jan.kran 08.08.10, 19:52 Poproszę ładnie o wypróbowane przepisy na słodkie i wytrawne muffins oraz informacje co lepsze foremki papierowe , aluminiowe czy też inne... Kran Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krysia2000 Re: Muffins:) 08.08.10, 23:09 Z foremków to najmniej kłopotliwe są papierowe jednorazówki. Niektóre z nich są całkiem szykowne i potrafią muffinom dodać sporo uroku. W zasadzie to zazwyczaj foremki im przydają godności, bo samo ciasto jak ciasto: miękki, puszysty ni to pączek, ni to brioszka. Aluminiowe zapomnij, albo zachowaj na briochy. Muffin jest za miękki, żeby się ze sztywnej formy wyjmował bez ryzyka rozpadnięcia. A jeść z blaszki też strach, że się o krawędź pijany biesiadnik lub dziecko zatnie. Można też piec w silikonowych foremach, z których opróżnieniem nie ma problemów. Przepisów jest od cholerę i nazad, więc z pewnością znajdziesz na GP i gdzie indziej. Zresztą żadna filozofia: spulchniany proszkiem ucieraniec o dość swobodnych proporcjach składników, z zależności od upodobań. Do tego dodatki typu kawałki czekolady, rodzynki, jagody, midgały, orzechy, kawa i co tam się zamarzy. Generalnie dowolne ciasto na proszku wylejesz do muffinkowej foremki i masz muffina. Masz sprawdzony przepis na murzynka? Masz murzynkowe muffiny. Ciasto marchewkowe? Masz marchewkowe muffiny. Itd., itp. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Muffins:) 09.08.10, 00:10 Mój syn do tej pory robił słodkie muffins w jednorazowych papierowych ... z dobrym efektem To może przy tym pozostaniemy Kręcą mnie muffins wytrawne .... poszukam i zaprzęgnę dziecko do robotyPP Odpowiedz Link
alltid_ung Re: Muffins:) 09.08.10, 09:53 janie mam nadzieje ze zrozumiesz przepis ja olewam gramham make i bazylie i nie uzywam oleju z oliwek a i tak sa dobre Odpowiedz Link
jacek1f masz na poczatek troszke 09.08.10, 10:47 ja robilem przez 3 lata wytrawen raz w tygodniu:-0 Kedys pojechalem do Lonynu specjalnie po foremki, bo w Polsce nie bylo)) Nigdy papierka nie uylem - zawsze palec i maslo i wyskakuja same. Male mufinki grzybowe bardzo od lat na Wigilii zastepuja mi dodatki inne do zup swiatecznych, masz tam na dole do maluszków link. Generalnie - nie ma granic, tylko wyobraznia i smak. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56430224,56430224.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,49554595,49554595.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39494176,39676189.html tylko masłem! zadnych papierków! O! No i teraz jacek1f 11.09.06, 16:43 zarchiwizowany grzybowe, paprykowe, czosnkowe, oliwkowe i kapaprowe, serowe... z pleśniakami, z twardymi ostrymi, oscypkowe, fetowe i bryndzowe przed Tobą. \Nie wspominając o salmi, kiełbasie węgierskiej, chorrizowych, ko Odpowiedz Link
jacek1f a tu jeszcze klasyk wytrawny: 09.08.10, 10:49 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,53713066,53717184.html Odpowiedz Link
jan.kran Re: Muffins:) OT 09.08.10, 11:09 alltid_ung napisała: > janie mam nadzieje ze zrozumiesz przepis > ja olewam gramham make i bazylie i nie uzywam oleju z oliwek a i tak sa dob > re ------------> Rozumiem. Ja pracuję ze sporą ilością Szwedów którzy sąprzekonani że mówią po norweskuPPPPP Na szczęście są mili i jak jakiegoś słowa nie rozumiem to mi wytlumaczą opisowoa poza tym w szwedzkim jest sporo słów pochodzenia niemeickiego więc jakoś leci Natomiast jako anegdotę dodam ze Szwedzi próbowali pisać raporty na kompie po norwesku.... poprosiliśmy żeby pisali po szwedzku bo wtedy da się zrozumieć K. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Muffins:) OT 09.08.10, 11:23 Dzięki za przepisy , będziemy piec niebawem:o) Odpowiedz Link
iwu Re: Muffins:) OT 09.08.10, 11:37 Zauważyłam, że muffinki lepiej się wyjmuje z foremek wysmarowanych masłem, niż olejem. Odpowiedz Link
jacek1f pewnie Iwu, masło, w dodatku mozna i tu pograc 09.08.10, 11:39 i smarowac foremki maslem grajacym smakwo - czosnkowym, imbirowym, paprykowym, chili'owymu Odpowiedz Link