olusinska 26.05.10, 21:39 Obiecana zagadka - choć pewnie od razu będziecie wiedzieli co to. Tata mnie wczoraj poczęstował. W sumie to nie wiem czy chciałam to zjeść. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amused.to.death Re: Obiecana zagadka 26.05.10, 22:15 ja tam nie wiem co to, więc poczekam na rozwiązanie. Ale w sumie to WYGLĄDA apetycznie Odpowiedz Link
krysia2000 Re: Obiecana zagadka 26.05.10, 22:54 Zdaje mi się, że jadłam, jak byłam ostatnio w Syjamie. Chociaż pestki nie widzę, a to by mi dużo podpowiedziało. Czy to jest to, o czym myślę? Odpowiedz Link
gumisia02 Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 18:37 jeju, pojęcia nie mam. Najpierw myślałam, ze to jakiś wyrób ręczny, jakiś "pieróg czy knedel" czy cuś w ten deseń Teraz moja wyobraźnia podpowiada mi, że to może jednak żywe było przed podaniem i przekrojeniem. Odpowiedz Link
fettinia Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 18:46 okazuje sie,ze zagadka wcale nie taka prosta Albo to jakis morski zwierz albo dziwny owoc Odpowiedz Link
olusinska Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 19:18 Ojoj, teraz się boję, że jak w końcu powiem to poczujecie się rozczarowani Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 19:19 Knedle ze sliwkami w wersji plaskatej? Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 19:20 Albo chlebek marcepanowy z nugatem? Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 20:04 ser zgliwialy z kupa w srodku ? sorry za to porownanie, ale tak jakos mi wyglada... Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 20:28 Ja tez obstawialam serek, cos jak Hauskejza, ale ten srodek i konsystencja lekko mi nie pasuje ? A. Odpowiedz Link
fettinia Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 20:31 jest taki nowy serek z takim srodkiem wlasnie-nie pamietam nazwy niestety.. Odpowiedz Link
olusinska Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 20:34 Jak będziecie chcieli już dopowiedź to krzyczcie Może to przez to, że to zdjęcie takie do niczego. Robione wieczorem przy sztucznym świetle w dodatku niewiele oświetlającym, a i aparat do najlepszych nie należy. Nie wspominając o zdolnościach fotografki Odpowiedz Link
fettinia Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 20:36 podpowiedz w jakim kierunku sie poruszac-kluchy,owoce,zyjatka itp Odpowiedz Link
olusinska Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 21:00 Hm, ciężkie pytanie. Żyjątka na pewno nie Kierunki azjatyckie z całą pewnością. Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 21:13 Kombinowalam w kierunku jakiegos rodzaju gruszki azjatyckiej albo ogolonego dla niepoznaki rambutanowatego owocu Np kanzyzowane/suszone nashi z dziwnym nadzieniem (w rodzaju musu z konikow polnych). Blisko? Albo jakis longan czy cos w tym stylu. Spłaszczony, zeby było trudniej. Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Mango suszone ? 27.05.10, 21:28 mango suszone, pokrojone w plasterki to podjadam i raczej nie to. to juz jakis inny owoc z typu smierdzieli Odpowiedz Link
olusinska Re: Mango suszone ? 27.05.10, 22:24 Kolejna podpowiedź - to nie jest suszony owoc Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 22:26 nie wiem, to moze jakies marynowane uszy, jadra albo ozor. Odpowiedz Link
sylwia1607 Re: Obiecana zagadka 27.05.10, 23:45 Tzw 100-letnie jajka mi troche przypomina. Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: Obiecana zagadka 28.05.10, 08:29 też pomyślałam o jajkach ale czy ja wiem jakieś marynowane w niewiada czym..... Odpowiedz Link
krysia2000 Re: Obiecana zagadka 28.05.10, 10:24 Stuletnie jajo to też może być, jeśli nie owoc. Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: Obiecana zagadka 28.05.10, 10:47 mnie to jeszcze na stuletniego ziemniaka pasuje Odpowiedz Link
jacek1f myslalem ze olomuniecki serek, bo pasuje 28.05.10, 10:50 do niego komentarz, ze nie wiesz teraz czy chcialas sprobowac)) ale ta Azja mnie zbila z pantałyku... Odpowiedz Link
olusinska Podpowiedź 28.05.10, 14:38 Do pomocy zdjęcie z innej perspektywy: Reasumując : nie ser, nie owoc, nie knedel ani stuletnie jajko bądź ziemniak tylko gotowy wyrób. Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Podpowiedź 28.05.10, 15:19 kobieto zla napisz choc, czy to cos za zycia biegalo, plywalo badz pelzalo albo latalo. ewentualnie czy roslo. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Obiecana zagadka 28.05.10, 16:53 czy sa to slodycze ? Czy moze kandyzowane ? Odpowiedz Link
olusinska Re: Obiecana zagadka 28.05.10, 19:13 Hm, ciężkie te Wasze pytania. Myslę, że jesteście już tak blisko, że chyba może wyjawię co to. Co prawda zastanawiam się jak to dokładnie po polsku się nazywa, bo na tym chińskim papierku oprócz ichnich znaczków tylko po angielsku jest. Odpowiedz Link
olusinska Re: Obiecana zagadka 28.05.10, 19:16 Odpowiadając na pytanie Serwusowej - stricte żelka/żelek to to nie jest, bo nie ma tam ani żelatyny, ani agar. Chociaż konsystencją przypominało żelka. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Obiecana zagadka 28.05.10, 19:37 zaryzykuje : chinese candy ? lychee gummy candies? Nie wiem jak to bedzie po Polsku Odpowiedz Link
olusinska Re: Obiecana zagadka 30.05.10, 14:28 Czyli ciastko? przysmak? (dla mnie to bardziej jak żelka było) z mąki ryżowej z nadzieniem z pasty z czerwonej fasoli. Ciekawy smak. Przypomniało mi to deser kambodżański z soi, który kiedyś jadłam i jakoś od tamtej pory myślę, że soja na słodko to może niekoniecznie moja ulubiona rzecz Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Obiecana zagadka 30.05.10, 15:38 a dlaczego w pierwszym poście pisałaś, że 'nie wiem czy chciałam to jeść' - bo teraz piszesz, że ciekawy smak i teraz nie wiem czy ci smakowało czy nie.... )) taki ryż akurat bardzo lubię (w odróżnieniu od 'zwykłego' ryżu) - fasolki pamiętam jako składnik lodów - więc myślę, że w sumie musiało być niezłe. Chociaż i tak wolałabym CZEKOLADĘ Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Obiecana zagadka 30.05.10, 16:25 To może na przyszłość proszę o nieco łatwiejsze zagadki. Patrzyłam na zdjęcie i jedyne co mi przychodziło do głowy to zakalcowaty pączek Odpowiedz Link
olusinska Re: Obiecana zagadka 30.05.10, 20:38 Postaram się. Ja sama też bym nie wiedziała Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: Obiecana zagadka 31.05.10, 08:50 W życiu bym nie wpadła że to "glut z ryżu" Odpowiedz Link
olusinska Re: Obiecana zagadka 30.05.10, 16:29 No, bo nie było obrzydliwe czy niezjadliwe, ale żeby mi to jakoś specjalnie smakowało to nie powiem. Po prostu nie moje klimaty, takie warzywne słodycze. No i niestety ten smak od razu przywołał wspomnienie tamtego deseru i to poszukiwanie czegoś, co skutecznie zmieni smak w ustach Zdecydowanie wolę czekoladę Odpowiedz Link