiej strony ciężko
            zawiązać te buty mając przed sobą brzuszek smile)
      • asiorzynka Re: Glany ! 18.01.07, 12:54
        już od siedmiu lat mam te same buty. Są wytrzymałe, ciepłe- nigdy mi nie
        przemokły. Chodzę w nich bardzo często. Jedyną wadą, jaką posiadają, jest ich
        ciężar. Czasem , po całym dniu, nogi mi odpadały. Ale są świetne. Najlepsze
        buty jakie kiedykolwiek miałam.
        • ewa-ewa Re: Glany ! 18.01.07, 17:09

asiorzynka napisała:

> już od siedmiu lat mam te same buty. Są wytrzymałe, ciepłe- nigdy mi nie
          > przemokły. Chodzę w nich bardzo często. Jedyną wadą, jaką posiadają, jest ich
          > ciężar. Czasem , po całym dniu, nogi mi odpadały. Ale są świetne. Najlepsze
          > buty jakie kiedykolwiek miałam.

a ja myślałam ze glany nosza punki i skiny, za moichczasów 10 lat temu to kazdy nosił dla szpanu, ale teraz dziwię się.Przeciez glany to okropnosc

nie zaśmiergły ci buty od tylu lat noszone asiorzynko?
          • peggy1 Re: Glany ! 18.01.07, 17:26
            "a ja myślałam ze glany nosza punki i skiny"

A tu taka niespodzianka!!! A tu subkultura Matek Polek rowniez nosi glany (ja to
            ani skin, ani panczur; raczej stara metalowa big_grin)

"za moichczasów 10 lat temu to kazdy nosił dla szpanu, ale teraz dziwię
            się.Przeciez
            glany to okropnosc"

A dla mnie szpilki to okropnosc. I jakie niezdrowe!!! Zle krazenie w calych
            nogach od nienaturalnie podniesionej do gory piety. Nosze glany raczej dla wygody...

• ewa-ewa Re: Glany ! 19.01.07, 07:42
              peggy1 napisała:

> "a ja myślałam ze glany nosza punki i skiny"
              >
              > A tu taka niespodzianka!!! A tu subkultura Matek Polek rowniez nosi glany (ja
              t
              > o
              > ani skin, ani panczur; raczej stara metalowa big_grin)
              >
              > "za moichczasów 10 lat temu to kazdy nosił dla szpanu, ale teraz dziwię
              > się.Przeciez
              > glany to okropnosc"
              >
              >
              > A dla mnie szpilki to okropnosc. I jakie niezdrowe!!! Zle krazenie w calych
              > nogach od nienaturalnie podniesionej do gory piety. Nosze glany raczej dla
              wygo
              > dy...
              >

dla mnie szpiltki to też okropnośc, napewno mi niedogryzłas, bo ja szpilek też
              niecierpię.
          • aluc jak się nogi myje, to glany nie zaśmiergają nt 18.01.07, 17:28
    • ivvvo Re: Glany ! 18.01.07, 10:09
      smile mysle, ze jesli kupilas dobre jakosciowo (w sensie skora) buty to nie
      powinnas sie niczym przejmowac. Ja do tej pory zakladam czasem glany (a mam 30
      lat wink ) bo mi tak wygodnie poprostu, lubie je i tyle. Nie zrobily mi nigdy
      krzywdy wink
      Jedynie o co staralabym sie na Twoim miejscu - to wytlumaczenie mlodej, ze w
      takich butach nie powinno chodzic sie w 30 stopniowe upaly wink Jak rozumiem
      podoba jej sie taki styl i tu mozesz miec "niewielki" problem.

pozdrawiam
      Iwona
      • agnes1996 Re: Glany ! 18.01.07, 10:15
        Dzieki Dziewczyny ze odpisałyscie!! ulzyło mi, bo czułam dziwny wyrzut
        sumienia....
    • aluc Re: Glany ! 18.01.07, 10:17
      wysokość cholewki nie ma znaczenia, jeśli jest miękka, elastyczna i dobrze do
      nogi dopasowana
      poucz, żeby nie sznurowała ich zbyt mocno i żeby je czasem zdejmowała smile
      glany mają paskudny zwyczaj mechacenia i darcia rajstop, najlepiej nosić na
      rajstopy cienkie skarpetki, a pod spodnie skarpetki takiej długości, żeby
      wystawały ponad cholewkę (optymalnie podkolanówki)

jak są wygodne, to są wygodne, a jak nie - to nie smile jako rasowa masochistka,
      uznawałam swego czasy tylko i wyłącznie tradycyjne sztywne martensy, które
      należało najpierw zmiękczyć długotrwałym noszeniem - za to takie zmiękczone są
      wygodne jak skarpeta

PS. znalazłam swoje martensy przy pakowaniu do przeprowadzki, właśnie
      sięzabieram do ich reanimacji smile
      • l.e.a Re: Glany ! 18.01.07, 10:30
        Glany sa nie do zdarcia, nosze do dzis - swietnie zrobilas, napewno corka jest
        przeszczesliwa smile
      • wieczna-gosia Re: Glany ! 18.01.07, 11:15
        Glany nosze konkretnie Martensy, tak samo jak aluc, ze szczegolnym
        uwzglednieniem ciaz, bo mam z natury "luzne" stawy i noga mi sie czesto skreca a
        w koncowce ciazy, kiedy miednica sie rozchodzi- to mi sie juz wszystko
        rozchodzilo smile)
    • malwisienia Re: Glany ! 18.01.07, 10:47
      glany na pewno zdrowsze i wygodniejsze niż szpilki, po sylwestrze w butach na
      obcasie i 3-km marszu do domu z powodu braku taksówek omal nie płakałam z bólu;
      martensy najwygodniejsze z nubuku i nie za długie, bo zasznurowywanie jest
      upierdliwe i koniecznie bez blachy, która strasznie przewodzi zimno,
      szczególnie jak się brnie przez śnieg (w tym roku chyba nie grozi) chociaż na
      koncertach ratuje przed podeptaniem stópek
      • niutaki a tam koniecznie bez blachy 18.01.07, 12:05
        swego czasu lato-zima śmigałam w glanach i to zawsze z blachą i wcale nie marzłam, a wierz mi, że jestem zmarźlakiem potwornym!!!
        • dlania Re: a tam koniecznie bez blachy 18.01.07, 12:14
          A ja jako ideowo i bojowo nastawiona wegetarianka, 3 zimy swego czasu
          przechodziłam w zamszakach bez żadnej warstwy ocieplającej; przemakały
          natychmiast po wejściu w snieg. Aż w końcu ktoś mi uświadomił, że zamsz to tez
          skóra, najprawdziwsza...;-(
          Wtedy sie przerzuciłam na glany, przynajmniej nie przemakaływink
          • niutaki Re: dlania he he dobre 18.01.07, 12:16
            a paski do spodni nosiłaś? czy na sznurku?
            • dlania Re: dlania he he dobre 18.01.07, 12:34
              Sztruksy 100% ekologia bez paskawink No, może barwione chemicznie, ale tez
              mogłam wtedy o tym nie wiedziec.
    • mama007 Re: Glany ! 18.01.07, 11:09
      glany sa ciezkie, tak malemu dziecku kupilabym Magnumy - wersja tansza kosztuje
      kolo 200-250zl, a komfort chodzenia i ciezar nieporownywalny
      (ja przerobilam glany, martensy, wojskowe desanty, wlasciwie wszystko co bylo
      wysokie, czarne i pasowalo do munduru)
    • jusienka Re: Glany ! 18.01.07, 11:14
      Ja przeszlam na martensy juz na stale. Wygodniej mi corke dogonic surprised)
      • dlania Re: Glany ! 18.01.07, 12:01
        Ja bym bardzo chciała, żeby moja córka nosiła glany. No może jeszcze nie teraz
        (ma 5 lat), ale za jakis czas.
        Przeraża mnie myśl, że ona moze w przyszłości chodzic z pepkiem i polowa tyłka
        na wierzchu i miec chłopaka w portkach z krokiem w kolanach...
        A czy te glany u Twojej córki to sie z czyms wiązą pozaodziezowym, czy to tylko
        czysta moda, jak np. spodnie - dzwony?
        • aga.strzelceop Re: Glany ! 18.01.07, 12:42
          oj, wiazą wiązą. moja Corka słucha malo popularnej muzyki, jej idolką jest
          Avril Lavigne ( mysle ze to nie jest muzyka pop wink). Czyta ksiazki
          popularnonaukowe -teraz na czasie jest mikrobiologia i wszystko to co sie wiaze
          z wirusami.. Ale podstawą ksztaltowania jej gustu jest HARCERSTWO i jej IDOLKA-
          druhna. Czuj!!
          • peggy1 Re: Glany ! 18.01.07, 12:59

Avril -bleeeee

"czy ktoras z Was w mlodosci nosila
            takie buty?"

W mlodosci i teraz w starosci rowniez big_grin I podczas ciazy nawetbig_grin

I to nieprawda ze nie mozna ich nosic w 30 stopniowe upalytongue_out Twardym trza byc, a
            nie mietkim tongue_out

"teraz na czasie jest mikrobiologia i wszystko to co sie wiaze
            > z wirusami.. " -> Czyli mikrobilog w glanach wyrosnie - HURRA zupelnie jak ja.

Swoja droga mam nadzieje ze synkowi tez glany kiedys kupiesmile Ma dopiero dwa lata
            wiec jeszcze czas (choc driadea mnie kiedys uswiadomila ze sa juz glany dla 3
            latkowbig_grin).
            • mycha231 Re: Glany ! 18.01.07, 13:56
              Oj< jak miło powspominać...Ja tez nosiłam glany (konkretnie były to czasy
              liceum), piękne czarne, wysokie, z zielonymi sznurowadłami. A co do blachy to
              musiała byc koniecznie, kiedyś takie utwardzenie czubków nawet przydało mi sie
              do obrony własnej haha...no i w autobusie nie boli jak cie podepczą...
              Nosiłam je i zimą przy -15 i latem przy +30. A teraz hmm... wolę szpilki smile
            • aga.strzelceop Re: Glany ! 18.01.07, 16:48
              Zapytałam " w młodosci" bo ja stara matka jestem......
            • aga.strzelceop Re: Glany ! 18.01.07, 16:51
              Avril- o gustach sie nie dyskutuje, wszak gust 11-latki moze byc inny niz jej
              matki. Zawsze to lepsze niz ICH troje itp. A moze sie mylę, nie wiem. I tak
              napewno jeszcze jej sie zmieni....
    • driadea Re: Glany ! 18.01.07, 14:31
      Nosiłam, noszę i będę noscić (już nie codziennie, raczej z senstymentu, ale
      jednak), moja trzylatka też ma cudne glanki i je uwielbia.
      • luna333 Re: Glany ! 18.01.07, 14:36
        a gdzie takie tycie glany nabyłaś? mój co prawda jeszcze za młody ale do glanów dorośnie wink No i oczywiście my z mężulem też w glanach zasuwamy choć w ciąży musiałam sobie kupić glanowate ale krótkie tzn równo do kostek bo brzucho mi przeszkadzało żeby długie zasznurować smile A tak na marginesie kupiłam wózek - parasolkę i za chiny jej glanem nie mogę złożyć bo mi nie wchodzi pod ten zaczep - baba w sklepie powiedziała że czas się na inne buty przestawić hahaha Ale w szpilkach przez to chodzić nie potrafię bo od co najmniej 15 lat glanowata jestem i już smile
        pozdrov
      • peggy1 Re: Glany ! 18.01.07, 14:39
        I ja Ci driadea tych glanow dla malej zazdraszczam big_grin

Chyba musze porzadnie allegro przeszukac i rowniez zakupic dla mlodego.
        • luna333 Re: Glany ! 18.01.07, 14:45
          znalazła na allegro takie www.allegro.pl/item158884441_glany_dzieciece_zimowe_30_33.html dla mojego za duże bo on dopiero 22/23 nosi smile
          • peggy1 Re: Glany ! 18.01.07, 14:47
            No i na mojego tez niestety za duze sad( Dobijamy powoli do numeru 26 smile)
            • koralik12 Re: Glany ! 18.01.07, 15:42
              Ja widziałam glany "bartek" w rozmiarze 20. Śliczne ale dużo za małe na synka.
    • oxygen100 Re: Glany ! 18.01.07, 17:51
      no co Ty!! glany zawsze byly przedmiotem westchnien i mroczym obiektem
      pozadania gowniarstwa. Wieksza krzywde zrobia jej buty na szpilce z waskimi
      czubkami niz glany.
      Poza tym glany ucza. Tak tak!! ucza dbalosci i obowiazkowosci. Pamietam z
      mlodosci ze wlasciciel glanow mogl zakrztusic sie wlasnym pawiem i umrzec,mogly
      obejsc go wszy i utworzyc koltun, ale glany to byly swietosc. Wstawalo sie o
      brzasku i pucowalo jak psu jajca. Bo glany mialy sie lsnic!!
      Choc pamietam koncert gdy takiego jednego Cytryne rozglanowali wlali do glanow
      keutchupu czy tam musztardy i nazwali "cytryna ty pie..ny skinu" sie
      działo....smile))))
      Takze dziecie na oku miec trzeba!!!
      • kosheen4 a widziałyście glany na lato? :))) 18.01.07, 23:01
        cockney.pl/
        oferta->sandał->pierwsze zdjęcie
        glany - najlepsiejsze buty ever .D
        • aluc Re: a widziałyście glany na lato? :))) 19.01.07, 00:14
          przerost formy nad treścią
          latem nosi się martensy, ino na gołą nogę wink
    • edytkus Re: Glany ! 19.01.07, 05:01
      no no czego to sie czlowiek na tym forum nie dowie, nawet ze od paru lat jego ulubione buciory (moj maz
      ich nienawidzi) Dr. Marten's to glany smile)
    • twoja_matka Re: Glany ! 19.01.07, 10:29
      Super,że jej pozwalasz chodzić w glanach!!!Ja dzięki temu, że całą późną
      podstawówkę i liceum przechodziłam w glanach, nie miałam problemów (i nie mam
      do tej pory) z haluksami!smile a wszystkie moje eleganckie koleżanki
      mają...ha!...chociaż...dobra-przyznam się-do tej pory mam na pięcie bliznę-
      pamiątkę po glanach, ale...coś za coś!big_grin
      • rafia Re: Glany ! 19.01.07, 11:11
        Znalazłam super odjechane amerykanskie "glany" ;-DDD
        www.allegro.pl/item155555921_super_modne_glany_rozm_39.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka