zapalka151206 07.06.07, 00:15 czy wiecie może jakie jest zapotrzebowanie kaloryczne maluchów w przeliczeniu na kg masy ciała? czy wiek też się bierze pod uwagę, czy tylko wagę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena-marie Re: zapotrzebowanie kaloryczne 07.06.07, 20:18 Jak Daniel mial 1,5 roku to jedna z lekarek, ktora sie przewinela w jego zyciu powiedziala, ze potrzebuje na dzien 800 kalorii, czyli jak zje 2 bulki w ciagu calego dnia to wszystko jest w porzadku - to jej slowa:-) Moje dziecko w swoim zyciu nie zjadlo nawet 1/4 bulki, na szczescie znalezlismy innego lekarza, ktory podszedl do problemu niejedzenia nieco inaczej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
lena-marie Re: zapotrzebowanie kaloryczne 12.06.07, 12:44 Wlasnie bylam u "pani madrej" czyli doradcy zywieniowego (nie mieszkam w Polsce, chyba tak sie nazywa ten specjalista) i dowiedzialam sie, ze dziecko w przedziale wiekowym od 1 do 4 lat potrzebuje dzienie 1000 kcal - dziewczynka i 1100 kcal chlopczyk. Od 4 do 7 lat odpowiednio: 1400 i 1500. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
janeczka79 Re: zapotrzebowanie kaloryczne 12.06.07, 13:43 A czy wy potraficie to przeliczać? To znaczy ja np mam problem bo nie mam pojęcia ile to jest 100gram, bo zazwyczaj w tej wartości są podawane kalorie. O ile nie ma problemy z jogurtami lub podobnymi to nie wiem na przykład jak obliczyc wartość kaloryczna makaronu. Moje dziecko je tego bowiem sporo. Kupuję taki drobniusieńki makaronik i jak ugotuję dwie łyżki stołowe w połączeniu z serkiem wiejskim (biały) będzie słusznej wielkości miseczka, ale za chiny nie wiem ile to może być kalorii, znaczy sie tego makaronyu, bo serka wiem, bo jest na pudełku napisane, że powiedzmy 100 gram to 123 kalorie...Ale makaron to nie mam pojęcia ile ważą dwie łyżki suchego ile potem wychodzi ugotowanego...nie wiem i już! Odpowiedz Link
zapalka151206 Re: zapotrzebowanie kaloryczne 12.06.07, 15:05 makaron liczyłam kiedyś dla siebie suchy- taki ma ok. 340 kcal na 100 gramów najlepiej ważyć na wadze, jest taka firmy eldom, która przelicza wagę produktu na kcal (wystukuje się kod produktu z książeczki dołączonej do wagi i wciska przycisk obliczania kalorii- praktyczna bardzo, wiem bo sama używałam jak się odchudzałam :)) kosztuje ok 70 zł. pozdrawiam Odpowiedz Link
zapalka151206 do leny 12.06.07, 15:00 Lena czy dobrze zrozumiałam, że dotyczy to dzieci, które ukończyły 12 miesiąc-do 4 r.ż.? Nie ma żadnego rozróżnienia między jedno, a czterolatkiem?Bo na mój chłopski rozum to powinno być jakoś przeliczane na kilogramy, a nie na wiek. bo jak np. liczyć dzieci, które w 12 m.ż. ważą tyle co niektóre 3-4 mies. grubaski? Gdzieś w internecie doszperałam się przeliczenia 120kcal na kg, ale artykuł był dla mnie mało wiarygodny. Jak się wywiem to napiszę Odpowiedz Link
lena-marie Re: do leny 12.06.07, 21:30 Taka dostalam tabelke, ale jak widze, sa rozne tabelki... Sadze tez, ze zapotrzebowanie kaloryczne nie powinno byc przeliczane na kilogramy, tylko na wiek, bo wynikaloby wtedy, ze grubasy maja wieksze zapotrzebowanie kaloryczne niz chudzielce a to przeciez nieprawda... co wiecej - grubaskom nalezy kalorie ograniczac, a chudzielcom dodawac (np. maslo w kaszcze czy mleku). Tak ze bardziej przemawia do mnie przeliczanie kalorii na wiek a nie na kilogramy. Ale to przeliczanie kcal na kila jest ciekawe, napisz, jak bedziesz cos wiedziec na ten temat. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
zapalka151206 znalazłam zapotrzebowanie kaloryczne !!! 14.06.07, 21:56 "w pierwszym półroczu życia niemowlę żywione sztucznie z masą ciała od 3 do ok.7 kg powinno otrzymywać ok.110 kcal/kg masy ciała....Przeliczając to na ilość mleka upodobnionego o wartości energ. ok. 70 kcal w 100 ml, aby pokryć potrzeby energet., powinno wypijać 500-850 ml (w granicach podanej masy ciała). Po pierwszym półroczu potrzeby w zakresie pokrycia energetycznego spadają do ok. 95 kcal/kg masy ciała. Ilość mleka i produktów spożywczych wylicza się z ich wartości energetycznej i potrzeb energet. dziecka w stosunku do masy ciała" na podstawie "Żywienie człowieka zdrowego i chorego" J.Hasika i J.Gawęckiego, Wyd.Naukowe PWN(s.18) Odpowiedz Link
zapalka151206 Re: znalazłam zapotrzebowanie kaloryczne !!! 14.06.07, 22:03 czyli jednak wylicza się z masy ciała, a nie wieku, tak przynajmniej ja to zrozumiałam. Ciągle mi się nie zgadza na chłopski rozum, że zapotrzebowanie liczą niektórzy lekarze wg wieku, co prawda przybywanie na wadze w latach późniejszych jest znacznie wolniejsze niż w 1 roku życia, ale dziwi mnie porównywanie dziecka 7kg do 14kg,a takie potrafią być przecież roczne dzieci Odpowiedz Link
anaj75 Re: zapotrzebowanie kaloryczne 12.06.07, 17:16 Bierze się pod uwagę i wiek, i wagę. Gdy niedawno byłam u dietetyka, pani wyciągnęła tabelkę. Z tego, co pamiętam dla 4 - latka (17 kg) było 1500 kcal, dla 5 - latka (19 kg) 1700. Itd. Trochę jednak zdziwiło mnie, że mojego 3;8 - latka o wadze 13,5 kg, pani potraktowała jako 17 - kilowego 4 - latka. Troche inaczej bowiem brzmi te jego obecnie zjadane 650 kcal, przy zapotrzebowaniu 1100, a inaczej przy 1500, nieprawdaż? Odpowiedz Link