Dodaj do ulubionych

żurek zasługuje na osobny wątek

15.04.11, 15:01
wink
czy zurek mozna zrobic na zwyklym zakwasie, kupnym (takim z bio-laden - moze Ania bedzie wiedzialawink ) ?
jesli tak to ile musze go dac na gar zupy? (tak na 6 porcji?).
Zakwas kupuje w torebkach na 1/2 kg maki, to sa male torebeczki.
W zakwasie zurkowym jest czosnek, Jesli dam ten kupny to kiedy i w jakiej postaci najlepiej dodac czosnku?
Wywar z warzyw i boczku? Marchewke zostawic w zupie?
Jakie ziola? majeranek i angielskie?
Zageszczac czyms?
Z gory dziekuje za wszelkie rady i porady, bo zurek to jedna z dwoch zup na ktorych w ogole sie nie znam uncertain/
Obserwuj wątek
    • kasia_bzdeta_wons Re: żurek zasługuje na osobny wątek 15.04.11, 15:07
      oczywiscie, że mozesz dac kupny, niestety nie znam tego , o którym mówisz, więc moze ktos się tu wypowie. jednak jesli myslisz o swiętach to polecam własny. zrobiłem własnie trzeci opierając sie na przepisie który tu podano. a ja mój robię tak:
      3-4 czubate łyzki mąki żurkowej zalewam ciepłą wodą (wiecej niz szklanka, jak sie wleje) i mieszam dodając ząbek czosnku pokrojony w plasterki, jeden lisc laurowy i 3-5 ziaren ziela. 5 dni stoi i siup do wywaru z białej kiełbasy z odrobina wedzonego boczku, np. skóra z tegoż grubo odkrojoną, e voila. (w ostatnim zurku pływało jeszcze jajko, trochę suszonego grzybka, i kawałek selera- bo mialem w lodówce i musiałem zuzyc)
    • aaaguniaaa Re: żurek zasługuje na osobny wątek 15.04.11, 15:21
      kiedys w akcie desperacji zrobilam zakwas na mace pelnoziarnistej zytniej. no i niestety nie byl to dobry pomysl. wyszedl mi zurek o konsystencji prawie kremu pieczarkowego. pyszny byl ale wiecej powtarzac nie bede - maz sie zbuntowal i powiedzial ze on papki dla dzieci jadl nie bedzie big_grin
      ostatnio kupilam vollkornschrot i na tym robie zurek. ale najpierw i tak troche brzesiewam to przez sitko zeby tych najdrobniejszych czastek nie miec - sprobuj zrobic sama, to latwe smile
    • fettinia Re: żurek zasługuje na osobny wątek 15.04.11, 15:32
      wiem o jakim piszesz-ten co chcialam Szpulce slacsmile
      Zrob najpierw wywar z boczku,dodaj ziemniaki,przypraw,na patelni podsmaz cebule,czosnek,owy boczek pokrojony i jakas kielbache-jak wszystko bedzie miekkie i lekko zawiesiste/ziemniaki zageszczaja/to dodaj ten Sauerteig.Ale chyba ze 4 torebki beda potrzebne bo malo go jest.
      a najlepiej to kup Roggenschrot w Bioladen i zakis sama-jeszcze zdazyszsmile
      • aaaguniaaa Re: żurek zasługuje na osobny wątek 15.04.11, 15:46
        ja bym sie jednak troche bala ze zeby ten zakwas w zupie odpowiednio smakowal to trzeba by go tyle dac ze wyjdzie to zbyt zawiesiste.
        no a poza tym to ja sknera jestem - sauerteig ostatnio widzialam za 99centow, srute kupilam taniej - a ile litrow zurku na tym zrobie big_grin
    • very.martini Re: żurek zasługuje na osobny wątek 15.04.11, 17:34
      To ja Wam dopowiem, że będę dzisiaj albo jutro, w zaleźności od tego, czy zachce mi się wyjść z domu po żurwink, robić chrzanówkę, czyli żur chrzanowy, na który przepis, poniekąd dzięki Wam, znalazłam w ostatniej Kuchni, a Kuchnia zapożyczyła go stąd . Kupiłam dzisiaj dwa grubaśne korzonki (!!!) i... oj, będzie się działo!

16%VOL
      22%VAT
      • zwiatrem Re: żurek zasługuje na osobny wątek 15.04.11, 17:51
        chrzanowa super, ja kilak dni temu zrobilam z tego przepisu: kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=440 , tyle ze bez grzybow;
        • very.martini Re: żurek zasługuje na osobny wątek 15.04.11, 18:17
          No właśnie, powiedz mi, czy ona taka eintopfowa w Twoim wykonaniu czy bardziej zupna?

16%VOL
          22%VAT
          • zwiatrem Re: żurek zasługuje na osobny wątek 15.04.11, 18:53
            no nie wiem, rok temu robilam jak nabardziej czysta, bez miesa i w ogole, mialam schize na chrzan, cudem dodalam smietany, a w tym roku bardzo mi smakowala na wedzonym, bardziej gesta, typowa eintopfowa, z chrupiaca cebulka, ale nadal bez grzybow; (chociaz naszlo mnie jednak sprobowac z grzybami , tyle ze nie wiem jakimi, bo lubie je tylko swieze i najlepiej smazone na masle)
            • very.martini Re: żurek zasługuje na osobny wątek 18.04.11, 16:50
              Miałam fazę na chrzan. No i co? No i w ogóle go nie było czuć, mimo że w wywarze gotowała się cała laska, plus dorzuciłam uczciwie startego.
              Zupa była bardzo kwaśna, trochę trąciła wędzonką tylko (na cielęcinie wędzonej), co było fajne, ale tego cholernego chrzanu nie było czuć w ogóle. Następnym razem będzie na marchewce i selerze.

16%VOL
              22%VAT
              • zwiatrem Re: żurek zasługuje na osobny wątek 18.04.11, 17:11
                A bo widzisz, uwazam, ze chrzan nalezy przedawkowac do tej zupy.
                Kupuje juz sprawdzony, bo inne dawaly tylko ziemisty posmak, a chrzanu nic.
                Ten swiezo tarty tez jest rozny.
          • qubraq Re: żurek zasługuje na osobny wątek 18.04.11, 14:59
            tu jest sporo o tym:
            forum.gazeta.pl/forum/w,77,123665556,123665556,Zurek_a_bialy_barszcz.html
            smile
    • ania_m66 buka sorry, 18.04.11, 17:59
      dopiero teraz zauwazylam. nie wiem jak bedzie z sauerteig z bio laden sad
      ja wlasnie eksperymentuje z zytnia maka zwykla z relu firmy aurora za chyba 1,05 euro. na 5 kopiastych lyzek dalam wczoraj tak z 0,7l mocno cieplej wody (nie chcialo mi sie czekac az ostygnie big_grin), pomyrdalam trzepaczka. dodalam 2 zabki czosnku grubo pokrojone, 2 liscie laurowe lekko rozkruszone , 2 ziela angielskie i kilka kulek pieprzu. przykrylam scierka do talerzy. robilam wczoraj w nocy. dzisiaj rano zlalam po przemieszaniu do litrowej butelki po bio jogurcie z ciemnego szkla, przykrylam kawalkiem zewy, obwiazalam gumka i postawilam w oknie. zobaczymy co wyjdzie smile
      o, i majeranek dodalam sypnawszy zdrowo pewnie z lyzke.
      a w ogole, wybiegajac poza temat to polecam ten jogurt 3,7% z bio laden firmy söbbeke, jesli jest dostepny u ciebie.
      o ten:
      https://www.soebbeke.de/images/produkte/Joghurts/naturjoghurt_1l_flasche_140px.jpg
      • buka007 Re: buka sorry, 19.04.11, 07:09
        dziekuje wszystkimsmile
        nastawilam z maki żytniej, z szesciu kopiastych łyzek i dwoch ząbków czosnku.
        na wszelki wypadek nic wiecej nie dodawalam, zeby nie zapeszyć wink
        Aniu dziekuje za polecenie jogurtu,
        poszukam na pewno, choć jogurty własnie z reguly kupuje "u Turka" wink
        • ania_m66 Re: buka sorry, 19.04.11, 08:53
          a to ciekawe, bo podobno wiekszosc dodaje majeranek, lisc itp, a wlasnie nie dodaje czosnku zeby przypadkiem zakwas sie nie zepsul zamiast fermentowac smile
          jogurt turecki jest kwasniejszy w smaku, tez zreszta b. dobry.
          ten bio jest lagodniejszy w smaku i bardzo kremowy tusziez tlusty (3,7%). na pewno bez dodatku zelatyny ani zagestnikow, bo tego söbbke jako bio mleczarnia nie uzywa.
          bardzo dobrze spisuje sie podczas gotowania. dusilam w nim cala noc baranine w wolnowarze, wiec wiem co mowie/pisze smile
          jest w kubkach pollitrowych, jest i 1,8%, wiec jesli jest u ciebie, sprobuj. ja wole butelke, bo sie fajniej dozuje smile
        • qubraq Re: buka sorry, 19.04.11, 12:02
          Busia, miłaja, ja wiem ze juz za późno ale dlaczego sobie nie zrobisz zakwasu selerowego? on sie nadaje do zakwaszania wszsytkich kwaśnych zup a co ważniejsze po prostu do picia - i stoi sobie poza lodowka miesoącami; ja go troche rozczieńczam woda przegotowaną i popijam sobie od czasu do czasu - tak jak kwasem buraczanym, ktory tez troche rozcieńczam bo sam jest bardzo esencjonalny - szczególnie ten z pierwszego zlania... smile
          • buka007 Re: buka sorry, 19.04.11, 12:45
            Qubraczku smile bo ja sie zupelnie nie znam na zakwasach sad
            No to szkoda..
            Nawet chyba bym wolała na zakwasie warzywnym ten zurek..

• kasia_bzdeta_wons Re: buka sorry, 19.04.11, 12:52
              ojtam, ojtam smile) przyjdzie czas i na selerowy smile) ten jest bardzo przyjemny, zobaczysz smile)
            • qubraq Busia milaja... :-) 20.04.11, 15:30
              buka007 napisała:

> Qubraczku smile bo ja sie zupelnie nie znam na zakwasach sad
              > No to szkoda..
              > Nawet chyba bym wolała na zakwasie warzywnym ten zurek..

Chcesz to masz:
              forum.gazeta.pl/forum/w,77,101416726,,sok_z_kiszonego_selera.html?v=2&wv.x=1
              smile
              • buka007 Re: Busia milaja... :-) 21.04.11, 05:44
                dziekuje Qubraczku smile
                A z mojego zakwasu chyba nic nie bedzie, bo sie rozwarstwil i tylko ten nieszczesny czosnek plywa na gorze..
                • qubraq Re: Busia milaja... :-) 21.04.11, 16:18
                  buka007 napisała:

> dziekuje Qubraczku smile

smile serdeczne życzenia wielkanocne! smile
                  • kasia_bzdeta_wons Re: Busia milaja... :-) 27.04.11, 10:54
                    i jak Bukuś??
                    ja mialem dwa słoiki zakwasu, tez wyglądał tak jak mówisz, ale kwas pierwszorzędny smile))
                    smakowalo tak, że 5 litrów żuru z kiełbasą zniknęło w dwa posiedzenia smile)
                    • buka007 Re: Busia milaja... :-) 27.04.11, 14:57
                      Kasku, dobrze, ze pytaszsmile
                      bo tak: zrobilam według Fetti wskazówek: cebulke i czosnek podsmazyłam na maśle, dodałam boczku, zalałam bulionem, dodałam marchewki, selera i ziemniakow, listek laurowy, majeranek i białą kiełbasę... i .. zabieliłam śmietaną, ...bo nie miałam odwagi wlać tego nieszczęsnego zakwasu...... wink
                      No w każdym razie udawałam, ze to najprawdziwszy żurek i wszyscy uwierzyli, tylko jeden mówił, ze trochę rzadki.. wink
                      ale pierwsze koty za płoty i w przyszłym roku nakwasze sobie selerow!
                      • qubraq Re: Busia milaja... :-) 27.04.11, 16:43
                        Busia, a po co czekac do przyszlego roku? nakwas teraz a będziesz miała do wszystkich zup kwasnych - do ogórkowej kapusniaku i do żurków, zxakwas równiez buraki tobędziesz miala do barszczy i po prostu do picia smile
                      • shachar Re: Busia milaja... :-) 27.04.11, 21:08
                        Busia, a co było kwaśnym elementem w tym żurku?
                        • shachar Re: Busia milaja... :-) 27.04.11, 21:57
                          Buka, jak sie G. obudzi to go zapytam o tą polewke ktorą serwował rok temu. Wyglądało to jak zurek lub biały barszcz , bo ich nie rozróżniam, dodatkowo był z chrzanem i z twarogiem bardzo ścisłym. Alle to było dobre!
                          • buka007 Re: Busia milaja... :-) 28.04.11, 09:51
                            shacharku, nie wiem, co sprawiło, żur bez zakwasu smakował jak z zakwasem. sama byłam zdumiona. wink
                            Spytałas G. o tę polewkę???

• shachar Re: Busia milaja... :-) 28.04.11, 13:15
                              eeee, okazuje się że nic mądrego nie miał do dodania oprócz tego, co wszyscy już napisali. Zakwas podobno tak jak na chleb tylko rzadszy z grubo mielonej mąki żytniej plus czosnek, bez żadnych przypraw. Tak robiła jego babcia, która handlowała zakwasem smile
                              Wywar z kiełbasy białej, albo jeszcze lepiej z wędzonki, do tego żakwas, i dużo majeranku.
                              potem na talerzu już jajko, chrzan i twaróg. Twarogiem byłam zaskoczona ale smakowało idealnie.
                              • kasia_bzdeta_wons Re: Busia milaja... :-) 29.04.11, 10:14
                                ja w każdym razie odradzam kwaszenie buraków w tym roku, od pewnego czasu przestał mi wychodzić, kwasił sie, ale ciemniał, wiem, nie mozna gotowac, nie zagotowałem, zakwasiłem cytryną, nic nie pomogło. jedyne wyjasnienie to to, że buraki juz są za stare, czas czekac do jesieni smile
                                • qubraq Re: Busia milaja... :-) 13.04.12, 11:35
                                  W tym roku również Cie serdecznie pozdrawiam, co prawda "poświatecznie" ale pojutrze Wielkanoc Prawosławna więc "Christos woskriesie"... smile
                                  • buka007 Re: Busia milaja... :-) 13.04.12, 20:08
                                    Woistinu woskres! (czytałam ze tak sie odpowiada, tak? ) smile
                                    dziekuje serdecznie Kubraczku, a brales udzial kiedys w prawoslawnej Wielkanocy? Podobno piecze sie kołacza, taką babę wielkanocna, strasznie pracochłonna rzecz, kolezanka z pracy, ktora kilka lat spędziła w Moskwie ostatnio pytała mnie o to, czy my w Polsce tez ją robimy.
                                    • qubraq Re: Busia milaja... :-) 14.04.12, 10:45
                                      Nie, nigdy, jeśli dobrze pamietam, nie brałem udziału ani w prawosławnym nabożeństwie ani w sniadaniu wielkanocnym polskim czy rosyjskim; wiem tylko z opowieści ze w Rosji piecze sie kulicz, baby, kulebiak, watruszki itp, jakies ciasta, robi sie wielkanocną pasche i całe
                                      "jajeczne świeto"; nasi prawosławni robia tylko pasche, zabawy jajowe tzn. pisanki i kraszanki oraz baby wielkanocne i to tez zależy w jakim domu; w domu mojej kumpeli w Supraslu jest mieszana rodzina - jej syn sie ożenił z dziewczyną prawosławną i oni w tym roku obchodzą podwójnie - tydzień temu i jutro... ale jej synowa powiedziala ze poza paschą i babą nie różnia się specjalnie ich uczty wielkanocne; przyjaznię sie rowniez z tamtejszą rodziną miejscowego Bat'ki czyli prawosławnego proboszcza i oni jednak celebrują wszystko wg rytuału Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego;
    • czekolada72 Re: żurek zasługuje na osobny wątek 12.04.12, 17:26
      żeby zebrane bylo:
      Żurek (i szczawiowa)
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,104266226,104266226,Kuchnia_polska_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,105907860,105907860,zakwas_again.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,75878176,75931361,Re_Zakwas_na_zurek.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,107169163,107169163,Juz_sie_slinie_na_sama_mysl_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,124354776,124354776,zurek_zasluguje_na_osobny_watek.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,104266226,104266226,Kuchnia_polska_.html
    • buka007 Re: żurek zasługuje na osobny wątek 12.04.12, 19:50
      ha!! a ja juz wiem na czym polega żurek, bo w tym roku moja mama przywiozła słoik zakwasu żytniego (żytniego?) smile wlałysmy go do zupy i konsytencja była i smaczek i kwas!, co prawda żurek to nie mmoja bajka ale bardzo dobry wyszedł. Podstawę zrobiłam, tak jak w zeszłym roku, wg. wskazowek Fetti smile
    • czekolada72 Re: żurek zasługuje na osobny wątek 15.03.13, 11:34
      Dziecko moje udalo sie wczoraj na Kleparz, nabylo po pol kilo mąk na żurek - zytniej i pszennej, i nastawilo zakwas na zur, poki co losowo wybralo zytnia, z czosnkiem, stoi sobie w gliniaku kolo pieca, pod sciereczka... Zobaczymy co to z tego wyjdzie, dziecko podeszlo do sprawy naukowo wrecz, z zakusami na analizy chemiczne... no dobra, niech tworzy smile
      • qubraq Buka... 17.03.13, 10:54
        Nie wiem czy Wiesz że w tym roku Wielkanoc Prawosławna jest dopiero 5 maja!!! Niesamowite! smile
        • buka007 Re: Buka... 18.03.13, 09:41
          no faktycznie! smile taki rozstrzal to pewnie sie nieczesto zdarza?
    • roseanne Re: żurek zasługuje na osobny wątek 02.04.13, 03:50
      zurek byl dzis
      na wlasnorecznie wyhodowanym zakwasie owsianym bezglutenowym, hura
      M stwierdzil, ze troszke malo kwadny, mi smakowalo i nie spowodowalo klopotow

to bylo pierwsze podejscie do owsa od poltora roku, owszem specjalny, bezglutenowe z jakiejs hodowli chronionej i sprawdzane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka