Dodaj do ulubionych

NISKI WZROST DZIECKA

06.11.03, 11:38
Hej!
Czy ktoś może mi poradzić, jak wspomóc wzrost dziecka.
Mój trzecioklasita wygląda jak pierwszak i zaczyna mieć z tym problem. Mam
świadomość, że niektóre dzieci zaczynają rosnąć później lecz może istnieją
witaminy, preparaty itp., które mogą to wspomóc. Proszę o nazwy!!!
Może ktoś podzieli się własnym doświadczeniem lub kontaktem z dobrym lekarzem.
Piotr
Obserwuj wątek
    • Gość: patyczako Re: NISKI WZROST DZIECKA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 17:09
      Sorki ale chyba na geny nic nie dziala...
      • Gość: asica Re: NISKI WZROST DZIECKA IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.11.03, 07:24
        Mam podobny problem z synem; kiedyś w jednym z numerów prawdopodobnie VITY lub
        Przeglądu Ridżer Draiwers (wybacz ale piszę jak się czyta, bo nie znam na
        pamięć pisowni tego pisma) przeczytałam artykuł o dzieciach nisko rosnących po
        rodzicach, z artykułu wynikało, że można im pomóc preparatami dla ćwiczących w
        siłowniach, preparatami opierającymi się na białku, wymienione były konkretne
        nazwy (nie wszystkie się oczywiście nadają), niestety posiałam gdzieś atrykuł,
        sama nie skorzystałam, przejrzałam wszelkie dostepne mi numery w/w pism i nic
        nie znalazałam, zniknęły jak kamfora, artykuł ukazała się 6 do 3 lat temu,
        jeśli masz ochotę szukaj,
    • Gość: Iza2 Re: NISKI WZROST DZIECKA IP: *.k.mcnet.pl 07.11.03, 12:30
      zależy co nazywasz niskim wzrostem, jacy wysocy są rodzice. Generalni eproblemu
      wzrostu lekceważyć nie należy, bo w penym momencie jest za późno na pomoc. Jeśli
      macie wątpliwości, to lepiej pogadać z lekarzem, czy to jeszcze norma, czy już
      nie, a potem iść do endokrynologa. Można też profilaktycznie zbadać cukier.
      Podobno cukrzycy nie rosną.
      • bluetab70 Re: NISKI WZROST DZIECKA 09.11.03, 00:15
        endokrynolog to jest dobry pomysł,
        jeśli dziecko wcześniej rosło w normie, a od jakiegoś czasu stanęło, może to
        świadczyć np. o niedoczynności tarczycy. Sprawdź poziom hormonu TSH i FT4
        • Gość: madaso Re: NISKI WZROST DZIECKA IP: 62.233.176.* 09.11.03, 12:49
          Proponuję porozmawiać z lekarzem - można zrobić RTG ręki w celu określenia
          wieku kostnego jeśli wiek kostny nie zgadza się z rzeczywistym wiekiem dziecka
          (tzn. jest zaniżony) wtedy pediatra na pewno skieruje do endokrynologa a ten
          prxypuszczalnie zaleci leczenie hormonalne. To ważne bo dzieci z niedoborem
          hormonalnym mogą mieć problemy w nauce.
          Powodzenia

Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka