Dodaj do ulubionych

aparat ortodontyczny

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.01, 00:37
Jak przekonac kilkuletnie dziecko do noszenia aparaciku ortodontycznego?
Czy udalo się to komuś z powodzeniem ? Czekam na Wasze opinie i spostrzezenia -
moje dziecko wkłada jedynie na noc, ale budzi się już bez niego. Wszystkie
zdroworozsądkowe tłumaczenia o urodzie prostych zębów są ignorowane, dla
dziecka to tylko mój wymysł.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mira Re: aparat ortodontyczny IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.03.02, 15:17
      Po co to stosujesz?
    • Gość: GosiaŁ Re: aparat ortodontyczny IP: *.pl 23.03.02, 17:29
      Z własnego doświadczenia wiem,że bardzo ciężko jest przekonać dziecko do
      noszenia aparatu.Wszystkie najprostsze zachęty są mało skuteczne.Oczywiście
      wiele zależy też od wady jaką ma korygować aparat.Moja 7 letnia
      córeczka "nosi"aparat dopiero od grudnia ub. roku, a już w lutym ortodontka
      zaobserwowała pierwsze pozytywne zmiany.Dziecko zostało więc przez nią
      pochwalone a więc zmotywowane do noszenia.Przyznam, że to głównie ja w naszej
      rodzinie stoję jak Cerber na straży noszenia wyżej wymienionego.Bywają też dni
      kiedy nasze dziecko ma aparat w buzi zaledwie parę minut.W nocy powtarza się
      ten sam scenariusz co u Ciebie-aparat gniecie któreś z nas w plecy /nasze
      dziewczątko robi conocne wizyty w naszym łóżku/ lub spoczywa gdzieś na
      poduszce.Nie pamiętam takiego poranka, żeby miała go w buźce!.Nie ma tak
      naprawdę skutecznej rady ale jak widać każde 5 minut noszenia się liczy.Jeszcze
      mogę dodać, że kiedy jestem naprawdę zirytowana to mówię naszej córeczce,że
      będzie się męczyć podwójną ilość czasu-np. zamiast 2 lat ponosi aparacik ze
      cztery.Pozdrawiam i życzę cierpliwości w umieszczaniu aparacika w buzi Twojego
      dziecka smile
      • m-gosha Re: aparat ortodontyczny 23.03.02, 17:51
        Z mojego doswiadczenia /opieram się również na zdaniu mojej ortodonki/ wynika,
        ze najlepsze efekty daje noszenie aparatu w dzień. 2 godz. dziennie to lepszy
        efekt niż cała noc, ponieważ w nocy mięsnie są rozluźnione i dlatego m.in.
        wypada. Ja stosowałam system nagród. Później córka miała aparat stały i to daje
        naprawdę rewelacyjne efekty. Czasem lepiej zainwestować, bo oszczędzamy czas i
        pieniądze na comiesięcznych wizytach. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka