Dodaj do ulubionych

expander, open finance czy bank

01.06.07, 09:17
Witam,
Po ponad dwutygodniowym oczekiwaniu na decyzje kredytową w mbanku, zaczeliśmy
szukać, gdzie indziej. Odwiedziliśmy zarówno expandera jak i open finance,
gdzie w obydwu miejscach polecono nam Kredyt Bank. Warunki te same, jak
lepiej złożyć papiery, bezpośrednio w banku, czy przez doradcę? Nie ukrywam,
że w tym momencie najwazniejszy dla mnie jest czas. Do 29 czerwca muszę mieć
podpisaną umowę kredytową.
Obserwuj wątek
    • marb2002 Re: expander, open finance czy bank 01.06.07, 10:11
      Jeśli czas, to składajcie sami. Nabiegacie się wtedy może więcej ale możecie
      wszystkiego dopilnować.
      Ja byłem u 4-ech doradców i wiem, jak oni potrafią przedłużyć i w ogóle namieszać.
      Poza tym, ich wyliczenia zdolności kredytowej mają sie nijak do tego, co
      obliczają w banku. No i często nie potrafią się nawet posługiwać tymi kalkulatorami.
      • szukamkredytu Re: expander, open finance czy bank 01.06.07, 12:05
        Zdecydowanie bank, nigdy doradców!!!!!!
        • lk215 Re: expander, open finance czy bank 01.06.07, 15:26
          Rowniez polecam bezposredni kontakt z bankiem.

Kontaktowalem sie zarowno z expander-em jak i open finance i niestety nie
          podawali pelnych informacji na temat poszczegolnych bankow.

Np. w przypadku KB nieprawdziwie informowali o koniecznosci zalozenia ROR-a i
          dodatkowych ubezpieczeniach.

Poza tym caly proces bezposrednio w KB zajal mi niecale 3,5 tygodnia (wliczajac
          moj tygodniowy urlop).
    • klauduniawawa Re: expander, open finance czy bank 01.06.07, 17:37
      ja polecam zdecydowanie doradcow: zaoszczedzisz czs,pieniadze i nerwy... mam
      namiary na swietnych fachowcow...
      • wirus2006 Re: expander, open finance czy bank 01.06.07, 17:46
        Jak mozna obrazac wszystkich doradcow na jakims pojedynczym przypadku ;/ ja
        mialem setki klientow ktorzy narzekali na niekompetencje obslugi w banku. W
        kredyt banku potrafie zalatwic decyzje w 48h jak uda ci sie szybciej to
        pogratuluje w Dombanku nie raz zalatwilem decyzje w 24 h skladajac to w
        oddzialach baku bedzie czekal okolo tygodnia wiec nie obrazaj doradcow
        informuje ze nie jestem ani z open ani z expandera. A po drugie trzeba miec
        pewne sumienie doradca tam sie napracowal wyliczyl oferte i polecil dany bank
        ile za to zaplacilisci nic to w ramach wdziecznosci moglibyscie przez nich
        zlozyc wniosek! A jak was nie interesuje skladanie wnioskow przez doradcow to
        polatajcie sobie po wsystkich bankach i sprobujcie sami porownac oferty. Moja
        wypowiedz tylko w ostatniej czesci dotyczyla osoby pytajacaej.
        • saturnianin Re: expander, open finance czy bank 01.06.07, 18:35
          Na szczescie jest jeszcze internet - strony banków i rózne fora o kredytach a w
          ostatecznosci telefon a takze mail ( sam dostawalem mailem konkretna dla mnie
          propozycje kredytowa )i mozna wybrac kilka np. 3 najlepsze oferty bez ganiania
          po bankach i marnowaniu czasu na doradców
          • ziut19 Re: expander, open finance czy bank 01.06.07, 18:54
            saturnianin napisał:

sam dostawalem mailem konkretna dla mnie
            > propozycje kredytowa )i mozna wybrac kilka np. 3 najlepsze oferty bez
            ganiania
            > po bankach i marnowaniu czasu na doradców

Tak, tylko ktos te oferte dla Ciebie musial przygotowac. Jesli rzeczywiscie nie
            byla to standardowa formulka, a oferta dostosowana dokladnie do Twojej
            sytuacji, to troche roboty z tym bylo. Jesli wiec ktos sie narobilem, to
            przynajmniej z poczucia szacunku nalezaloby zlozyc wniosek przez ten kanal
            dostepu.
    • fortis_hipoteka Re: expander, open finance czy bank 01.06.07, 21:20
      Zgadzam się z Wirusem !!!

Z pewnością są setki pseudo doradców, którzy "puszczą" klienta tam gdzie mogą
      zarobić najwięcej i jeszcze dodadzą swoją prowizję do tego.

Ale jest również grono uczciwych i co najważniejsze KOMPETENTNYCH doradców i nie
      można wszystkich pakować do tego samego worka. Takie osoby potrafią zaoszczędzić
      dla swoich klientów tysiące złotych przy kredytach hipotecznych.

Obecnie pracuję w Fortis Banku, ale wcześniej pracowałem już w 3 innych bankach,
      mam mnóstwo kontaktów do osób bezpośrednio w bankach jak i w biurach
      kredytowych. Kiedy widzę, że klientowi proponuje się oprocentowanie 3,90 przy
      CHF, prowizję 0,5 czy 1% i 4 ubezpieczenia, to po prostu nie mogę nie
      zaproponować mu kredytu w Fortisie, ponieważ przy aktualnej promocji jest to w
      95% przypadków najlepsza oferta. Bywa, że klienci mają rachunek w jakimś banku,
      np PKO od 20 lat, i PKO jest w stanie zaproponować marżę 0,75 , 0 prowizji itp,
      niskie ubezpieczenia... to przecież nie będę mu wciskał, że bierz Pan Fortis bo
      i tak jest LEPSZEJSZY !?
      Powiem mu, niech jeszcze Pan powalczy z tym i z tym i bierze jak najszybciej.
      Czasem ktoś nie ma zdolności na Fortis, to z kolei wyślę go do osoby, która mu
      dobierze faktycznie najtańszy ten kredyt.

Ale coś mnie trafia, jak klient idzie do np Expandera, i tam "doradca" nie jest
      w stanie przedstawić mu nawet szczegółów oferty, którą sam mu proponuje, i na
      dodatek nie powie, że nie wie, tylko "kurzy" coś na poczekaniu.

Osobiście bedąc na miejscu klienta na pewno nie latałbym od banku do banku, bo
      to mogłoby potrwać ze 3 dni i nie dałoby odpowiedniego skutku, bo to co potrafi
      przekazać Pani po kursie w okienku w placówce potem ni jak ma się do tego co
      jest na umowie...

Zawsze byłem zdania, że im więcej źródeł się sprawdzi i im więcej potwierdzi
      pewne fakty, tym lepiej, i tego się zawsze trzymam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka