Dodaj do ulubionych

Expander czy Open Finance?

24.03.06, 17:12
Obserwuj wątek
    • juga0 Re: Expander czy Open Finance? 25.03.06, 10:47
      Pozdrawiam,
      ja złożyłem wniosek o pożyczke hip w OF czekam już około m-ca i nic, na emaile
      konsultant nie odpowiada,
      nie wiem jak E, może tak samo ,
      może samemu będzie lepiej?

juga
      • kiwalski Re: Expander czy Open Finance? 26.03.06, 14:35
        W łodzi jest tylko Expander. Udałem się też tam.
        Tylko że całe załatwianie kredytu nie idzie tak jak powinno.
        Do konsulatanta nie da sie dodzwonić bo albo go nie ma albo zajety.
        Na maile tez nie odpowiada.

Troche ta firma mnie rozczarowała.
        • dawid.ol Re: Expander czy Open Finance? 26.03.06, 22:16
          Witam.Ja miałem podobną sytuacje w Open Finance w Katowicach 0 kontaktu od 1,5 miesiąca.Odradzam wszystkim.Przekazują dane teleadresowe innym i zapychają ci skrzynke spamem.
          • gasia77 Re: Expander czy Open Finance? 26.03.06, 22:41
            My szczęśliwie z OF dotarlismy do momentu podpisania Umowy. Trwało to koło 1,5
            m-ca. Ale z ciekawości w banku zapytałam czy faktycznie droga z tago typu
            instytucją jest łatwiejsza i szybsza. Pan z przymrużeniem oka odpowiedział, że
            zawsze klienta , który sam stara sie o swój kredyt i ,którego widzi lub słyszy
            pracownik banku traktuje się priorytetowo. Dlatego moim zdaniem warto sie do
            nich udać po pomoc w wyborze najlepszej oferty, a potem juz samemu "walczyć" z
            bankiem.
            • karolina_29 Re: Expander czy Open Finance? 26.03.06, 23:27
              Przecież w banku też rozmawiasz z doradcą kredytowym! To nie on decyduje o tym,
              czy kredyt dostaniesz. Osoby, która o tym zdecyduje, tak czy inaczej nie zobaczysz.
              W Open Finance czy Expanderze możesz za pośrednictwem jednej osoby złożyć
              wniosek kredytowy w kilku bankach. Ja jestem jak na razie zadowolona z OF,
              pojechali obejrzeć KW, zadzwonili do domu z informacją o wejściu w życie nowej
              promocji w jednym z banków, wyjaśnili mi wiele spraw.
              Pytanie doradcy w banku, czy przez pośrednika jest szybciej to jak pytanie na
              targu, czy te jajka są świeże. A jakiej właściwie odpowiedzi się spodziewałaś?
    • s.kredyt Re: Expander czy Open Finance? 27.03.06, 08:40
      A ja pracuje sam w swojej firmie i powiem że taki sposób dzialania Expandera i
      Open F jest mi bardzo na rękę (nie mylić z opinią klientów o nich) w porównaniu
      z nimi zatrudniam jedynie 3 osoby ale o każdy wniosek dbam jak o swój - bo muszę
      bo klienci albo mnie polecą albo nie...czas rozpatrywania wniosku zależy od:
      1. Banku
      2. Zaangażowania osoby ktora wniosek prowadzi
      3. Kompletności dokumentów
      No i teraz proszę powiedzieć kto ma więcej czasu dla klientów
      ..Osoba która ma miesięcznie 60 wnioskow czy może osoba z 15 wnioskami "na
      tapecie"..te duże fimy zaczynają same siebie niszczyć....
    • katkam81 Żaden 27.03.06, 13:47
      Omijaj doradców szerokim łukiem. Ani nie są niezależni ani nie zależy im na
      twoich pieniądzach. Albo się nie znaja albo mają tyle klientów że jak nie są
      pewni to sobie olewają. A ofertę dostaniesz taka gdzie oni mają największy procent.
      W OF doradca chciał nas wsadzić na 7% w CHF bez możliwości spłaty przed 7
      latami, w EX co pytanie chodził do kolegi się pytać.
      A w banku to prawda - każdy klient indywidualny to priorytet bo sam przychodzi,
      dopytuje się, pilnuje. A poza tym jak doradcą jest pracownik banku to zawsze
      jemu zależy, wie do kogo pójść jak przyspieszyć. A przez telefon to już inaczej
      szczególnie jak ma się 100 wniosków.
      Dramat
      Nikt nie przypilnuje twoich spraw lepiej niż ty sam
      • barpoz Re: Absolutnie Żaden !!!! 27.03.06, 13:59
        Kredyt bierzesz często na dziesiątki lat, więc "strać" na przejście się po
        bankach dzień a nawet dwa a napewno nie będziesz żałować.
        Ja byłem w OF I Ex.. i nigdzie nie zaoferowali mi lepszej oferty niż w
        bankach!!!
        Często nie wiedzieli o trwających promocjach itd itp...
        Polecam liczyć tylko na siebie bo żaden z tych doradców za ciebie kredytu nie
        spłaci!!! a co do wa
      • s.kredyt Re: Żaden 27.03.06, 14:45
        a jakim prawem Pani podważa na podstawie swojej wypowiedzi moje kompetencje???
        fakt nie pracuje za darmo ale z 450 klientów jak do tej pory nikt nic nie
        reklamował - nawet Pani która dostala z racji swojej histori w BIK franki na
        "jedyne" 11%....poprostu dostała kredyt na ktorym bardzo jej zależalo a o
        wszystkim została uprzedzona i poinformowana...
        w banku PRIORYTET to przesyłka wniosku do centrali coby targety sprzedażowe
        wykonać a potem....poczytaj sobie inne posty na forum...każdy ma prawo
        załatwiac na własną rękę = wizyty w minimum 5 bankach i próba zrozumienia i
        porównania tego na czym się normalny człowiek nie rozeznaje...zycze
        powodzenia..na szcęscie mnie opinie wystawiają byli a nie przyzli klienci smile
        S.krdyt@vp.pl
    • athum Re: Expander czy Open Finance? 27.03.06, 15:36
      Spróbuj jeszcze Dobry Kredyt (albo jakoś podobnie) - oni bardziej się starają.
      OF totalnie zlewa klientów (chyba że sprawa jest łatwa, prosta i przyjemna, a kredyt wysoki).
      Expander - dużo zależy od konkretnej osoby, ale raczej się starają, tylko że tutaj (co łatwo zauważyć w trakcie rozmowy) mają lepsze umowy z niektórymi bankami (co niekoniecznie oznacza lepszą ofertę dla Ciebie).

A najlepiej oczywiście samemu... Przeglądnij forum i zobaczysz że wystarczy odwiedzić raptem kilka banków.
      • lidka66 Re: Expander czy Open Finance? 27.03.06, 16:00
        Tak czytam i zastanawiam się... Skąd tyle wrogości w Was dzisiaj...? Słonko
        świeci, wreszcie wiosenna pogoda... A coponiektórzy skaczą sobie do oczu i po
        co...?? Doradcy Finansowi to przede wszystkim ludzie... Pewnie, że można różnie
        trafić, ale niezależnie w jakiej firmie dany Kowalski pracuje, jeśli jest
        poprostu dobry, dobrze doradzi. Ja wychodzę z założenia, że jeśli się na czymś
        nie znam, proszę o poradę profesjonalistów smile Nigdy nie jest tak, żeby ktoś
        był dobry we wszystkim smile
        • athum Re: Expander czy Open Finance? 27.03.06, 16:44
          Skąd? Ja po prostu ostatnio przechodziłem sprzedaż domu i kupno w sumie 3 mieszkań, z czego jedno na kredyt.
          I po prostu mam dość - złodziejskich agencji, które uważają że należy się im kupa kasy za nic, pośredników którzy marnują czas klientów olewając totalnie sprawę. Straciłem kupę czasu na tych pseudo-pośredników, a i tak w końcu wszystko załatwiałem sam - sam znalazłem mieszkania, sam znalazłem dobry kredyt.

Chyba po to jest m.in. to forum, żeby uzmysłowić czytającym, że nie mogą liczyć na ich pomoc w tych sprawach i lepiej zrobią jak od razu wezmą się za wszystko sami.

PS. ja wiem, że są ludzie i ludzie, ale jak firmie zależy na klientach - to zatrudnia takich, którym na tej robocie zależy.
          • ziut19 Re: Expander czy Open Finance? 28.03.06, 12:19
            Ja ostatnie trzy lata przepracowalem w banku jako doradca kredytowy. W chwili
            obecnej jestem posrednikiem. Moim zdaniem wlasnie teraz jestem calkowicie
            niezalezny i obiektywny. Z czystym sumieniem moge polecic kredyt najlepszy dla
            klienta. Majac w ofercie 17 bankow moge zdecydowanie lepiej dobrac oferte a nie
            sciemniac go, ze oferta w moim banku jest najlepsza a koledzy z innych bankow
            to oszusci i zlodziejesmile) I prowizja nie determinuje mojego wyboru, poniewaz
            niezaleznie od banku jest ona taka sama. I to wydaje mi sie uczciwe.
      • al9 athum niedowiarek 27.03.06, 23:10
        Widzę że nie tylko pośredników w obrocie nieruchomości ale i doradcó
        finansowych nie poważasz!
        Ok, masz do tego prawo, ale - pamietaj - są ludzie i ludziska. Jedni rzetelni i
        uczciwi, inni skrajnie nieprofesjonalni. Rynek aktywnego pośrednictwa (i
        finansowego i nieruchomości) dopiero sie rodzi.. Przyznaję, że w bólach. Ale
        coraz więcej firm nastawia się na Klientów, naprawdę im pomaga, naprawdę
        dostarcza "wartości dodanej". N ie każdy pośrednik jest wydrwigroszem i nie
        każdy doradca kredytowy nie zna telefonów do banków.. Życie się komplikuje i
        coraz więcej ludzi jest gotowych zapłacic za pomoc. Ty uważasz, że bezzasadnie,
        inni są zadowoleni. Barany? Nie. Ty jesteś zbyt ostry w swoich ocenach.
        Uogólniasz i dlatego nie jestes sprawiedliwy. Mnie na przykład nazwałś
        cfaniakiem i złodziejem - a nawet nie wiesz z jakiego jestem rejonu Polski,
        nigdy ze mną nie rozmawiałeś i nie wiesz jak pracuje moja firma....
        Zważ więc - w ostrych ocenach nie jesteś wiarygodny.
        al
        • athum Re: athum niedowiarek 28.03.06, 00:19
          > Widzę że nie tylko pośredników w obrocie nieruchomości ale i doradcó
          > finansowych nie poważasz!
          > Ok, masz do tego prawo, ale - pamietaj - są ludzie i ludziska. Jedni rzetelni i
          >
          > uczciwi, inni skrajnie nieprofesjonalni. Rynek aktywnego pośrednictwa (i
          > finansowego i nieruchomości) dopiero sie rodzi.. Przyznaję, że w bólach. Ale
          > coraz więcej firm nastawia się na Klientów, naprawdę im pomaga, naprawdę
          > dostarcza "wartości dodanej". N ie każdy pośrednik jest wydrwigroszem i nie
          > każdy doradca kredytowy nie zna telefonów do banków.. Życie się komplikuje i
          > coraz więcej ludzi jest gotowych zapłacic za pomoc. Ty uważasz, że bezzasadnie,
          >

Słuchaj, ja naprawdę chciałbym zapłacić - nawet i te 8% - ALE ZA RZECZYWISTĄ POMOC w załatwieniu tych transakcji. Ale zarówno teraz - jak chcę / muszę dokonać kilku transakcji na rynku nieruchomości, ani 2 lata temu jak kupowałem dom, ani pod koniec lat 90-tych jak sprzedawałem i kupowałem mieszkanie - żadna z agencji (a teraz było ich kilka, a w sumie z tymi wcześniejszymi pewnie ponad 10, w tym te największe na rynku) nie wykazała się odrobiną chociażby odpowiedzialnego podejścia do klienta. W efekcie z tych wszystkich transakcji tylko jedna zakoczyła się dzięki pośrednictwu agencji. I to też bardziej przez przypadek niż w wyniku ich profesjanalizmu. A pobieranie w sumie 6% za przekazanie adresu - na tym polega "pomoc" 99% agencji - to po prostu złodziejstwo.
          O doświadczeniach z Expanderem i OF to już mi się nawet pisać nie chce.

Może i są różni pośrednicy, ale ja jakoś na tych "porządnych" nie trafiłem.
          A jak firma nie sprawdza, jak pracują jej pracownicy i jakie jest ich podejście do klientów - to po prostu zasługuje na opinie nierzetelnej. I tyle.

> Mnie na przykład nazwałś
          > cfaniakiem i złodziejem - a nawet nie wiesz z jakiego jestem rejonu Polski,
          > nigdy ze mną nie rozmawiałeś i nie wiesz jak pracuje moja firma....

No fakt, tu się zapędziłem. Przepraszam.

Ale zdania co do agencji na razie nie zmienię.
    • balbina_alexandra Re: Expander czy Open Finance? 27.03.06, 22:41
      Trafiłam kiedyś przypadkiem do Expandera w Gdańsku - nosiłam się z zamiarem
      kupna mieszkania kiedyś, ale trafił mi się ciężki wypadek, przez trzy lata z
      rzedu zajmowałam się głównie wizytowaniem lokalnych szpitali, ot jedna operacja
      po drugiej, w przerwach między nimi praca, przez cały czas sądy, najpierw sprawa
      karna, potem proces cywilny o odszkowanie. Na fali użalania się nad sobą w
      okresie okołoświątecznym 2005 mój zniecierpliwiony Toważysz Życia powiedzial że
      może bym zamiast przelewać łzy poszła gdzieś się dopytać jak to jest z tą moją
      zdolnością. Bo ja byłam świecie przekonana, że umowa na czas określony mnie
      dyskwalifikuje w oczach banku, itd. Wysłałam zgłoszenie ze strony Expandera, bo
      kojarzyłam ich najbardziej wizualnie, nazajutrz oddzwoniono, umowiłam się na
      spotkanie. Jestem bardzo zadowolona z Expandera, może to faktycznie kwestia
      dobrego doradcy. Pani ktora się mną opiekowała, była ze mną przez cały czas w
      stałym kontakcie, na pierwszym spotkaniu cierpliwie tłumaczyla co to Libor i
      Wibor oraz marża. Nie mam powodu kwestionować ich obiektywności, ja miałam do
      wyboru kilka ofert i żaden z tych banków to nie był GE smile w międzyczasie jeden
      ze sprzedawców zdążył się rozmysleć, i oferta jednego banku stała się
      nieaktualna, kiedy znalałam kolejne mieszkanie, dostałam propozycje innych
      banków. Cierpliwie mi wszystko tłumaczono, wypełniano ze mną wnioski, po każdej
      decyzji z banku od razu miałam telefon. Decyzje z banków przyszły szybko, ale
      czy Ex. ma na to wpływ to nie wiem, może po prostu miałam szczęście?

Sumując - jestem z doradcy z Expandera bardzo zadowolona.
      • balbina_alexandra Yyyyy... 27.03.06, 22:42
        Towrzysz oczywiście! O rany co za paskudna literówka, aż ślepia bolą sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka