czekolada72 19.01.13, 11:44 zy ktos sam robił? Jakies sprawdzone przepisy, rady, sugestie.... Z gory dzięki! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buka007 Re: Chlebek pita 19.01.13, 12:22 czekolado! ja co prawda nie robilam, ale mam akurat grecką fazę i przy okazji szukania wczoraj (!)przepisu na stifado znalazłam swietny blog pani mieszkajacej na Krecie. Jest tam caly rozdzial poswiecony chlebkom pita, zobacz, moze Cie to zainteresuje. Co prawda strona jest po niemiecku, ale jak translator nie da rady, to chetnie Ci pomogę dergeschmackvonkreta.blogspot.de/2012/03/pita-ist-nicht-gleich-pita.html Odpowiedz Link
bucefal_macedonski Re: Chlebek pita 19.01.13, 16:35 Ja robiłem. Proste ciasto chlebowe (na drożdżach) o nawodnieniu 100% lub nieco wyżej. Rozwałkować na cienkie okrągłe placki i do gorącego pieca. Odpowiednio cienko rozwałkowane ciasto samo się nadyma zawartą w nim wilgocią, wytwarzając przy tym wewnętrzną "kieszeń". Każdy inny przepis to tylko komplikowanie tego, co proste. Odpowiedz Link
buka007 Re: Chlebek pita 19.01.13, 18:11 tak?? to jaki jest przepis na nalesnika?? > Każdy inny przepis to tylko komplikowanie tego, co proste. Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: Chlebek pita 20.01.13, 12:38 ehehehe Bukuś trafiłas w sedno. jak ja nienawidze tego pytania. konczy się zawsze stwierdzeniem ze przelewajac łyzką wiesz ze to jest ta konsystencja, a jesli nie wiesz to próbuj póki się nie dowiesz )) Odpowiedz Link
edyta95 Re: Chlebek pita 20.01.13, 13:29 przy okazji chcialam zapytać o placki do tortilli, ale pewnie robi się je tak samo tylko bardziej plaskato Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Chlebek pita 20.01.13, 13:32 hmmm ja bazuje na zwyklym ciescie nalesnikowym Odpowiedz Link
bucefal_macedonski Re: Chlebek pita 20.01.13, 15:45 Meksykańskie tortille się robi w innych proporcjach mączywa (pszennego lub kukurydzianego) do spoiwa (wody), z zauważalnym dodatkiem tłuszczywa. Takie tortille są suchsze i jednocześnie tłustsze, przez co się nie nadymają, chociaż listkują nieco. Poza tym smaży się je, a nie piecze, a do formowania samych placków często się wyciskarek używa. Nie mylić przy tym meksykańskich tortilli z hiszpańskimi, które są plackami jajecznymi, niczym frittaty i do pewnego stopnia omlety. Odpowiedz Link
edyta95 Re: Chlebek pita 20.01.13, 18:15 no wiedziałam, że bardziej plaskate muszą być, wiedziałam. Pralka frania jeszcze gdzieś stoi to może wyżymaczka się nada)) Odpowiedz Link
pies-li-kot Re: Chlebek pita 20.01.13, 16:58 No nie wychodzą mi takie, jak w knajpach arabskich , wykorzystuję swoje do "wycierania" sosu, czy napełniania humusem, ale podstawą jest rozwałkowanie albo mocne rozciągnięcie ciasta ma okrągły placuszek przed położeniem na blachę i pozwolenie ciastu wyrosnąć przynajmniej 0,5 godz. (to w lecie, gdy powietrze jest cieplejsze i wtedy często piekę pity). I przynajmniej dwukrotne wyrobienie ciasta po kolejnych etapach wyrośnięcia. Wtedy powstają kieszonki. Gorący piekarnik i po 5-7 min. są gotowe. Zastanawiam się, czy np.stosowanie kamienia do pieczenia pizzy ma wpływ na efekt "nadmuchania" ciasta (kamienia nie mam)? Odpowiedz Link
agus7 Re: Chlebek pita 23.01.13, 15:48 Robilam dwa razy, w tym w ostatni weekend z takiego przepisu i polecam: "CHLEBKI PITA (LIBAN) Składniki (na 8 chlebków): 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (dałam typ 650) 1 i 1/4-1 i 1/2 szklanki letniej wody 14 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru 1 i 1/4 łyżeczki soli Drożdże kruszymy do miseczki. Zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami wody. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę łączymy z solą, wlewamy rozczyn z drożdży. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę (kilka razy z rozpędu dodałam ją na początku i też było ok). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Ciasto odgazowujemy uderzając je pięścią. Dzielimy je na 8 części, z każdej formujemy kulki, układamy na wysypanej lekko mąką desce i przykrywamy na 25 minut. W tym czasie blachę do pieczenia wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 230 stopni. Kulki ciasta cienko wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 3 do 5 minut ( u mnie z zegarkiem w ręku dokładnie 3 minuty). Ważne jest by placki były stosunkowo cienkie. Nie mogą jednak być zbyt cieniutkie, ponieważ będą się rozwalać przy przekrajaniu. Upieczone pity będą jasne, napuchnięte, pełne bąbli powietrza." Przepis stad: filozofiasmaku.blogspot.com/2011/06/chlebki-pita.html Odpowiedz Link
bucefal_macedonski Re: Chlebek pita 24.01.13, 00:17 Tylko takiej pity (bardziej śródziemnomorskiej niż lewantyńskiej z pochodzenia) nie mylić z manakiszą, ani z plackami, w które się zawiją szłarmy, podobnymi do lawaszów, czy meksykańskich tortil. Odpowiedz Link
ajer2 Re: Chlebek pita 24.01.13, 14:43 Z książeczki 108 przepisów Kuchni greckiej(biblioteczka poradnika domowego) znalazłam taki przepis; 30 dkg mąki,4 dkg drożdży,szczypta cukru i soli,łyżka oliwy.Drożdże rozrobić z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody.Odstawić.Mąkę przesiać,dodać sól,drożdże i ciepłą wodę(ciasto powinno być luźne jak na pierogi)Wyrabiać,podsypując mąką,aż będzie odchodzić od palców.Zwilżonymi oliwą dłońmi posmarować je po wierzchu i odstawić pod przykryciem.Kiedy podwoi objętość,podzielić na cztery części,znów odstawić do wyrośnięcia.Formować cienkie placki i układać na suchych blachach,przykryć,odstawić,żeby podrosły.Piec w temp 250 ok.10 mni.Wyjąc,zawinąć w ściereczkę,żeby nie obsychały.Podawać prosto z pieca Odpowiedz Link