Dodaj do ulubionych

zaćmienie Słońca

16.07.09, 12:33
22 lipca 09 o 4.35 będzie zaćmienie słońca. Potrwa przez 6,5 minuty. Jest kojarzone z negatywnymi zdarzeniami/emocjami.

Już słychać o jednym takim wydarzeniu, które jest związane z tą datą. To zlikwidowanie budek handlowych z Placu Defilad w Warszawie planowane na 21 lipca. Czy będą zamieszki?

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6826969,Warszawa__rozpoczal_sie_protest_kupcow_z_KDT.html
Obserwuj wątek
    • mikkayo Re: zaćmienie Słońca 17.07.09, 10:04
      Jak pisałem na "jak na górze, tak na dole", zaćmienie Słońca odbędzie się na
      moim Księżycu. T. Marks pisze, że ten tranzyt może działać już na miesiąc
      przed. Trudne emocje są dookoła mnie już teraz, bo wczoraj zmarł ktoś z mojej
      rodziny, lecz może być tych emocji jeszcze więcej. Rodzinę czeka zapewne
      burzliwy spór o spadek, a ja na bank z pewnych względów będę w to uwikłany.
      Sytuacja wydaje się, że nie ma w pełni dobrego rozwiązania, choć Wyrocznia
      Sabiańska pociesza mnie odpowiadając: "Lew 26 - Tęcza po wielkiej burzy"
      • kita32 Re: zaćmienie Słońca 17.07.09, 19:26
        Dobrze, że taka uspokajająca wyrocznia...
    • kita32 Re: zaćmienie Słońca 20.07.09, 12:24
      Na terenie Polski zaćmienie nie będzie widoczne:
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6839245,W_srode_najdluzsze_zacmienie_Slonca_w_XXI_wieku.html
    • iza.podlaska Re: zaćmienie Słońca 21.07.09, 13:16
      Zamieszki już są pod Pałacem, kupcy się zabarykadowali. Potrwa di jutra co
      najmniej - na zaćmieniu emocje i instynkty biorą górę. Ja odwołałam dzisiejsze
      spotkania na mieście, żeby cegłą w głowę nie dostać smile
      • romy_sznajder Indie i Chiny w strachu. 21.07.09, 13:44
        Przyjdą choroby i chaos? Panika przed najdłuższym zaćmieniem słońca

"Indie i Chiny w strachu.

Najdłuższe pełne zaćmienie stulecia ma trwać do 6 minut i 39 sekund. Zjawisko
        będzie widoczne w Chinach oraz Indiach już jutro. Jego nadejście wywołuje w tych
        krajach nie lada obawy.

Hinduscy astrologowie przewidują wybuchy przemocy na całym świecie,
        niektórzy przepowiadają nawet atak USA na Iran - pisze agencja AFP.

https://z3.sfora.pl/sfr211/527e801b000d53544a655696

Kobietom w ciąży radzi się, żeby podczas zaćmienia pozostały w domach, by nie
        narażać płodu na choroby.

Młode pary zrobią wszystko, by ich dziecko nie urodziło się tego dnia - mówi
        Sachdev Gour ginekolog ze szpitala w Nowym Delhi.

Zaćmienie słońca w historii ludzkości od zawsze było powiązane z wszelkimi
        nieszczęściami oraz przemocą.

Tego typu wierzenia są kultywowane po dziś, szczególnie w bardziej zabobonnych
        częściach świata.

Wszelkiej maści wróżbici oraz astrologowie szukają sposobności, by wzbogacić
        się na wieszczeniu niebezpieczeństw i klęsk - mówi Sanal Edamaruku, szef
        Indyjskiego Stowarzyszenia Racjonalistów."

JP

Zrodlo:
        www.sfora.pl/Przyjda-choroby-i-chaos-Panika-przed-najdluzszym-zacmieniem-slonca-a9290
        Wiecej:
        www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601080&sid=aTzS1rgZfEDQ
        • kita32 Re: Indie i Chiny w strachu. 21.07.09, 14:23
          Właściwie trochę się dziwię, bo przeżyliśmy już jedno zaćmienie i pamiętam ogromne zainteresowanie i prawie euforię.

Nie dziwi mnie to, że raczej mało mówi się o zaćmieniu w Polsce, bo my nie będziemy widzieć zaćmienia, ale ogólnie dziwię się nastrojowi niepokoju oraz dziwię się samej sobie - tym, że naprawdę się niepokoję, bo akurat 3-a z mojej 4-ki dzieci będzie wtedy podróżować.

A kupców w Warszawie mi żal... Nie jestem z Warszawy, więc nie przeszkadza mi pawilon handlowy na Placu Defilad, a ludzi mi żal, że właśnie teraz w kryzysie tracą pracę...
          • romy_sznajder strach 21.07.09, 14:56
            W ub roku na dzien przed zacmieniem mialam podejscie do egzaminu na prawo jazdy,
            drugie, kto by sie bal.. Tranzyty swietne. Byl prostokat mistyczny:
            Ksiezyc-Uran-Jowisz-Mars, - idealnie na moich osiach. Jowisz na desc, Mars na IC..
            Na asc Ksiezyc. Ksiezyc w Raku nie jest dobry do jezdzenia/podrozy (wrecz
            przeciwnie..), a na asc sam z siebie wyzwala emocje. Wtedy jednak dolaczylo sie
            zacmienie, Ksiezyc szedl od mojego ascendentu do biezacego Slonca i zacmienie
            juz zaczynalo dzialac.

Czekalam w pelnym sloncu dwie godziny. Przyjechalam dosc spokojna, z kazda
            chwila stres mi narastal, udzielalo mi sie zdenerwowanie innych - nikt nie zdal
            tego dnia, w mojej grupie, ale prawie wszyscy wyjezdzali na miasto, dlatego tak
            dlugo. Wylosowali mnie na koncu.
            Kiedy wreszcie wsiadlam do samochodu, juz po tych czynnosciach formalnych,
            placyku, pokazaniu swiatel, wskazaniu plynow eksploatacyjnych - byly takie
            procedury, wsiadam a egzaminator na mnie krzyczy!: -Czemu pani sie tak boi?!
            Owszem, strach jest zarazliwy i bardzo niewygodny, ale taka uroda tego egzaminu.
            A egzaminator uznal, ze bojacy czlowiek jest zagrozeniem w ruchu i kazal mi
            jezdzic tak dlugo, az zrobilam blad. Taki zreszta konterowersyjny, ktos mnie
            wystawil, a ja skorzystalam (puszczal na drodze podporzadkowanej, na egzaminie
            nie wolno skorzystac). Godzine jedzilam, zeby oblac z powodu czyjejs
            grzecznosci. Tragedia, co za dzien.
            Ten strach/stres wydaje mi sie charakterystyczny.

• romy_sznajder "kupcy" 21.07.09, 15:00
            A tzw. kupcow jakos mi nie zal.
            Juz dawno mieli kilka propozycji, tylko im lokalizacje nie pasowaly. A teraz
            kobiety na Akcje poprzychodzily z dziecmi!, no to wola o pomste do nieba.

Zreszta wcale nie maja kupieckich zachowan. Ja tam bylam kilka razy, to zawsze
            byla meka, towary jak z bazaru, tandeta, drogo, ale dobra: nie jestem targetem.
            Ale w przypadku likwidacji zawsze jest tak, ze jak sie sklep likwiduje, to sie
            towar przecenia, wyprzedaje. A wczoraj ceny byly jak zwykle. Tak sie zachowuja
            kupcy? Banda krzykaczy..

Inna rzecz, ze w takich razach widac, jak to ludzie szukaja zadymy:
            ""Dawajcie chłopaki, przyjeżdżajcie, jest zadyma" - tak młodzi wytatułowani
            mężczyźni telefonicznie relacjonują sytuację pod KDT swoim kolegom. Już nie
            tylko kupcy bronią hali. Pod Pałac Kultury zjechało mnóstwo ludzi, którzy mają
            ochotę wziąć udział w bójce. "Jest tu około trzech do pięciu tysięcy ludzi.
            Wielu osiłków, którzy tylko czekają na wybuch regularnej walki.
            Są też ludzie po 50-siątce, którzy z obłędem w oczach wykrzykują, że wszystkiemu
            winna jest żydokomuna" - relacjonuje reporter
            DZIENNIKA.
            "
            • kita32 Re: "kupcy" 21.07.09, 18:53
              > A tzw. kupcow jakos mi nie zal.

....Znasz sprawę z pierwszej ręki - mieszkasz w Warszawie...
              • bogdan.krusinski Re: "kupcy" 24.07.09, 11:08
                ...nawet za komuny nie gazowano ludzi. Naazizm powrócił, w postaci Chemicznego
                Donka.
            • romy_sznajder Re: "kupcy" 21.07.09, 18:57
              wyborcza.pl/1,75968,6844044,Nie_dajmy_sie_zwariowac_kupcom.html
              Zgadzam sie z ta opinia.
              • romy_sznajder Re: "kupcy" 21.07.09, 18:58
                Wiesz, to chyba nie o mieszkanie tu chodzi, a zreszta moze i tak..

A na Okeciu tez zamieszanie: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6843997,Ewakuacja_Terminalu_II_na_Okeciu__Wszystko_przez_bagaz.html
                • kita32 Re: "kupcy" 21.07.09, 22:40
                  > Wiesz, to chyba nie o mieszkanie tu chodzi, a zreszta moze i tak..

.... Tak, lepiej czujesz, co jest prawdą a co polityczną grą, bo informacje i opinie są różne.

Właśnie wzięłam udział w głosowaniu internetowym w dzienniku,pl na temat tego, kto ma rację: kupcy czy miasto.
                  53% popiera miasto, 44% kupców, a 3% (w tym ja) nie ma zdania.
                  • kita32 zaćmienie 21.07.09, 22:45
                    Jeszcze informacje o zaćmieniu:
                    www.dziennik.pl/wydarzenia/spoleczenstwo/article418857/Jutro_pol_swiata_pograzy_sie_w_ciemnosci.html
                    • nuvvo Re: zaćmienie 22.07.09, 18:20
                      a u mnie w pracy wreszcie oficjalnie przekazano nam rzetelna
                      informacje na temat naszych restauracji
                      zamkniecie z powodu remontu (dwa sie polacza w jeden mega wielki)
                      Remont potrwa ponad rok. W tym czasie wielu pracownikow sezonowych
                      bedzie musialo szukac innego zajecia.
                      Na szczescie zamkniecie jest powodowane TYLKO i wylacznie
                      reorganizacja, zadnym tam kryzysem. Stali pracownicy maja na pewno
                      jakies gwarancje utrzymania stnaowisk. Mimo wszystko rok to duzo,
                      zwlaszcza jak sie czlowiek przyzwyczail do jednego miejsca.
                      • kita32 zaćmienie i stocznia 22.07.09, 23:31
                        miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,6849957,Sprzedaz_stoczni_wstrzymana_.html
                        W dniu zaćmienia wyszły na jaw problemy ze sprzedażą stoczni szczecińskiej.
                        • kita32 zaćmienie i burze 24.07.09, 09:03
                          Właśnie włączyłam komputer, żeby dopisać wczorajsze wieczorne burze i nawałnice do tego wątku związanego z zaćmieniem:
                          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6854832,Ogromna_skala_zniszczen_po_burzach__szesc_osob_nie.html
                          i na forum Anahelli JngTnd natrafiłam na wątek "nawałnica". Napisałam tam i kopiuję tutaj swoje uwagi o tranzytach (na godzinę podaną przez Manyquid, ale traznyty te działały dłużej):

Wczorajsza nawałnica jest związana z zaćmieniem Słońca, bo jeszcze działa koniunkcja Słońca z Płd Węzłem Księżycowym - tylko już Księżyc się odsunął od tej koniunkcji. Odsunął się, ale wczoraj wieczorem był w opozycji z koniunkcją Jowisza z Neptunem. Mars był w kwintylu do Urana. Ceres była aktywna - w opozycji do Urana, a opozycję wzmacniał Merkury pół i półtora kwadratururami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka