Dodaj do ulubionych

Multibank - jakie wrażenia?

11.06.06, 23:12
Jakie macie doświadczenia z tym bankiem? Jak oceniacie koszty około kredytowe
u nich przy kredytach do 300 tys, na 30 lat, w CHF, etat, udział własny
zerowy? z góry dzięki za wasze spostrzeżenia!
Obserwuj wątek
    • bartlomiej.cichocki Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 13:44
      Witam,
      Kredyt w CHF w MultiBanku posiada oprocentowanie w granicach 3,2%
      Prowizja od udzielenia to maksimum 2% i jest ustalana w zależności od wielu
      czynników scoringowych. Do momentu ustanowienia hipoteki wliczane jest także
      ubezpieczenie w wysokości 0,2%(jednorazowo). Rozpatrzenie wniosku, wcześniejsza
      spłata oraz przewalutowania (dowolna ilość) są bezpłatne. Do tego rachunek
      bankowy prowadzony jest dla klienta bezpłatnie,a na dodatek każdy następny
      kredyt np. samochodowy czy gotówkowy liczony jest w cenie mieszkaniowego czyli
      najniższej na rynku kredytowym.
      W razie pytań proszę o kontakt
      Pozdrawiam,
      Bartłomiej Cichocki
      MultiBank
      0 504-611-617
      • jacieniepierdziu Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 14:48
        hej,
        przez jednego z pośredników finansowych dostalem 2,45% (pewnie wzrośnie po
        wzroście stóp w banku centralnym + trochę na marży drogą decyzji zarządu bo
        2,45% to całkiem niskie przy takim kredycie), 1% prowizji, i koszty pozostałe.

Czyli: 0,2% prowizja od ubezpieczenia, dodatkowo 3,5% od 20% niskiego wkładu,
        +1% oprocentowania kredytu do czasu wpisu do KW i weksel 1% (280 pln).

W sumie wyszło tego 5581 bez podwyższonej raty do czasu wpisu do KW.

Wiem że już za późno na wszelkie zmiany czy negocjacje ale jak porównujecie to
        ze swoimi obserwacjami?
        • starchaser Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 15:57
          szczerze? bierz i się nawet nie zastanawiaj nad innymi ofertami.
          a w wolnej chwili spróbuj może jeszcze coś ponegocjować smile
          • jacieniepierdziu Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 16:10
            w obliczu zbliżających się podwyżek % faktycznie to wygląda dość ciekawie. Ale
            nęci mnie zorientować się jak wyglądają te koszty w innych bankach. GE,
            Dombank, Millenium czy Fortis...

• starchaser Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 16:47
              ależ w Multi decyzją Zarządu też podniosą smile kwestia czasu.. ale to już jest pewne.
              co do innych ofert.. mówiłem. jesli nie chcesz mieć mętliku w głowie albo szanujesz swój czas - odpuść smile
            • ziut19 Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 17:30
              Jeszcze Ci malo wszystkich porownansmile ? Poprzedni Twoj watek wyjasnil chyba
              sporo watpliwoscismile
              Co do kosztow: Dombank jest cholernie drogi na samym poczatku: cala masa
              ubezpieczen, ktore nie wiadomo co ubezpieczaja, ponadto oprocentowanie dzis
              2,67% a bedzie ponad 3%. Plus: mozesz dostac 110% i wszystko wliczyc w kredyt.
              Millennium: koszty poczatkowe nie sa duze: prowizja 1%, niski wklad 2,9%.
              Pomostowke doliczaja do raty, ale za to maja wymog ubezpieczenia, ktory przez
              30 lat daje calkiem niezla kwote. Fortis: jak juz wiesz smile przy ratach
              malejacych brak ubezpieczenia niskiego wkladu. Marza 1,3%. GE: musisz sie
              zdecydowac albo niskie oplaty poczatkowe, albo niskie oprocentowanie. Wybor
              nalezy do Ciebie. W tej chwili warto jeszcze sprawdzic Nordee. Jesli masz dosc
              wysokie dochody, to oferta jest naprawde niezla. A Multi? Wliczaj wszystko w
              kredyt i mozna brac (oczywiscie 2,45% a nie 3,2% jak oferowal doradca).
              Oprocentowanie podniosa, ale podniosa wszyscy, wiec mysle, ze oferta nadal
              bedzie konkurencyjna.
              • wujaszek_joe Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 22:40
                mi wychodzi najtaniej (kalkulatorem) millenium, o ile moje ubezpieczenie w
                IIIfilarze im wystarczy. drugi w kolejnosci jest dombank, nie wiem czemu
                piszesz ze podniosą %, zrobią tak jak wszystkie banki? nie wiem czy jest drogi
                na samym początku, wsztskie ubezpieczenia prowizje są wliczone do raty, nie
                płace ich na samym początku i wychodzi minimalnie droższa rata niż mille. agent
                od nieruchomosci namawia mnie na santandera, pewniema u nich prowizje bo
                wychodzi wyraznie drożej.
                • wujaszek_joe Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 22:43
                  już doczytałem, ze dombank ma najbardziej zaniżony kurs. pisze tam też o
                  spreadzie, czyli różnicy między walutami kupno-sprzedaż. jak to porównywac?
                  • ziut19 Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 23:06
                    Wez swoja kwote kredytu, podziel przez kurs kupna, nastepnie pomnoz przez kurs
                    sprzedazy i zobaczysz ile jestes do tylu w chwili uruchomienia. 11 groszy w
                    Dombanku to kolejna nieprzyjemna niespodzianka.
                • ziut19 Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 23:04
                  Pisze, ze podniosa oprocentowanie, poniewaz to wiem. Wiadomo, ze wszystkie
                  banki zaktualizuja LIBOR, ale najczesciej beda to roznice na poziomie 0,15%-
                  0,25%. W Dombanku ta aktualizacja wyniesie 0,35%-0,4%. A drogi na poczatku jest
                  bardzo. Liczyles kiedys ile kosztuja wszystkie ubezpieczenia? Fakt, ze wliczane
                  do raty i nie odczuwa sie tego specjalnie, ale oplaty wstepne dochodzace do 8-
                  10% to zdecydowanie za wysoko. Santander jest dosc drogi, ale liczy zdolnosc
                  bardzo korzystnie dla klienta.
                  • kajka777 Re: Multibank - jakie wrażenia? 12.06.06, 23:29
                    ziut19 napisał:

> Pisze, ze podniosa oprocentowanie, poniewaz to wiem.

i ja mogę się dołączyć do potwierdzenia. Do końca roku wszystkie banki podniosą
                    oprocentowanie w CHF. Teraz będą na max promocje, a potem w górę.
                    • bartlomiej.cichocki Re: Multibank - jakie wrażenia? 13.06.06, 12:56
                      Ziut19 racja że Santander zdolność liczy korzystnie dla klienta ale kredyt
                      hipoteczny jako kredyt długoterminowy oddaje takie rzeczy z biegiem czasu i
                      potem po 20 latach zapłacimy X tys więcej niż powinniśmy. Jeśli chodzi o
                      oprocentowanie to podałem górną granicę żeby potem nie było zaskoczeń bo
                      wiadomo że nie każdy dostanie załóżmy 2,45% banki często podają nierealne
                      oprocentowania robiąc klientom wode z mózgua w rzeczywistości jest i tak
                      inaczej. Wracając do plusów MultiBanku chce zwrócić uwagę że każdy nastepny
                      kredyt np. samochodowy otrzymamy w cenie najkorzystniejszej na rynku tj.
                      zbliżonej lub równej tego otrzymanego na mieszkanie.

Kajka777 masz rację sądze że nastąpi to nawet wcześniej niż z końcem roku
                      spowodowane jest to tym że większość kredytów mieszkaniowych jest branych w
                      walucie obcej a nie w PLN dlatego zwiększone zostanie oprocentowanie a
                      najbardziej kredutu CHF.

Bartłomiej Cichocki
                      MultiBank
                      0 504-611-617
                      • ziut19 Re: Multibank - jakie wrażenia? 13.06.06, 15:56
                        bartlomiej.cichocki napisał:

> racja że Santander zdolność liczy korzystnie dla klienta ale kredyt
                        > hipoteczny jako kredyt długoterminowy oddaje takie rzeczy z biegiem czasu i
                        > potem po 20 latach zapłacimy X tys więcej niż powinniśmy.

Panie Bartlomieju, taka dyskusja ma sens tylko wtedy jesli klient ma zdolnosc
                        zarowno w Santanderze jak i w Multibanku. A powiedzmy sobie szczerze Multi jest
                        bankiem, ktory dosc mocno ogranicza zdolnosc kredytowa. Czesto klienci po
                        prostu nie maja wyboru.
    • iwobac Re: Multibank - jakie wrażenia? 15.06.06, 09:38
      Przede wszystkim musisz mieć dużo czsu ponieważ multibank jest zapchany
      wnioskami i czas oczekiwania na kredyt jest wielokrotnie dłuższy niż obiecują.
      Poza tym mają fatalny przepływ informacji między oddziałami a centralą w Łodzi
      gdzie analizuje się wnioski i wydaje decyzje.Więc przygotuj sie na chaos i
      bieganie za tysiącem dokumentów o których będziesz się dowiadywał bez
      uprzedzenia z natychmiastową wymagalnością. Niektóre żądania multi mogłyby
      trafić do księgi Guinesa.Ja sama żałuję ,że ubiegając się o refinansowanie
      kredytu w tym banku nie prosiłam żeby wszelkie wymagania banku dawano mi na
      piśmie z datą i stęplem, bo miałabym przynajmniej dowody na ich niekompetencję
      a czasem wręcz głupotę.Puki co miną 2 mce a kredytu ref. w 24h jeszcze nie mam
      mimo podpisania umowy kredytowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka