Dodaj do ulubionych

płyta grzewcza/indukcyjna - opinie;)

11.01.11, 19:03
jak juz watek zmywarkowy to i ja sobie pozwolesmile

w moim wlasnym osobistym m, ktore niedlugo wejdzie juz w moje posiadanie nie ma gazu, nad czym ubolewam, no ale skoro tak ma byc to niech bedzie, bede musiala sie przestawic na plyte.. no i powoli zaczynam myslec o kupowaniu roznych sprzetow, zwlaszcza ze mam je gdzie "przetrzymac" zanim zainstaluje w mieszkaniu.
a teraz na tapecie jest kuchnia.

pamietam lat temu wiele, wakacjowalam gdzies u znajomych, gdzie byla plyta grzewcza.. pamietam, ze moja glowe zajela jedna mysl "nigdy w zyciu" .
bylo to dobrych kilka lat temu, wiec mam ogromna nadzieje ze z czasem technika sie zmienila.. ale pytanie na ilesmile

powiedzcie dobrzy ludzie na co zwracac uwage, co lepsze, zwykla grzewcza czy indukcyjna. jak sie kurcze, na tym gotuje?smile
Obserwuj wątek
    • jo.hanna na indukcyjnej gotowalam u kolezanki 11.01.11, 19:15
      i jako nieszczesliwa wlascicielka plyty ceramicznej oraz szczesliwa (przez 4 miesiace w roku) wlascicielka kuchni na gaz powiem, ze wole gaz od indukcji, ale zdecydowanie wole indukcje od wszystkiego pozostalego. Zamierzam wymienic moja plyte wlasnie na indukcyjna, tylko zwlekam na razie bo niektore z moich ulubionych zeliwnych garnow nie sa z indukcja kompatybilne.
      • pietnacha40 Re: na indukcyjnej gotowalam u kolezanki 11.01.11, 20:04
        Podobno na gazie smaczniejsze.Nie wiem,aż takim koneserem nie jestem,ale po gazie miałam zawsze zasyfioną kuchnię,pokochałam płytę ceramiczną i gotowanie na niej,a teraz na pewno bym kupiła indukcyjną.
        • krysia2000 Re: na indukcyjnej gotowalam u kolezanki 11.01.11, 20:25
          > Podobno na gazie smaczniejsze.

A to prawda. Tylko, że na gazie trzeba BYĆ, a nie gotować, żeby było smaczniejsze. Dopóki od źródła ciepła potrawę oddziela konduktywny przekaźnik, to nie ma żadnego znaczenia, czy to jest gaz, czy spiralna grzalka, czy wyngle, czy inne takie. Co innego parametry takiego źródła ciepła, a więc kaloryczność, temp. max., czas nagrzewania/zwłoki przy regulacji temp. i inne takie.
          • fettinia Re: na indukcyjnej gotowalam u kolezanki 11.01.11, 22:49
            najsmaczniejsze to na kuchni starozytnej weglowej-nieosiagalne niestety...
            druga z kolei jest kuchnia gazowa-a calkiem na koncu ceramiki i indukcje..
            ps-ja mam ceramiczna-bo w obecnej sytuacji wole taka niz inna elektryczna-tu gazu nie ma
            • krysia2000 Re: na indukcyjnej gotowalam u kolezanki 12.01.11, 07:46
              A co niby wpływać miałoby w tym wynglu na smak? Przy założeniu, że o kuchenkę chodzi, a więc palnik/płytę, na której umieszczane jest nieprzenikalne dla niczego poza ciepłem naczynie...

Co innego grillowanie nagiego pożywienia, albo pieczenie.
              • fettinia Re: na indukcyjnej gotowalam u kolezanki 12.01.11, 09:52
                No to upiecz sobie ziemniaki w ognisku i w piekarnikubig_grin Jest roznica?smile
                Weglowa i gazowa to zywy ogien-ma zupelnie inna energie niz plyty elektrycznesmile
                Jak juz nieraz pisalam,zeden szanujacy sie chinski kucharz nie bedzie gotowal na elektrycznychsmile
                A Feng Shui to chinska sztuka zycia w harmonii przeciesmile
                • a74-7 Re: na indukcyjnej gotowalam u kolezanki 12.01.11, 10:01
                  nie no , w piekarniku to piecze sie ziemniaki w specjalnym glinianym garnku , zapach i smak jak z ogniska gwarantowany smile
      • ilekobietamalat Re: na indukcyjnej gotowalam u kolezanki 11.01.11, 22:18
        tylko zwlekam na razie bo niektore z moich ulubion
        > ych zeliwnych garnow nie sa z indukcja kompatybilne.

gdzies czytalam ze sa tez takie pol na polsmile ale moze zle zrozumialambig_grin

ok, czyli indukcyjnawink uff jedno z glowywink

przeciagnelam sie przez jakiegos saturna ostatnio, i z tego co widzialam na karteczkach to poza szerokoscia i firma nic nie bylo napisane o tym ustrojstwie.
        musze poszperac w sieci,czy te kuchnie maja jakies istotne parametry ktorymi powinnam sie kierowac.

ale szczerze mowiac licze ze znajdzie sie tu jeszcze ktos, najlepiej taki co ma ta plyte indukcyjna i powie mi "sluchaj biez ta i koniec" ;P

co nie kupie to i tak pewnie mi bedzie zlebig_grin
        • cipcipkurka Bierz Samsunga :) 12.01.11, 09:08
          Taką:
          www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/cooktop/induction-hobs/CTI613GIN/XEO/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=
          Zalety:
          -w kuchni nie ma tego lepkiego gazowego syfu.
          - Jak wykipi, a mnie kipi na okrągło, nie przywiera. Pół roku czyściłam płytę ceramiczną po wykipniętych konfiturach czy innym słodkim dżemie. Teraz czyszczenie to pestka.
          - Ekspresowe nagrzewanie, ale też natychmiastowy spadek temperatury (więc jak zaczyna kipieć i wyłączysz, to przestaje kipieć, a nie czeka, aż płyta ostygnie).
          - Ten model any dish u mnie bardzo się sprawdza, bo czy to duża patelnia, czy mały garnuszek, pasują. Nie wiem, czy teraz nie zdecydowałabym się na model
          www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/cooktop/induction-hobs/CTN364N006/XEO/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=
          ale to nie jest jakiś problem, po prostu częściej używam tego pola po prawej stronie.
          Wad w zasadzie nie widzę, może taką, że żeby się szybko zagotowało, trzeba włączyć maksymalną moc, ale to chyba jest całkiem logiczne i nie wiem, czemu uznaję to za wadę big_grin No i nie wszystkie garnki pasują, musiałam oddać dwie fajniutkie wink patelnie, bo nie działały, czajnika zaś szukaliśmy długo, w końcu kupiliśmy na allegro, bo te z Auchana czy innego marketu śmierdziały zamiast się nagrzewać.
          Mam długoletnie doświadczenie z gazem, roczne z ceramiczną i teraz prawie roczne z indukcyjną. I wciąż jestem za tym ostatnim.
    • jo.hanna zapomnialam dodac 11.01.11, 20:07
      ze plyte ceramiczna kupilam nie dlatego, ze latwo sie ja czysci, ale dlatego ze w tym mieszkaniu nie mam gazu.
    • jo.hanna za indukcja 11.01.11, 22:41
      natychmiastowa kontrola temperatury. W ceramicznej zanim sie to nagrzeje...a potem, gdy musisz zredukowac to znow wieki trwa, marnowanie pradu...problemy z gotowaniem niektorych potraw.
    • pamtaa Re: płyta grzewcza/indukcyjna - opinie;) 12.01.11, 16:50
      Miałam kuchenką gazową i za nią nie tęsknie. Przez kilka lat miałam kuchenkę grzewczą zwykłą a od dwóch lat mam indukcyjną i jestem z niej najbardziej zadowolona i chociaż musiałam wymienić wszystkie garnki to bym innej kuchenki już nie chciała.
      Wybór kuchenek jest ogromny i jest w czym wybierać.
      • ilekobietamalat Re: płyta grzewcza/indukcyjna - opinie;) 12.01.11, 17:24
        > Wybór kuchenek jest ogromny i jest w czym wybierać.
        >

i to jest wlasnie problem;D bylaby jedna, ta jedna trzeba by kupic i koniecbig_grin

cipcipkurkowego samsunga juz sobie zapisalam, ale ciekawa jestem jak inne firmy sie sprawdzajasmile z tego co widzialam rozpietosc cenowa plyt indukcyjnych jest dosyc spora..
    • lee-aa Re: płyta grzewcza/indukcyjna - opinie;) 12.01.11, 21:43
      Ja nie mam przekonania do płyty indukcyjnej, sporo kombinuję w kuchni z różnymi garami (np naczynia gliniane, ceramiczne). Jeśli eksperymentujesz z różnymi technikami gotowania, różnymi naczyniami, płyta indukcyjna będzie Cię ograniczać.
      • k_j_z Re: płyta grzewcza/indukcyjna - opinie;) 12.01.11, 23:10
        od ponad trezch lat szczęśliwą posiadaczką indukcji siemensa jestem zaraz ci poszukam jakiej
        Jestem bardzo zadowolona.
        Różnicy w smakach potraw gotowanych na gazie i gotowanych na indukcji nie czujęmy wcale.
        Wybór garnkó i patelni jest też do indukcji teraz bardzo duży.
        Trzy lata temu, jak kupowałam było o wiele gorzej.
        ale i tak nie żałuję.
        Nie mogę znaleźć mojego modelu, ale ja mam coś podobnego chyba:
        www.siemens-home.pl/produkty/p%C5%82yty-grzewcze/indukcyjne/EH651TE11E.html?source=browse

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka