kotbehemot6 29.02.08, 12:13 rekolekcje-poniedziałek, wtorek,środa od 12 do 13. Nie ma zajęć szkolnych. Trzymajcie mnie......Już czas najwyższy pognac kler ze szkól!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eskalacja_patosu Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 12:15 E, tak jest od zawsze. U mnie w szkole były tylko 3 pierwsze lekcje, potem rekolekcje na sali gimnastycznej. I tak cały tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 12:19 nie ma ŻADNYCH lekcji. Dla mnie to absolutny skandal. Potem nauczyciele będa gnac z programem jak szaleni. Jakieś kretyńskie wolne dni się odpracowuje a tu 3 dni ciach w piz.....u Sama pamietam ,chodziłam na rekolekcje do Kościoła, po szkole, po południu i było bardzo ok. jaka temu idea służy....dla mnie żadna. Kłopot dla rodziców, rozpieprzenie programu nauczania... i pomieszanie z poplataniem. a jak kto nieiwerzacy to z jakiej racji ma nie miec lekcji????? Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 12:23 Jak to jest ndziecko z niewierzącej rodziny to do jasnej ciasnej nie jego wina Poza tym ja też jak chodziłam do szkoły nie miałam lekcji w czasie rekolekcji# dni wolnego.Wszyscy się cieszyliśmy i żaden nauczyciel z programem nie gonił później jak dziki,ponieważ nauczyciele jak na początku roku ustalają plan zajęć,to uwzględniają w go te 3 dni wolnego.O co Ty się burzysz?Że Twoje dziecko będzie miało 3 dni luzu? Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 12:27 ja tez z tego pokolenia, które na religie chodziło do salki katechetycznej...a na rekolekcje do koscioła...po lekcjach i jak widzę , co muszą dzieci wkuwać by byc przyjęte, czy bieżmowane...to dziwię się, że niemowlaki do chrztu puszczaja takie niewyedukowane.... zgadzam sie z autorka wątku...szkoła to szkoła...a religia to religia.... Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 12:28 O zasadę! Ja też się burzę. Nawet próbowałam w zeszłym roku zainteresować problemem "Wyborczą", ale się nie chciała dać zainteresować. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 12:29 Nie, nie chodzi o 3 dni luzu, tylko że z powodu modłów wyłącza się z użytku świecką szkołę. pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 12:37 Mnie ta tonie przeszkadzał.Hehe,dawno szkoły pokończyłyście to już zapomniałyście że religia czy nie religia,3 dni luzu zawsze się przydadzą Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 12:40 Tak, zwłaszcza jak dziecko jest na tyle małe, żeby nie mogło zostać samo w domu i rodzice muszą brać trzy dni urlopu; trzy dniu luzu - po prostu genialne! Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 12:41 O dokładnie,i dzieci odpoczywają,i rodziceA jak dziecko jest na tyle małe że nie może samo zostac w domu a rodzice pracują,to co rodzice robią z nim w wakacje i ferie? Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:07 Dziewczyny ale wy nie wypłakujcie się na forum tylko interweniujcie w szkołach swoich dzieci! Co prawda w rozporządzeniu jest napisane że dzieci uczęszczające na rekolekcje mają dodatkowo 3 dni wolnego, ale jest też napisane, że proboszczowie parafii mogą w porozumieniu z dyrekcją szkoły inaczej te rekolekcje zaplanować, a poza tym NIGDZIE NIE JEST ZAPISANE ŻE DZIECI NIE UCZESNICZĄCE W LEKCJACH RELIGII MAJĄ BYĆ W TYCH DNIACH POZBAWIONE PRAWA DO NAUKI. Oczywiście jest to kolejny przykład łamania praw konstytucyjnych obywateli i pójście na łatwiznę przez dyrektorów szkół, którzy właściwie pozbywają się dzieci ze szkoły i mogą wtedy robić jakieś durne szkolenia dla nauczycieli lub zarządzać sprzątanie klas! Kobiety weźcie się wreszcie do roboty i jak wam coś nie pasuje to starajcie się to zmienić! Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:19 masz zapewne rację,Wiesz samo sformułowanie,ze "proboszczowei w porozumienie ze szkołą " jest skandaliczne. rekolekcje WOGÓLE niepowinny być realizowane w godzinach zajęć szkolnych..iedługo to juz Komunie i Bierzmowanie bedziemy udzielać w godzinach zajęc. Przyznam,ze brak działana ze strony rodziców wynika i z niewiedzy , i ze zwykłego braku czasu..Swojego czasu stoczyłam małą bitwe o to by z zajęc przygowtowujących do sakramentu Komunii nie stawiac ocen w szkole...to była mała boitwa. Na wojne się nie porwę.Chciałabym by było normalnie i zajęcia szkolne odbywały sie planowo a kościelne w kościele, po szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina semida 29.02.08, 13:39 W czasie wakacji i ferii rodzice biorą urlopy (i dlatego trudno im brać jeszcze dodatkowe dni poza wakacjami i feriami), zatrudniają okresową opiekunkę, dzieci jadą na obozy albo uczestniczą w zajęciach typu Lato w mieście; na trzy dni trudno wytrzasnąć osobę chętna do opieki, a żadnych zajęć szkoły i osrodki kultury wtedy nie proponują; to jest istotny problem! Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:06 Semido o co sie burze?? Już Ci mówię. Po pierwsze szkoły sa państwowe więc dlaczego kościelne obrzędy sa realizowane w ramach programu szkoły???? Nie wszyscy sa obrządku katolickiego,albo wogóle niwierzący, więc z jakiej racji ma nie byc lekcji?????Równie dobrze może zacząc odprawiac obowiązkow msze w ramach zajęc szkolnych... Po drugie to miłe nie miec lekcji,ale wybacz to taka mentalnośc dziecka, to sa pozrnie wolne dni. Książki i związny z tym tryb nauczania nie przewiduje dni wolnych na rekolekcje,więc to co teraz jest wolne ,dzieciokupia cięższą praca w terminie póxniejszym-opłaca się???? Nastęþnie nie wszystkie dzieci maja zapewniona opieke,i wybacz tkwienie w śiwetlicy przec cały dzien jest okropne. Wolałabym by ten czas spedziły na nauce. Wystarczająca liczba powodów???? Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:21 Nigdy w życiu(a rekolekcje bez lekcji miałam przez kilka lat z rzędu) nie okupowałam ciężką pracą tych 3 dni.Mało tego-nigdy nawet nie odczułam,że jest niby więcej nauki bo miałam 3 dni wolnego.Będę stała przy swoim jak lwica(być może jest we mnie nadal dziecko),ponieważ do dzisiaj pamiętam radość moją i koleżanek z tych 3 dni.Taki niespodziewany prezentNawet świetlica jest lepsza niż lekcjeI chciałabym aby moja córka w przyszłości też miała te 3 dni.Nieważne z jakiego powodu,ważne że są i sprawiają radość.Jestem zdziecinniała?MożliweNatomiast z ręką na sercu nigdy tego nie odczułam na nauce Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:23 Tzn nigdy nie odczułam na nauce tego,że miałam wolne marne 3 dni,a nie tego że jestem zdziecinniała Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:26 Tzn nigdy nie odczułam na nauce tego,że miałam wolne marne 3 dni,a nie tego że > jestem zdziecinniała Jakby to powiedzieć.....przeważnie się tego nie czuje, poziom zdiecinnienia i braku w wykształceniu oceniaja inni. Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:38 Chyba rozmawiamy o podstawówce i gimnazjum,a nie dalszej edukacjiPóźniej z tego co wiem rekolekcji już nie ma.Nie martw się,moja edukacja nie zakończyła się na podstawówce Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:40 .Nie martw się,moja edukacja nie zakończyła się > na podstawówce To budujące.... Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:34 gdyby w ciagu tych trzech dni...mlodziez musiała by nauczyc sie 30sty modlitw..i z 15 piesni...i skrzetnie by to egzekwowano...to modlili by sie o lekcje zwykłe.... a skoro sa to dni które do niczego nie prowadza...a dzieciaki uważaja je za wolne...to jaki jest sens tych rekolekcji... skoro to co na nich mówia wszyscy maja gdzieś.. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:39 więc myśle, ze przeniesiono te zajecia do szkoły dla podniesienia frekwencji .....ja nadal twierdze, ze skoła to jedno, a religia drugie..... oczywiscie dla celów organizacyjnych może sie szkoła zgodzic na organizacje takich zajec w szkole...ale po lekcjach... juz widze te dobrowolne tłumy.. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:25 Może nie odczułas bo nauczyciel olał i nie zrealizował tego co miał.Dla mnie jest czas na nauke i czas na odpoczynek.Zreszta bezsens tych wolnych dni smam bezwiednie potwierdzasz, bo według załozenia w tym czasie dzieci powinny "przeżywać Słowo Boze i rozważac zagadnienia poruszane na rekolekcjach" A jak rozumiem Twoje raczej bawią się i ciesza niz rozważają. Sam fakt pomieszania tego co śiweckie z tym co duchowe. tego co państwowe z tym co prywatne jest skandaliczne. czy jesteś zdiecinniała, z tego co piszesz wynika,ze tak. Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:40 Młoda jeszcze jestem więc mam prawoI popieram rekolekcje bez lekcji.Koniec kropka.Dziękuję za dyskusję Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:44 Ależ semido młoda!1 Mylisz sie, to nie sa dni wolne!!! Masz dzieci ku rozważaniom i przeżyciom duchowym skłaniać, a nie zabawy fundować!!!!!Toz to okres Wielkiego Postu jest. Grzeszysz niewisato, grzeszych gdy dziateczkom zabawie oddawac sie pozwalasz....rozważać, modlic się.... Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 14:10 Do rozważań nie będę zmuszała,skoro sama nie rozważam.Jak dla mnie to dni WOLNE po prostuOd wszystkiego-nawet od takich nadgorliwych mateczek jak Ty Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 14:16 Moja droga jesteś klasyczną hipokrytką.rekolekcje i chrześcijanstwo tak, bo wolne jest. A gdzie w takim razie miejsce na realizacje założen wynikających z uczęszczania na rekolekcje??? Moja droga gdzie ja jestem nadgorliwa...w tepienieu hipokryzji??? To masz racje, nie lubię głupoty, lenistwa i hipokryzji czyli tego wszytskiego co stawiasz za korzyśc wynikająca z dni wolnych w szkole w okresie rekolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 14:20 Od 3 dno wolnego dzieci głupsze nie będąHipokrytka nie hipokrytka-trza wykorzystać te dni wolne na przyjemności,a dla mnie rozważania itp.takowymi nie były Odpowiedz Link Zgłoś
eskalacja_patosu Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 13:56 Ja nie odczułam żadnych braków... I miałam radochę jak cholera, jak były rekolekcje, tylko że moja mama nie pracowała i spokojnie mogłam się zmyć do domu. Poza tym, jak są święta, to też w szkołach robią wolne, a przecież nie wszyscy te święta obchodzą... I nikt jakoś się nie rzuca Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 14:00 Jednym słowem akceptujecie dwulicowość i uczenie dzieci kłamstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 14:02 Potwierdza to tylko to co już dawno odkryłam, że katolicyzm to najbardziej zakłamana i dwulicowa sekta chrześcijańska. Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 14:12 Pięknie to ujęłaśJednak dzięki nam wszyscy mają dużo wolnego Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 14:17 Czyli jetseś leniem-a wiesz,ze to grzech?????? A ponoc dewizą chrześcijanina ma byc "módl sie i PRACUJ"????? Hipokryzja po raz kolejny. Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 14:23 Ponoć,nie zagłębiam się w tajniki chrześcijaństwa Lubię wykorzystywać wszystkie dobrodziejstwa jakie daje mi losAleż ja jestem leniwą hipokrytką.Do piekła ze mną Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 14:01 > Poza tym, jak są święta, to też w szkołach robią wolne, a przecież > nie wszyscy te święta obchodzą... I nikt jakoś się nie rzuca Świeta mają równiez charakter społeczny, zwyczajowy i tak dziwnie sie wtedy składa,że wszyscy maja wolne....nie marnujesz lekci, rodziece nie sa w pracy.... Oczywiście w domu oddawałas się rozyśłaniom???? Nie każdy ma możliwośc zostac w domu, zreszta juz o tynm pisano, jak Cie nie razi pomieszanie obrządku kościelnego z obowiązkiem szkolnym to fakt nie mamy o czym gada c. Przez takie "nie mam nic na pzreciW" za chwilę bedziemy miec państwo Kościelne, obowiązek rodzenia dziecie, zakaz użuywania prezerwatyw i obowiązek chodzenia na mszę...no ale Wam nie przeszkadza bo wolne jest.Głupota ludzka nie zna granic, jest wolne, nie trzeba nic robic i można się lenić ,zamiast pracowac i sie uczyć więc jest OK-tiaaa szalenie po chrześcijansku. Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 14:17 Jeszcze się ciut wtrącę.Gdy są święta,owszem-wszyscy mają wolne,ale...nie wszyscy przez cały tydzień jak ma się to w szkołach.Np.Boże Narodzenie wypada w poniedziałek i wtorek,a dzieci mają wolny cały tydzień.I znowu 3 dni zmarnowane:/Straszni po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
eskalacja_patosu Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 14:34 Ale święta nie trwają prawie 2 tygodnie... Tyle zmarnowanych dni... W domu jadłam i oglądałam telewizję. Nigdy wielkiej wagi do wiary nie przywiązywałam, a od paru lat mam to wszystko głęboko w d. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 15:24 semido - jak przypuszczam edukację kończyłaś jednak ciut wcześniej. Moja córka ma w liceum 39 godzin lekcyjnych, a i tak nie zdołają przerobić programu, siłą rzeczy część tematów jest robiona po łebkach, nie ma czasu na powtórki, na dokładniejsze wytłumaczenie materiału. Do zrobienia zadań z fizyki potrzebna jest znajomość trygonometrii, której... jeszcze nie przerabiali. Z polskiego - nie mają pojęcia o większości dzieł nawet polskiej literatury, bo nie ma czasu na dokładniejsze omówienie - za to przez 3 miesiące NA POLSKIM omawiali Biblię. W związku z tym potrzebny jest dodatkowy nakład pracy w domu, żeby jakoś opanować material wymagany na egzaminach, że podobnie było w gimnazjum. Każdy dzień straty zajęć naprawdę był odczuwalny. Byc może w młodszych klasach, w podstawówce jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia biblia na polskim 29.02.08, 16:12 ee mysmy za starego systemu tez meczyli biblie długo i namietnie. jakby nie było jest to kopalnia natchnień i odnosników w pozniejszej twórczosci. rozne dies ire i inne takie liczby 44 pozwala odpowiednio wymeczona biblia zobaczyc w odpowiednim swietle... oczywiscie literatura wspólvczesna była robiona juz na chybcika i po łebkach - dokładne omawianie konczy sie na literaturze powojennej niestety. jeszcze cos z boskiego socrealizmu a reszta w zakresie własnym Odpowiedz Link Zgłoś
rrrenia Brawo.brawo,brawo!!! 29.02.08, 14:32 Masz rację,Kocie!Szkoła to szkoła, sprawy wiary to sprawy wiary.Szczególnie w tych czasach powinniśmy trzymać się tego podziału, bo to, że Polska jest w dziewięćdziesięciu cośtam procentach katolicka to bujdy na resorach.Mamy sporo innowierców, sporo niewierzących. Któraś w wątku napisała, że nic się nie da zrobić z tymi rekolekcjami. Jak to nie da?! To nie jest tak, że proboszcz rządzi szkołą.Proboszcz wysyła podanie do dyrekcji szkoły, w którym to podaniu PPROSI dyrekcję o zwolnienie uczniów z lekcji na czas rekolekcji (wiem, o czym piszę; widziałam takie podanie na własne oczy nawet dzisiaj).Od decyzji dyrekcji zależy, co się z tym stanie.Mogą być takie opcje: a) zwolni ze wszystkich lekcji, b) są 2 lub 3 pierwsze lekcje, a potem rekolekcje, c) nie zwolni zżadnej godziny, a na rekolekcje uczniowie idą po lekcjach. Punkt c jet super! Nie ma spędu sztucznie wierzących, tylko przychodzą ci, którzy czują taką potrzebę. A jeśli to jest całoszkolnym spędem, to katecheci, księża, siostry zakonne dostają furii w kościele, obruszają się, stroją fochy, że młodzież źle się zachowuje w kościele, że się nie modli; nawet ksiądz naołtarzu czasem przerywa modły czy swoje wywody i nieeleganko strofuje publikę. Po co ten cyrk? Któraś tu też napisała, że na rekolekcje chodzą tylko podstawówki i gimnazja. Nieprawda, technika i licea też. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 15:30 W szkole, w której uczę, też są rekolekcje, ale wyrwana jest jedna godzina z zajęć szkolnych, to wszystko. A dzieciaki z rodzin innego wyznania albo niewierzących mają zapewnioną opiekę. Da się. Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 15:33 Tak jest Behemot! Pogonić! A zamiast tego edukację seksualną wprowadzić z podręcznika Biedronia! Od razu poziom moralności i zdrowia psychicznego w społeczeństwie wzrośnie. No i dzieci nie będą czasu marnowały na jakieś głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 15:41 > Od razu poziom moralności i zdrowia psychicznego w społeczeństwie wzrośnie. Od rekolekcji też się raczej nie podnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
wobbler Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 15:53 Ale chociaż nie spada.W dzisiejszym świecie to już jest sukces... Poza tym jeżeli ktoś rzeczywiście uczestniczy w rekolekcjach,to-nie zgodzę się z Tobą-jego poziom rośnie,czy się to komu podoba,czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 16:07 > Ale chociaż nie spada. Nie jestem przekonana. Wybacz - nie wierzę w magiczną moc sześciu godzin rocznie spędzonych na słuchaniu wygaworu od księży, którzy mają koszmarną manierę zwracania się do słuchaczy w 2 osobie l.poj. nie patrząc się przy tym na nikogo. I generalnie nie mając pojęcia, jak nawiązać kontakt z dzieckiem i jak z nim rozmawiać. Rekolekcje to też lekcje (w pewnym sensie), a prowadzi je osobnik zwykle kompletnie do tego nieprzygotowany. Owszem, jeśli dziecko ma wsparcie religijne w domu, to może i jakieś korzyści wyniesie. Ale mam wrażenie, że w tej chwili jakieś 90% uczestników rekolekcji to młodzi ludzie, którzy zniosą wszystko, żeby tylko nie mieć zajęć szkolnych, i traktują te rekolekcje mniej więcej jak wyjście do muzeum. Nuda, ale przynajmniej nie ma lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 16:33 W moim przypadku rekolekcje w istotny sposób zniechęciły mnie do kościoła. Ksiądz zechciał przeczytać i omówić listę potencjalnych grzechów - wśród nich takie jak np. "nieskromny ubiór", "stosowanie antykoncepcji". Jakimś sposobem znacznie więcej przewinień dotyczyło kobiet/dziewcząt niż chłopców i przeraźliwie dużo z tych grzechów popełniałam na co dzień. Tamte rekolekcje były przyczynkiem do mojej późniejszej konstatacji, że nie jestem w stanie jednocześnie: z czystym sumieniem nazywać się katoliczką i prowadzić takie życie jakiego chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
purpurowa_komnata Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 18:21 Rozczaruję Cię Wobbler > Ale chociaż nie spada.W dzisiejszym świecie to już jest sukces... Otóż choć nie jestem przeciwna rekolekcjom- to jednak od czasu odbywania się ich w czasie lekcji-ich wartość spada-np. znani mi młodzi ludzie mówili rodzicom, że na rekolekcje się udają a pili przez 3 dni.(To nie były odosobnione wypadki.) Druga sprawa część przychodzi tylko po obecność a potem-luz i wolność. Chyba więc nie o to w rekolekcjach chodzi. Poza tym od wychowania seksualnego swoich dzieci jesteś Ty a nie podręcznik kogokolwiek. Jak odpowiednio nie wychowasz to nie licz na kogokolwiek. I jeszcze jedno- oczywiście część uczniów korzysta z tych dni zgodnie z przeznaczeniem- i bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
purpurowa_komnata Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 18:23 oczywiście to było do Wobbler. I nie zgodzę się,ze wprowadzenie rekolekcji do szkół podniosło ich wartość. Są jedynie dostępne dla większej ilości uczniów- przynajmniej w teorii Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 15:34 Do dyrektora z pretensjami. W rozporzadzenieu jest napisane jak wol, ze uczniowie uczestniczacy w rekolekcjach SA ZWALNIANI Z ZAJEC. Z czego niby mieliby byc zwalniani, gdyby zajec NIE MIALO BYC? Rozporzadzenie wyraznie mowi nie o zatrzymaniu pracy szkoly na te dni, tylko o zwolnieniu poszczegolnych uczniow, chocby licznych. Jesli jakis dyrektor robi szkole rekolekcyjne wolne, to robi to prawem kaduka. Ale co ma Kosciol do tego, to nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 18:05 A dlaczego kościół/proboszcz ustala termin rekolekcji tak, żeby kolidował z zajęciami w szkole ? Dlaczego nie może być rekolekcji po zajęciach lub też w weekend ? Skoro terminy sa jakie są to znaczy że kościolowi zależy na tym, zeby pokazać, że modły są wazniejsze niż nauka. pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 18:11 Jeszcze raz. Rozporzadzenie MINISTRA (nie prymasa )) mowi, ze uczniowie danego wyznania (w praktyce = katechizowani) sa na rekolekcje zwalniani z ZAJEC SZKOLNYCH. W zwiazku z tym proboszcz niczego nie musi "pokazywac" - po prostu przepis ustala, ze rekolekcje odbywaja sie wtedy, kiedy trwaja zajecia szkolne. "Kolizja" jest przez przepis zalozona, i tyle - a zatem nie proboszcz ma ja likwidowac. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 22:50 ano pewnie dlatego, ze podczas lekcji idzie karnie cała szkoła..no powiedzmy 90%uczniów a gdyby było to poza lekcjami to nie wiem czy nazbierało by sie ze 40%. jest róznica??? biorąc pod uwagę malutkie miejscowosci ksiądz jednak jwest górą i żadne grono pedagogiczne nie chce zajsc mu za skórę.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 20:54 No to ja sie wypowiem jak nauczyciel - z naszej perspektywy również rekolekcje szkolne to TOTALNA PORAŻKA. Ucze w szkle średniej i u nas rekolekcje sa w poniedziałek i wtorek. I wyglada to tak, ze po 3 lekcji nauczyciele ida z uczniami do kościoła a po rekolekcjach wracamy do szkoły. Z doswiadczenia wiem, ze do szkoły wraca dosłownie garstka uczniów wiec generalnie 2 dni totalnie "rozbabrane". No i wcale nie usmiecha mi sie brac odpowiedzialności za uczniów, których musze zaprowadzic do kościoła - to sa 16-17-18 letni młodzi męzczyzni, których ciezko byłoby ustawic w pary i tak zaprowadzic do kościoła. U nas w szkole ogłoszenie o rekolekcjach pojawiło sie dopiero dzic i ... mam przez to totalnie "spaprany" weekend!! Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: rekolekcje-absurd 29.02.08, 22:49 Znowu - i jedno i drugie wynika z decyzji dyrektora. Podczas rekolekcji mlodzieza ma opiekowac sie katecheta - tak wynika z rozporzadzenia. Jesli dyrekcja obarcza tym innych nauczycieli, to jest to jej decyzja. Rozporzadzenie mowi, ze termin rekolekcji ma byc ustalany przez ksiedza z dyrekcja z miesiecznym wyprzedzeniem. A kiedy go nastepnie dyrekcja raczy podac personelowi do wiadomosci, to patrz wyzej. Nie w rekolekcjach ejst problem, zaprawde )). Odpowiedz Link Zgłoś
marmusia Re: rekolekcje-absurd 01.03.08, 01:13 Rekolekcje w takiej formie, w jakiej sa teraz tez uwazam za absurd. Absurdem jest takze to, ze jako nauczyciel musze sterczec z uczniami na mszy (dodam, ze nawet nie jestem wychowawczynia zadnej klasy). W umowie o prace na pewno nie podpisywalam takich zobowiazan... Pewnie zaraz ktos napisze, ze w czasie, w ktorym powinny byc zajecia odpowiadam za bezpieczenstwo uczniow. W kosciele jednak sensacje budzil fakt, ze nie przystapilam do spowiedzi, a ja nie mam ochoty sie z tego nikomu tlumaczyc. Ciagle mam wrazenie, ze pracuje w szkole katolickiej (choc jest to zwykle gimnazjum). Ostatnio zabrano mi zastepstwo za religie w jednej z klas, bo ponoc jakas wladza koscielna zarzadzila, ze za religie musi byc religia. Powoli ta religia staje sie najwazniejsza, mimo, ze z mojego przedmiotu uczniowie beda pisali egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: rekolekcje-absurd 03.03.08, 13:20 A mnie zawsze zastanawialo, co by sie stalo, gdyby wprowadzic podatek tak jak w Niemczech. Problem pewnie by sie rozwiazal. Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: rekolekcje-absurd 04.03.08, 13:58 Dokładnie kerstink, to samo pomyślałam... A czy ktoś z Was wie może co dzieje się z dziećmi które do komuni nie przystępują? Czy ktoś się nimi zajmuje, czy mają wolne? i czy w ogóle takie dzieci są, bo zaczynam mieć wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś