Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz - Millenium czy MBank? Pomocy!!!

22.05.06, 21:04
Kredyt w CHF 100% wartości 400.000 PLN. Mieszkanie nowe - od developera,
odbiór na koniec września.

Millenium:
Prowizja - 0%
Marża - 1,15 (biorąc pod uwage Libor 3M=1,25, to daje 2,35%)
Ubezp. do czasu wpisu KW - 270 PLN/m-c
Ubezp. na życie - 80/m-c
Ubezp. niskiego wkładu - 2.400/3 lata

MBank:
Prowizja - 0,7% = 2.800 (doradca Expandera jeszcze negocjuje)
Oprocentowanie - 2,35%
Ubezp. do czasu wpisu KW - +1% (3,25%) oraz jednorazowo 800 PLN
Ubezp. niskiego wkładu ok. 2800/3 lata
Weksel - 400 PLN

Od lat oboje z mężem mamy rachunki w Millenium i jest OK. Dodatkowo Mille
daje nam bezpłatnie dwie karty kredytowe (limit 19.000).
Doradca Expandera wyliczył nam ratę, jaką mielibyśmy placić w MBanku, a pan w
Mille zrobił wydruk równych rat (tak wstępnie - bez uwzględnienia transz), z
którego wynika, że ich rata byłaby wyższa. Nie mam pojęcia z czego to wynika.
Czy on robił wyliczenie według innego kursu, bo przecież oprocentowanie niby
to samo?

Acha, jeszcze jedno - koszty okolokredytowe odjęte są z pierwszej transzy
kredytu w obu bankach.

Byłam prawie zdecydowana na Millenium ale teraz, po przeczytaniu tylu różnych
opinii zgłupiałam już całkiem. Wydawało mi się, że oprocentowanie ustalane
według liboru i stałej marży jest bezpieczniejsze, a tymczasem to chyba nie
jest aż tak ważne...

Błagam doradźcie coś, bo muszę szybko podjąć decyzję.
Obserwuj wątek
    • wieslaw.tomczyk Re: Jeszcze raz - Millenium czy MBank? Pomocy!!! 23.05.06, 00:08
      Mimo wszystko zdecydowałbym się na Millennium. W grupie Bre, w której znajduje się m.in. mBank o procencie decyduje zarząd. Jeśli chcesz jeszcze spróbować to radzę przejść się do Multibanku i powiedzieć że masz 2.35% w mbanku. Przy takiej kwocie napewno coś uda się wynegocjować.
      POzdrawiam,
      Doradca Kredytowy Creditfield
      • arfer Re: Jeszcze raz - Millenium czy MBank? Pomocy!!! 23.05.06, 11:01
        W m kiedy skończy się promocja z Ładnym Domem, oprocentowanie poleci w górkę i
        to dość mocno, sądzę, że być może o jakiś 1 %. A obniżki w przyszłości, gdyby
        stopy procentowe spadły nieznacznie, nie należy się spodziewać prędko.

W Mille - choć okres oczekiwania i porządek w tym banku to koszmar - zawsze
        oprocentowanie zależy jednak od czynnika rynkowego. LIBOR co prawda jest
        nieco "archiwalny", natomiast jest fajne ubezpieczenie na życie (bo Compensa w
        m to kosztowna pomyłka).

• misiafisia Re: Jeszcze raz - Millenium czy MBank? Pomocy!!! 23.05.06, 14:22
      Wielkie dzięki za odpowiedzi.
      Łeb mam juz kwadratowy. Czas goni, a wniosek jeszcze nawet nie złożony sad
      • r2s Re: Jeszcze raz - Millenium czy MBank? Pomocy!!! 23.05.06, 19:18
        złoż do obydwóch banków wink
      • ziut19 Re: Jeszcze raz - Millenium czy MBank? Pomocy!!! 24.05.06, 14:20
        A ja mam jeszcze jedna propozycje, dowiedz sie z jakim bankiem wspolpracuje
        deweloper. Moze maja jakas fajna specjalna oferte. Nie patrz bezkrytycznie na
        raty jakie podali Ci doradcy w obu bankach. Raty w Mille sa wyzsze, bo
        uwzgledniaja spread,a w mBanku, daje glowe, ze nie. Ponadto pamietaj, ze w
        Mille przez caly okres kredytu bedziesz jeszcze oplacala ubezpieczenie. To tez
        pare zlotych.
        Arfer: Naprawde myslisz, ze podniosa o 1 p.p.? A kiedy konczy sie promocja
        Muratora, bo mysle, ze jak podniosa to oba blizniaki jednoczesnie. Gdyby
        faktycznie podniesli o 1 p.p. to trzeba szybko wylapywac klientow, bo beda
        stamtad uciekali jak z plomieni. Zwlaszcza Ci co juz teraz maja 3,7-3,8%. Ja
        stawiam na podwyzke o 0,5.
        • zlakobieta Re: Jeszcze raz - Millenium czy MBank? Pomocy!!! 24.05.06, 17:47
          Developer ma umowę z Kredyt Bankiem ale oni tam nie mają nic specjalnego. Po
          wizycie u trzech doradców na polu walki zostaly mi te dwa banki. Ku Millenium
          sklaniam się najbardziej ze względu na to, że mam tam wszystkie rachunki, no i
          ten Libor z marżą jakoś tak bezpieczniejszy mi się wydaje. Za miesiąc nadchodzi
          termin raty i nie mam za bardzo czasu na negocjacje w kolejnych bankach. Czekam
          jeszcze tylko na odpowiedz pani z Expandera, bo podobno negocjuje jeszcze.
          • ziut19 Re: Jeszcze raz - Millenium czy MBank? Pomocy!!! 24.05.06, 17:55
            Miesiac do zaplaty raty a Ty chcesz skladac wniosek do Millennium. Obawiam sie,
            ze za trzy tygodnie mozesz byc naprawde bardzo zla kobietasmile))
            Moze zloz jeszcze do jakiegos banku w ktorym masz szanse dostac ten kredyt w
            miesiac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka