Dodaj do ulubionych

Problem z ustaleniem ascendentu

01.07.09, 18:46
Witam, otóż mam nie lada problem z ustaleniem własnego ascendentu. Otóż na różnych stronach internetowych oraz różne programy astrologiczne raz pokazują, że mam ascendent w Raku a raz że w Lwie a to jest spora różnica ... Zauważyłam np. w Urani, że domyślnie ustawiony jest czas letni i wówczas mój ascendent wypada w Raku. Natomiast na tej stronce: www.horoscopofree.com/pl/calconline/ascendant/, gdzie nie jest domyślnie ustawiony czas letni i gdy nie zaznaczę tego pola, ascendent wypada mi w Lwie. Z tego co wiem to w roku i dniu moich narodzin panował jeszcze czas zimowy (21 marca 1981) więc czy to możliwe, że Urania się pomyliła ustawiając domyślnie czas letni? Można to sprawdzić na Wikipedii w tabeli z podziałem na lata, gdzie w drugiej kolumnie pisze kiedy zaczął się czas letni w danym roku:
pl.wikipedia.org/wiki/Czas_letni
A może może ktoś z Was zna jakąś stronkę lub program, który właściwie wyliczy Ascendent i to czy w dniu narodzin panował czas letni czy zimowy?
Obserwuj wątek
    • paulia Re: Problem z ustaleniem ascendentu 02.07.09, 10:00
      Zobacz na www.astro.com
    • bogdan.krusinski Re: Problem z ustaleniem ascendentu 02.07.09, 10:37
      jakie miasto i jaka godzina? Czy przez pomyłkę nie ustawiłaś kalendarza na J -
      Juliański ---> to opcja tylko dla obszarów, które kalendarz juliański stosowały
      aż do 20 wieku. I czy checkbox "Czas letni automatycznie" włączony?

Pozdrawiam serdecznie
      Bogdan
      Urania Astrology Software in
      English
      • faviola Re: Problem z ustaleniem ascendentu 02.07.09, 18:25
        Witam, rzeczywiście czas letni był ustawiony automatycznie ale okazuje się, że chyba nie tylko to miało wpływ na wynik horoskopu ... Nie wiem co wpisać w danych w polu "Strefa czasowa" bo domyślnie wstawia się tam wartość: "1" i wtedy mam ascendent w Raku. Jednak gdy wpisze tam np. 0, ascendent mam w Lwie ... Jaką wartość należy podać w tym polu, jeżeli urodziłam się 21-03-1981 o godz. 12:10 w Oleśnicy (obecnie woj. dolnośląskie)? Bardzo dziękuje za pomoc i cenne wskazówki. Pozdrawiam serdecznie
        • bogdan.krusinski Re: Problem z ustaleniem ascendentu 03.07.09, 10:49
          dla Polski zimą mamy czas CET = +1 godzina na wschód od południka Greenwich, a 0
          to byłby czas GMT.

Dla tego horoskopu CET + czas zimowy = w Uranię wpisujemy +1 godzina od GMT oraz
          0 - czas letni, dokąłdnie tak jak automat w trybie automatycznym podpowiada.

Pozdrawiam serdecznie
          Astrology Tools Directory
    • kita32 Re: Problem z ustaleniem ascendentu 02.07.09, 19:52
      Sprawdziłam w Uranii. Domyślnie ustawia na Twoją datę czas zimowy (a nie letni - jak napisałaś) - ascendent wypada Ci w 29^ Raka.
      Różnica o parę stopni w położeniu ascendentu jest możliwa - to zależy od programu astrologicznego (nie chce mi się wyjaśniać dlaczego).

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka