Dodaj do ulubionych

Zdolność kredytowa

27.11.11, 16:37
Chciałabym wziąć z mężem kredyt na zakup mieszkania 160 - 200 tys dla syna. Niestety mam z mężem dość niskie dochody niecałe 3000zł na rękę ( ja z tytułu renty -otrzymałam na dwa lata-, mąż umowa o pracę na czas nieokreślony). Posiadamy jednak dom z dość dużą działką o wartość ok 600-700 tys - aktualnie po remoncie całej elewacji. Wszystkie kredyty i raty jakie braliśmy spłacaliśmy terminowo - największy kredyt 20tys na dwa lata. Obecnie nie jesteśmy obciążeni żadnym zobowiązaniem. Czy mamy zdolność kredytową na zakup tego mieszkania? Z oferty jakiego banku najlepiej skorzystać w takiej sytuacji. Może jest ktoś kto się zajmuję takimi kredytami?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • efelina87 Re: Zdolność kredytowa 27.11.11, 16:45
      Chciałem jeszcze dodać że ewentualnie rodzice mogą zapłacić wkład własny do 30 tys.
      • ziut19 Re: Zdolność kredytowa 28.11.11, 10:30
        Przy rencie czasowej bedzie problem z uwzglednieniem tego zrodla dochodu.
        Co za tym idzie zdolnosc kredytowa moze byc niewystarczajaca.

Ale nalezaloby sie przyjrzec tematowi dokladnie.
        • efelina87 Re: Zdolność kredytowa 28.11.11, 10:56
          a kredyt pod zastaw domu
          • michas007 Re: Zdolność kredytowa 29.11.11, 11:13
            Zasadniczo zdolność kredytową liczona jest na podstawie osiąganych i akceptowanych dochodów, a nie wartością zabezpieczenia.
          • ziut19 Re: Zdolność kredytowa 29.11.11, 11:24
            Nie ma znaczenia co dasz pod zastaw (mam na mysli oferte bankowa a nie pozyczke u chlopakow na miescie). Musisz miec zdolnosc kredytowa, bez tego ani rusz.
            • taaka1 Re: Zdolność kredytowa 01.01.12, 17:47
              Jeśli syn ma jakieś dochody może być współkredytobiorcą wówczas bank bierze pod uwagę wasze dochody plus dochody syna ( liczone są wówczas dwa gospodarstwa domowe)w takim przypadku czasami ta zdolność może wyjść większa..Warto się wybrać do banków i popytać na pewno coś podpowiedzą i rozważą możliwości.
              • postomaniac Re: Zdolność kredytowa 04.01.12, 17:49
                Jaką trzeba mieć zdolność kredytową aby otrzymać kredyt powyżej 100 tys złotych ?
                • taaka1 Re: Zdolność kredytowa 20.01.12, 11:10
                  Pytanie bez sensu...aby otrzymać 100tyś kredytu należy mieć zdolność na 100tyś minimum smile. Chyba nie bardzo rozumiesz co to jest zdolność kredytowa smile
          • niezalezny_doradca_kredytowy Re: Zdolność kredytowa 26.11.12, 00:36
            Bank zawsze ocenia zdolność kredytową klienta na podstawie analizy dochodów i kosztów utrzymania gospodarstwa domowego, przy uwzględnieniu aktualnych obciążeń kredytowych. Wysoka wartość zabezpieczenia kredytu nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia.
            • faster7 Re: Zdolność kredytowa 05.01.13, 16:48
              Miałem ten sam problem - za małą zdolność kredytową. Okazało się, że wystarczyło zamknąć kartę kredytową (z limitem do 20,000 zł), mimo że była w całości spłacona oraz spłacić kredyt gotówkowy (którego zostało mi 1500 zł) i dzięki temu okazało się, że mogę wziąć o 80,000 zł więcej kredytu hipotecznego. Polecam artykuł www.zdolnosc-kredytowa.pl/jak-zwiekszyc-zdolnosc-kredytowa/
    • tytust Re: Zdolność kredytowa 19.02.12, 02:01
      będzie cieżko z takimi dochodami, za mało trochę
      • doral2 Re: Zdolność kredytowa 04.03.12, 19:17
        zdolność kredytowa to:

1. rata kredytu
        2. comiesięczne rachunki za prąd, gaz, czynsz, telefon, komunikacja, samochody.
        3. minimum 500 zł na każdego członka rodziny.

więc jeżeli rata kredytu wynosi 1000 zl/mc, to dodaj do rachunki plus 500 na głowę i wyjdzie ci, ile musicie mieć dochodu, by taki kredyt dostać.
        przy tym, będąc na rencie nie zarabiasz, nie wiadomo czy wrócisz do zdrowia, i czy w ogóle będziesz długo żyć, bo może jesteś poważnie chora.

więc raczej nie jesteście pożądanymi kredytobiorcami i liczcie się z odmową.
    • boniaszka Re: Zdolność kredytowa 14.05.12, 12:13
      Proszę sprawdź sobie kredyty na stronce goo.gl/yAuxr - myślę, że się przyda smile
    • sylwia3128 Re: Zdolność kredytowa 24.05.12, 16:02
      Masz problem ze spłatą kredytów?Wpadłeś w pentle długów?Napisz, pomożemy! s.putkowska@tvn.pl
    • kredpl Re: Zdolność kredytowa 15.08.12, 09:37
      Witam,
      Przy Państwa dochodach zdolność kredytowa dla kredytu hipotecznego na 25 lat wyniesie około 193 000 złotych. Wynik obliczony za pomocą naszego kalkulatora zdolności kredytowej.
      Proszę oczywiście pamiętać o tym, że w przypadku większości banków maksymalny wiek kredytobiorców w momencie spłaty ostatniej raty to 70 lat.

Pozdrawiam,
      Portal kredytowy Kred.pl
      www.kred.pl
    • korreto Re: Zdolność kredytowa 15.01.13, 14:31
      Są jednak dochody, które w oczach banków nie stanowią atutu w trakcie wnioskowania o kredyt . Należą do nich m.in. wpływy z tytułu dywidend w spółkach z ograniczoną odpowiedzialnością; spółkach komandytowych, gdy tylko jeden z członków odpowiada całym majątkiem, a pozostali, podobnie jak w spółkach z o.o., tylko do wysokości wkładu; w spółkach akcyjnych. Za kredyt-gotowkowy.net.pl/zdolnosc-kredytowa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka