Dodaj do ulubionych

Warsztat 243 - pierwszy sen

20.05.12, 21:17
Czesto moje sny sprawdzaja mi sie. Zaczelo sie to gdy mialam 5 lat. Moj pierwszy, ,,proroczy,, sen mowil o tym, ze babcia ofiarowala mi pewna rzecz. Na drugi dzien stalo sie tak jak w moim snie. Nie moglam w to uwierzyc. Bylo to dla mnie tak silne i wazne przezycie, ze pamietam ten sen cale zycie.
Co to byla za rzecz?
Pytania mozecie zadawac wedlug waszego uznania np. do czego ta rzecz sluzyla? itp.

Mam nadzieje, ze spodoba Wam sie taki temat. Zycze powodzenia i zachecam do udzialu.
Obserwuj wątek
    • kita32 interpretacja 25.05.12, 19:03
      Bardzo ciekawy temat smile

Trochę krzywo sfotografował mi się rozkład, ale trudno:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/rHzT55VovBpZanjZBB.jpg
      1. Co to było? – As Pucharów (-) – coś z czym wiążą się emocje lub wspomnienia, coś co było piękne.
      2. Do czego posłużyło Greenwenus? – Śmierć (-) – przyczyniło się do wewnętrznej przemiany jaka zaszła w Greenwenus, jakoś ją odmieniło, wprowadziło „rys dorosłości”.
      3. Wygląd – Królowa Monet – piękne i mające dużą wartość.
      4. Wielkość – Rycerz Monet (-) – trochę przyduże jak na 5-io letnią Greenwenus – Rycerz kojarzy mi się z tym, że do tego prezentu trzeba było trochę dorosnąć.
      5. Kształt – Rycerz Kijów (-) – kształt mógł się zmieniać (Rycerz), ale nie całkowicie. Raczej mógł się dostosowywać niż zmieniać. Kije kojarzą mi się z czymś długim i wąskim.
      6. Wiek (czyli czy to było używane, czy nowe) – Koło Fortuny (-) – było używane, ale nie w sposób ciągły – raz używane, a raz chowane lub odkładane.
      7. Do czego było używane wcześniej? (tę kartę wyciągnęłam dopiero jak 6-a karta wskazała wcześniejsze używanie) – Cesarz – było oznaką władzy lub bogactwa.

Mam skojarzenia z jakąś rodową biżuterią. Prezent bardzo dowartościował Greenwenus.
      • greenwenus Re: interpretacja 26.05.12, 00:02
        Dziekuje LKito za pierwsza interpretacje!!!
        • kita32 Re: interpretacja 27.05.12, 12:54
          Coś mało nas sad Ale mam nadzieję, zę jeszcze przynajmniej dwie osoby zdążą dołączyć.

Po południu wyjeżdżam i mogę nie wrócić na 18-ą - jeżeli nie zajrzę tutaj, to nie z braku zainteresowania, tylko z powodu wyjazdu.
          • greenwenus Re: interpretacja 27.05.12, 13:39
            Ja te mam nadzieje, ze jeszcze ktos dolaczy.
            Zapraszam!!!
    • anuszzka Re: Warsztat 243 - pierwszy sen 27.05.12, 13:43
      co babcia ci ofiarowała?
      9denarow, 4kielichy, kochankowie, wieza
      do czego ta rzecz służyła?
      rycerz denarow, mag, rydwan
      jak ta rzecz wygladala?
      4kielichy, sprawiedliwosc, 4miecze

Babcia ofiarowała ci cos cennego na przyszłosc, miało cie to niejako chronic, zabezpieczyc w jakims sensie, bys zawsze miała dach nad glową.Ta rzecz skojarzyła mi sie z pieniażkami, była wartosciowa przyszłosciowo. To COS ty najpierw oglądałas, potem cos z tym robilas, na koniec wykorzystałas podczas wyprowadzki, wyjazdu czy usamodzielnienia sie?
      Mam takie skojarzenia zwiazane z ta rzecza: książeczka mieszkaniowa, skarbonka, obraz, klaser.
      Pozdrawiamsmile

• greenwenus Re: Warsztat 243 - pierwszy sen 27.05.12, 13:50
        Dziekuje Anuszzko!
        • ivana Re: Warsztat 243 - pierwszy sen 27.05.12, 15:03
          1 Co to byl za prezent-5 Denarow(-)
          To bylo cos co dla babci mialo niesamowita wartosc . Moglo byc ostatnia rzecza ktorej pozbylaby sie w razie tarapatow finansowych. Odzwierciedlala jakies wydarzenie z przeszlosci. Wartosc raczej niewielka.
          2.Do czego rzecz posluzyla?- 3 Puchary
          Pelnila role emocjonalna,sentymentalna do strojenia sie w tę rzecz, ta rzecz byla z Greenwenus na czas imprez, spotkan z przyjaciolmi, mogla rowniez pelnic funkcje muzyczna..
          3.Wyglad- 9 Denarow(-)
          Wygladala jak cos wartosciowego , bylo stare ale prezentowalo sie znakomicie, przyciagalo wzrok, cos malo frywolnego, nasuwajacego skojarzenia o statecznosci , dobrym guscie. dostojenstwie, nie idace z duchem mody. Nie bylo to cos trendy , a wiec nowoczesne i na czasie.
          4.Wielkosc- Rycerz Pucharow(-)
          Prezent ktorego bedzie mogla uzywac jak bedzie w wieku mlodzienczym..
          5.Ksztalt- 6 Bułąw
          Okragly, owalny
          6.Ja jakiego materialu zostalo zrobione?-8 Buław(-)
          Z materialu uzywaneho przez roznego rodzaju rzemieslnikow...to cos moglo byc recznie robione

Stawiam na kolie, pierscionek, broszke...Ten prezent mogl byc przekazywany z pokolenia na pokolenie i prezentem dawanym z pietyzmem i czcia. Pamiatka rodzinna.
        • ivana Re: Warsztat 243 - pierwszy sen 27.05.12, 15:04
          To bylo cos co dla babci mialo niesamowita wartosc . Moglo byc ostatnia rzecza ktorej pozbylaby sie w razie tarapatow finansowych. Odzwierciedlala jakies wydarzenie z przeszlosci. Wartosc raczej niewielka.
          Pelnila role emocjonalna,sentymentalna do strojenia sie w tę rzecz, ta rzecz byla z Greenwenus na czas imprez, spotkan z przyjaciolmi, mogla rowniez pelnic funkcje muzyczna..
          3.Wyglad- 9 Denarow(-)
          Wygladala jak cos wartosciowego , bylo stare ale prezentowalo sie znakomicie, przyciagalo wzrok, cos malo frywolnego, nasuwajacego skojarzenia o statecznosci , dobrym guscie. dostojenstwie, nie idace z duchem mody. Nie bylo to cos trendy , a wiec nowoczesne i na czasie.
          5.Ksztalt- 6 Bułąw
          Okragly, owalny
          Z materialu uzywaneho przez roznego rodzaju rzemieslnikow...to cos moglo byc recznie robione

Stawiam na kolie, pierscionek, broszke...Ten prezent mogl byc przekazywany z pokolenia na pokolenie i prezentem dawanym z pietyzmem i czcia. Pamiatka rodzinna.
          Jeszcze do glowy przychodzi mi jakis instrument muzyczny
          • greenwenus Re: Warsztat 243 - pierwszy sen 27.05.12, 16:46
            Dziekuje Ivanko!
    • andgie Re: Warsztat 243 - pierwszy sen 27.05.12, 17:40
      Witam!
      Nie bylo mnie tuttaj dlugo i nie stawialam tarota, czasu do rozwiazania malo, ale tak szybciutenko:
      O jakiej rzeczy snila Greenwenus i co dala Jej Babcia?
      5 mieczy, Rydwan, Krol denarow.
      Skojarzyl mi sie... rowerek. To byla rzecz dosc duza i raczej kosztowna. Powod zazdrosci innych wink Cos podnoszacego status w ich oczach, czym mozna "szpanowac".

Taka moja krociutka interpretacja, czekam na rozwiazanie.
      • greenwenus Rozwiazanie!!! 27.05.12, 18:01
        Rozwiazanie!
        W moim snie przyszla do mnie babcia i ofiarowala mi piekny, fioletowy skafanderek (kurtka). Na drugi dzien otrzymalam identyczna i nie moglam sie nadziwic jak to mozliwe. Kurtka ta byla dla mnie piekna i zawsze bede ja kojarzyc z rozpoczeciem nauki w zerowce, jakim nowym etapem w moim zyciu.
        Zadna z Was nie zobaczyla tej kurteczki z mojego snu ale co dziwne wszystkie zauwazylyscie rzecz, ktora rzeczywiscie od babci dostalam. Moze karty bardziej zobaczyly rzeczywiste wydarzenie niz moj sen.
        • greenwenus do kity 27.05.12, 18:02
          1. Co to było? – As Pucharów (-) – coś z czym wiążą się emocje lub wspomnienia, coś co było piękne.
          - Dla mnie to byly silne emocje i piekne rowniez.

2. Do czego posłużyło Greenwenus? – Śmierć (-) – przyczyniło się do wewnętrznej przemiany jaka zaszła w Greenwenus, jakoś ją odmieniło, wprowadziło „rys dorosłości”.
          - wewnetrzna przemiana byla bo mialam pojsc w nowej kurtce i do nowej szkoly, bylam z siebie taka dumna,

3. Wygląd – Królowa Monet – piękne i mające dużą wartość.
          - dla mnie bylo to piekne choc wartosciowe srednio, wtedy wydawalo mi sie, ze babcie musiala wydac na to fortune,

4. Wielkość – Rycerz Monet (-) – trochę przyduże jak na 5-io letnią Greenwenus – Rycerz kojarzy mi się z tym, że do tego prezentu trzeba było trochę dorosnąć.
          - troche byla ta kurteczka za duza bo mialam dopiero ja zalozyc jak pojde do zerowki,

5. Kształt – Rycerz Kijów (-) – kształt mógł się zmieniać (Rycerz), ale nie całkowicie. Raczej mógł się dostosowywać niż zmieniać. Kije kojarzą mi się z czymś długim i wąskim.
          - z tego co pamietam to byl tam odpinany kaptur, mozna bylo tez sciagnac w pasie, rzeczywiscie ksztalt, jak to kurtka, byla dluga i waska, zgadza sie.

6. Wiek (czyli czy to było używane, czy nowe) – Koło Fortuny (-) – było używane, ale nie w sposób ciągły – raz używane, a raz chowane lub odkładane.
          - raczej uzywalam, z tego co pamietam, codziennie az nie wyroslam.

7. Do czego było używane wcześniej? (tę kartę wyciągnęłam dopiero jak 6-a karta wskazała wcześniejsze używanie) – Cesarz – było oznaką władzy lub bogactwa.
          - dla mnie to niwatpliwie byla bardzo cenna rzecz, czulam sie w tej kurtce super.

Mam skojarzenia z jakąś rodową biżuterią. Prezent bardzo dowartościował Greenwenus.
          - no niestety to nie rodowa bizuteria tylko kurtka.Jesli cos moge dodac, to dziwne ale pokazala Ci sie rzecz, ktora naprawde dostalam od babci, otoz byl to rodzinny, bardzo duzy pierscien.
          babcia dostala go od swojej babci, ta z kolei mnie a ja mam go przekazac swojej pierwszej wnuczce. Raczej jest nie do noszenia, mam szczuple palce ale jako traktuje go bardziej sentymentalnie.
          Bardzo dobra interpretacja!
          • greenwenus do Anuszzki 27.05.12, 18:03
            co babcia ci ofiarowała?
            9denarow, 4kielichy, kochankowie, wieza
            do czego ta rzecz służyła?
            rycerz denarow, mag, rydwan
            jak ta rzecz wygladala?
            4kielichy, sprawiedliwosc, 4miecze

Babcia ofiarowała ci cos cennego na przyszłosc, miało cie to niejako chronic, zabezpieczyc w jakims sensie, bys zawsze miała dach nad glową.Ta rzecz skojarzyła mi sie z pieniażkami, była wartosciowa przyszłosciowo. To COS ty najpierw oglądałas, potem cos z tym robilas, na koniec wykorzystałas podczas wyprowadzki, wyjazdu czy usamodzielnienia sie?
            Mam takie skojarzenia zwiazane z ta rzecza: książeczka mieszkaniowa, skarbonka, obraz, klaser.

Babcia ofiarowala mi po prostu kurtke ale znow, tak jak u Kity zobaczylas cos co rzeczywiscie mialo miejsce. Babcia przez cale swoje zycie zbierala dla mnie rozne rzeczy aby zabezpieczyc mnie gdy wyjde za maz i zaloze swoj dom. Bardzo zawsze czulam sie przez to jej dzialanie wyrozniona. Masz racje bo jako mala dziewczynka ogladalam to czesto i mialam to zabrac do swojego przyszlego domu ale gdy juz doroslam nagle te rzeczy przestaly mi sie podobac i suma sumarum wszystko zostawialm mamie.
            Super interpretacja.
            • greenwenus do Ivanki 27.05.12, 18:04
              - no nie to byla kurtka.

Tak rzecz nadawala sie do strojenia, zreszta czulam sie w niej niesamowicie ladnie.

3.Wyglad- 9 Denarow(-)
              - nie pamietam juz bardzo doklanie wygladu ale dla mnie wygladala po prostu super,na pewno tez przyciagala wzrok bo byla fioletowa.

- no raczej nie,
              5.Ksztalt- 6 Bułąw
              Okragly, owalny

- z normalnego materialu, takiego lsniacego,

Jeszcze do glowy przychodzi mi jakis instrument muzyczny
              - Nie, ale tak jak we wczesniejszych interpretacjach musze dodac, ze zobaczylas moj rodowy pierscien i Twoja interpretacja bylaby w 100 procentach trafna jesli spytalabym o te rzecz. Jak bym czytala o nim.
              Swietnie!

• greenwenus do Andgie 27.05.12, 18:05
                Nie bylo mnie tuttaj dlugo i nie stawialam tarota, czasu do rozwiazania malo, ale tak szybciutenko:
                O jakiej rzeczy snila Greenwenus i co dala Jej Babcia?
                5 mieczy, Rydwan, Krol denarow.
                Skojarzyl mi sie... rowerek. To byla rzecz dosc duza i raczej kosztowna. Powod zazdrosci innych Cos podnoszacego status w ich oczach, czym mozna "szpanowac".

No niestety nie byl to rowerek. Mialam kolezanke, ktora chyba troche zazdroscila mi mojej kurtki i troche nia ,,szpanowalam,, tez.
                Dziekuje ze zechcialas wziasc udzial w warsztatach.
        • ivana Re: Rozwiazanie!!! 27.05.12, 18:04
          Chyba tak jest ze karty pokazuja rzeczywiste wydarzenia a nie sny, szczegolnie po tylu latach, co innego jak kladziemy karty na sen na bieżącowink
          Tarot wybral karty wedlug wlasnego uznania co do waznosci prezentuwink
          • greenwenus Zwyciezca!!!! 27.05.12, 18:07
            Zwyciezcza!
            Zadna z Was niestety nie zobaczyla mojej kurtki ale mimo to jestem pod ogromnym wrazeniem Waszych interpretacji co do pierscionka zwlaszcza i innych rzeczy od babci.
            Postanowilam wiec, ze ocenie Wasze odpowiedzi po katem rzeczy, ktore babcia ofiarowala mi (mimo ze ich nie wysnilam). Odpowiedzialyscie swietnie wszyskie.

Zwyciezca tych warsztatow oglaszam IVANKE. Gratulacje.

Kito, Anuszzko i Andgie bardzo dziekuje za udzial!!!
            • ivana Re: Zwyciezca!!!! 27.05.12, 18:12
              Dziekuje za fajny warsztat z ktorego nauczylam sie ze nie nalezy wrozyc na sny sprzed wielu lat a na rzeczywiste wydarzenia jakie mialy miejsce. U dziewczyn tez wyszlo podobniewink
              Gratuluje serdecznie wszystkim uczestniczkom.
              Za chwile wymysle nowy warsztatwink
              • anuszzka Re: Zwyciezca!!!! 27.05.12, 18:19
                Gratulacje Ivano!!smile
                • ivana Re: Zwyciezca!!!! 27.05.12, 18:25
                  Dziekiwink
              • greenwenus Re: Zwyciezca!!!! 27.05.12, 18:24
                Masz racje, karty zobaczyly inne rzeczy.
            • andgie Re: Zwyciezca!!!! 27.05.12, 18:28
              Gratulacje dla zwyciezczyni i podziekowania dla uczestniczek.
              • ivana Re: Zwyciezca!!!! 27.05.12, 18:30
                Dzieki Andgie i zapraszam do polozenia kart w moim warsztacie. Nie odkladaj na ostatnia chwile. Moze dzisiaj sobie sprobujesz?
                Juz sie za Toba stesknilam bo dlugo Cie nie bylo.
                Ciesze sie ze jesteswink
                • kita32 Re: Zwyciezca!!!! 27.05.12, 19:53
                  Brawo, Ivanko smile

Greenwenus, dzięki za świetny warsztat smile
                  • ivana Re: Zwyciezca!!!! 28.05.12, 12:30
                    Dziekuje Kito ale prawde mowiac mam mieszane uczucia bo przeciez karty odpowiedzialy nam na inne pytanie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka