Dodaj do ulubionych

wiek ojca.

IP: 80.48.65.* 22.04.03, 17:22
staramy się z mężem o dziecko, ale trochę się niepokoję.Ostatnio sporo
czytałam o wpływie wieku mężczyzn na dziecko i szanse zajścia w ciążę. Mąż
jest już sporo po 40-tce. Czy ktoś wie coś na temat ograniczeń w posiadaniu
dziecka przez mężczyznę, który młodość ma już dawno za sobą?
Obserwuj wątek
    • Gość: Przemek Re: wiek ojca. IP: *.tele.pw.edu.pl 22.04.03, 17:59
      Gość portalu: b. napisał(a):

> staramy się z mężem o dziecko, ale trochę się niepokoję.Ostatnio sporo
      > czytałam o wpływie wieku mężczyzn na dziecko i szanse zajścia w ciążę. Mąż
      > jest już sporo po 40-tce. Czy ktoś wie coś na temat ograniczeń w posiadaniu
      > dziecka przez mężczyznę, który młodość ma już dawno za sobą?

Byl niedawno artykul, chyba w "Newsweeku", nt uchylania sie i opozniania
      macierzynstwa przez kobiety. Okazalo sie, ze juz przed 30-tka
      prawdopodobienstwo zajscia kobiety w ciaze w jednym cyklu zaczyna wyraznie
      malec. Przy okazji napomknieto o mezczyznach. Jesli zdrowy, to i do 50-tki w
      zasadzie moze byc ojcem (chyba ze ktos sie nazywa Picasso, to i do 90-tki smile
      • Gość: hot_dog Re: wiek ojca. IP: *.crowley.pl 22.04.03, 23:51
        Ojjj, oj.. Ja znam osobiście kilku szczęśliwych tatusiów którzy zostali nimi po
        40.(Takie mamy też znam)
        • mam-darynka Re: wiek ojca. 23.04.03, 00:59
          Plodnosc kobiety spada po 27 roku zycia, mozliwosci zaplodnienia u mezczyzn po
          35 roku zycia - to wedlug badan publikowanych kilka razy w minionym roku (2002)
          w pismie TIME. Wiem, ze to nie jest pismo naukowe ale ich opracowania
          medyczne, choc populane, sa najczesciej bardzo dobrze udokumentowane.
          Mezczyzna moze miec zmierzony tzw. "sperm count" (czytam TIME po angielsku
          i nie wiem jak to tlumaczyc na polski, bardzo przepraszam), co da obraz jego
          plodnosci. Z ciekawostek, im starszy mezczyzna tym statystycznie wieksza
          szansa na dziewczynke.
        • yula Re: wiek ojca. 23.04.03, 11:12
          zgadzam sie z przedmowcamismile Cos mi sie obilo o uszy ze im starszy tatus tym
          wiecej szans na dziewczynke, ale z plodnoscia wogole to panowie maja mniej
          wiekowych klopotow niz paniesmile Nie raz slyszalam o "poznych" tatusiachsmile Nic
          nie wiem o Picasso ale niedawno czytalam poczet krolow polskich i z niego
          wynika ze Wladyslaw Jagiello zyl 83 lata i mial synow gdy mial 73 i 77smile
          • Gość: Przemek Re: wiek ojca. IP: *.tele.pw.edu.pl 23.04.03, 15:28
            yula napisała:

Nic
            > nie wiem o Picasso ale niedawno czytalam poczet krolow polskich i z niego
            > wynika ze Wladyslaw Jagiello zyl 83 lata i mial synow gdy mial 73 i 77smile

Gdyby robiono wtedy testy DNA, to moglyby one wplynac na bieg historii smile

Co do artykulu, na ktory sie powolywalem, to nie jest on z "Newsweeka", a
            z "Wprost" z 13.04 i dotyczy prawie wylacznie plodnosci kobiet. Na uwage
            zasluguje wykres: prawdopodobienstwo zajscia w ciaze w jednym cyklu w
            zaleznosci od wieku kobiety. Maksimum plodnosci (25%) osiaga kobieta 25-letnia,
            30-latka ma juz tylko 15% szansy "zajscia" w jednym cyklu, 35-latka 8%, a 40-
            latka 3%. "Zajscie" to jednak nie wszystko, trzeba jeszcze "donosic".
            Prawdopodobienstwo poronienia wynosi przed 30-tka 10%, przed 40-tka 20%, a
            potem szybko rosnie...
          • Gość: Doki Re: wiek ojca. IP: 217.136.147.* 23.04.03, 21:31
            yula napisała:

ale niedawno czytalam poczet krolow polskich i z niego
            > wynika ze Wladyslaw Jagiello zyl 83 lata i mial synow
            gdy mial 73 i 77smile

Ale z dziewczyna niespelna 20- letnia!!! Ktory z obecnych
            poznych tatusiow ma szanse na taka jazde? sad((
            • Gość: Anna Re: wiek ojca.Doki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.04.03, 21:43
              Rozbawiles mnie ta jazda. Mysle, ze w dzisiejszych czasach jest to mozliwe jak
              ktos ma duzo forsy albo slawe. Najlepiej jedno i drugie.
    • Gość: Anna Re: wiek ojca. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.04.03, 16:55
      Przestan przejmowac sie na zapas. Jesli ty mozesz urodzic, a on chce byc
      dobrym ojcem to dlaczego nie??? Problemy moga miec i bardzo mlodzi ludzie.
    • Gość: Kamila Re: wiek ojca. IP: *.introl.pl 24.04.03, 10:37
      Wszędzie mówią, że w tym okresie (po 40-stce) mężczyźni przeżywają drugą
      młodość. Sama znam czterech panów, którzy w tym czasie postarali się o nowe
      dzieciątka z nowymi paniami młodszymi od nich. Wszystkie dzieciaki są udane,
      zdrowe, inteligentne i ładne. Teraz mają około 4-6 lat. Co do płci
      dzieciaczków to jest równowaga.
    • Gość: oka Re: wiek ojca. IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 24.04.03, 11:14
      Hej!
      Jestem mamą rocznej, ślicznej, zdrowej, uroczej, inteligentnej dziewczynki,
      która jest owocem krótkiego, trwającego dwa tygodnie romansu. Mam 32 lata, Jej
      ojciec 54. Także z Tą statystyką... to różnie bywa. Oszczędzę szczegółów ale
      wszystko wskazywało, że moja córcia nie powinna była na świecie się pojawić.
      Pozdrawiam
      oka
      • Gość: Przemek Re: wiek ojca. IP: *.tele.pw.edu.pl 24.04.03, 14:16
        Gość portalu: oka napisał(a):

> Hej!
        > Jestem mamą rocznej, ślicznej, zdrowej, uroczej, inteligentnej dziewczynki,
        > która.....

"ktora los na pocieche mi dal,
        po kolejnej pomylce dwoch cial"

-jak spiewala Kalina Jedrusik w Kabarecie Starszych Panow (tekst, oczywiscie,
        J.Przybory)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka