Dodaj do ulubionych

upieczone mielone

06.04.13, 15:18
wytrwają w lodówce do wtorku, czy lepiej zamrozić? albo zrobić je w poniedziałek ? w sensie sosu, bo kotlety już zrobione smile
Obserwuj wątek
    • kanuk Re: upieczone mielone 06.04.13, 19:09
      z mielonymi lepiej nie czekac. a upieczone dotrwaja do wtorku,nawet w sensie bez sosu.
      w poniedzialek lepiej nie robic nic, bo zwykle wystarczajaco duzo spraw wen nawarstwia sie i spietrza. tak jakby robic przekladanca lub sekacza wink
    • iksigrekzet111 Re: upieczone mielone 09.04.13, 12:01
      Skoro kotlety juz zrobione to "po ptokach" ale podam Ci troche inny przepis pieczenia mielonego które wymaga mniej pracy i spokojnie kilka dni przeleży w lodowce, i jest pyszne.
      Przepis od kilku lat wykorzystuję i wciąż wszystkim smakuje.

- mięso mielone (lepsze lekko tłustawe) 1kg
      - 300ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
      - przyprawy jakie dodajesz (sol czy warzywko, pieprz, zioła)
      Wszystko dobrze wymieszać, włożyć do foremki keksówki i piec 1,5 godziny w 180st.
      Po tym czasie wyjąć i od razu zlać tłusty płyn, który się wydzieli (aby klops go nie wchłonął).
      Podawać można jako wędlinę na zimno i grubsze plastry w sosie na ciepło do drugiego.
      Zaleta -bez jajek, bułki - nie skwaśnieje tak szybko."

Ja do tej pieczeni dodaję zioła prowansalskie, czosnek, tymianek, oregano i do tego jeszcze w kostkę ogórki kiszone, paprykę. Pycha na ciepło a jeszcze lepsze później odsmażone w grubych plastrach. Można tez spokojnie kroić na zimno i plastry "się trzymają"
      • pietnacha40 Re: upieczone mielone 09.04.13, 14:59
        bardzo dziękuję, to będą moje następne. Kiedyś Ramsay robił mielone i dolewał mleko kokosowe.
    • pietnacha40 zrobiłam "klopsa" 13.04.13, 21:50
      w piekarniku - jest świetny! jeszcze raz dziękuję za pomysł smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka