Dodaj do ulubionych

Zupa grzybowa

20.10.12, 19:02
mam straszną ochotę na zupę grzybową. Kupiłam suszone borowiki i przymierzam się do gotowania. Do tej pory robiłam tę zupę klasycznie; wywar z grzybow, zabielona smietaną, z łazankami. A teraz zachciało mi sie czegos innego..... ale sama nie wiem czego.. wink
Macie jakies ulubione przepisy na zupy grzybowe? Podzielcie się proszę smile
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Zupa grzybowa 21.10.12, 16:15
      Busia, nie wiem czy warto coś jeszcze kombinowac przy takiej pysznej zupie grzybowej ze suszonych prawdziwków; moze jeszcze zmieniac dodatki makaronowe... ja uzywam sporo takiej czystej zupy grzybowej jako dodatku do mojejego czystego barszczu czerwonego w proporcji 1/3 bulion grzybowy 1/3 czysty goracy czerwony barszcz i po wyłączeniu ognia 1/3 zakwasu buraczanego i to popijania jedzenia a odcedzone grzyby po posiekaniu dodaje do kapusty leczo lub raratuja smile
    • bucefal_macedonski Re: Zupa grzybowa 21.10.12, 17:04
      Jeśli masz duuuuużo grzybów, to można zupę-krem zrobić. Odmoczone grzyby posiekać i zesmażyć z cebulą, albo szalotkami i świeżym tymiankiem, a na wodzie po nich zrobić szybki wywar warzywny. Wywar odcedzić, zalać nim grzyby i gotować do zredukowania o, dajmy 2/3. Zblendować, dosmaczyć solą i pieprzem. Można też dalej zredukować, na gęstą papkę, którą po ostygnięciu można włożyć do lodówki, a nawet zamrozić, do późniejszego wykorzystania. Przed podaniem podgrzać i rozrzedzić/zabielić mlekiem, albo śmietanką, jeśli jesteśmy w grzesznym nastroju. Bez łazanek, za to skropioną na talerzu rozrzedzonym oliwą pesto z pietruszki i słonecznika. I do tego kromka razowego chleba sodowego z ziarnami kopru włoskiego.

Można też pobawić się w klarowny wywar, zredukowany na półgalaretę, czyli consomme. Do miseczki, przykryte płatem ciasta francuskiego i zapieczone. Tylko, że to dużo czasu zajmie i trzeba by domowników zmusić do uiszczenia rachunku, żeby się trud opłacił.
      • wilowka Re: Zupa grzybowa 21.10.12, 19:39
        A u mnie grzybowa leciutko tylko zaprawiona śmietaną, z łychą masła i kaszą jęczmienną smile
      • shachar Re: Zupa grzybowa 21.10.12, 22:11
        miałam napisać zupa puree, tak jak Bucefał. Jadłam kiedyś z olejem truflowym delikatnie po wierzchu polanym, am am!
    • bene_gesserit Re: Zupa grzybowa 22.10.12, 07:06
      Pęcak, namoczony w zupie, jest przepyszny. Jeśli zupę robisz poprzedniego dnia, nabierze pięknego złotego koloru.
      I najlepsza odmianą grzybowej jest zrobienie jej na kwaśno - dodając kawałek kwaśnego jabłka (niedużo, mniejszą połowę albo nawet większą ćwiartkę na gar zupy). Smak się pogłębia i dziczeje.
    • buka007 Re: Zupa grzybowa 22.10.12, 19:50
      dziekuje wszystkim za ispiracje, wlasnie tak mi zupa krem po glowie chodzila, wyprobuje wszystkie pomysły i się podzielę wrazeniami, jak mi czasu starczy smile
      ps. Qubraku! Jak przebiega rekonwalescencja? pozdrawiam serdecznie! smile
      • qubraq Re: Zupa grzybowa 23.10.12, 11:01
        buka007 napisała:

> ps. Qubraku! Jak przebiega rekonwalescencja? pozdrawiam serdecznie! smile

Dzieki za troskę, jakos powoli dochodzę do siebie i odrabiam utratę ze szpitala 10 kilo; faktycznie zupa krem to moze być cos bardzo smacznego tylko dlaczego polana z wierzchu jakimś olejem czy też oliwą?... natomiast na dżwięk słowa kasza albo pęczak to mi sie jeżą
        "mrówki na pleckach"... to slady po jedzeniu wyłącznie tej kaszy w zimie 1945/46 r; ja wiem ze ta kasza jest smaczna ale - naprawdę - odrzuca mnie do dziś...
    • czekolada72 Re: Zupa grzybowa 23.10.12, 11:50
      buka007 napisała:

> mam straszną ochotę na zupę grzybową. Kupiłam suszone borowiki i przymierzam si
      > ę do gotowania. Do tej pory robiłam tę zupę klasycznie; wywar z grzybow, zabiel
      > ona smietaną, z łazankami. A teraz zachciało mi sie czegos innego..... ale sama
      > nie wiem czego.. wink
      > Macie jakies ulubione przepisy na zupy grzybowe? Podzielcie się proszę smile

U nas taka wlasnie, jak piszesz, jada sie albo z rozmaitymi grubymi makaronami, albo z ziemniakami w kosteczke. Sporadycznie z lanym ciastem. Nic innego nie przejdzie smile
      • daxter Re: Zupa grzybowa 24.10.12, 19:03
        U mnie zupa krem albo z groszkiem ptysiowym albo z polfrancuskimi pasztecikami.
        Lub zwykla zabielana smietana z wstazka makaronowa.
    • buka007 Re: Zupa grzybowa 29.10.12, 09:08
      zrobilam wczoraj smile
      powiem nieskrominie, ze bardzo pyszną smile
      ale to chyba dlatego, ze miałam bardzo dobre (swojskie wink) warzywa na wywar.
      Podsmażyłam cebulkę z utartą marchewką, i czosnkiem, wrzuciłam obraną włoszczyznę, listek laurowy, grzyby i zalałam wodą. Po ugotowaniu wyjęłam warzywa i zmiksowałam grzyby z selerem i marchewkami, dodałam troche smietany. Podałam z łazankami i posiekanym szczypiorkiem. Wyobrażam sobie, że mozna usmażyc małe plasterki szynki parmenskiej lub podobnej i położyc na zupie.
      Mmmhmm .. bardzo dobra, rustykalna wersja zupy grzybowej, polecam smile
      I jeszcze raz dziekuje wszystkim za inspiracje. Nastepnym razem sprobuje z kaszą (gryczaną?)
      • qubraq Re: Zupa grzybowa 30.10.12, 11:11
        Kupiłem wcziraj na targu na Wałbrzyskiej 60 dag pieknych prawdziwkow i dzis je podsmażyłem na cebulce na maśle a teraz sie własnie dusżą; będą na zupę jak i na sos grzybowy a trzy grzyby zostawilem na ususzenie - sa takie ładne że aż żal bylo mi je ciachac i dusic; pokroję w plastry i ususzę w piekarniku na 60 stopni z termoobiegiem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka