27.03.09, 22:12
https://wstaw.org/d/6729 Tak sie złożyło, ze znowu zaczynam od jaj.

www.abcgospodyni.pl/wielkanoc.html
"Jak pomalować pisanki określonymi kolorami (nie używając farbek) tradycyjnym sposobem:

Żółty - liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina i rumianek, łuski zwykłej cebuli (nawiasem mówiąc z łusek cebuli otrzymasz bardzo ładny kolor w odcieniach od żółtego do brązu) oraz igły modrzewiowe.

Czerwony - marzanna, kora kruszyny i dębu, olchowe szyszki, owoce czarnego bzu, suszone jagody.

Pomarańczowy - z marchwi i dyni oraz z połączenia czerwonego i żółtego

Brąz - łupiny i korzenie orzecha oraz igliwie jodły. Bardzo ciemny brązowy - dębu i olchy.

Złoty - Przez połączenie brązowego z żółtym

Niebieski - owoce tarniny

Fiolet - płatki ciemnej malwy, i mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego

Zieleń - niektóre trawy, zioła, w tym głównie pokrzywa, liście barwnika, młode żyto

Czerń - wygotowane olchowe szyszki."

https://wstaw.org/d/672a
Obserwuj wątek
    • bogatka1 Re: Dekoracje 05.04.09, 14:14
      https://m.onet.pl/_m/7f9779bfdc4162712c4b044e2345e43d,5,1.jpg ..."Ile domów, tyle pomysłów na stół wielkanocny. Najważniejsze, żeby był ozdobny i optymistyczny. W końcu świąteczne śniadanie ma nas napełnić nadzieją na całą nadchodzącą wiosnę.

      Jeśli zależy nam na podkreśleniu uroczystej atmosfery, nakryjmy stół białym obrusem. Postarajmy się jednak przełamać biel mocnym akcentem kolorystycznym. Może to być barwna zastawa. Wykorzystajmy również prezenty od natury: zieleń rzeżuchy, tulipany, narcyze i krokusy.

      Zgodnie z polskim obyczajem, stół wielkanocny powinien być udekorowany barwinkiem i bukszpanem. Elementem nakrycia mogą być również „łączki” z wysianej kilka dni przed świętami rzeżuchy lub młodego owsa. Zazwyczaj stawiamy na nich baranka albo układamy pisanki. Kolejnym wielkanocnym kolorem jest żółty – postarajmy się więc o bukiety żonkili albo tulipanów. Ciekawie wyglądają też fioletowe hiacynty. A dla tradycjonalistów – młode gałązki bazi, na których można zawiesić ozdobione wydmuszki.

      Pisanki, kraszanki… Dziś mało kto zdaje sobie sprawę, jaka jest między nimi różnica. Tymczasem pisankami nazywamy wyłącznie jajka zdobione metodą batikową. Roztopionym woskiem, nakładanym przy użyciu patyczka, „piszemy” na skorupce ozdobny wzór. Gdy zanurzymy jajko w barwniku, powierzchnia pokryta woskiem pozostanie biała. Inaczej przygotowuje się kraszanki – na zabarwionym jajku nożykiem lub grubą igłą wydrapujemy ozdobne motywy.
      Wręczmy ugotowane jajka, flamastry i farbki dzieciom. Ozdobią wycinankami, fragmentami koronki, włóczką, trawą lub sitowiem albo koralikami czy kryształkami. Niepowtarzalne wzory gwarantowane!

      Najważniejszym „bohaterem” świątecznego nakrycia jest baranek, symbol Chrystusa Zmartwychwstałego. Niegdyś figurki były wykonywane z masła lub słodkiego ciasta jajecznego. Dziś w cukierniach możemy poszukać bardziej dekoracyjnych wyrobów z piernika, czekolady czy marcepana albo zdecydować się na pełniące ozdobną funkcję baranki z porcelany.

      Elegancką zastawę postarajmy się ożywić bukietami czy nawet rozrzuconymi gdzieniegdzie barwnymi piórami.
      I praktyczna uwaga: unikajmy srebrnych sztućców, których ze względu na reakcje chemiczne nie można używać do jedzenia jajek.
      Pamiętajmy też o babach i mazurkach. Świąteczne wypieki, przybrane lukrem, kajmakiem i bakaliami, same w sobie są znakomitą dekoracją."

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka