31.08.12, 12:56
Mam taki oto problem; parę dni temu wpadłam na zrobienie pierogów ruskich. No ale do tego trzeba mieć kwaśnawy ser. Tak więc w środę poszłam do sklepu, kupiłam pół galona mleka, to będzie jakieś półtora litra (bo odjęłam szklankę na naleśniki) do gara z tym, postawiłam na blacie, żeby trochę się ogrzało. Potem dorzuciłam łyżkę śmietany kwaśnej Breakstones, żeby się ukwasiło. Skąd taką metodę na ukwaszenie wzięłam-nie wiem, chyba z głowy, bo w wątkach o serze jest o maślance i śmietanie ale w znacznie większych ilościach. Teraz tak, to co jest w karnku jest ścięte, ale w żaden sposób nie kwaśne. Dodałam parę kropli soku z cytryny i nic. uncertain Po co dodawałam cytrynę też nie wiem.
Co mogę z tym zrobić? Podgrzeję , odsączę, ale co dalej??
Kurczę ruskie ravioli miały być jutro. Jestem otwarta na rózne opcje pierogowe wytrawne, ew. krokiety jakieś, nie mam wyobraźni. A może ten glut jest niejadalny?
Obserwuj wątek
    • buka007 Re: Syr 31.08.12, 13:49
      po mojemu to za malo kwasu, skoro nie jest kwasne.
      Dodaj kwasu i podgrzej, to sie zsiadzie.
      No szkoda, ze nie ma Fetti, bo sie bardzo dobrze zna na serze smile
      • shachar Re: Syr 31.08.12, 14:33
        Chyba tak. Myslałam, że jeśli dodam jakichkolwiek żywych bakterii, to one mają zdolność szybkiego namnażania i ukwaszą w dwa dni. Głupie bakterie.
        • buka007 Re: Syr 31.08.12, 14:47
          Schaharu, ale smietana chyba nie ma zadnych 'zywych' bakterii?
          uncertain
          • shachar Re: Syr 31.08.12, 14:55
            Właśnie sprawdziłam, rzeczywiście nie ma, co mi się uwidziało że są?!?! a te, no ,enzymy?

czyli co? wywalę chyba
            • shachar Re: Syr 31.08.12, 15:01
              No dobrze, zakończę ten ekszperyment, choć korci mnei żeby cośz tym zrobić, a przynajmniej dowiedzieć się, co mi wyszło. Może kumys? smile fo to fermentuje i bańki puszcza
              • buka007 Re: Syr 31.08.12, 15:18
                nie wyrzucaj, zröb panir!
                www.kuchnieorientu.pl/portal/przepis/315
                Zreszta kiedys ser robilo sie z normalnego zsiadlego mleka, bez zadnych wymyslanek.
                Jesli glut nie bedzie gorzki, to znaczy ze wszystko jest ok.
                • mysiulek08 Re: Syr 31.08.12, 15:23
                  Bo kiedys mleko bylo bez wymyslanek smile

Odkad zamkneli mi jedyny market gdzie mozna bylo kupic mleko tylko pasteryzowane w woreczku, nie mam materialu na domowy twarozek i musze sie posilkowac ricotta kwark, ktora choc w konsystencji cos przypomina. Zeby miec surowiec lekko kwasny musza ja zuzywac po terminie waznosci smile

Znalazlam sklep z suszonymi kulturami bakterii to wyrobu twarogow i serow i bede mamuske molestowac by mi podeslala kontrabande smile
    • mysiulek08 Re: Syr 31.08.12, 15:10
      A mleko bylo UHT czy pasteryzowane?

Zamiast smietany lepiej uzywac jogurtu, choc i to nie gwarantuje kwaskowatego posmaku. W kazdym razie mieszanine mleka i jogurtu trzeba zostawic na troche by sie skwasilo. UHT sie raczej spsuje niz ukwasi.

Potem dopiero gar do lekko cieplego piekarnika, zeby sie powoli scinalo.

Masz pewnie bezsmakowa breje smile Sernik zrob, nie wyrzucaj smile
      • shachar Re: Syr 31.08.12, 15:26
        Idę po maślankę! Daję temu 6 godzin, jak się nic nie wydarzy, to wywalę. Stawiam na kuchence gazowej ktora jest zawsze ciepława pośrodku. Zobaczymy smile A tak mi się chciało duże ruskie uszka zrobić. Skąd ten pomysł, nie wiem, chyba nie chciało mi się zwykłych pierogów lepic, tylko ciach!chach ! kulkę od lodów farszu na kwadraty ciasta rzucić. Skończy się na jakimś smętnym wyrobie seropodobnym i wyżartym przez ferment garnku, albo coś w tym stylu uncertain
        • mysiulek08 Re: Syr 31.08.12, 15:34
          Jak garnek nie aluminiowy to nic go nie przezre smile

Po dolaniu maslanki tez trza poczekac, dluzej niz 6 godzin, a podgrzewac naprawde lepiej w piekarniku niz na palniku kuchenki.

Skoro mowisz, ze fermentuje to idzie dobra droga smile No i grzech wyrzucac.
          • shachar Re: Syr 31.08.12, 15:55
            Dzięki Mysiulku! już, maślanka dolana. No dobra dam temu 8 godzin smile
    • shachar Re: Syr 01.09.12, 17:26
      No to już po Krysi. Weszłam na Krysię (khem) żeby zobaczyć, co tam ona pisze, jak nie tu, to gdzie indziej, a tu o...

krysia2000
      UŻYTKOWNIK O PODANYM NICKU NIE ISTNIEJE LUB ZOSTAŁ ZABLOKOWANY
      • fettinia Re: Syr 02.09.12, 09:25
        chyba byl jakis blad-Krysia jest i ma sie dobrzesmile
        • shachar Re: Syr 02.09.12, 14:24
          Acha, skoro tak, to dobrze smile Tego smroda wyrzuciłam, zrobiłam z normalnego twarogu + trochę maślanki, wielgie klapciate uszyska

proszę tu piosenka na niedzielę rano smile
    • fettinia Re: Syr 02.09.12, 09:23
      sorry nie bylo mniesad
      a na przyszlosc-mieszanke podgrzej mocno-mozesz dodac smietane kwasna lub cytryne-ale to sie musi prawie zagotowac-inaczej nic nie wyjdzie
      a btw-czesto robie farsz do ruskich z normalnym serkiem homogenizowanymsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka