Dodaj do ulubionych

jak ugotować szynke?!

02.04.12, 21:04

kociokwiku dostałam od ilości przepisów ...
wiem, że nie chcę jejo (ty szynki) zrobić "na ziołowo"
jedyne z czym się zgadzam z przepisów to aby se ona (ta szynka) wystygła w wodzie w której się gotowała

czy sól, ziele i listek styknie?
czy dodajecie cóś jeszcze????
Obserwuj wątek
    • buka007 Re: jak ugotować szynke?! 02.04.12, 22:33
      czosnek i cebulę bym dała..
    • buka007 Re: jak ugotować szynke?! 02.04.12, 22:38
      a, i tu jeszcze taki stary wątek z GP, z którego sama korzystałam i mogę polecić, może się przyda:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89039871,89039871.html
    • roseanne Re: jak ugotować szynke?! 02.04.12, 22:52
      dawno dawno temu w rodzinie sie owa owijalo folia aluminiowa, zanurzalo w wwodzie z lisciem laurowym i zielem ang okolo 2 godzin

sama pieke w ceramicznej misie z pokrywka, w duzej ilosci cebuli i majeranku
    • mysiulek08 Re: jak ugotować szynke?! 02.04.12, 23:54
      Moja babcia najpierw szynke peklowala z saletra a potem gotowala na bardzo malym plomieniu (taki rosolowym smile) z dodatkiem pieprzu, liscia laurowego i ziela angielskiego. Rannyyy jaka byla dobra, rozowa, krucha i w ogole. Mowa o surowej nie wedzonej. Wedzona natomiast parzyla tylko w samej wodzie bez przypraw.
      I jedna i druga w wodzie do wystudzenia.

Cebula i czosnek plus majeranek do pieczenia, do gotowania jakos mi nie pasi.
      • buka007 Re: jak ugotować szynke?! 03.04.12, 10:26
        bo jeszcze nie probowalas tej z linkow kota klakiera, ktore podalam wyzej wink

mysiulek08 napisała:
        > Cebula i czosnek plus majeranek do pieczenia, do gotowania jakos mi nie pasi.
        • mysiulek08 Re: jak ugotować szynke?! 03.04.12, 17:19
          Nie probowalam, dla mnie samej nie ma sensu robic. Moje chlopaki od czasu do czasu tylko drob jadaja a z kolei ja nie lubie wedlin drobiowych.

A jak juz gosciowo cos robie to pieke schab wg babcino-maminego przepisu smile
    • czekolada72 Re: jak ugotować szynke?! 03.04.12, 11:38

Wczoraj gotowala, po uwedzenie - z sola, liscmi laurowymi i mnostwem jalowca;
      tym razem bez pieprzu i inszych inszosci.
      • ajer2 Re: jak ugotować szynke?! 03.04.12, 16:27
        Ja gotuję szynkę z takimi przyprawami;pieprz ziarnisty,liście laurowe,ziele angielskie,czosnek i możesz dodać jeszcze takie co lubisz.Dosypuję też trochę soli.Wkładam do zimnej wody z przyprawami tak żeby była przykryta tą wodą.Gotuję ją tyle minut ile waży.Moja waży zazwyczaj 1,20 i pomału się tyle minut gotuje.Zostawiam w wodzie do ostygnięcia.
        • qubraq Re: jak ugotować szynke?! 03.04.12, 17:05
          Moja mama zawsze na świeta Bozego Narodzenia kupowała taka niedużą półtorakilową surową szynkę wędzoną i ją gotowala z ziołami liściem bobkowym zielem angielskim czosnkiem i już; smak z gotowania szedł do barszczu wigilijnego a szynka na sniadanie swiateczne - podobnie robiła na Wielkanoc... ale do tego trzeba trafic gdzies na bazarku niedużą szynkę surową wędzoną... smile
          • nikanik Re: jak ugotować szynke?! 04.04.12, 11:43
            albo w sklepiczku (bo to nawet nie sklepiksmile) osiedlowym się takie szynki trafiasmile
            • czekolada72 Re: jak ugotować szynke?! 04.04.12, 15:53
              U nas to M wedzil sam, zreszta od kilku sezonow tak robi.
    • pani.serwusowa Re: jak ugotować szynke?! 04.04.12, 14:54
      Moja Mama paruje szynke, ale szczegolow nie znam. Pyszna wychodzi. Tylko robi ja bez dodatkow, tzn chyba lisc laurowy i ziele angielskie, czyli bez ziolowej jakiejs otoczki. Kladzie szynke na sito nad gotujaca sie woda i przykrywa - tyle wiem. wink tongue_out
    • momas Re: jak ugotować szynke?! 04.04.12, 16:02
      raczej parz ja niz gotuj. tu masz wytyczne:

wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1055-szynka-wieprzowa-bez-kosci-parzona
      • nikanik Re: jak ugotować szynke?! 04.04.12, 20:56
        no to teraz ide się zastanawiać.
        Jutro będę robic
        dam znaćsmile
        • daxter Re: jak ugotować szynke?! 04.04.12, 21:05
          Ja zawsze zalewalam zimna woda i powoli jak rosol mrugala mniej wiecej 1 godz na 1 kg wagi ,zostawiam do ostygniecia w wywarze,gotuje razem z zabkiem czosnku i czarnym pieprzem.
          Ale ostatnio gotuje w garnku na parze i zostawiam do ostygniecia tak samo jakby gotowala sie w wodzie i jest lepsza.
          • qubraq Re: jak ugotować szynke?! 05.04.12, 11:53
            Szynka może i lepsza ale nie masz "smaku z szynki" do barszczu! smile
            • daxter Re: jak ugotować szynke?! 05.04.12, 13:50
              Smak zostaje w wodzie jak gotuje na parze to musze dac wode do garnka ,mimio wszystko powstaje baza do zurku choc tradycyjnie jest wiecej wywaru niz w gotowaniu na parze.smile
    • nikanik daje znac:) 11.04.12, 20:57
      pierwsze koty za plotysmile
      pycha wyszłasmile
      w lany poniedziałek się skończyła!!!
      • jacek1f zrobilem schab wg Gargamela - bdb.... 11.04.12, 21:24
        .
      • achulaw Nieco spóźniona! 11.04.12, 21:28
        Szynkę pekluję 2 dni w soli peklowej.
        Potem płuczę, nacieram majerankiem, zmiażdzonym jałowcem i czosnkiem, obkładam wcześciej namoczonymi listkami laurowymi- odstawiam na 24 h.
        Po 24h wkładam do piekarnika na 45-60 min ( 1 kg ) na 180 st. Zostawiam do ostygnięcia w piekarniku.

Jest aaaabbbbbssssoooolutna!!!!!!!!!!!!!!!!smile tongue_out
        • daxter Re: Nieco spóźniona! 12.04.12, 09:11
          Peklujesz surowa szynke?
          • jacek1f peklujesz z wierzchu nacierajac, czy 12.04.12, 10:47
            wstrzykujesz sol rozpuszczona minimalnie?
            • achulaw Re: peklujesz z wierzchu nacierajac, czy 12.04.12, 16:59
              nacieram
          • achulaw Re: Nieco spóźniona! 12.04.12, 16:58
            Mięso z szynki na szynkęsmile
            • nikanik Re: Nieco spóźniona! 13.04.12, 20:51
              a te listki moczysz w samej wodzie? czy w jakimś wywarku?

... rozpędzam sięsmile
              • achulaw Re: Nieco spóźniona! 13.04.12, 21:40
                Moczę w zwykłej wodzie i dokładnie obkładam. Tak na 1-1,5 "kulkę" zużywam ok. 10 dorodnych listków, ale ja bardzo lubię smak "laurowy" smile
                • nikanik Re: Nieco spóźniona! 15.04.12, 12:59
                  dziekismile
                  • czekolada72 Re: Nieco spóźniona! 27.03.13, 17:36
                    up na swieta smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka