pietnacha40 06.04.13, 15:18 wytrwają w lodówce do wtorku, czy lepiej zamrozić? albo zrobić je w poniedziałek ? w sensie sosu, bo kotlety już zrobione Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanuk Re: upieczone mielone 06.04.13, 19:09 z mielonymi lepiej nie czekac. a upieczone dotrwaja do wtorku,nawet w sensie bez sosu. w poniedzialek lepiej nie robic nic, bo zwykle wystarczajaco duzo spraw wen nawarstwia sie i spietrza. tak jakby robic przekladanca lub sekacza Odpowiedz Link
iksigrekzet111 Re: upieczone mielone 09.04.13, 12:01 Skoro kotlety juz zrobione to "po ptokach" ale podam Ci troche inny przepis pieczenia mielonego które wymaga mniej pracy i spokojnie kilka dni przeleży w lodowce, i jest pyszne. Przepis od kilku lat wykorzystuję i wciąż wszystkim smakuje. - mięso mielone (lepsze lekko tłustawe) 1kg - 300ml mleka zagęszczonego niesłodzonego - przyprawy jakie dodajesz (sol czy warzywko, pieprz, zioła) Wszystko dobrze wymieszać, włożyć do foremki keksówki i piec 1,5 godziny w 180st. Po tym czasie wyjąć i od razu zlać tłusty płyn, który się wydzieli (aby klops go nie wchłonął). Podawać można jako wędlinę na zimno i grubsze plastry w sosie na ciepło do drugiego. Zaleta -bez jajek, bułki - nie skwaśnieje tak szybko." Ja do tej pieczeni dodaję zioła prowansalskie, czosnek, tymianek, oregano i do tego jeszcze w kostkę ogórki kiszone, paprykę. Pycha na ciepło a jeszcze lepsze później odsmażone w grubych plastrach. Można tez spokojnie kroić na zimno i plastry "się trzymają" Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: upieczone mielone 09.04.13, 14:59 bardzo dziękuję, to będą moje następne. Kiedyś Ramsay robił mielone i dolewał mleko kokosowe. Odpowiedz Link
pietnacha40 zrobiłam "klopsa" 13.04.13, 21:50 w piekarniku - jest świetny! jeszcze raz dziękuję za pomysł Odpowiedz Link