jacieniepierdziu 11.06.06, 23:12 Jakie macie doświadczenia z tym bankiem? Jak oceniacie koszty około kredytowe u nich przy kredytach do 300 tys, na 30 lat, w CHF, etat, udział własny zerowy? z góry dzięki za wasze spostrzeżenia! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bartlomiej.cichocki Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 13:44 Witam, Kredyt w CHF w MultiBanku posiada oprocentowanie w granicach 3,2% Prowizja od udzielenia to maksimum 2% i jest ustalana w zależności od wielu czynników scoringowych. Do momentu ustanowienia hipoteki wliczane jest także ubezpieczenie w wysokości 0,2%(jednorazowo). Rozpatrzenie wniosku, wcześniejsza spłata oraz przewalutowania (dowolna ilość) są bezpłatne. Do tego rachunek bankowy prowadzony jest dla klienta bezpłatnie,a na dodatek każdy następny kredyt np. samochodowy czy gotówkowy liczony jest w cenie mieszkaniowego czyli najniższej na rynku kredytowym. W razie pytań proszę o kontakt Pozdrawiam, Bartłomiej Cichocki MultiBank 0 504-611-617 Odpowiedz Link
jacieniepierdziu Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 14:48 hej, przez jednego z pośredników finansowych dostalem 2,45% (pewnie wzrośnie po wzroście stóp w banku centralnym + trochę na marży drogą decyzji zarządu bo 2,45% to całkiem niskie przy takim kredycie), 1% prowizji, i koszty pozostałe. Czyli: 0,2% prowizja od ubezpieczenia, dodatkowo 3,5% od 20% niskiego wkładu, +1% oprocentowania kredytu do czasu wpisu do KW i weksel 1% (280 pln). W sumie wyszło tego 5581 bez podwyższonej raty do czasu wpisu do KW. Wiem że już za późno na wszelkie zmiany czy negocjacje ale jak porównujecie to ze swoimi obserwacjami? Odpowiedz Link
starchaser Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 15:57 szczerze? bierz i się nawet nie zastanawiaj nad innymi ofertami. a w wolnej chwili spróbuj może jeszcze coś ponegocjować Odpowiedz Link
jacieniepierdziu Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 16:10 w obliczu zbliżających się podwyżek % faktycznie to wygląda dość ciekawie. Ale nęci mnie zorientować się jak wyglądają te koszty w innych bankach. GE, Dombank, Millenium czy Fortis... Odpowiedz Link
starchaser Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 16:47 ależ w Multi decyzją Zarządu też podniosą kwestia czasu.. ale to już jest pewne. co do innych ofert.. mówiłem. jesli nie chcesz mieć mętliku w głowie albo szanujesz swój czas - odpuść Odpowiedz Link
ziut19 Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 17:30 Jeszcze Ci malo wszystkich porownan ? Poprzedni Twoj watek wyjasnil chyba sporo watpliwosci Co do kosztow: Dombank jest cholernie drogi na samym poczatku: cala masa ubezpieczen, ktore nie wiadomo co ubezpieczaja, ponadto oprocentowanie dzis 2,67% a bedzie ponad 3%. Plus: mozesz dostac 110% i wszystko wliczyc w kredyt. Millennium: koszty poczatkowe nie sa duze: prowizja 1%, niski wklad 2,9%. Pomostowke doliczaja do raty, ale za to maja wymog ubezpieczenia, ktory przez 30 lat daje calkiem niezla kwote. Fortis: jak juz wiesz przy ratach malejacych brak ubezpieczenia niskiego wkladu. Marza 1,3%. GE: musisz sie zdecydowac albo niskie oplaty poczatkowe, albo niskie oprocentowanie. Wybor nalezy do Ciebie. W tej chwili warto jeszcze sprawdzic Nordee. Jesli masz dosc wysokie dochody, to oferta jest naprawde niezla. A Multi? Wliczaj wszystko w kredyt i mozna brac (oczywiscie 2,45% a nie 3,2% jak oferowal doradca). Oprocentowanie podniosa, ale podniosa wszyscy, wiec mysle, ze oferta nadal bedzie konkurencyjna. Odpowiedz Link
wujaszek_joe Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 22:40 mi wychodzi najtaniej (kalkulatorem) millenium, o ile moje ubezpieczenie w IIIfilarze im wystarczy. drugi w kolejnosci jest dombank, nie wiem czemu piszesz ze podniosą %, zrobią tak jak wszystkie banki? nie wiem czy jest drogi na samym początku, wsztskie ubezpieczenia prowizje są wliczone do raty, nie płace ich na samym początku i wychodzi minimalnie droższa rata niż mille. agent od nieruchomosci namawia mnie na santandera, pewniema u nich prowizje bo wychodzi wyraznie drożej. Odpowiedz Link
wujaszek_joe Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 22:43 już doczytałem, ze dombank ma najbardziej zaniżony kurs. pisze tam też o spreadzie, czyli różnicy między walutami kupno-sprzedaż. jak to porównywac? Odpowiedz Link
ziut19 Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 23:06 Wez swoja kwote kredytu, podziel przez kurs kupna, nastepnie pomnoz przez kurs sprzedazy i zobaczysz ile jestes do tylu w chwili uruchomienia. 11 groszy w Dombanku to kolejna nieprzyjemna niespodzianka. Odpowiedz Link
ziut19 Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 23:04 Pisze, ze podniosa oprocentowanie, poniewaz to wiem. Wiadomo, ze wszystkie banki zaktualizuja LIBOR, ale najczesciej beda to roznice na poziomie 0,15%- 0,25%. W Dombanku ta aktualizacja wyniesie 0,35%-0,4%. A drogi na poczatku jest bardzo. Liczyles kiedys ile kosztuja wszystkie ubezpieczenia? Fakt, ze wliczane do raty i nie odczuwa sie tego specjalnie, ale oplaty wstepne dochodzace do 8- 10% to zdecydowanie za wysoko. Santander jest dosc drogi, ale liczy zdolnosc bardzo korzystnie dla klienta. Odpowiedz Link
kajka777 Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 23:29 ziut19 napisał: > Pisze, ze podniosa oprocentowanie, poniewaz to wiem. i ja mogę się dołączyć do potwierdzenia. Do końca roku wszystkie banki podniosą oprocentowanie w CHF. Teraz będą na max promocje, a potem w górę. Odpowiedz Link
bartlomiej.cichocki Re: Multibank - jakie wrażenia? 13.06.06, 12:56 Ziut19 racja że Santander zdolność liczy korzystnie dla klienta ale kredyt hipoteczny jako kredyt długoterminowy oddaje takie rzeczy z biegiem czasu i potem po 20 latach zapłacimy X tys więcej niż powinniśmy. Jeśli chodzi o oprocentowanie to podałem górną granicę żeby potem nie było zaskoczeń bo wiadomo że nie każdy dostanie załóżmy 2,45% banki często podają nierealne oprocentowania robiąc klientom wode z mózgua w rzeczywistości jest i tak inaczej. Wracając do plusów MultiBanku chce zwrócić uwagę że każdy nastepny kredyt np. samochodowy otrzymamy w cenie najkorzystniejszej na rynku tj. zbliżonej lub równej tego otrzymanego na mieszkanie. Kajka777 masz rację sądze że nastąpi to nawet wcześniej niż z końcem roku spowodowane jest to tym że większość kredytów mieszkaniowych jest branych w walucie obcej a nie w PLN dlatego zwiększone zostanie oprocentowanie a najbardziej kredutu CHF. Bartłomiej Cichocki MultiBank 0 504-611-617 Odpowiedz Link
ziut19 Re: Multibank - jakie wrażenia? 13.06.06, 15:56 bartlomiej.cichocki napisał: > racja że Santander zdolność liczy korzystnie dla klienta ale kredyt > hipoteczny jako kredyt długoterminowy oddaje takie rzeczy z biegiem czasu i > potem po 20 latach zapłacimy X tys więcej niż powinniśmy. Panie Bartlomieju, taka dyskusja ma sens tylko wtedy jesli klient ma zdolnosc zarowno w Santanderze jak i w Multibanku. A powiedzmy sobie szczerze Multi jest bankiem, ktory dosc mocno ogranicza zdolnosc kredytowa. Czesto klienci po prostu nie maja wyboru. Odpowiedz Link
iwobac Re: Multibank - jakie wrażenia? 15.06.06, 09:38 Przede wszystkim musisz mieć dużo czsu ponieważ multibank jest zapchany wnioskami i czas oczekiwania na kredyt jest wielokrotnie dłuższy niż obiecują. Poza tym mają fatalny przepływ informacji między oddziałami a centralą w Łodzi gdzie analizuje się wnioski i wydaje decyzje.Więc przygotuj sie na chaos i bieganie za tysiącem dokumentów o których będziesz się dowiadywał bez uprzedzenia z natychmiastową wymagalnością. Niektóre żądania multi mogłyby trafić do księgi Guinesa.Ja sama żałuję ,że ubiegając się o refinansowanie kredytu w tym banku nie prosiłam żeby wszelkie wymagania banku dawano mi na piśmie z datą i stęplem, bo miałabym przynajmniej dowody na ich niekompetencję a czasem wręcz głupotę.Puki co miną 2 mce a kredytu ref. w 24h jeszcze nie mam mimo podpisania umowy kredytowej. Odpowiedz Link